Gå til innhold

Bestikk og skåler til barn som ikke tåler oppvaskemaskin. Farlig?


Smultring77

Anbefalte innlegg

Gjelder plast. Hvorfor tåler det ikke oppvaskemaskin? Er det farlig ?

 

Er det verste som skjer at det blir misfarget, motiv løsner og evt noe blir deformert? Det kan man leve med i en hektisk hverdag.

 

Eller skjer det noe helsefare ved at stoffer i plasten slipper og føres over i maten til barnet ? Har googlet og googlet men finner ikke info om dette.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Plast som er berekna for mat kan trygt vaskast i oppvaskmaskin, men som du nemner så kan trykk forsvinne, fargen blir mattare eller at produktet blir misforma av varmen.

 

Plast som ikkje er berekna for mat kan innehalde stoff som ikkje er bra å få i seg, særleg ved oppvarming. Det er derfor ein ikkje skal pakke brødet inn i bæreposen, eller bruke tomme isbokser til å oppbevare middagsrestar.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Isbokser er helt trygge til matrester, dette er en myte som har bredt om seg helt til mattilsynet. De tåler ikke mikrobølgeovn.

 

Det er også meget enkelt å sjekke hvilken plasttype som er brukt, se etter stempel på boksen.

 

https://snl.no/plast

 

https://www.qualitylogoproducts.com/promo-university/different-types-of-plastic.htm

 

https://www.dagbladet.no/mat/forsker--norske-myndigheter-feilinformerer-om-plastemballasje/68592173

 

Mitt råd er å kjøpe barnebestikk og skåler osv. som tåler oppvaskmaskin, da slipper du problemstillingen. IKEA har om merke og slikt ikke spiller noen rolle.

Endret av ^fmj
Lenke til kommentar

Isbokser er helt trygge til matrester, dette er en myte som har bredt om seg helt til mattilsynet.

Eg skal være med på at i dei fleste tilfeller så er det uproblematisk å bruke oppigjen forskjellige plastbokser. Poenget er at f.eks. isbokser er produsert og testa med utgangspunkt i at det skal være ein eingongsbehaldar som skal tåle frysing. Eingangsembalsasje for is er vanlegvis ikkje testa for anna bruk som oppvarming eller langvarig bruk.

Tilsvarande med bæreposar, dei er laga for å transportere innpakka matvarer heim frå butikken, og sjølv om plastikken i posen kanskje er rein nok til at den i praksis kan brukast til å pakke inn matvarer, så er det ingen som har testa og tatt på seg ansvaret ved å garantere for at det ikkje kan bli overført giftstoff frå plastikken til matvarene ved slik bruk.

 

Kva type plastikk som er brukt er berre ein del av spørsmålet om plastikken er egna til matvarer eller ikkje. Det er også eit spørsmål om reinheita til plastikken, og då særleg ved resirkulerte produkt.

I plastprodukt som ikkje er tiltenkt matvarer i det heile tatt så har vanlegvis heller ikkje produsenten tatt høgde for at plasten skal være matvarevennlig.

 

 

Så ja, eg er enig i at det normalt sett skal være uproblematisk å bruke oppigjen plast, og for dei fleste så vil små mengder giftstoff være heilt uproblematisk og ufarleg. Men det er ikkje slik at ei vilkårleg isboks i plast frå frysedisken er 100% trygg å dei neste 20 åra bruke ei slik boks til middagsrestar der den inngår i ein syklus mellom hygieneprogrammet på oppvaskmaskina og deretter rett i frysaren med dagens middagsrestar.

Lenke til kommentar

Takk for sva alle sammen.

 

Vi har gått til innkjøp av slikt som faktisk går i oppvaskemaskin.

Saken var den at vi har brukt oppvaskemaskin på litt plastskåler og skjeer som ikke skal i slik maskin. Så jeg ble plutselig sittende å tenke på om det kun er fordi det blir ødelagt eller deformert eller om det faktisk frigjør gift.

 

Hva legges det i : tåler ikke oppvaskemaskin ...

Lenke til kommentar

Takk for sva alle sammen.

 

Vi har gått til innkjøp av slikt som faktisk går i oppvaskemaskin.

Saken var den at vi har brukt oppvaskemaskin på litt plastskåler og skjeer som ikke skal i slik maskin. Så jeg ble plutselig sittende å tenke på om det kun er fordi det blir ødelagt eller deformert eller om det faktisk frigjør gift.

 

Hva legges det i : tåler ikke oppvaskemaskin ...

Hvis jeg ikke husker feil, så kan dem deformeres, sprekke og bli ødelagt hvis trykket (fra vannet) eller varmen er for høy.

Typisk "kjele program" (ca 70c), er ikke bra for noe plasttallerkener og bestikk som.

Jeg har selv noen plasttallerkener (ikke bestikk), da jeg er litt sleivete og lett mister dem. De er beregnet for oppvaskmaskin, men har blitt litt deformert, sikkert fordi jeg har vasket dem på for høy varme. :)

De er uten motiv. Men plasttallerkener med motiv, så vil motivet slites av etterhvert. Men da jeg var barn, så hadde jeg faktisk keramikk tallerkener (med Kaptain Sabeltann motiv) og metall bestikk (uskarp).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...