Gå til innhold

Avslører hemmelige anlegg i Norge: – Dette er en gavepakke til russerne


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det kanskje mest interessante her er at det sier noe om hvor Forsvaret ikke har baser og man kan planlegge strategier utfra det.

 

Burde vært løst på en bedre måte. Kanskje med påkrevd innlogging med ID-porten, geolokasjon og at man bare hadde fått opp sin kommune/region?

Endret av kilik
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det kanskje mest interessante her er at det sier noe om hvor Forsvaret ikke har baser og man kan planlegge strategier utfra det.

 

Burde vært løst på en bedre måte. Kanskje med påkrevd innlogging med ID-porten, geolokasjon og at man bare hadde fått opp sin kommune/region?

 

Nei, eneste løsningen er å aldri publisere denne informasjonen.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Tror de som er sitert i artikkelen at vi er smartere enn andre nasjoner? Hvis denne informasjonen er tilgjengelig for flere enn strengt nødvendig personell i forsvaret, så er informasjonen for lengst tilgjengeliggjort for andre styresmakter som har interesse av det.

 

 

– Ved et kjapt søk finner du enkelt skjermingsverdige objekter. Dette er katastrofalt når det kommer til operasjonssikkerheten. Dette er å bekrefte mye av det Russland alt vet om oss. Jeg kan nesten ikke tro at de virkelig har gjort dette, sier han.

 

I dette sitatet innrømmes det til og med: "bekrefte mye av det Russland alt vet om oss". Altså er de åpne om at dette ikke er ny informasjon for utenlandsk etteretning.

 

Ta dere en bolle og aksepter at etteretningstjenesten i utlandet vet mye mer om disse basene enn at de eksisterer. Akkurat som vi har kjennskap til militære installasjoner i utlandet ...

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Her bør folk faktisk gå inn i materien før de kommenterer. Blant annet hvilken prosess det har vært med å lage dette kartet.

 

Arbeidet med dette kartet og de nye forskriftene ble startet i oktober 2016. Sentrale høringsinstanser har vært E-tjenesten og PST. Alle innvendinger som de har hatt til innholdet i kartet er ut fra den informasjon som er tilgjengelig tatt til følge. Kartet inneholder heller ikke de mest sensitive anleggene og alle avmerkinger er gjort i samråd med de som eier anlegget (dvs forsvaret etc).

 

Problemet er at verden har endret seg - tidligere var det nemlig slik at for å få lov til å bruke droner eller luftfotografering så måtte man få forhåndsgodkjenning av NSM med sikkerhetsklarering og hele greia - og da fikk man vite hvor forbudssoner var.

 

Dette var et regime som ble umulig å håndtere når droner har blitt vanlige - også for privatpersoner. Så dagens regelverk for droner gjør at man ikke trenger forhåndsgodkjenning, men man er selv ansvarlig for ikke å fly dronene etc i forbudssoner. For å ikke gjøre det er man faktisk avhengig av informasjon om hvor sonene er.

 

Ellers er realiteten at omtrent alle disse sonene enkelt kan finnes ved hjelp av satelittfoto. Altså er de ikke så hemmelige at det gjør noe. At de er så lette å finne på andre måter har vært vesentlig for at man sier det er OK å vise sonene på et kart.

 

Men man ønsker klart at man kan "ta" droner som kommer inn i disse områdene, og unngå at noen flyr droner inn i områdene pga at de ikke vet noe om området. Dette fordi en drone noen hundre meter over bakken med videokamera faktisk kan vise hvilken aktivitet som foregår - og den vil man skjule. Eller som E-tjenesten visst har "sagt" i høringen. Det er viktigere å skjule aktiviteten enn om det er et område med begrensinger. Når dette er et kjent forbrudsområde for droner - så vet man at en drone i området pr definisjon er "spionasje". Er det ikke kjent, så vet man ikke om det er Hans Hansen på ville veier eller spionasje.

 

PS! I gamle dager (på 50, 60, 70,80 og 90-tallet) reiste det rundt folk som kartla hvor det var fotoforbud. Det er i realiteten omtrent de samme områdene.

  • Liker 8
Lenke til kommentar

Dette er en gavepakke, ja, men ikke til noen nasjon som har noe etteretningskapasitet å snakke om. Det er som flere har påpekt ikke noe problem å få denne oversikten med den teknologien og med den informasjonen som er tilgjengelig i dag.

 

Den eneste "nye" trusselen man får, er små nasjoner og organisasjoner som ønsker å ramme det norske forsvaret på noe vis, men dette må man så veie opp i mot fordelen ved ikke å ha overvåking fra droner i området. Eller ihvertfall anledning til å avdekke og undersøke slikt.

 

Når det gjelder sikkerhet gjennom hemmelighold av lokasjoner, er nok løpet kjørt. Selv underjordiske anlegg avsløres av trafikken inn og ut. Men hva som foregår inne på lokasjonen, og til en viss grad omfanget, har vel enn så lenge hemmeligholdets verdi.

 

 

Mvh

Per Gunnar Hansø

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...