Gå til innhold

Det nye Nasjonalmuseets glassvegger skal bestå av 11–14 lag. Kampen står om det ytterste laget


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Nitrogen er en toatomig gass i motsetning til argon og krypton som er enatomige edelgasser. Det betyr at varmeledningsevnen antagelig blir mye høyere og ødelegger for U-verdiene og krav om passivhusstandard. Jeg har ikke lett etter konkrete tall, men det er i hvert fall sånn jeg husker gassegenskapene fra fysikktimene.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

CNC frest mønster i en slett glassplate?

Det høres mye mer komplisert ut (risiko for feil) enn å valse mønsteret på glasset. Bare fantasien setter grenser for utformingen av mønster og dermed hvordan de vil påvirke lysbrytningen og refleksjonen. Små vs store mønster. Parallelle riller for retningsbestemte egenskaper eller tilfeldige mønster for et diffust uttrykk. Eller mønster formet etter kjente kunstverk. Kanskje det hadde vært en verdig måte å videreføre Picasso-kunsten fra Y-blokka?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

"og et ventilasjonsanlegg som skal sørge for at det ikke blir ødeleggende varmt i hulrommet."

 

Så får vi håpe at varmen også blir brukt til oppvarming.  Når fasaden er så stor blir det vel en del varme også på kalde (solrike) vinterdager.

 

Men det viktigste med et slikt  ( alle ) offentlig bygg, utenom det estestiske, bør vel være å minimalisere vedlikehold og vedlikeholdsutgifter?  Kanskje det burde være med et punkt i avtalen at arkitekten står ansvarlig for vedlikeholdsutgiftene.  ( Og ikke skattebetalende innbyggere.)

Endret av Fri diskusjon og kunnskap
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Fri..: Det er byggherren som bestemmer hvor mye energi bygget skal bruke. Arkitekten leverer etter lovens krav pluss eventuelt strengere krav fra byggherre.

 

Ventilasjonsanlegg er en del av energiberegningen som danner grunnlag for energikravene. Det ville vært merkelig om de kan klare energikravene uten å utnytte varmeenergien på kalde solrike dager.

 

Nei, det viktigste utenom det estetiske er ikke å minimere vedlikehold og vedlikehodsutgifter. Det viktigste med bygget er ikke estetikk heller. Det viktigste er at bygget kan brukes til det byggherre ønsker. Så får både estetikk, vedlikehold og andre krav bli et resultat av forhandlinger, innenfor de rammene lovverket setter.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ta bilder/film av alt de stiller ut på "nasjonalmuseet". Selg gjenstandene og legg bildene ut på egen "nasjonale skatter"-side på internett. Med litt historikk rundt hver gjenstand. Så blir det tilgjengelig for alle i Norge. (Er ikke det litt av vitsen med et "nasjonalt" museum. ). Et "nasjonalt" museum i Oslo blir aldri noe annet enn et lokal-museum. Ta en 5'er for hvert besøk på nettsiden for å finansiere videre digitalisering av "nasjonale" gjenstander. Bygget høres usakling kostbart og komplisert ut; Do's det ned og bygg noe "nyttig" istedet med normale uttestede byggeteknikker. (leiligheter med trelags termopanvindu for eks..)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Vil tro det er billigere med hvitmalt betong.

Du, det er ikke en helt dum idé, for det vil gjøre underverker med U-verdien også. Innsiden kan få frostet glassvegg med LED-lys bak.

 

Jeg vet om skolebygg som har blitt prosjektert med stadig færre og mindre vinduer, nesten til den grad at vinduer bare er rømningsvei, og desto bedre belyst på innsiden og med åpne områder/tregård/park for å gi god romfølelse og delvis utefølelse. Alt for å forbedre U-verdien uten å måtte bygge veldig tykke og dyre vegger.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

I hvilket som helst annet land ville denne typen udugelighet blitt belønnet med kontraktsbrudd. I Oslo er pengesekken, som egentlig er landets felles eiendom, utømmelig. Dermed blir udugeligheten det samme. Det tjenes milliarder årlig på udugelighet i tigerstaden - bare fordi alle: arkitekter, ingeniører og konsulenter vet at politikerne punger ut uansett.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...