Gå til innhold

Jeg skal kjøle ned serverrommet mitt med bassengvann og trenger en passende vannpumpe.


Anbefalte innlegg

Hei.

 

Situasjonen er som følger: Jeg skal pumpe vann fra et svømmebasseng, gjennom en krets på omtrent 40m vanlig hageslange. Vannet skal gå gjennom en radiator av typen man bruker for sentralvarmesystemer. Formålet er at radiatoren skal være plassert i et serverrom, og at bassengvannet skal sirkulere gjennom radiatoren og kjøle ned rommet og dets komponenter i sommervarmen som kommer.

 

Jeg har lett i alle de vanlige butikkene: Clas, Biltema, Jula. De har alle sine varianter av forskjellige vannpumper, men de fleste er pumper med alt for stort trykk/alt for stor kapasitet. Jeg vil ha en ganske treg sirkulasjon for å holde trykket lavt slik at jeg kan unngå lekkasjer (vannlekkasje i et serverrom er ikke ønskelig). Jeg har lett gjennom alle pumpene i de nevnte butikkene, og jeg synes ikke jeg har funnet noe som passer mitt formål.

 

Kriterier:

 

- Må tåle klorvann (det brukes veldig lite klor, men det er tilstede).

- Må tåle å stå på 24/7.

- Må ikke bråke for mye.

- Må tåle å pumpe vannet over 40m. Det er dog kun snakk om ca. 2-3 høydemeter. Resten er langs bakken.

- Inn/ut-tilkobling skal være slik at jeg (evt. med et adapter) kan koble pumpa med vanlig hageslange. Altså er jeg ikke interessert i en senkepumpe.

- Helst mulighet til å justere hastigheten.

- Må ha forholdsvis lavt trykk/lav kapasitet. De fleste pumper jeg har funnet prøver å nå vanlig trykk fra vannkran, og det er alt for høyt for det jeg skal bruke den til.

- Helst 230v tilkobling. 

 

 

Er det noen som har tips til pumpe/hvor jeg kan lete? Noen som har personlig erfaring med denne typen sirkulasjon av vann?

 

Bonuskriterie: Jeg har et annet prosjekt hvor jeg skal dekke så mye som mulig av garasjetaket med vannslange for å bruke solvarme for å varme vannet. Her trenger jeg også en sirkulasjonspumpe av liknende/samme type!

 

Takk for hjelp!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Videoannonse
Annonse

Du kommer til å gjøre livet ditt mye lettere om du lager en primær- og sekundær-sløyfe med en varmeveksler mellom. Varmeveksleren har du så nærme serveren du bare klarer, og så har du et vanlig vannkjølingsoppsett som går gjennom varmeveksleren.

En veldig god idé mtp. vannskadesikkerhet, men det kan være noen ulemper:

 

- Temperatur: Man har et temperaturtap i varmeveksleren, som oftest et par grader, noe som kan være betydelig hvis man arbeider med liten temperaturdifferanse mellom vann og romluft.

- Budsjett: Man trenger en ekstra pumpe i tillegg til varmeveksleren.

- Plassering: Hvor skal dette stå? Frostfritt (evt. med glykol i vannet) og nær serverrommet, men ikke i selve serverrommet.

 

 

Edit: TS: Grundfos, Wilo og Xylem er pumper av profesjonell kvalitet jeg kommer på i farten. Du trenger en materialkvalitet som tåler oksygenrikt og klorholdig vann.

Endret av Frank Drebin
Lenke til kommentar

Høres ut som en kommende katastrofe

 

Hvorfor ikke bare kjøpe en varmepumpe eller flyttbar AC?

 

Hvis jeg planlegger og gjennomfører det ordentlig tror jeg neppe det blir noen katastrofe, men takk for bekymringen. Varmepumpe eller AC er jeg ikke interessert i å kjøpe, fordi jeg ønsker å bruke den termiske energien som allerede er tilgjengelig. Dette tenker jeg at skal gå begge veier: både nedkjøling av serverrommet og oppvarming av bassenget. Dessuten koster en AC/varmepumpe mer å holde gående enn en pumpe.

 

 

Bilde/tegning av radiatoren du tenker å bruke? Rørdimensjon? Temperatur på vann i bassenget? Anslag på hvilken effekt som må kjøles bort i serverrommet? Evt. ønsket temperatur i rommet.

 

Temperaturen i bassenget er normalt 18-25 grader i sommermånedene.

Jeg har ikke noe spesifikt ønske til temperatur i rommet. Så lavt som mulig. Dette er mest et testprosjekt for å se hva jeg kan få til.

Jeg anslår at komponentene trekker 1-1.5kW til en hver tid.

Rørdiameter er 1/2".

 

 

Høres definitivt ut som en dårlig ide, kjøp en AC-enhet for det rommet.

 

Jeg liker ikke den mentaliteten. Så lenge ingen ting går galt så synes jeg dette høres ut som en riktig god idé. Jeg har ikke lyst til å kjøpe en AC, fordi jeg heller ønsker å benytte meg av de midlene jeg allerede har tilgjengelig. En pumpe trekker også mindre strøm enn en AC-enhet (for små pumper riktignok), så langsiktig sparer jeg forhåpentligvis penger og strøm på dette.

 

 

 

Du kommer til å gjøre livet ditt mye lettere om du lager en primær- og sekundær-sløyfe med en varmeveksler mellom. Varmeveksleren har du så nærme serveren du bare klarer, og så har du et vanlig vannkjølingsoppsett som går gjennom varmeveksleren.

 

Takk for tipset. Jeg vet ikke om det kom klart frem fra hovedposten min, men jeg har ikke noen vannkjølte komponenter som skal bruke vannet direkte. Å sende bassengvann rett inn i et vannkjølingssystem i PCene er jeg enig i at høres ut som en risikabel prosess, og da vil en varmeveksler være lurt. Dette skal jeg da altså ikke gjøre. Plan A er å kjøle ned luften i serverrommet med en radiator. Alle PC-komponenter er luftkjølt. Utfordringen blir nok å overføre varmen fra rommet til radiatoren effektivt.

 

 

Kanskje akvariepumper kan være noe?

 

http://www.aquamanias.no/kategori.php?kategori=197&subkategori=18&subkategori2=469

 

Gedigen kvalitet - laget for å gå 24/7 i årevis.

 

Takk for tipset, jeg skal ta en kikk på de pumpene.

 

 

 

 

 

 

Takk til alle for svar. Det er helt greit at noen er skeptiske og synes det høres ut som en dårlig idé, men jeg vil mye heller ha en konstruktiv tilbakemelding om hvorfor dere mener at det er en dårlig idé og hvordan faren kan unngås, i stedet for at dere bare sier at det er en dårlig idé. Jeg spør om tips til en pumpe som kan dekke mitt formål, og jeg er helt åpen for å prate om hva dere mener kan gå galt.

Lenke til kommentar

Utfordringen blir nok å overføre varmen fra rommet til radiatoren effektivt.

 

Dette blir nok den største utfordringen ja. Hvis jeg forstår deg riktig så er det en gammeldags radiator du tenker å bruke, altså slike man finner i gamle bygårder? Disse er laget for å bruke høytemperert vann, typisk 80 grader. Å avgi varme til et rom som er ca. 60 grader kaldere er det den er laget for, ikke å oppta varme fra et rom som kun er 5-10 grader varmere enn radiatoren. Dette er to helt forskjellige situasjoner. Du må øke varmeoverføringsflaten og/eller få på en eller flere vifter som driver romlufta over radiatoren. Jeg har hørt om folk som har brukt bilradiator og vifte til gjør-det-selv kjøleprosjekter, jeg ville nok heller ha sett på noe i den duren.

 

La oss si at du klarer å heve vanntemperaturen fra 18 til 24 grader på et eller annet vis i serverrommet, og at du fjerner 1,5 kW kontinuerlig. Du trenger da en vannstrøm på 0,06 l/s (215,3 l/h). Kun trykktapet pga. friksjon i en 1/2" hageslange (indre diameter 12,5 mm) som er 40 m lang vil være 0,14-0,15 bar, eller ca. 1,4-1,5 m løftehøyde (kalkulator). I tillegg kommer trykktap i radiatoren, statisk løftehøyde og trykktap i eventuelle ventiler du setter inn. Så de Eheim-pumpene som ble nevnt blir nok for små mtp. trykk, skal de brukes må du evt. øke rørdimensjonen slik WiiBoy nevner.

Lenke til kommentar

Jeg liker ikke den mentaliteten. Så lenge ingen ting går galt så synes jeg dette høres ut som en riktig god idé. (...)

 

Jeg liker ikke den mentaliteten, ett system som ikke kan feile uten å gjøre stor skade på andre systemer er for stor risiko.

 

Men jeg regner med at den serveren ikke har noen verdi for deg som du ikke kan være foruten, så for all del ha det moro med å sette opp en reodor felgen løsning og få litt erfaring med de problemene som følger :p

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 4 måneder senere...

Dette kan du løse på følgende måte. Du Kjøper en enkel pumpe som leverer mer enn nok mengde. Du kjøper en nåleventil egnet til å regulerer som står etter pumpen. Mellom pumpen og nevnte nåleventil må du har en "miniflow" som går tilbake på innløpet/bassenget, dette sørger for at overskytende vann sirkuleres og pumpen har gode driftsforhold. Denne linjen må også ha en ventil. 

 

 

Prinsipp-skisse

 

https://imgur.com/a/Bd9IAIo

 

 

En annen ting er du snakker om klor og O2. Disse stoffene spiser stål, kobiner det med temperatur og du har korrosjonsskader fra første uke. Så her er det kun plastkomponenter som gjelder. Alt fra pumpe til radiator. Ikke tro at rustfritt stål holder heller når du får 20-30 grader og klor + O2. 

Endret av Greehn
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...