Gå til innhold

Hvordan er det å drive et enkeltmanns foretak? (Freelance grafikker)


Anbefalte innlegg

Hei,

 

Jeg håper at noen med god innsikt i å drive eget enkeltmanns foretrak kan hjelpe meg å besvare et par konkrete spørsmål, samt dele litt grunnleggende erfaringer med hva man bør absolutt ta høyde for når man startet og driver et selvstendig karriere. 

 

Spørsmålet mitt er både økonomisk på hvor mye jeg kan spare på å gå over til eget foretak, uforutsette eller skjulte kostnader, men også hvor mye "papirarbeid" som kan dukke opp med å starte og drive et foretak.

 

Min metode i dag er å fakturere mine kunder via frilansfinans.no som er så å si null papirarbeid og alt blir gjort automatisk med et par klikk. Derimot er det surt å se at mine f.eks. 100.000,- + mva, som jeg fakturere kunden, vil gjennom erfaring 45% av beløpet forsvinne i middlertidig ansattavgift, skatting og deres cut. Ergo så sitter jeg gjennomsnittlig igjen med så vidt over halvparten av det jeg fakturerer.

 

Uten å ha tatt noen form for økonomiklasse eller vite noe som helst om å drive firma, så anslår jeg at det kan være mer lønnsomt i lengden å starte mitt eget foretak som jeg fakturere fra.

I samme eksempel med 100.000,- hvor mye er det jeg kan sitte igjen med dersom det skulle være tilfellet?

 

Hva andre utgifter er knyttet med å drive enkeltmanns foretak, og ev. hva fordeler er det? 

Er papir og drifte det økonomiske et stor stress? Jeg har hørt at man kan leie en regnskapsfører som selvsagt skal ha sine prosenter, men er det noen man må, eller bør?

 

Takker for alle svar, eller spørsmål som kan hjelpe :) 

 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det du dag får er er ordinær lønn?

Lønn har sine fordeler hvis du noen gang må på NAV, penger fra ett ENK er næringsinntekter og gir ikke samme rettigheter. Regnskapsfører koster fort litt men selvføring av regnskap krever litt kunnskap og interesse. Hvordan håndterer du utgiftene dine i forbindelse med oppdragene?

Lenke til kommentar

Vil det si at du sitter igjen med 55% netto. Dvs etter alle skatter osv betalt?

 

For å finne ut hvor mye dagens ordning koster deg så tror jeg eksempelet ditt er for enkelt. Det er den totale inntekten og skatten du må se på, du kan ikke bare se på 100 000. Dvs dersom din totale inntekt er 100 000, så taper du relativt mye på dagens løsning. Hvis du tjener 2 mill, så er 45% skatt++ heller lavt.

 

Hva med å ta kontakt med frifinans.no og be om detaljer om hvor stor bit de tar av kaka? Det er ikke sikkert du får mye igjen for å gjøre alt selv.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...