Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Kjøring i ruset tilstand uten å være ruset?


FrihetensRegn

Anbefalte innlegg

Hvis en sjåfør blir stoppet langs veien i en kontroll av politiet og det måles spor av THC eller andre stoffer selv om man sist røykte cannabis for over to uker siden, er det da uansett kjøring i ruset tilstand, selv om rusen bare varer et par timer? Spor av narkotika kan ligge i kroppen i flere uker fordi det blant annet lagres i fettcellene og ikke nødvendigvis i blodet.

 

Med andre ord, kan man bli dømt for ruskjøring selv om man ikke var ruset i øyeblikket?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er vel det samme som med promille - det er et bestemt nivå av verdier som skal til før man kan dømmes for ruspåvirket kjøring. Har man ikke røyka på flere uker og dermed ikke har noen rus, skal man heller ikke ha de verdiene i blodet som skal til. Spyttprøve er kun for å påvise at man har tatt noe - men sier vel ikke noe om mengden? Da må de ta blodprøve av deg eventuelt. 

Du kan vel forsåvidt anmeldes for bruk av narkotika uansett så lenge man får påvist stoffene i systemet. 

Lenke til kommentar

Spyttprøver sjekker etter THC. THC brytes ned i løpet av 12-24 timer.

Det som blir liggende i kroppen i opptil flere uker er metabolittene etter at THC-en er brutt ned. Disse sjekkes det ikke etter i spyttprøver, men man kan finne det i f.eks. urinprøver og hårtester.

Får du utslag på spyttprøve har du røyka ganske nylig.

Endret av L4r5
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det kommer helt an på hvor ofte man røyker. En som røyker for første gang vil bare ha spor i tre dager mens en som røyker daglig kan ha spor i kroppen over en til to måneder av gangen. Blodprøve er ikke like aktuelt når det kommer til narkotika som ved alkohol, da er urinprøve mer vanlig.

Dersom du blir stoppet og det er en konkret mistanke om at person kjører i ruspåvirket tilstand (det være spyttprøve, tegn og symptom eller at fører selv sier han nylig har ruset seg) blir du tatt med til blodprøvetaking. Som nevnt lengre opp så fins det en oversikt over de ulike narkotiske stoffene og hvor mye verdien av dem i blodet vil tilsvare i promille. Man MÅ bruke blodprøve for å fastslå hvor ruset person er.

 

Urinprøve brukes kun for å konstatere at den mistenkte har brukt narkotika. Den sier ingenting om beruselsesgrad.

 

Det er også rett som det sies her at man ikke trenger å bli tatt under kjøring for å miste lappen. Dette kan tas som et forvaltningsmessig vedtak dersom det påvises regelmessig bruk av narkotika. Regelmessig er vell etter praksis satt til mer enn 1 gang i året.

Lenke til kommentar

Vegtrafikkloven har en materiell definisjon av ruspåvirkning i § 22 første ledd: Ingen må føre motorvogn når han er påvirket av alkohol eller annet berusende eller bedøvende middel.

 

Er du påvirket bryter du altså alltid loven.

 

Men lovgiver vil ikke ha individuelle vurderinger av om man er påvirket - det tar for mye tid og fører til urettferdige resultater. Derfor er lovens effektive hovedregel i annet og tredje ledd.

 

Annet ledd sier at hvis du har mer enn 0,2 promille alkohol i blodet skal du anses å være påvirket (uavhengig av om du faktisk er det). Tredje ledd lar departementet bestemme tilsvarende grenser for bl.a. THC.

 

Så ja, du kan dømmes for ruspåvirket kjøring selv om du ikke var ruspåvirket.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takk for godt svar Krikkert. Jeg fant litt interessant informasjon i denne artikkelen: https://www.tu.no/artikler/utvikler-handholdt-hasjometer-for-politiet/275974

 

"Norge har en straffbarhetsgrense for THC på 1,3 nanogram per milliliter, som tilsvarer 0,2 i promille"

 

Dette måles via spyttprøve langs veien der et apparat tar opp røykpartikler i munnen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...