Gå til innhold

Reise til brasil alene


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Har reist alene til Natal og haiket ned til karnevalet i Olinda. En annen gang reiste jeg alene en helgetur til Rio.

 

Brukte hodet, var veldig forsiktig og var antagelig også heldig så jeg opplevde ingen farlige situasjoner, men du må være forberedt på å bli ranet. Trikset for å komme uskadd fra det skal være å ha veldig klart en bunke seddler som du raskt overrekker til raneren slik at han stikker av med en gang. Problemet er at om du er ute i feil område eller til feil tid så blir du ikke ranet bare én gang.

 

Du bør heller ikke ha synlig noe som helst som ser ut til å ha verdi. Selv en Swatch-klokke bør man ikke ha på. Jeg klarte få tak i en skikkelig billig utseende klokke som nesten så ut til å ha vært i et Kinder-egg. Jeg unngikk også å gå ute med merke-klær.

 

På fortau skal du hverken gå for nært veien eller for nært vegg/hjørner. Hørte om en som ble ranet to ganger ved samme hjørne like ved hotellet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Absolutt ikke noe sted for enslige backpackere. Du vil gå rundt som en svær target for ranere.

Ei venninne som har bodd i Rio hele livet har blitt ranet to ganger med pistol i bilen på vei til jobb. Ene gangen hadde hun vinduet oppe, og ble rana på et rødt lys. Andre gangen knuste fyren vinduet på siden med pistolen.

 

Jeg besøkte henne for noen år siden, hun sa det var maaaaaaaaange steder man aldri måtte ferdes etter mørket, og hvertfall ikke alene. Men kan like godt bli rana på åpen gate også, noen kommer springende bak og dytter deg samtidig som de røsker tak i det du bærer på.

 

Det er ingen Norge-opplegg der borte, der har du profesjonelle tyver som lever av det overalt. Og gangbangere som trenger penger til dop.

Endret av Bytex
Lenke til kommentar

Nå blir dette bare én anekdote oppi mange andre, men jeg var der en liten uke rundt juletider i 2011 (til sammen ca. tre uker i Brasil) og opplevde ingenting annet enn en litt masete tigger. Nå tok vi riktignok de forhåndsregler foreslått av både guidebok og hostellansatte, som f.eks taxi hjem etter et visst tidspunkt fra noen områder, ikke stå og vift med penger fra minibank osv. Nå var vi riktignok to, som kan hjelpe noe, men opplevde da altså ingenting som jeg oppfattet som skummelt eller ubehagelig. 

 

Jeg ville lest litt i en oppdatert guidebok, søkt litt rundt og kanskje til og med kontaktet konsulatet/ambassaden. Jeg tror at med et minimum av sunn fornuft så skal nok ting gå ganske så greit, med mindre ting er blitt drastisk mye verre de siste årene. Man hører tross alt stort sett skrekkhistoriene, og ikke så mye om det som har gått bra :) 

Lenke til kommentar

Dette hørtes jo helt ekstremt ut. Er det fullstendig anarki der nede? Jeg kjenner flere som har reist til Brasil og Rio og har aldri hørt at det var så ille der. Hvis det har gått så langt at man ikke kan gå rundt med noe av verdi så lurer jeg på hvordan de som lever der klarer seg.

Lenke til kommentar

Som det meste av det som skrives på internet er det ekstremt overdrevet. Men jeg ville ikke reist alene uansett og i alle fall ikke dersom en ikke snakket portugisisk. Snakker en lokalspråket og er litt årvåken klarer en seg fint. Cluet er å snakke og rådspørre seg med andre og ta taxi/uber dersom en er usikker på om spaserturen en har tenkt seg er trygg.

Lenke til kommentar

Dette hørtes jo helt ekstremt ut. Er det fullstendig anarki der nede? Jeg kjenner flere som har reist til Brasil og Rio og har aldri hørt at det var så ille der. Hvis det har gått så langt at man ikke kan gå rundt med noe av verdi så lurer jeg på hvordan de som lever der klarer seg.

 

Det er noen steder i Norge man bør holde seg unna også og de fleste andre land. Kjenner et par stykker som har blitt ranet i Oslo. Når jeg har dratt til Canariøyene så har jeg blitt fortalt at det er best å unngå å ha mye kontanter på seg og surre rundt med masse verdisaker, spesiellt smykker og slik som er enkelt å rappe med seg. Sist gang var det innbrudd i leiligheten ved siden av der jeg sov og dette var i et område som regnes som trygt.

 

Uansett hvor man er så bør man ta forhåndsregler og ikke vimse rundt på steder der "gutta klubb" oppholder seg.

Lenke til kommentar

Det viktige er å sjekke opp litt på forhånd og legge ein plan for kva du ønsker å oppleve i Rio.

 

Rio er nok ikkje byen å reise åleine til dersom planen er å gå på ei skikkelig fyllekule og rave ute til langt på natt viftande med pengebunken på leiting etter horer og narkotika. 

 

Men å reise til Rio åleine medfører minimalt med risiko dersom du velger eit fornuftig hotell nede ved stranda, og ellers beveger deg i dei vanlige turistløypene på normale tider av døgnet. Turistområda er også ofte beskytta med eit eige turistpoliti for å unngå at kriminaliteten ikkje påvirker turistindustrien nevneverdig.

Største faren for turistar er utan tvil meir passiv kriminalitet som lommetjuveri og kopiering av kredittkort.

Lenke til kommentar

Jeg har som sagt reist alene til Brasil to ganger uten noen ubehagelige opplevelser, men så har jeg også vært i Caracas som regnes som en langt farligere by og kjørt rundt i Venezuela. Jeg har også vært i flere land mens det var borgerkrig eller opptøyer der.

 

Lytt til folk som faktisk har greie på sikkerhet, kle og oppfrør deg ikke slik at du peker deg ut som et enkelt og innbringende offer, hold øyne og ører åpne og lær å lese hva som skjer i området rundt deg. En enkel øvelse er å se hva alle personene rundt deg holder på med. Du vil da veldig fort se om det er noe som ikke stemmer, om kroppsspråket ikke samsvarer med aktiviteten for noen. Man trenger ikke gå helt i paranoid modus hele tiden, men man bør vite når man kan slappe av og når man bør være mere på vakt.  Lær deg å unngå helt folketomme gater, det er ingen skam å snu.

 

Og på destinasjoner som Rio er det ikke flaut å betale litt mere å være med på organiserte utflukter hvor noen tar bare deg eller en gruppe rundt.

Lenke til kommentar

Har jo en kjent episode der en hel turistbuss omtrent ble henrettet når de forvillet seg inn i favela-området i Rio. De som overlevde sa skurkene ba dem holde opp hendene, og alle som ikke hadde trevler i hendene ble henrettet på kloss hold. Et par som hadde "arbeidshender" fikk leve.

Lenke til kommentar

Joda, det er absolutt kriminalitet der, men statistisk sett er Rio Langt fra den farligste byen man kan reise til. Ser man for eksempel på antall mord per innbygger så ligger Caracas klart på topp av listen, men Rio er ikke engang på top 50. Flere andre byer i Brazil hvor politiet ikke har gjort like mye opprydding er imidlertid fortsatt blandt top 50 som er dominert av latinamerika:

Forteleza

Natal

Salvador

Joao Pessoa

Maceio

Sao Luis

Cuiaba

Manaus

Belem

Feira de Santana

Goiania

Teresina

Vitoria

Vitória da Conquista

Recife

Aracaju

Campos dos Goytacazes

Campina Grande

Porto Alegre

Curitiba

Macapa

Ja, Brasil har faktisk 21 av verdens 50 farligste byer.

 

USA har også flere byer som fortsatt er på den listen.

St Louis

Baltimore

Detroit

New Orleans

Lenke til kommentar

Har vært i Brasil mange ganger og kommer til å reise dit igjen.

Bruker for det meste São Paulo som utgangspunkt, men har vært i Rio og mange andre steder, og har opplevd kun kjempehyggelige og supertrivelige folk.

Definitivt steder man ikke bør oppholde seg, hverken i dagslys eller etter mørkets frembrudd, men slik er det i de fleste land.

Som nevnt er det en kjempefordel å kunne gjøre seg forstått på Portugisisk, for selv om engelskundervisning er (stort sett) obligatorisk, er det nesten ingen som gidder å lære det, kanskje bortsett fra de yngste.

 

Greit å være innom Rio, men Brasil har SÅÅÅÅÅ mye mer å by på, utforsk landet!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...