Gå til innhold

Hvordan forklare ovenfor en potensiell ny arbeidsgiver hvorfor jeg vil vekk fra min nåværende stilling?


Anbefalte innlegg

Jeg er utdannet sivilingeniør og jobber i en industriell produksjonsbedrift. Det er en del ting som gjør at jeg ikke er helt happy, og jeg har begynt å se etter og søke andre alternativer. Men jeg er usikker på hvordan jeg kan ordlegge meg ovenfor en potensiell ny arbeidsgiver, for å fortelle hvorfor jeg ønsker meg vekk fra min nåværende stilling/arbeidsgiver. Er det noen som har noen ideer?

 

Av naturlige årsaker vil jeg ikke fortelle for mye som kan identifsere min nåværende arbeidsgiver, men slik er situasjonen og jeg regner med det er åpenbart hvorfor jeg vil vekk fra dette "galehuset". Så hvordan kan jeg ordlegge meg ovenfor en potensiell ny arbeidsgiver, for å forklare hvorfor jeg vil vekk?

 

* bedriften er en mellomstor bedrift, og all makt og alle avgjørelser tas av daglig leder og hans "magefølelse"

* jeg vil påstå at bedriften er "for stor" til å bli styrt "eneveldig" av én person (selv om daglig leder selvsagt er i sin fulle rett til å gjøre det slik) - en del beslutninger burde drøftes og tas i fellesskap med "produksjonsleder", "personalansvarlig", "kvalitetsansvarlig", etc. ... 

* de ansatte i produksjonen er i hovedsak polakker helt uten relevant utdanning og erfaring - de har fått jobb fordi de takket ja til å jobbe for en latterlig lav lønn

* det gjøres mye i "moralske gråsoner", truckkjøring uten trucksertifikat, etc. 

Endret av NothingForever
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Enig med Baardsen at du skal være ærlig, men du kan si akkurat hva du tenker. Si at det ikke er strukturerte nok forhold for deg, at du krever en mer profesjonell ledelse.

 

Hvis det ikke finnes en arbeidsplass som passer til din profesjonalitet, vurdér heller en ny utdannelse, eller uføretrygd. La stat og regjering rydde opp i dritten selv, dét skal ikke du gjøre.

Endret av Taurean
Lenke til kommentar

Du må bare være ærlig. Men man må aldri vinkle bedriften man jobber for negativt overfor andre bedrifter. Når du er tatt inn av en bedrift så forventer de at du er lojal.

joda , men jeg vi si det er helt greit og si at forige bedrift tok snarveier med lover og regler som man ikke er komfortable med uten at det skal telle negativt på deg som person , min menig er at din lojalitet over en bedrift ikke skal være sterkere en bedriftens lojalitet til deg. 

 

på punt 1 og 2 , vell han er sjefen og gjør som han mener.

når det gjelder punt 3 og 4 hadde jeg tatt dette med en fagforening , vi har lover og regler mot sosial dumping , at det finnes polakker som jobber under markedslønn er ulovlig og potensielt hindrer det at norske arbeidstakere får seg en jobb. 

 

truckkjøring uten truck sertifikat er ikke en moralsk gråsone men et lovbrudd 

Lenke til kommentar

Hvor lenge har du jobbet hos nåværende arbeidsgiver? Om du har vært der noen år er det jo relativt vanlig å ville gå videre fordi du ikke har de utviklingsmuligheter du ønsker hos din nåværende arbeidsgiver.

 

Du har lite å vinne på å dele informasjon om lovbrudd og uprofesjonell styring hos din nåværende arbeidsgiver. Du har ikke nødvendigvis noen plikt overfor nåværende arbeidsgiver til å ikke bruke dette mot dem, men jeg tror ikke det kommer til å stille deg i et spesielt positivt lys, så det er best å unngå det om du kan.

Lenke til kommentar

Si at du er uenig med måten bedriften drives på, så får heller ny arbeidsgiver spørre mer hvis de vil vite mer. Som Herr Brun nevner ville jeg i utgangspunktet ikke ha utlevert din nåværende arbeidsgiver mtp. lønnsforhold og gråsoner, jeg ville heller ha fokusert på at du mener styringsformen ikke passer for en bedrift av en slik størrelse.

 

 

Hvis det ikke finnes en arbeidsplass som passer til din profesjonalitet, vurdér heller en ny utdannelse, eller uføretrygd.

Rareste rådet jeg har sett på en stund. "Jeg går på uføretrygd fordi jeg ikke fant en arbeidsplass som passet min profesjonalitet."

Lenke til kommentar

Rareste rådet jeg har sett på en stund. "Jeg går på uføretrygd fordi jeg ikke fant en arbeidsplass som passet min profesjonalitet."

 

Ikkje berre det, men å anbefale uføretrygd fordi ein av arbeidsgiverane som ein møtte som sivilingeniør var ein fjott og derfor må anta at det ikkje finnes ingeniørjobbar som har gode ledere virker svært rart.

Lenke til kommentar

Rart kan det være, men mener dere virkelig å si at det er bedre å jobbe for en sjef som ikke bryr seg om miljø eller regler, enn å være trygdet? Det virker kanskje rart fordi det er ingen som noen gang tar opp denne tematikken og at det er tabu å snakke om. Men jeg mener det er høyst relevant.

 

Man skal ikke jobbe for enhver pris - og da mener jeg det psykologiske og etiske aspektet. Det er bedre å slåss med NAV enn å slåss med udugelige og inkompetente ledere, og finne seg i mobbing og dårlige arbeidsmiljøer.

 

Kanskje han burde også vurdére annen utdannelse, innen noe mer økonomi- og administrativt, der det er litt mer å velge mellom.

Lenke til kommentar

Hei, takker for mange interessante svar. 

 

Jeg jobber på 5. året i dette firmaet. Og jeg ser verken for meg ny utdannelse eller uføretrygd. Ser også at "mobbing" var nevnt i et av svarene - det er ikke tilfellet. Jeg har ingen indikasjon på at noen har "ulovlig lav lønn", men ingen nordmenn vil jobbe for lønnene de får. Samtidig er bedriften veldig delt, det er "polakkene på gulvet", også oss "kontor-nordmenn". Vi blir ikke rike vi heller, men polakkene kan se langt etter lønnen vi har. Og overalt i produksjonen henger det lapper og beskjeder på polsk. Ironisk nok er det nok flere polakker i vår produksjon, enn i en tilsvarende bedrift i Polen ... 

 

Men ja, det er gjerne best å tone ned "misnøyen" med min nåværende arbeidsgiver - en kommentar som "jeg er ikke komfortabel med sjefens ledelsesfilosofi" kan få meg til å fremstå som en vanskelig kranglefant ... Og å dele det som er "bedriftshemmeligheter" (om enn tvilsomme) kan få meg til å fremstå som illojal og upålitelig. Så det må vel bli noe à la "Jeg har innsett at jeg søker andre utfordringer enn de jeg har i min nåværende jobb"-ish jeg må si om jeg får napp på en stilling jeg har søkt på ... 

 

Siden vi først er inne på det; jeg vil tro at en del av polakkene har polske truckførerbevis - men disse må jo formelt "godkjennes" for å være gyldige i Norge. Samtidig har jeg unngått å grave i disse detaljene, slik at jeg med en viss sannhetsgehalt kan påstå "jeg jobber i et seriøst norsk firma - jeg tok det som en selvfølge at det utelukkende ble ansatt mennesker med truckførerbevis til å kjøre truck" dersom det en dag skulle skje noe uheldig. Men egentlig er dette er interessant problemstilling - gjør jeg noe straffbart ved å la være i å komme til bunns i hvorvidt de som kjører truck, faktisk har lov til det? 

Endret av NothingForever
Lenke til kommentar

Det er et av de dårligste rådene jeg har hørt på en stund.

Begrunnelser, takk!

 

TS: Ved å ikke si fra og stå opp for dine verdier, så er du underbevisst med på å opprettholde problemet med underbetaling og dårlige rutiner.

 

Som du nevner til sist i ditt siste innlegg.. jeg er ingen jussekspert, så jeg kan ikke svare på om det er ulovlig eller ikke å underbevisst støtte oppunder slike rutiner. Men dét jeg kan si er at det kan jo ikke være særlig meningsfylt å føle at du tvinger deg selv til å støtte opp om noe du -egentlig- ikke vil være med på?

 

Jeg vil heller ikke bestemme hvordan andre skal leve livene sine, jeg vet kun hva som fungerer for meg. Jeg ville ikke klart å jobbe i sånne forhold hvor alt går på halvt hold. Da må man leve med motstridende verdier på det personlige plan, og dét er verre enn noen lønn. Hva skal man fortelle barna sine når de spør om jobb? Å finne seg i den samme dritten man selv lever i? Dét ville ikke jeg hatt hjerte til, og etter min mening, kan ikke NAV forvente av folk.

Endret av Taurean
Lenke til kommentar

Nå finnes det antagelig flere arbeidsgivere enn denne ene som man ikke likte, Taurean...

Valget er jo ikke enten ufør eller jobbe resten av livet i akkurat denne ene jobben.

 

TS:

Det er det ikke værre enn å si at du ønsker nye utfordringer, 5 år er lenge nok i en bedrift til at man vil dra videre uten å ha noen veldig konkret grunn. Du trenger altså ikke vise noe missnøye i det hele tatt :)

Tror ingen arbeidsgivere vil syntes dette på noen som helst måte virker rart. Det er hovedsakelig derfor jeg har byttet jobb de siste gangene også.

Endret av aklla
Lenke til kommentar

Aldri kritisere tidligere eller din egen arbeidsplass, det er vel noe av det værste man kan gjøre på ett jobbintervju..  Man kan si at en ikke passer helt inn der, men man bør aldri si at arbeidsplassen er dårlig eller lignende.. Det er bare fy fy... Man blir strøket av listen med en gang om man på ett intervju kritiserer sin egen arbeidsplass..

 

Prøv heller å formulere det på en måte hvor din nåværende arbeidsplass ikke gir deg nok frihet og utfordringer, eller annet fjas..

Lenke til kommentar

Taurean; jeg forstår det du sier, men samtidig har jeg boliglån, studielån, regninger - jeg har ikke råd til å falle på mitt eget sverd for at polakkene skal få høyere lønn.

Det sjefen driver på med er som å tisse i buksen for å holde varmen, men det må han på en måte finne ut av selv, syns jeg.

Men ja, konklusjonen blir å si at jeg ønsker andre utfordringer og muligheter når de potensielle nye arbeidsgiverne spør - at min nåværende arbeidsgiver er moralsk forkastelig og tversigjennom råtten skal jeg ta med meg i graven ... :-)

Lenke til kommentar

Å si at man vil ha nye utfordringer er ganske klisje. En arbeidsgiver vil kanskje stille oppfølgingsspørsmål hvis du svarer det, samt at det kan virke som man ikke er åpen og ærlig om hva som egentlig er grunnen. Jeg ville ihvertfall tenkt slik.

Også, å si at en selv "ikke passer inn" er jo å kritisere en selv, noe som også vil virke negativt.

 

Jeg hadde samme problem nå etter et år i en bedrift i utlandet. Sjefene på denne avdelingen er korrupte, gammeldagse og varierte fra udugelige til ondskapsfulle. Jeg sa vel noe slikt som at jeg ikke var fornøyd med ledelseskulturen på avdelingen, men at jeg ellers trivdes godt med kollegaene og arbeidsoppgavene mine. (Jeg nevnte også noen personlige grunner, som jeg ikke går inn på her på forumet). Og det fungerte fint, siden jeg starter i et nytt firma i Oslo om 2 uker.

Lenke til kommentar

I dag ble jeg utrolig nok oppringt av en bedrift der jeg nylig hadde søkt en stilling. Den stillingen tilsvarer ikke den jeg har i dag, så det var innledningsvis litt spørsmål om hvorfor jeg hadde søkt ... Jeg mener jeg serverte gode svar, men det viser seg at jeg kan være aktuell for en annen stilling som skal opprettes, med oppgaver/ansvarsområder lignende de jeg har i min nåværende jobb. Stillingen jeg søkte på hadde dessuten ønsket oppstart ganske snart, som passer dårlig med oppsigelsesperioden jeg har ...

Jeg regner med at er ute av dansen for den utlyste stillingen, men jeg oppfattet stillingen som angivelig kommer som realistisk - det ble skissert virkelige behov og problemstillinger som kan passe meg perfekt. Men på den annen side, så ble det ikke avtalt intervju ... I første omgang var det den utlyste stillingen, så får håpe de gjør som de sa og tar kontakt med meg igjen. Samtalen varte i over 10 minutter. Om de nå ser for seg at den nye stillingen begynner "til høsten etter sommerferien", så passer det bra om jeg leverer oppsigelse i løpet av mai. Å eventuelt få den jobben uten at den utlyses offentlig ville vært ypperlig. *krysser fingrene*

Men, tilbake til tråden. En tidligere kollega har nylig kommet tilbake etter 2 år, og h*n hadde tidligere en del av oppgavene/ansvarsområdene jeg har nå. Å nevne at en tidligere ansatt sin tilbakekomst bidrar til at jeg vil bytte arbeidsgiver, kan vel fremstå negativt - at jeg ikke er like god som h*n som kom tilbake?

Og hva tenker dere om å antyde en viss "bekymring" for fremtiden til den nåværende arbeidsgiveren? Litt sånn "oljepris"/"Brexit"/"vanskelige tider"-ish ... "slik jeg tolker fremtidsutsiktene, er det [mulig ny arbeidsgiver] jeg vil jobbe for" ...?

Lenke til kommentar

Hvorfor antyde bekymring, "baksnakke", klage på forholdene/sjefer/kollegaer osv til en mulig ny arbeidsgiver?

Ingenting positivt kan komme ut av det, i beste fall er det nøytralt, i verste fall teller det veldig negativt.

 

 

Hvorfor er du så opptatt av å ville snakke "dritt" om nåværende arbeid og arbeidsgiver til en mulig ny arbeidsgiver egentlig?

Lenke til kommentar

Hvorfor antyde bekymring, "baksnakke", klage på forholdene/sjefer/kollegaer osv til en mulig ny arbeidsgiver?

Ingenting positivt kan komme ut av det, i beste fall er det nøytralt, i verste fall teller det veldig negativt.

 

 

Hvorfor er du så opptatt av å ville snakke "dritt" om nåværende arbeid og arbeidsgiver til en mulig ny arbeidsgiver egentlig?

Er det så vanskelig? Det viser at man er opptatt av godt arbeidsmiljø og ryddige forhold på jobben. Da får man svar med én gang, på intervjuet. Hvis sjefen er klar over at det er dritt i miljøet, så vil h*n få kalde føtter og ikke ansette deg, for du vil bli sett på som et "uromoment" - hvor enn sykt det er ... du har god moral og vil ha en ryddig arbeidsplass, men på grunn av baksnakking og mobbing så får du ikke lov til å jobbe der. Men sånn fungerer verden, mange arbeidsplasser det er sånn. Mange kaller det "samfunnsnormer" man bare må finne seg i. Men i realiteten er det absolutt ikke noe man skal behøve å finne seg i.

 

Jobb er jobb, en nøytral arena der det skal være fokus på profesjonalitet. Det er ikke en sosial klubb hvor man skal få seg nye venner og uvenner. Hvis man vil ta en pils på fritiden og ha et vennskapsbånd med noen på jobben der, så er det greit, så lenge man er klar over grensene. Men det er så utrolig mange mennesker som IKKE er klar over disse grensene, som lar jobb og privat flyte sammen. Og derfor blir det så mye dritt i arbeidslivet. Sjefene gir F så lenge budsjettet går rundt.

Endret av Taurean
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...