Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Det viktigste kriteriet for meg er hvor lenge batteriet holder. Dette nevnes ikke i arikkelen og er en stor mangel. Jeg har ofte med meg e-bok som erstattning for vanlige bøker, både i områder med dårlig tilgang til ladding og på plasser hvor ladding ikke er mulig.

 

Den gamle kindel leseren min (med tastatur, så vi snaker veldig gammel) holder fint 2 til 3 uker med 3-4 timer bruk pr dag... Litt kortere når 3G er aktiv, men fortsatt lenge nok til at det ikke er noe problem. Med nyere kindle lesere opplever jeg at batteritiden er betydelig redusert. Hvordan er det på disse?

 

Ser ut som de fleste Kindle har omtrent 28 timers batteritid , se gjerne denne siden : http://www.ebookreadervs.com/en/amazon-reader/style-27

Den som kom ut best i test her hos Tek har faktisk kun halve av dette, altså 14 timer, noe jeg mener ikke helt holder mål med mindre man kan ha en form for hurtiglading eller mulighet for å lade uten kabler eller en dock som fortsatt lar deg lese.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Og kanskje du kan sette deg inn i hvordan e-ink funker? En e-ink-skjerm bruker kun strøm når den endrer bildet. 28 timer batteritid er bra når den er i kontinuerlig bruk. Lesebrett er ikke i kontinuerlig bruk. Den bruker kun strøm når du forandrer bildet (og superbittelitt for å holde på det bildet og sjekke serveren en gang i minuttet).

 

Og alt du trenger for trådløs lading, er et Qi til microUSB adapter.

Endret av Dragen
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Og kanskje du kan sette deg inn i hvordan e-ink funker? En e-ink-skjerm bruker kun strøm når den endrer bildet. 28 timer batteritid er bra når den er i kontinuerlig bruk. Lesebrett er ikke i kontinuerlig bruk. Den bruker kun strøm når du forandrer bildet (og superbittelitt for å holde på det bildet og sjekke serveren en gang i minuttet).

 

Og alt du trenger for trådløs lading, er et Qi til microUSB adapter.

 

Du har sikkert fått med deg kontroversen også? Selv om e-ink ikke trekker strøm (med mindre du laster inn en ny side) så vil en aktiv wifi tilkobling gjøre det på samme måte som leselyset også trekker om du slår det på.

Nå skal jeg ikke si at dette er noe som er et stort problem, men har erfart med min egen Pocketbook Touch Lux som jeg fikk i gave for noen år (2014?) siden at det trekker fort strøm, og passer man ikke på må man lade enheten neste gang man tar den i bruk. Mulig dette også var pga måten jeg brukte enheten, men inntrykket mitt var at når man surfet med browser og leste en og annen book at batteriet måtte lades med jevne mellomrom.

 

Kan selvsagt teste det ut neste gang jeg tar i bruk nettbrettet, oppdaterer jeg ikke her er det trolig ingen endring.

Endret av 097100106111101
Lenke til kommentar

 

Jeg har brukt mobiler til å lese e-bøker i mange år og det holder i massevis.

Nåværende mobil (Huawei Mate 8) har samme skjermstørrelse, så jeg ser ingen grunn til å skaffe meg en ekstra dings kun for å lese e-bøker.

 

Ingen trenger å bruke eboklesere, mobiltelefoner ned i under tre tommer kan gjøre alt en ebok-leser kan gjøre, og mye mer. ;-) 

 

En ebokleser er et optimalisert produkt for å lese bøker. Den har følgende fordeler i forhold til en mobiltelefon: 

+ Å lese på en passivt opplyst skjerm over lang tid er mindre slitsomt for øyet.

+ Å lese på en dedikert enhet bruker ikke strøm på mobiltelefonen. Spesielt på ferie trenger jeg strøm på mobiltelefonen. Ofte mer strøm enn jeg har, i alle fall dersom jeg trenger GPSen.

+ Å lese på et nettbrett eller en mobiltelefon gjør ukentlig, om ikke daglig, at jeg må avbryte lesningen fordi enheten trenger mer strøm. Å lese på mobiltelefonen tømmer den for strøm på timer mens ebokleseren varer i ukesvis. Månedsvis om ikke i bruk, sånn at jeg kan bare plukke den opp og være sikker på at det er strøm nok. 

+ Den er optimal å lese på i direkte sollys på en solseng i varmere strøk. Jeg hadde med meg en tabletPC også på forrige reise, og innendørs kunne jeg ikke se om skjermen var påslått når den sto på samme lysstyrke (25%) som kvelden før. Måtte lukke meg inn på badet for å finne lystyrken slik at den kunne skrus opp til 100%. Og det hjalp bare innendørs, utendørs ble skjermen fortsatt tilsynelatende sort. Og mobiltelefonen, som heller ikke var lett å lese på i sola, trengte å skjermes fra sola for å ikke bli kokvarm. 

 

Det er mange bakdeler også, men disse er nok de viktigste: 

- Mange eboklesere forsøker begrense deg fra å legge inn filer selv, som både du og artikkelen berørte inn på. 

- Det er en ekstra enhet. Du trenger fortsatt mobiltelefonen. 

- Den er tilpasset pocket-format bøker i sort/hvitt, men den er dårligere egnet til å lese blader enn en tablet. 

 

Skal jeg på sydentur, flytur eller HV-øvelse, er en ebok-leser mye bedre egnet enn en mobiltelefon. Men skal jeg ligge på senga og lese tegneserier, er en tabletPC et bedre egnet medium. Mobilen er et kompromiss og gjør jobben, men jeg leser ikke på den fordi jeg har tilgang på alternativ som er bedre. 

Hvis mobilen mister 5% strøm pga e-bok-lesing i løpet av 3-4 timer, så synes jeg ikke det er noe særlig tap.

Jeg sitter tross alt ikke hele døgnet og leser bøker.

Mye mer praktisk å bruke mobilen.

Hvorfor det er mer praktisk med e-boklesere et uforståelig for meg.

Men kanskje undertegnede ikke er den skarpeste kniven i skuffen, og at det uforståelige kommer derfra...

Endret av Chutikran
Lenke til kommentar

Synes trekkene Kindle får er litt merkelige.

 

1. Ikke støtte for EPUB-format (norske bøker)
2. Kronglete å overføre innhold trådløst
3. Litt vel glatt utforming
4. Annonser du må betale for å bli kvitt
5. Litt på den tyngste siden
6. Ikke plass til micro-SD
 
(1 og 2) Har man endel e-bøker er det kun Calibre som gjelder. Jeg har testet ut mange alternativer opp gjennom årene, men ingen er i nærheten. Her går konverteringen fra EPUB på sekunder (den tar vare på begge formatene). Og har man satt opp kindle-eposten sin, så holder det å høyreklikke og trykke Connect/share --> send to device.
 
(3) Hvordan kan du gi pluss for god å holde i, men samtidig trekke for "litt vel glatt uforming". Er ikke dette litt motsigende?
 
(4) Annonser kan, som allerede nevnt, fjernes gratis. Det er bare å ta kontakt med Amazon. 
 
(5) 20 gram tyngre enn de to andre..
 
(6) Med 4gb internminne har man plass til ett sted mellom 1000 og 1500 bøker. Usikker på hvor nødvendig det altså er med micro-SD
 

Jeg vet at Kindle kan markere tekst og i etterkant få ut en liste over alt man har markert per bok. Dessverre har de klart å begrense denne funksjonaliteten til kun bøker kjøpt fra Amazon.

Noen som vet om pocketbook støtter noe slikt for alle bøker?

 

Ta en titt på clippings.io. Den kan importere og eksportere det du markerer på din Kindle. Den kan også eksportere til PDF, Word, osv. Og den har støtte for integrering med Evernote.

Endret av blured
  • Liker 3
Lenke til kommentar

For de som er ute etter å kjøpe et lesebrett, ikke la dere påvirke av denne anmeldelsen.

 

Jeg tok en runde for snaut et år siden, hvor alle disse tre modellene ble vurdert. Valget falt på Kindle Paperwhite.

Det er tydelig at anmelder har et annet inntrykk av denne e-leseren enn meg, og det er i utgangspunktet helt greit. Slike anmeldelser baserer seg jo på et subjektivt inntrykk og da skal poengsummene reflektere dette. Her er det likevel tydelig at flere av trekkene Amazons lesebrett har fått, rett og slett er fiktive! Er du helt sikker på at du har testet dette lesebrettet mer enn fem minutter?

 

Dette er allerede påpekt, men her er mitt synspunkt:

 

Men jeg støtter meg likevel bak disse utsagnene:

- Lysstyrken er årsaken til at jeg går for et lesebrett i det hele tatt - for å slippe å bli sliten i øynene. Den tåler fint dagslys og er fin i mørket. Mer lysstyrke er for min del, ikke et positivt.

- Jeg har kun norske ebøker. Har kjøpt fra flere kilder, men ebok.no har en lettvint mulighet ved å sende direkte til lesebrettet. Bruker Calbre som andre har påpekt. De eneste jeg hadde en utfordring med, var å få overført bøker jeg har kjøpt via google play pga Googles kopisperre(dette gjaldt ikke alle bøkene), men jeg fikk løst dette til slutt også.

- Annonsene ble fjernet etter en e-post til Amazon. Skrev noe sånt at de ikke var relevante der jeg bodde.

- Om den føles glatt? Dette husker jeg ikke, da jeg kjøpte med cover på min. Dette er fantastisk godt å holde i.

- Trekk for vekt? Ganske sikker på at flere hadde bommet på hvem av disse som var tyngst ved en blindtest.

 

En ting som ikke er nevnt, som jeg tror flere savner. Hva er batteritiden? Min Kindle ser ut til å vare og vare.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Bare en liten tanke:

Jeg har kindle paperwhite og jeg leser de nyeste, norske ebøkene uten noe stress.

 

Ebok.no har en "send til min kindle"-funksjon. Lett og genialt.Anbefales.

 

Edit: Dragen kom meg i forkjøpet  :)

 

Synes det er stress, synes det er bra de trekker amazon for denne måten å gjøre det på, er ikke bra for forbrukeren.

 

AtW

Lenke til kommentar

Har lest ebøker i mange år og har brukt diverse nettbrett + mobil. Jeg tror nok at lesbarheten er mere lik en papirbok på en dedikert ebokleser, men tilgjengeligheten er jo vitsen med det hele. Etter å ha prøvd diverse ebokapper har jeg havnet på Google Play bøker, ikke på grunn av utvalget av bøker, men på grunn av funksjonalitet. Jeg har et nettbrett liggende på jobb, en hjemme og selvsagt mobilen og i verste fall pc. Leser jeg en bok hjemme får jeg spørsmål om jeg vil starte på den siden jeg leste når jeg åpner denne boken på nettbrettet som ligger på jobben. Det samme skjer når hvis jeg åpner boken på mobilen. Lettvint og behagelig. Og jeg kan også velge svart bakgrunn og hvit skrift som skifter til gul skrift på kvelden ved sengetid. En lettelse for kona som liker det mørkt når hun skal sove. Enkelt å laste inn bøker fra andre leverandører og disse blir tilgjengelig på alle enheter etter en kort stund.

Prøv det

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Dette er virkelig en uinteressant og overfladisk test. Har selv brukt forskjellige Kindle lesebrett i mange år og hele familien bruker nå paperwhite. Det er meget enkelt å kjøpe norske eller danske eller svenske bøker og sende til Amazon for konvertering. Fra nettbokhandlere som f.eks. ebok.no, bokon.se eller williamdam.dk eller saxo.com (dansk) kan man som regel sende direkte etter kjøp.

Det er faktisk ikke mange titler som har noen form for kryptering lenger, og om det finnes er det bare å ligge unna eller behandle i Calibre. Åpen epub kan man også konvertere selv til mobi i Calibre og sende til Amazon. Integreringen med det enorme utvalget hos Amazon på engelsk er dessuten et stort pluss i seg selv. Dette er meget enkelt.

Kindle paperwhite er en klar vinner, helt suveren for å lese på under alle slags forhold, inkludert på stranden med sterkt sollys. Å lese på nettbrett eller mobil kan ikke sammenlignes.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

> Hvorfor det er mer praktisk med e-boklesere et uforståelig for meg.

 

Prøv å sitte ute en solskinnsdag, så vil du se forskjellen. Før du har prøvd dette, bør du ikke uttale deg.

 

Nettbrett, mobil og ebok-leser dekker tre forskjellige behov.

 

Fordi jeg aldri sitter ute en solskinnsdag og leser bøker. Derfor er dette ikke tema for meg, men helt sikkert for andre. Men alle har jo rett på å uttale seg i henhold til sine egne behov. Eller er det sensur for dem som ikke helt har lesebrett-behovet?

Lenke til kommentar

 

Hvis mobilen mister 5% strøm pga e-bok-lesing i løpet av 3-4 timer, så synes jeg ikke det er noe særlig tap.

Jeg sitter tross alt ikke hele døgnet og leser bøker.

Mye mer praktisk å bruke mobilen.

Hvorfor det er mer praktisk med e-boklesere et uforståelig for meg.

Men kanskje undertegnede ikke er den skarpeste kniven i skuffen, og at det uforståelige kommer derfra...

 

 

Jeg tror kanskje du ikke har lest så mye på mobilen heller, eller så har du en mobil som ikke bruker strøm når skjermen er aktiv. Ingen mobil jeg har vært borti bruker 5% strøm med konstant opplyst skjerm i 3 timer. Så der ligger kanskje nøtta? Du har ikke opplevd at telefonen bruker strøm mye raskere når man leser - enten fordi det er noe uvanlig hyggelig med batteribruken på din telefon, eller rett og slett fordi du ikke leser?

 

Hvis man ikke leser ser jeg heller ikke at det skal være praktisk med lesebrett. 

  • Liker 4
Lenke til kommentar

 

Bare en liten tanke:

Jeg har kindle paperwhite og jeg leser de nyeste, norske ebøkene uten noe stress.

 

Ebok.no har en "send til min kindle"-funksjon. Lett og genialt.Anbefales.

 

Edit: Dragen kom meg i forkjøpet  :)

 

Synes det er stress, synes det er bra de trekker amazon for denne måten å gjøre det på, er ikke bra for forbrukeren.

 

AtW

 

 

Problemet er jo at forlagene eier bokhandlerne, som har hatt forskjellige mislykkede forsøk på ebøker, ikke vil selge på Amazon. Amazon selger norske bøker, men eneste kjente jeg kan se er oversettelsene av Harry Potter: https://www.amazon.com/Norwegian-eBooks/b?ie=UTF8&node=7735184011

 

Ble litt nysjerrig på om Kobo eller Pocketbook var bedre på dette, for det blir ikke tatt opp i testen

 

Kobo har ingen norske bøker i sin nettbutikk så vidt jeg kan se: https://www.kobo.com/ww/en/search?Query=harry

 

Expert og Pocketbook har integrert inn Norli og Bokskya slik at bøker kjøpt der blir lastet inn automatisk: https://www.expert.no/nettbrett/nettbrett-og-ipad/pocketbook-touch-lux-3-norli-ed/p-384212/

 

På Kindle må du gjøre tre steg første gang du handler på eBok.no, og så går det automatisk der og: http://hjelp.ebok.no/hc/no/articles/201520149-Slik-sender-du-ebøker-til-Kindle

 

Litt mer tungvindt enn Pocketbook, men ikke akkurat vanskelig - derimot får man bedre støtte for engelske bøker - vurderer å kjøpe nyeste Harry Hole til 182 kr på engelsk i stedet for 262 kr på norsk ;)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Synes det er stress, synes det er bra de trekker amazon for denne måten å gjøre det på, er ikke bra for forbrukeren.

 

AtW

 

 

 

Det er meg uforståelig. 

 

1) På en Kindle må du altså oppgi en epost-adresse for å kunne motta ebøker. Du må stille inn de fleste nye enheter når du begynner å bruke dem. Epost-adresse er mer eller mindre alltid en av disse. Dette gjøres én gang - uansett. 

 

2) På nettbutikken må du altså oppgi en epost-adresse for å kunne sende ebøker dit. Du må mer eller mindre alltid oppgi personopplysninger når du begynner å bruke en nettbutikk, deriblant epost-adresse. Dette gjøres én gang - uansett.  

 

3) Når du bestiller en eBok eller andre digitale filer fra en nettbutikk må man på et eller annet vis overføre den til eboken enheten. Enten må man sende den til en epost-adresse, eller så man laste den ned, lagre den til enheten om mulig, eller mer vanlig bruke et spesifikt program for å overføre til enheten. Av disse er å trykke "send til min Kindle" i stedet for "last ned" og det som følger deretter definitivt den minst stressende måten å gjøre det på. Ett klikk for å få tilgang når man har gått gjennom betalingsinfoen - som er vesentlig mer tidkrevende og stressende. 

 

Du oppgir epost-adresse to plasser der du uansett må oppgi personinfo, og deretter får du en knapp for å få bøkene rett i ebokleseren direkte fra nettbutikken. Den eneste måten å gjøre ting mindre stressende på er å handle rett i ebokleserens egen nettbutikk, fordi da er 2) unødvendig å gjøre én gang. Det vil fortsatt være like mange ledd i 1) og 3). Men det er ikke bra for forbrukeren, for da har man tatt bort konkurranse-elementet på ebøker. 

Endret av tommyb
  • Liker 3
Lenke til kommentar

 

> Hvorfor det er mer praktisk med e-boklesere et uforståelig for meg.

 

Prøv å sitte ute en solskinnsdag, så vil du se forskjellen. Før du har prøvd dette, bør du ikke uttale deg.

 

Nettbrett, mobil og ebok-leser dekker tre forskjellige behov.

 

Fordi jeg aldri sitter ute en solskinnsdag og leser bøker. Derfor er dette ikke tema for meg, men helt sikkert for andre. Men alle har jo rett på å uttale seg i henhold til sine egne behov. Eller er det sensur for dem som ikke helt har lesebrett-behovet?

Nei, for all del – vi lever i et demokrati; det står enhver fritt å uttrykke den forvirring som råder i hans indre.

 

I motsetning til mobil og nettbrett, så har lesebrett en oppgave. Lesebrettet erstatter papirbøker, hovedsakelig romaner. Personlig tilbringer jeg temmelig mange timer ute i hagen om sommeren. Der er lesebrett fullstendig overlegent nettbrett og mobil, men hvis du ikke har det behovet så kan du hoppe over alle artikler om lesebrett. Hvis du ikke klarer det, ville jeg sette pris på om du klarte å begrense dine sure oppstøt om et produkt du ikke har kunnskap om.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Problemet er jo at forlagene eier bokhandlerne, som har hatt forskjellige mislykkede forsøk på ebøker, ikke vil selge på Amazon. Amazon selger norske bøker, men eneste kjente jeg kan se er oversettelsene av Harry Potter: https://www.amazon.com/Norwegian-eBooks/b?ie=UTF8&node=7735184011

 

 

 

 

 

 

Man må være ytterst forsiktig med å kjøpe norske ebøker på Amazon. Mange er maskinoversatt, og da betydelig dårligere enn hva man kan forvente fra Google Translate. Sjekk karakterer og kommentarer. 

 

Jeg tenkte jeg skulle prøve og kjøpte en klassisk Jules Verne barnebok for å lese til guttungen, men den var uforståelig. Jeg måtte i hodet oversette hver eneste setning tilbake til engelsk for å forstå hva det skulle bety. Etter et par sider måtte jeg gi opp, det ble for tungvindt å oversette alt to ganger før jeg leste resultatet opp høyt. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Personlig så trenger jeg et epapir android basert lesebrett eventuelt en pad med epapir på den ene siden og vanlig skjerm på den andre som kjører android.

 

For med android i bunn kan jeg kjøre apper som støtter alle format.. Spesielt da epub og kindle formatene. Moon Reader og Kindle appene.

 

Og hvis det er en pad, da mulighetene til å velge skjerm pr app.

 

Og hvis noen av dere har tips til produkter som faller under denne beskrivelsen vil jeg så vil jeg veldig gjerne høre det eller få tips!!!

 

Har selv vært på utkikk etter noe liknende i lengre tid. Det finnes dessverre bare utdaterte modeller på markedet. Eneste brukbare alternativ er yotaphone 2, men dette er en telefon og har litt for liten skjerm til mitt bruk.

Lenke til kommentar
×
×
  • Opprett ny...