Gå til innhold

Romfart og astronomi - diskusjon, nyheter og annet som opptar deg


Enceladus

Anbefalte innlegg

Jeg har lenge savnet en tråd for diskusjon for alt innenfor romfart og astronomiens verden. Jeg foretekker egentlig ikke å være den som oppretter en slik tråd. Men siden ingen andre gjør det så får det bli meg da :)
 
Litt usikker på hvordan denne tråden skal legges opp. I utgangspunktet vil jeg ha et sted for diskusjon om alt løst og fast rundt romfart og astronomi og et sted hvor vi kan poste dagsaktuelle nyheter vi kommer over eller om et spesifikt emne innenfor trådens tema som opptar oss.
 
Jeg tar gjerne i mot forslag for hvordan denne førsteposten bør se ut/struktureres og oppdaterer den om nødvendig. Slik som nyttige linker til nyhetsider eller et slags banner, bilde film o.l. som identifiserer tråden og egner seg på en førsteside, innenfor rimelighetens grenser.
 
Regler
Vi følger retningslinjene på forumet og holder oss til trådens tema, ellers følger vi kardemommeloven :) Være grei og snill osv.

 

En inspirerende film om hvordan vi i fremtiden kanskje kommer til å kolonisere solsystemet vårt:

 

https://vimeo.com/108650530
 
Blogger og nyhetssider og diskusjonsforum:

Space på Reddit
https://www.reddit.com/r/space/
 
SpaceX på Reddit
https://www.reddit.com/r/spacex/
 
Phil Plait's blog: Bad Astronomy 
https://www.syfy.com/tags/bad-astronomy
 
Paul Gilster's blog: Centauri Dreams
http://www.centauri-dreams.org/

 

Relaterte Youtube kanaler:

 

TMRO

https://www.youtube.com/channel/UCeQYemGBA3zkt2WY5dpRxsw

 

Fraser Cain

https://www.youtube.com/channel/UCogrSQkBJn1KF0N9I4oM7eQ

 

Astronomy Cast

https://www.youtube.com/channel/UCUHI67dh9jEO2rvK--MdCSg

 

Everyday Astronaut

https://www.youtube.com/channel/UC6uKrU_WqJ1R2HMTY3LIx5Q/videos

 

Isaac Arthur

https://www.youtube.com/channel/UCZFipeZtQM5CKUjx6grh54g

 

StarTalk

https://www.youtube.com/user/startalkradio

 

Scott Manley

https://www.youtube.com/channel/UCxzC4EngIsMrPmbm6Nxvb-A

 

Curious Elephant

https://www.youtube.com/channel/UCZUlf2TKB8vATuo5-s1N-5Q

 

CloudLicker

https://www.youtube.com/channel/UCh4B5ZDaLCrjaWBXPRaRT6g

 

I Need More Space

https://www.youtube.com/channel/UCLr2Dn-wAtO8jxrj8MZ58cg

 

Primal Space

https://www.youtube.com/channel/UClZbmi9JzfnB2CEb0fG8iew

 

Vintage Space

https://www.youtube.com/channel/UCw95T_TgbGHhTml4xZ9yIqg/videos

 

 

 

Bare for å begynne diskusjonen et sted. En nyhetssak som i hvert fall fanget min interesse i dag er denne fra Reddit:

SpaceX to unveil their Mars colonisation plans at the IAC on Tuesday the 27th of September 2016, at 14:30EST. Links within.

 

Gleder meg stort til å få mer konkret info og detaljer rundt den store Mars planen til Elon Musk :) 
 
Kjør diskusjon!

Endret av Enceladus
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Annonse

[1] Random productId 12105530 from global

Er litt skeptisk til hvor kjapt en slik plan vil være gjennomførbar og er generelt litt pessimistisk angående å se noe annet enn muligens et par føtter (eller flere) på Mars i min livstid. Men jeg har tatt feil mange mange ganger i mitt liv, og jeg blir ikke skuffet dersom dette blir en av de tingene jeg tar mest feil om. Uansett hva svaret blir til slutt så får jeg altså vite innen en uke hvor jeg skal stille inn hype-meteret mitt. Det er jo i det minste spennende å vente  :wee:

 

Jeg vil bare ha 4K kameraer ute i solsystemet så jeg kan se Jupiter stige over horisonten på Europa. Please, someone? 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Vel vi har da live kameraer på den internasjonale romstasjonen. Det er da noe ;)
http://www.ustream.tv/channel/live-iss-stream
 
 
Anngående Musk's mars koloni så kan vi nok forvente en ganske bra bemannet koloni med tiden hvis han lykkes med planen sin. Her er noen sitater jeg fant på wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Interplanetary_Transport_System
 

The Mars colony envisioned by Musk would start small, with an initial group of fewer than ten people. With time, Musk hopes that such an outpost could grow into something much larger and become self-sustaining, at least 1 million people. According to Musk, "even at a million people you’re assuming an incredible amount of productivity per person, because you would need to recreate the entire industrial base on Mars. You would need to mine and refine all of these different materials, in a much more difficult environment than Earth. There would be no trees growing. There would be no oxygen or nitrogen that are just there. No oil. ‘Excluding organic growth, if you could take 100 people at a time, you would need 10,000 trips to get to a million people,’ he said. ‘But you would also need a lot of cargo to support those people. In fact, your cargo to person ratio is going to be quite high. It would probably be 10 cargo trips for every human trip, so more like 100,000 trips. And we’re talking 100,000 trips of a giant spaceship.’"

Lenke til kommentar

NASA kommer med "stor nyhet" om Europa på mandag. Spennende å vente på. De har da sett noe med Hubble. Jeg vet ikke hva det kan være, men det må vel være snakk om en form for bevegelse på isoverflaten eller kraftige geysirer eller noe? Jeg vet ikke hva jeg kan forvente, men interessant å følge med på den fronten.

Herlighet så mye spennende nyheter det er for tiden. 

 

Blir sendt avgårde en sonde rundt 2020 som skal ta en grundigere titt på månen ;)

http://www.jpl.nasa.gov/missions/europa-mission/

 

Kan også anbefale filmen Europa Report som tar for seg en bemannet romferd til månen. Spennende film :)

http://www.slate.com/blogs/bad_astronomy/2013/05/21/_europa_report_trailer_scifi_movie_with_a_lot_of_sci.html

Endret av Enceladus
Lenke til kommentar

Denne var ganske fin :)

 

En visualisering av de 100.000 nærmeste stjernene.

http://stars.chromeexperiments.com/

 

200-400 milliarder stjerner i melkeveien er ganske utrolig å tenke på. Og hvor mange planeter det er rundt alle disse stjernene gjør meg helt svimmel. Og dette er bare i vår galakse. Tar man med resten av universet så er det til å bli fullstendig sprø av  :confused:

  • Liker 6
Lenke til kommentar

 

Søyler av vann som har blitt observert altså. Det gjør at vi nå har to måner i solsystemet hvor dette trolig er tilfelle. Saturns måne Enceladus og nå Jupiters måne Europa. 

 

Tenk om det har utviklet seg liv på begge disse månene da uavhengig av hverandre? Det er spørsmål jeg gjerne vil ha svar på før jeg dør. Hvor gjestmilde er disse miljøene for potensielle organismer i forhold til dyphavet på jorda?

Lenke til kommentar

Begge disse månene blir tilført store tidevannskrefter fra moderplanetene, slik at det flytende vannet kan ha interne havstrømmer, og dermed utveksling av næringsstoffer mellom eventuelle kolonier av livsformer nede i det flytende vannet. Kanskje tidevannskreftene er så store at bergrunnen under havene også blir skikkelig knadd, i den grad at det utvikles geologisk varme, som igjen kan gi opphav til livsformer. Litt ala de såkalte "black smokers" (varme kilder) på dype havdyp på jorda, der nedbryting av svovelforbindelser danner energigrunnlaget, litt tilsvarende klorofyllholdige alger benytter sollyset som energikilde i havenes øvre skikt.

 

Men uansett hva slags liv det er der, HVIS det er liv der, så er det mest sannsynlig kun snakk om encellede mikrober, bakterielignende eller enda enklere, slik det var de første tre milliarder årene det har vært liv på jorda.

 

I jakten etter eksoplaneter i den såkalte beboelige sonen betyr NASAs funn at denne sonen kan utvides til ismåner rundt digre planeter. Dermed øker antallet ekso-kloder med mulighet for liv ganske mye.

Endret av SeaLion
Lenke til kommentar

Hvor gjestmilde er disse miljøene for potensielle organismer i forhold til dyphavet på jorda?

I fohold til havets bunn er det nok muligens ikke så gjestmildt der, men mtp. de ekstreme forholdene man har funnet organismer i her på jorden vil jeg tro det ikke er så problematiske forhold.

 

Extremofiler, som navnet tilsier, er en kategori organismer som overlever ekstreme forhold her på jorden.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Extremophile

 

De har vel funnet organismer i ca hvert tenkelig miljø her på jorden, ingen grunn til at de ikke skulle klare å overleve relativt ekstreme miljøer på Europa. Livet her viser hvor ekstreme miljøer liv kan overleve og trives i. Jeg er ikke i tvil om at liv kan finnes på f.eks europa. Jeg tror ikke det finnes der, men jeg tror forholdene der er gjestfritte nok til at liv kan leve der.

Lenke til kommentar

Kanskje tidevannskreftene er så store at bergrunnen under havene også blir skikkelig knadd, i den grad at det utvikles geologisk varme, som igjen kan gi opphav til livsformer.

Du kan nok være ganske sikker på at tidevannskreftene er store nok til det. Europa befinner seg nemlig et sted hvor det naivt sett ikke burde kunne finnes flytende vann, og siden det likevel finnes flytende vann må energien til å unngå at det fryser komme fra et sted. Tidevannskrefter som gir geologisk varme er såvidt jeg vet eneste plausible forklaring.

 

I jakten etter eksoplaneter i den såkalte beboelige sonen betyr NASAs funn at denne sonen kan utvides til ismåner rundt digre planeter. Dermed øker antallet ekso-kloder med mulighet for liv ganske mye.

Både ja og nei... Antallet kloder som vi vurderer som egnet for liv øker en hel del (vel, egentlig har vi jo visst at Europa har flytende vann lenge, så denne nyheten økte egentlig ikke antallet). Problemet er bare at å undersøke måner rundt eksoplaneter er eksepsjonelt vanskelig, så i overskuelig fremtid må vi nok nøye oss å se etter eksoplaneter med tegn på liv. Eksomåner krever en størrelsesorden eller mer i teknologisk utvikling.

Lenke til kommentar

Veldig mange interessante tiltak for å få ned kostnaden per flyvning. Håper virkelig flyvningene går bra sånn at ikke prosjektet dør ut av manglende interesse når 100+ passasjerer dør. Ellers så er jeg spent på hvordan han tenker seg at mars-samfunnet skal utvikle seg siden han bare såvidt var innom temaet. Det er jo ikke bare bare å bygge verdens mangfold av fabrikker ut fra det man har plass til i "kofferten" og lokale steinforekomster. Fabrikasjonsprosesser er jo ofte sånn at mange prosesser forutsetter at andre fabrikasjonsprosesser allerede finnes. Det skal mye til før de får til et teknisk fungerende selvberget og selvutviklende samfunn.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mye å fordøye her. Tror jeg må ha noen dager på meg til å gå gjennom alt. 

 

Jeg må si at jeg gruer meg til den dagen det skjer en ulykke hvor menneskeliv går tapt. Men slik er det nå en gang innenfor romfart. Noen offer må vi være villige til å ta hvis vi skal flytte grensene for det mulige.

 

Jeg håper dette kan være med å inspirere en ny generasjon med unge til å igjen drømme om å bli romfarere slik var tilfelle under Appolo æraen og gi de ett lite dytt mot høyere utdanning og de harde fagene.

 

Lenke til kommentar

Dette er det mest visjonære innenfor romfart siden Apollo. Både en kortsiktig og langsiktig plan. Og med SpaceX tror jeg det er fullt mulig, hvis man ser på hva de har fått til på så kort tid siden oppstarten. Hovedproblemet helt siden månelandingene har jo vært kostnader, og dette er det klart rimeligste alternativet til nå. De første testene i bane kan skje allerede om fire år! Og den raketten, damn...

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...