Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

skilmisse


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

hei

her hørt er at når en kone skiler seg fra mannen får hun 50 % av formuen. men hvorfor er målet med en slik  lov og hva om hvis det skjer omvendt? får mannen 50 % av kvinnen formue?

Takk på forhånd :)

 

Det du har hørt stemmer ikke.

Loven er kjønnsnøytral med tanke på fordeling og gir ikke en mann eller kvinne noen sterkere rettigheter.

 

"I den någjeldende ekteskapslov har man begrenset likedelingsregelen til de verdier ektefellene har opparbeidet under ekteskapet"

 

Les mer på: http://www.jusstorget.no/article.asp?Key=2&FagKey=33&ArtKey=78

 

Det er derimot stater i USA hvor man deler 50-50, uavhengig av om paret har felles barn og uavhengig av hva man tok med seg inn i ekteskapet.

Endret av process
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er ikke slik at "kvinnen tar 50 %". Formuen deles på to, etter at man har trukket fra særeie og det som ektefellene hadde med seg inn (det deles som hovedregel ikke). Grunnen til det er vel egentlig at det alltid har vært slik, og at det å "bli en økonomisk enhet" er en del av det å gifte seg for de fleste. Man kan avtale seg bort fra det om man mener det er en dårlig  løsning, eller så kan man la være å gifte seg. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hovedregelen er at alt deles likt.

Men så trekker man fra det man hadde før ekteskapet, gaver fra andre enn ektefellen og arv. Dette kalles skjevdeling.

Så om du arver et hus etter foreldrene dine under ekteskapet vil, så vidt jeg forstår av §59 i ekteskapsloven, det ikke tilfalle din eks-ektefelle.

Et annet eksempel fra §61 er gjenstander til personlig bruk. Dette kan være fiskestenger, frimerker og lignende som kun du har interesse av. 

 

§59 andre ledd sier dog noe om at hvis skjevdelingen åpenbart gir den andre ektefellen et dårlig resultat, kan skjevdelingsregelen helt eller delvis falle bort. Det som da tas hensyn til er ektefellens innsats i familien og ekteskapets lengde. Det betyr for eksempel at om en ektefelle er hjemmeværende og har tatt seg av alt husarbeid og oppfostring av barna, må nok han eller hun få litt mer enn reglene skulle ellers tilsi. 

 

For å lese kapittelet i ekteskapsloven om formuedeling etter skilsmisse/separasjon, kan du lese her.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...