Gå til innhold

Å se på andre som spiller...


Anbefalte innlegg

Det er noe jeg lurer fælt på. Det jeg samtidig lurer på, er om det jeg lurer på har noe å gjøre med at jeg muligens er en forgubbet gamer, som på et eller annet tidspunkt har bikket over "kneika" uten å merke det; at det som veldig, veldig mange finner underholdende, for meg fremstår som noe nærmest mystisk og uhåndgripelig fordi jeg er blitt for gammel?

 

Det jeg snakker om, er tendensen(?) til at flere og flere ser ut til å laste opp "strømmer" av seg selv som spiller diverse spill og i mange tilfeller kommenterer det de gjør. En del av dem får til og med til dels godt betalt for dette, har jeg skjønt. Og, det merkeligste av alt for meg, en hel hop med mennesker sitter rundt om kring i verden og ser på andre som spiller, og lar seg underholde av det.

 

For meg handler spilling om 100 % interaksjon, vil jeg la meg underholde av et "passivt" medium, ser jeg en god film. Den eneste grunnen til at jeg i teorien kan ha interesse av å se på andre som spiller, måtte være som en slags "walkthrough" - at jeg er avhengig av å "jukse" for å komme forbi et vanskelig punkt i et spill.

 

Joda, jeg skjønner at det kan være morsomt å høre på en fyr som er slagferdig, en slags "sit-down" - komiker som hele tiden kommenterer det han gjør i et spill på en treffende måte. Men det kan da umulig vare? Det er helt sikkert også imponerende å se på en fyr som er utrolig dyktig i et eller annet spill, men vil ikke det strengt tatt virke demotiverende for ens egen opplevelse av samme spill?

 

Er en slik trend et tegn i tiden som så mye annet rart, at vi stadig har et voksende behov for å være enda mer effektive, å få med oss enda mer info/underholdning på enda kortere tid, i den grad vi til slutt ikke lenger deltar i det ene mediet hvis eneste poeng er at vi nettopp deltar selv?

 

Er dette innlegget en meningsløs hodebanking i veggen, av en som har misset hele poenget?

Endret av aphelion3
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

For meg er det hvertfall en forutsetning at jeg kjenner spillene godt for at det skal være interessant å se på andre spille over lengre tid. Nå er det sjelden jeg ser på streams, men jeg pleier å følge en gruppe svenske speedrunnere som en gang i året kjører gjennom hele Final Fantasy-serien i en sitting, rett og slett fordi det er imponerende at de orker og det er interessant å se noen runde spill som tar de fleste 50+ timer på under halvparten, da det krever at man kjenner spillene ut og inn, har lagt en steg-for-steg-plan for hele spillet og har litt flaks oppå toppen. Så gjelder det selvfølgelig å slå tiden fra året før, så det er et tidspress som gjør det hele mer spennende.

 

Men for min del er ikke slike streams noe man sitter og nistirrer på. Det er noe man har kjørende i bakgrunnen mens man driver med andre ting, også kikker man innom når det skjer noe. Ellers en fin måte å komme i kontakt med andre med samme interesser på.

Lenke til kommentar

Følger med på to folk som lager videoer av X-COM på høyt nivå (ironman impossible, ironman = ingen mulighet for save/reload om noe går galt, impossible = brutal vanskelighetsgrad). Begge to spiller gjennom oppdrag og forklarer tankerekken når noe skjer. Derfor plasserer vi denne soldaten her, derfor hiver jeg en granat så i lende, etc. Det blir da mer en "tips & triks"-video heller enn en walkthrough, i og med at alle oppdragene er tilfeldig genererte. Begge to er ganske vittige, så det er underholdende i tillegg til informativt.

 

Mickey -renraw- og Beaglerush om noen skulle være interessert.

 

Å se på at andre folk spiller gjennom et historiebasert spill, ser jeg ikke helt poenget med.

Lenke til kommentar

Det skal også poengteres at de mest populære strømmene er av folk som konkurrerer med andre i utvalgte spill. Da blir prinsippet det samme som annen sport. Dota 2 mesterskapet som går i disse dager har vel mange hundre tusen seere.

 

Ellers har jeg selv sett en slik video du beskriver av en fyr som spiller CIV 5. Ikke akkurat action, men han har fortstått hvordan spillet fungerer, og vet hva som må gjøres for å vinne på vanskeligste nivå, og hva som er viktig å prioritere. Det er fordi han har prøvet og feilet enormt mye, og har enormt mye erfaring. Han er også flink til å forklare hvorfor han tar valgene han gjør. Dermed kan jeg plukke opp litt av kunnskapen hans, og bruke den kunnskapen til å ta steget opp til ett nivå jeg før ikke hadde glede av fordi det var for vanskelig, fra nivået jeg har blitt såpass komfortabel med at det begynner å bli kjedelig. Fordelen er da at jeg blir utfordret i de områdene jeg er god på igjen (og synes er morsomst), og kan ta igjen det tapte på de områdene jeg ikke var god nok på med lånt kunnskap.

Lenke til kommentar

Er straks bikka 36år og synes det å se på Twitch kan være underholdende.

 

Grunnen til at jeg ser er flere. Her er noen..

 

*Orker ikke å spille selv

*Nysgjerrig på et spill

*Vil se ferdighetene til andre

*Mer underholdende en 99% av hva som er på TV

 

Grunnen til at jeg streamer engang i blant er stort sett pga det er så ekstremt enkelt å gjøre. Så om noen vil se så kan dem. Samt om jeg skulle få til å gjøre noe kult så er det lagret hos Twitch. Kan selvf lagre selv lokalt også...

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er et veldig merkelig fenomen, men jeg ser likevel på litt diverse FIFA-gaming mens jeg f.eks. spiser eller hvis jeg er for trøtt/sliten til å spille selv (men ikke gidder å legge meg).

 

Men det mest sjokkerende, i hvert fall i forhold til FIFA, er at de store youtube'erne har veldig mangelfull kunnskap om spillere og forskjellige valg man kan gjøre. Disse youtube'erne har vel dette som en jobb, men vet veldig lite om det de driver med.

Lenke til kommentar

Tror det er viktig å peke ut at det finnes stort sett to veldig forskjellige typer av "show" som er populære.

 

Den første er de som i bunn og grunn ikke handler om spillet. Folk ser på for verten som strømmer, spillet er bare en katalysator for verten til å spille sin rolle. De kan på mange måter sammenlignes med typiske natt-show på TV hvor de har en konkurranse eller ett eller annet gående så verten har noe å prate om, eller den mer sofistikerte versjonen, typiske amerikanske late-night show (hvor spillet er byttet ut med kjente gjester).

 

Den andre handler direkte om spillet, og ikke noe annet. Som andre har allerede påpekt, det er gøy å spille fotball, men det er også gøy å se på fotball. Disse showene er konstruert akkurat som typiske sports-sendinger på TV, de bare bruker videospill istedenfor mer tradisjonelle spill.

 

Så i bunn og grunn så er det meste av hva du ser av strømmer mer eller mindre kopier av typiske populære ting du ser på TV, bare med en videospill vri. Det er de samme prinsippene i bruk, bare vridd mot ett publikum med andre interesser.

Endret av Ares42
Lenke til kommentar

Blir vel noe alla det samme som å sitte hjemme å se på fotball. Jeg skjønner ikke at folk gidder å se på mannfolk som begynner å grine av et litt skrubbsår på knæet hele tiden :p

 

Jeg ser som regel på folk som spiller de samme spillene som jeg gjør for å lære tips og triks. Feed the beast modden som finnes til Minecraft f,eks lærer man mye nyttig av visst man følger folk på Youtube som har litt peiling.

Lenke til kommentar

De fleste som ser på streams av andre som spiller er fordi en ønsker å ta lærdom, og finner det som en inspirasjon.
Du sitter selvsagt ikke å ser streams av en som er dårligere enn deg selv.

Du kan lære hvordan laget jobber i lag, forskjellige set ups og derav taktikker.
Eller så kan du lære av soloprestasjoner, og om spesifikke characters og spillemåter.

Lenke til kommentar

Slutter meg til sammenligningen med idrett. Det være seg langrenn, skiskyting, håndball, fotball, volleyball, golf, biljard eller whatever. Hver sin smak.

For meg fungerer Twitch på samme måte som Eurosport fungerer for ihuga sportsfanatikere.

 

Edit: I tillegg plukker jeg opp tips og inspirasjon til egne gjennomspillinger.

Endret av L4r5
Lenke til kommentar

Du sitter selvsagt ikke å ser streams av en som er dårligere enn deg selv.

Selvsagt gjør jeg det. Det er jo de som er morsomme. :) For meg er poenget i hovedsak å se personen som spiller, og om det er et spill jeg liker det en bra bonus. Det jeg synes er morsomt er når folk gjør tabber og ler av det. Jo større tabber, jo større smil. Sånt blir det bra underholdning av. Men kos dere med Paradise Hotell, fotball og Hotell Cæsar. Jeg holder meg til en og annen stream jeg faktisk liker, skjønt det er ikke mange. ;)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg har også tenkt litt over dette, at det føles litt rart å prioritere å se på at andre spiller over å spille selv. Men jeg finner det som en fin avkobling fra egen spilling. For noen år siden, da jeg spilte mye LOL, så jeg mange av kampene til en spiller på youtube. Han var ikke verdensmester, men han var veldig flink til å kommentere. Jeg brukte det også for å lære litt. Nå i dag ser jeg en del på speedruns av Zelda, og alle de morsomme glitchene de bruker.

 

Men som med alt annet: hver sin smak (heldigvis).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...