Gå til innhold

Hydroponics - dyrking uten jord


Khaffner

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

1 m^2? Er du gæærn? Lol. Den er stor, men så stor er den ikke. 80cm bred og 60cm dyp. Utgjør vel ish 0,5m^2. Har malt kassa nå, 2-3 lag. Brukt mye tid på å lyse gjennom kassa med lommelykt for å finne ut hvor den er "tett" og ikke. Har allerede startet med å dyrke basilikumfrø i jord slik at jeg kan bare kutte de av derifra og flytte de over til kassa når de begynner og bli klar (spare litt tid). Eneste som egentlig mangler nå er en luftpumpe som kan dekke behovet til alle plantene. Noen som har noen formeninger om det?

 

Brukte du forresten "kun" 700-1200 TDS når du dyrket basilikum? Mener å huske noe rundt tallet 2000? Link

Endret av U1ven
Lenke til kommentar

En mulighet, om enn noe risky, er å rett og slett gå løs med en lighter fra undersiden. Hullet som oppstår vil da bli rundt, men det kan fort bli brannsår, for store hull og mye kliss. 

 

Kanskje rund pepperkakeform og gummihammer?  :wee:

 

Jeg har ofte brent meg på raske og ugjennomtenkte løsninger, så av erfaring vil jeg anbefale å kjøpe hullborr før du prøver noe rart.

 

 

Pepperkakeform og klubbe/hammer høres for meg ut som et alternativ, ja.  :yes:

Men, det kommer jo an på om materiale er tykk eller tynn. Tror utstansning fungerer bedre jo tynnere materiale er. Hullsag på tykkere materiale. Og ta gooood tid med hullsag (med noe mindre press på muligens). Hullsag kan hogge noe så jævlig når den bryter igjennom.

Endret av G
Lenke til kommentar

Haha! Skulle gjerne sett noen gå på med pepperkakeform mot halvtykk plast! 

 

Boom shakalaka! Lys og vifte kom i posten i dag. Fikke kobla vifta over på usb, men den er ikke montert enda. Lyset derimot fungerer tipptopp! Har derfor satt i gang ett par prøveprosjekter (mens jeg velger hvilken vifte jeg skal ha). Det ene er å flytte to urteplanter (salvie + tarragon/rosmarin) under lyset for å se hvordan de reagerer på det. Det andre er å prøve å dyrke frem koriander (svampene) med vann uten luftpumpe + næring og se hvor lenge de klarer seg.

 

Bilder følger.

 

Oppsett

 

Prøveprosjekt

 

Salvien er størst. Den ble dyrket fra frø 11 uker siden. Tarragon'en er også 11 uker gammel, men har blitt omdyrket og har akuratt klart seg. De to øvrige sammen med den største stilken (Tarragon) er Rosmarin (henholdvis 1 og 2 uker gamle). I svampene ligger korianderfrø.

Lenke til kommentar

Er fantastisk spennende å se andres rigger!

 

Men om jeg får komme med litt kritikk til din: Jeg setter en tier på at det er for lite lys. Men kan godt hende det bare er fotograferingen som demper lyset. Og jeg er generelt skeptisk til vann så nærme en stikkontakt. 

 

Kinakålen per nuh:

post-113720-0-57582500-1432241726_thumb.jpg

 

 

Og jeg har i kveld lagd kryddersalt! :) Ingredienser:

- All hjemmedyrket basilikum jeg hadde

- 1 fedd hvitløk

- 1 soltørket tomat

- En stor håndfull flaksalt

post-113720-0-45989400-1432241515_thumb.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Gleder meg til å se timelapse snart! Håper du får til det? ;)

 

Ja, lyset var under forventning. Har målt det mot annet og er litt skuffet over pæra. Har allerede gått til innkjøp til en ny pære som er spot-lys. Håper den fungerer bedre. Stikkontakten har jeg fundert litt over ja, hehe. Sikkerhet kommer først, derfor blir det å forsikre seg at denne ikke er direkte utsatt etter pumpa er montert.

 

Krydderet så snasent ut da! Har du bare hakket og blandet alt deretter slengt det i ovnen?

Lenke til kommentar

Er fantastisk spennende å se andres rigger!

 

Men om jeg får komme med litt kritikk til din: Jeg setter en tier på at det er for lite lys. Men kan godt hende det bare er fotograferingen som demper lyset. Og jeg er generelt skeptisk til vann så nærme en stikkontakt. 

 

Kinakålen per nuh:

attachicon.gifIMG_20150521_224855.jpg

 

 

Og jeg har i kveld lagd kryddersalt! :) Ingredienser:

- All hjemmedyrket basilikum jeg hadde

- 1 fedd hvitløk

- 1 soltørket tomat

- En stor håndfull flaksalt

attachicon.gifIMG_20150521_215934.jpg

 

 

Er generellt positiv til urter jeg, men man bør kanskje slå opp urt for urt, dersom man enten har en eller annen organlidelse, eller går på spesielle medisiner for det ene og det andre. Ment som et tips og ingen formaning, dette..

 

Er litt usikker på om dette er samme type basilikum. Men, dersom det er det, så finner dere "Side Effects" og "Interactions" fanene på siden:

 

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1101-holy+basil.aspx?activeingredientid=1101&activeingredientname=holy+basil

 

 

Urter kan nemlig slå begge veier, i alt fra veldig positiv virkning i forhold til det du ønsker å oppnå, til skadelig virkning. Alt etter hvilken skade på kroppen du har, hvilke andre medisiner du står på, eller hvilket formål du ønsker å oppnå.

Endret av G
Lenke til kommentar

Har lagd timelapse-video et par ganger, men vil ikke publisere før kinakålen er ferdig  :tease:

Jeg hakket opp basilikum, hvitløk og tomat og rørte det hardt sammen i en morter med litt vann. Så tilsatte jeg etterhvert mer og mer salt, en spiseskje av gangen. Spredte den halvfuktige massen over bakepapiret og lot det stå i ovnen en times tid på rundt 80 grader.

 

Jeg kan ikke se for meg helt vanlig butikkbasilikum være farlig. Det er sweet basil jeg har dyrket, ikke holy basil :)

Lenke til kommentar

Sannsynligvis så er det normalt ikke særlig farlig, men at man kanskje bør sjekke urtene sine likevel opp mot medisinske registre over deres effekter. Før man vet ordet av det så har man kanskje stappet i seg dette i mange måneder, uten at det var særlig heldig for en eller annen helsetilstand du sliter med.

 

Her er forresten den "vanlige basilikum" informasjonen fra samme WebMD-nettsted:

 

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-303-basil.aspx?activeingredientid=303&activeingredientname=basil

Endret av G
Lenke til kommentar

Skal nok mye til å få en farlig overdose av basilikum eller andre mye brukte urter. Der er nok andre ting du bør bekymre deg for lenge før dette. Med mer sære urter bør man kanskje være litt mer påpasselig. Variasjon og måtehold er nøkkelord uansett hva man gjør.

Lenke til kommentar

Er enig med dere begge. Politi..  :wee:

 

Litt med måte, selv med urter. Men, jeg synes det virker positivt å lage eget krydder slik som du gjør. Kanskje litt mye salt i blandingen eller? Salt gir mye smak, men er litt belastende for kroppen. Men, nå kom "politiet" tilbake, så jeg får "gjemme meg"..

Lenke til kommentar

Veldig godt poeng. For ferdigkjøpt urtesalt har sannsynligvis så mye saltinnhold at man må begrense strøingen på maten.

 

Egen krydderblanding kan man harmonere saltinnholdet til et nivå man føler seg trygg på at "er greit for meg".

Lenke til kommentar

Dårlig nytt, er noe galt med kinakålen min:

post-113720-0-66341500-1432657984_thumb.jpg

 

Har en mistanke om at klossen er for våt. Jeg har nå hevet klossen med tannpirkere for å begrense vanntilførsel.

 

pH: 5.4. For lavt ifølge denne siden. Skal være på 6.0-7.5

TDS: 1540. Helt ok.

 

Helte på et stort drikkeglass oslo-vann.

pH: 5.4. Ingen (målbar) endring 

TDS: 1290. I minste laget, men kanskje ok fordi planten er ung.

 

Skal nevnes at jeg kalibrerte pH-måler etter vannet i springen, som skal ha en pH på 7.4-7.9. Lite nøyaktig, men gir vel en pekepinn.

 

Ellers står lyset på 24/7.

 

Kan det være pH, oksygenmangel på røtter, eller lyset? Noe annet som kan være galt?

Endret av Khaffner
Lenke til kommentar

Aiai, ikke bra nei. Uten at jeg har mye kunnskap om hydroponics ville kanskje jeg også noe ala bløt kloss. Stikker røttene ut fra klossen enda da? Den er jaggu liten hvis det der er tannpirkere ^^ 

 

0.6 fra anbefalt PH skal neppe ha den effekten. Skyter mot bløtt kloss eller eventuell en pest.

Lenke til kommentar

Feil pH endrer tilgjengeligheten av næringsstoffene, iallfall i jord. Om det er nok til å gi slike utslag skal ikke jeg si noe om, men pH-en din er generelt sett for lav for de fleste planter (som lista di viser), så du bør gjøre noe med den uansett. Hiv i litt eggeskall, eller blir det kluss? :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...