Gå til innhold

1. Hvorfor oppdaget ikke kineserne Amerika før europeerne?


Manlulu

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Gjest medlem-141789

Dei hadde sikkert greid å segle over, og lett kunne funne det viss dei fulgte kysten fra Kina til Alaska og så sørover igjen. Kanskje dei hadde nok med Kina eller var ikkje så gode til å lage kart, slik at dei ikkje greide å orientere seg skikkelig på kor dei reiste.

Lenke til kommentar

Selv om enkelte konspirasjonsteoretkere hevder at Kina oppdaget Amerika før vikingene, så er det vel akkurat det; En konspirasjon.

 

Nå regner jeg med at (siden du nummererte spørsmålet ditt) dette er en skoleoppgave du ikke har enorm interesse for, men allikevel. Omtrent to livstider (samtiden, tatt i betraktning) før Columbus gikk i land på hva han trodde var Japan, men som i realiteten viste seg å være Cuba, ledet en evenukk kalt Zheng He den kinesiske skatteflåten rundt i havområdene rundt Kina. Det spekuleres i at skatteflåten var større enn marinen til samtlige av de europeiske stormaktene, så du kan se for meg maktforholdet mellom de tre stakkarslige skipene til Columbus sammenlignet med Zheng Hes skip som fraktet eksotiske dyr og andre rikdommer.

 

Skatteflåtens primære funksjon var å spre den kinesiske innflytelsen og stadfeste den kinesiske keiserens dominans. Den sekundære funksjonen var å drive handel. Det er nedskrevet tilfeller hvor de også intervenerte mellom pågående konflikter for å sikre stabilitet i regionen.

 

Kineserne var ypperlige til å manøvrere, de var gode til å lage kart. Det er få områder det er tenkelig at de lå bak den europeiske sivilisasjonen i det hele tatt. Så hvorfor de ikke seilte lenger enn de i realiteten endte opp med å gjøre? Tja, hvem vet. Kanskje den sittende keiseren ikke så behovet.

 

Det som er et velkjent faktum er at den neste keiseren (det er mulig at det er keiser nr. 2 i rekken; jeg husker ikke) satt en stopper for alle videre planer og beordret flåten hogget opp. Det kinesiske samfunnet ble veldig opptatt av Konfucius sine idealer om et introvert samfunn som var selv-supplert og satt de eldste i ekstremt høy kurs.

 

Håper dette kan ha oppklart/opplyst noe.

 

(Ta forbehold om faktafeil. Undertegnede er tidligere økonomi- og nå medisinstudent, og på ingen måte en historiker.)

 

/DP. :)

Endret av Dr. Professor
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Ja. Kina hadde vel sjøfartsforbud 3 ganger, på 1300, 1500 og 1600-tallet. Det er vanskelig å finne sjøveien til Amerika når du ikke får lov å seile. Zheng He seilte også vestover, og nådde Afrika og senere Rødehavet 80 år før Columbus nådde Amerika.Det var en like lang reise som Columbus gjorde, om enn med stoppesteder langs veien. Hadde han fått lov å fortsette, hadde han sikkert reist lenger (og kanskje østover).

 

Geir :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

I Kina hadde man oppfatningen at de var «midtens rike» og de hadde ingen interesse i å følge med hva «barbarene» rundt dem holdt på med.

Handelsmenn og økonomisk utvikling var sett ned på.

Ingen selvstendige byer, ALT var underlagt keiseren.

Langveis sjøfart stanset i 1440. Det er først nå nylig de interesserer seg for utlandet og mulighetene som ligger der.

I Europa var det konkurranse mellom statene. Da Columbus ikke fikk støtte hos Italienerne eller Portugiserne, kunne han søke støtte i Spania.

 

Hvorfor ble da Europa ledende?

Mye peker på økonomiske sykluser. Frie markedet, eiendomsrett og markedsøkonomien. Asia var på vei ned, og Europa på vei opp på 1800 tallet. I dag derimot er det på vei til å snu.

Svakheter er at man kan vise til at verdenshandelen spilte en svært liten del av den totale handelen i Europa.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Når ble Kina Kina? Når Xia dynastiet ble opprettet?

 

Var Kina Kina da det bestod av flere forskjellige dynastier?

 

Kina er jo et nokså arbitrært begrep, så om det definisjonsmessig ikke fantes ett Kina for 12000 år siden, så fantes det i alle fall folk i Kina...

Endret av Ehtele
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...