Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

[Løst] Ble dyrt å leke med brannslukningsapparatet..... !


Peshmerge

Anbefalte innlegg

Hei godfolk!

 

Jeg hadde en liten episode med brannslukningsapparatet på felleshuset til Studentsamskipnaden der jeg studerer.

 

På fredagsfylla tømte jeg halve flaska. Hører rengjøringen vil kunne koste alt fra 50-150 000,-

 

Skolen har forsikring, men egenandelen er 30 000, noe de ber meg om å betale. Dette kravet er noe drøyt føler jeg. Spesielt med tanke på at jeg ikke visste om skaden en pulverapparat skaper. Det er slik at et firma må vaske, fordi pulveret ikke kan vaskes vekk uten spesialutstyr.

 

 

Spørsmålet mitt er, MÅ jeg betale? Er det noen steder man kan søke om å få det dekt? Kan man bare blånekte å betale?

 

Tradisjonelt sett har slike episoder skjedd mange ganger, og studenthjemmer har måtte endre praksis til skumapparater. Dette er ikke tilfellet her...

 

Trenger sårt hjelp ! Takker for hver tilbakemelding!

Endret av Peshmerge
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Høres kjipt ut, har ikke noen tips å komme med dessverre bortsett i fra å si at jeg gjor det engang hjemme :p Når jeg var liten og dum malte jeg stueveggen hjemme med det bare for å teste hvordan det fungerte i tilfelle brann. Mamma og pappa var mindre fornøyd med meg for å si det sånn, men de trengte ikke leie inn noen spesialvaskere til å vaske huset. De brukte bare såpe å vann.

Lenke til kommentar

Ble brukt pulverapparat hjemme hos oss på et brennende fryseskap for noen år siden. Resultatet der ble at alle rom som var i tilknytning til rommet det ble brukt som hadde åpne dører måtte pussest opp for det festet seg i alle kriker og kroker. Kan fremdeles kjenne svak eim av pulver på det ene rommet som ikke ble pusset opp, bare vasket.

Lenke til kommentar

Hallo...jeg var ikke klar over skadeomfanget. Derfor lurte jeg på om det er unntak for ''betale for eget skadeverk'' muligens kan gjelde her?

 

Til tross for at du ikke var klar over skadeomfanget så valgte du fortsatt å gjøre dette noe som derav resulterer i at det er din feil. Nei, det er ingen unntak men det eksisterer muligens alternative løsninger slik som jeg nevnte tidligere - altså muligheten for å betale over tid.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

At du ikke var klar over skadeomfanget har vel nada og si, regningen må jo betales av en eller annen uansett. Prøv å se det fra skolen sitt synspunkt.

 

Jeg trodde forøvrig det var allmennkunnskap at pulverapparat gjør mye skade. Har aldri skjønt poenget med å bruke det for gøy innendørs.

 

Månedsvis avbetaling får du sikkert ordnet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Som nevnt noen ganger, vet du ikke konsekvensen hærverket du gjør, så ikke gjør det.

At du ikke viste hvor dyrt det er fritar deg ikke fra ansvar.

 

Om jeg lager bål i stua di, er det da riktig at du skal betale for skadene fordi jeg ikke viste at stua blir ødelagt?

 

Dyrt, ja, men er jo ikke riktig at skolen skal betale for ditt hærverk heller, du burde vist bedre...

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Fullprisen for å rydde opp vil være avhengig av kva type rom det er snakk om og kva rommet inneholdt. Pulveret korroderer metall så dersom det var teknisk utstyr i rommet så vil dette måtte renses eller byttast ut. Ofte så rekner ein at det koster 10 000 kroner per kg pulver i oppryddning, men dette er for eit nesten tomt rom som ein gang eller liknande. Så rundt 100 000 kroner er ikkje urealistisk.

Fordelen i denne situasjonen er at pulveret ikkje har vært utsatt for varme, dersom pulveret blir brukt mot ein brann så vil pulveret splitte seg opp i endå mindre partikkler.

Ein kan heller ikkje støvsuge opp pulveret med vanlig støvsuger då pulveret vil trenge seg inn i elektromotoren slik at den blir blokkert og dermed oppbrent.

 

Sidan det her kan være snakk om skader på inventar som ikkje er synlig for det blotte auget så tviler eg på at det blir aktuellt å la deg vaske sjølv då dette blir problematisk dersom det seinare viser seg at det var fleire skader enn fyrst antatt.

 

Det å betale eigenandelen på forsikringa er ei god løysning for begge parter, alternativt må studentsamskipnaden anmelde deg for (grovt) skadeverk for å få dekka sine krav.

 

 

Det er nok heller tvilsomt at du personleg har nokon forsikringer som kan være til hjelp i ein slik situasjon, men du kan no sjølvsagt forhøyre deg om reiseforsikringa dekker fyll-episoder.

Lenke til kommentar

Skolen har forsikring, men egenandelen er 30 000, noe de ber meg om å betale.

Når det gjelder selve beløpet på egenandelen (30k):

Er det noe du har hørt fra skoleledelsen eller fra forsikringsselskapet selv?

 

Selv om jeg har absolutt 0 (=NULL) sympati for deg og slike som deg når det gjelder slik atferd (det å "ikke kunne vite" på forhånd fritar deg *IKKE* som også andre her har sagt):

 

Akkurat det er verdt å sjekke ut, da den faktiske egenandelen kan vise seg å være lavere om du har fått opplyst det fra noen andre enn forsikringsselskapet selv.

Endret av RickyRon
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hadde det vært i USA så kunne du kanskje gått til sak mot de siden de solgte deg alkoholen som fikk deg til å gjøre det.

 

Som de fleste andre her sier så har du dumma deg ut så det holder. Du skal ikke få noen moral preken av meg, men du har gjort noe og da må du ta ansvar. Det gjeller uansett om du var for dum til å skjønne at man ikke skal gjøre sånt.

Så sånn som det står nå har du gjort en dum ting, hvis du nekter å betale gjør du en dum ting til. Konsekvensene av det vil i første omgang være inkasso og betalings anmerkninger, men slike forhold havner ofte i retten. Tiden vil gå og du vil pådra deg mer og mer gjell og tilslutt får du valget, betal eller fengsel.

 

To råd:

Betal, du har gjort noe dumt så ta ansvar for poker.

Snakk med en advokat

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Leste om noe lignende tidligere, det var slik jeg lærte om faren ved pulverapparat. Før det trudde jeg brannslokkere bare var noe skum greier som lett kunne vaskes bort med vann. Faren ved slikt er noe skolen burde opplyst barn om, samt en del andre ting. Husker jeg var frista til å teste ut brannslokkere når jeg var liten, men jeg turte aldri... heldigvis.

 

Du må nokk belage det på å betale egenandelen, er vel bare rett og rimelig også, hvem ellers skulle betalt den. Jeg syntes ikke dette går under grov uaktsomhet så lenge du trudde det bare var noe skum greier enn lett kunne vaske opp, men nå kan ikke jeg mye om jus så det kan nokk hende du må betale hele skiten også. Er som regel ett slit å få penger ut av forsikringsselskap.

Lenke til kommentar

Du må nokk belage det på å betale egenandelen, er vel bare rett og rimelig også, hvem ellers skulle betalt den. Jeg syntes ikke dette går under grov uaktsomhet så lenge du trudde det bare var noe skum greier enn lett kunne vaske opp, men nå kan ikke jeg mye om jus så det kan nokk hende du må betale hele skiten også. Er som regel ett slit å få penger ut av forsikringsselskap.

 

Innholdet i apparatet står tydelig på utsida, der vil det klart gå fram kva type slokkemiddel som apparatet inneheld.

Det at innholdet forårsaker store ødelegelser er ikkje nødvendig å skrive då det ikkje burde være tvil om at brannslokkningsapparatet kun er meint å bruke dersom brann oppstår. Dei potensielle skadene som pulveret forårsaker er mykje mindre enn dei potensielle skadene som ein brann kan forårsake.

 

Uavhengig av om trådstarter visste om skadeomfanget i eit pulverapparat så er det grovt uaktsomt å utløyse/øydelegge/bruke opp ei sikkerheitsinnrettning. Som eit minimum så burde trådstarter forstå kva konsekvenser dette ville fått dersom det seinare på kvelden braut ut ein brann i lokalet.

 

Tenk på kva som hadde skjedd dersom trådstarter hadde utløyst eit CO2 apparat og retta det mot ein anna person. Då snakker vi om kostbare skader då.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Skoler kan ikke, og vil ikke, opplyse om alle eventualiteter man kan møte på i livet. Skolene, samfunnet, og ikke minst foreldrene, må lære barna sunt folkevett. Sunt folkevett vil da sørge for at man ikke gjør ting man ikke vet konsekvensene av, eller ikke har nok informasjon til å foreta en tilstrekkelig risikovurdering.

 

På den måten unngår man at folk heller plumbo ned i trusa, leker med pulverapparat, tenner på telt, står på taket i en bil i fart, sikter på andre med ladd våpen og så videre. Og de som da allikevel, på tross av sunt folkevett, gjør slike ting, skal så stilles til ansvar for handlingene sine. Både straffeansvar og økonomisk ansvar.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Skolen opplyser jo om kjønnssykdommer og konsekvenser av sex, hvorfor ikke opplyse om litt sunt folkevett også. Langt fra alle foreldre som er i stand til å lære barna sine slikt. Om skolen bruker litt tid på litt sånne generelle ting så kanskje man kunne minimert mengden idiotiske handlinger som kommer av at foreldre ikke har klart å lære barne sine litt folkevett. Skolen er jo til for å forberede unger til ett produktivt voksent liv, og litt sunn fornuft er en vesentlig del for å oppnå det. Syntes grunnskolen burde aktivt lært bort en del viktige livs kunnskaper, er ikke alle foreldre som klarer det. Feks kunne man i tillegg hatt noen timer som går utpå å lære bort sosiale ferdigheter, høflighet og hvordan man burde oppføre seg osv. Men dette er vel noe off topic.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...