Gå til innhold

Å prute i (kjede)butikker


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ja det er det absolut! Jeg pleier alltid å spørre om de kan slenge med noe ekstra hvis jeg først handler for noen lapper. Om det er ekstra sokker, boxere, usb kabel til mobil e.l. Spiller ingen rolle, bare det er gratis :)

Man bør komme på god tone med de som selger først iallefall.

Lenke til kommentar

Pruting vil være avhengig av type butikk du handler i. Ein kan prute i bilforetninger og el-foretninger der det er eigne selgarar, men i vanlige butikker blir det vanskeligare.

 

Dersom du skal prute i ein vanlig butikk så må du sørge for å prute med butikksjefen, dei andre ansatte har ofte ikkje anledning til å gi prisavslag sjølv om dei ønsker det.

I butikker med eigne selgarar så står selgaren ofte sjølv fritt til å bestemme pris, ein slik selgar kan derfor velge å gi deg ein betre pris ved å sjølv ta ein mindre salgsgodtgjersle for salget enn det som selgaren vanligvis får. Dersom selgaren er meir opptatt av å gjennomføre salget så vil du kunne få rabatt eller avslag.

 

Men i kassa på rema1000 er ingen vits i å prøve ein gong med mindre du snakker med butikksjefen.

Lenke til kommentar

Det er mange steder en kan prute, i hvert fall om en kjøper flere dyre varer.

 

Det er for eksempel ikke lenge siden jeg kjøpte hvitevarer for 50 000 kr. Ordinær pris var 60 000 kr. I tillegg fikk jeg med småvarer for til sammen 6 000 kr. Dette oppnådde jeg ved å gå til de største kjedene og samle inn pristilbud, for så gå tilbake til første butikken og vise hva de andre kunne tilby.

 

Sist jeg kjøpte komplett anlegg til en bil for 16 000 kr fikk jeg også med kabler for 1 500 kr.

 

På enkeltvarer er min erfaring at det blir vanskeligere, om det ikke er utstillingsmodeller. En bør også opp i et visst prisnivå før det er noe poeng i å prøve.

 

Damen min har forresten et lite prosjekt på gang...og da mener jeg lite. Før hun startet kontaktet hun en rekke butikker/merker for å få tak i sponsorer. Det var ikke mange som ville sponse prosjektet, men de aller fleste kunne tilby "evigvarende" rabattkoder på nettbutikkene deres. Så nå sitter vi her med 25% rabatt på en haug med butikker.

Lenke til kommentar

Jeg jobbet tidligere i en bank som en slags samarbeidspartner med flere store elektronikkjeder, og jeg kan si med en gang at der er det garantert rom for å prute. De som jobber der er villige til å gå ganske langt for å få landet et salg, spesielt hvis de allerede har brukt en del tid på deg som kunde.

 

Klesbutikker har ganske stor påslag på innpris, og burde også være mulig å få til gode avtaler i, men der mistenker jeg kanskje at de som jobber der ikke har nok innsikt i dette, eventuelt ikke har nok store incentiver for å få gjennomført salg, til at dette vil fungere. Men kjøper du en dress til 4-5 lapper så bør du sikkert klare å få til en grei pris på noen skjorter, belter osv. samtidig.

Lenke til kommentar

Ja, er det i det hele tatt et poeng å prøve seg ?

 

Tenker da kjøp for noen tusenlapper men ikke noe ekstremt, for eksempel mellom 3 og 10 tusen. En fin mobil, middels sykkel, eller noe sånt.

Pruting handler om kultur, og vi har ikke en "prutekultur" men det er veldig mulig å få prutet litt, eksempelvis var jeg på Monter å kjøpte treverk til utemøbler jeg skulle bygge, og når prisen ble 3-4 hundre mer enn jeg hadde lyst til å betale snakket jeg selgeren rundt til å godta prisen jeg ville gi, (jeg kunne i dette tilfelle vise til sprukket og vridde 4x4 K-virke, som ikke lengre oppfylte NS kravet).

 

TVer på ELkjøp og lignende er et annet sted der pruting hører hjemme for på det gjevne er det 500% fortjeneste på TVer som ikke er på tilbud. Men Telefoner, spillkonsoller, spill, Blueray-spillere, og apple-produkter er det liten fortjeneste på, PCer og android-nettbrett er det litt mer men får du 500,- i avslag på en PC er du heldig, mer sannsynlig at du får dem til å slenge med et mus/tastatur-sett i prisen.

 

Men å prute er å bruke salgstriks på selgeren, man må spøke litt, og skape en god tone, og så må man forklare at man er en fattig student som ikke har allverdens, og så spør etter "studentpris", (funker hver gang, så lenge det er et produkt med nok fortjeneste).

 

-frank

Lenke til kommentar

Det varierer nok fra butikk til butikk. Jeg har selv jobbet i en elektronikkbutikk som fører blant annet mobiltelefoner og PC-er, og sto i utgangspunktet ganske fritt til å bestemme prisen. Jeg kunne rent teoretisk slå av litt, men samtidig var jo jobben min å tjene penger. Mobiltelefoner og PC-er er en belastning for butikken siden de tar på seg ansvar for produktet i opp til fem år, og da er det surt å selge med kun noen få kroner i fortjeneste. Men det er nok ikke umulig at man kan få litt avslag på tilbehør som man kjøper sammen med telefonen - spesielt om selgeren får inntrykk av at du kun vil kjøpe telefonen om du ikke får avslag. Rabatt på tilbehør kan også brukes for å vippe en tvilende kunde til kjøp av dyre elektronikkprodukter, uten at butikken taper på det siden fortjenesten på tilbehør ofte er veldig høy.

 

Tips til pruting: Få en god og uformell tone med selgeren, så vil vedkommende gjerne bli litt mer medgjørlig. Det kan også helt klart lønne seg å snakke med en som har en form for lederansvar, men jeg har absolutt ikke inntrykk av at det er vanlig å spørre etter "sjefen" fordi de ikke får prutet ned prisen. Jeg har derimot møtt flere kunder som har prøvd seg med "jeg kjenner *navn på sjef* og han pleier å gi meg rabatt", uten at de har fått noe ut av det...

Lenke til kommentar

Man skal ikke trenge å snakke med butikksjefen i elektrobutikk kjede, med mindre det er lokalbutikk. Selgeren der kan bestemme alt selv, med mindre han er helt ny/uviten. Med unntak hvis det er utstillingsmodeller, andre brukte varer som selges kraftig rabbatert.

Lenke til kommentar

Jobber på Elkjøp, dataavdelingen. Marginene er ofte små på maskinene vi selger, og tilbehøret er det eneste vi tjener penger på ofte. Dermed er det ikke så uproblematisk å få rabatt på tilbehør alltid heller.

 

(På eple-produkter er det til og med dårlig inntjening på tilbehøret).

 

Etter min mening er det greit å be om rabatt hvis man kjøper flere ting. Men å begynne å diskutere/krangle med selgeren er noe vi reagerer dårlig på. Da får de heller gå til noen andre. (Mener jeg)

 

Det viktige er å huske at også selgere har sjefer, som krever resultater. Så hver gang du klarer å prute ned prisen på en tilbuds-PC så medfører det at selgeren kanskje får et minus i boka.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

TVer på ELkjøp og lignende er et annet sted der pruting hører hjemme for på det gjevne er det 500% fortjeneste på TVer som ikke er på tilbud.

.. hæ? 500% fortjeneste på TVer? Hvordan kan man ha høyere enn 100% fortjeneste på noe man selger? Med mindre du typo-et 50%, selvfølgelig, og da tar du uansett skammelig feil.

 

Jobber forøvrig også som selger. Holder meg stort sett til datamaskiner, kamera og mobiltelefoner. Å prute på mobiltelefoner uten abonnement skal godt gjøres. Isåfall må man virkelig treffe på riktig modell. De aller fleste dyre toppmodeller som en god del mennesker dessverre tror de kan prute på har vi gjerne ettsifra fortjeneste på. Samme med epleproduktene som vedkommende over meg nevnte. På enkelte PCer eller kamera kan man kanskje få noen hundrelapper, men for guds skyld, ikke INNLED en samtale med "hei, jeg vil ha gode priser." Har så mange kunder som starter en samtale med meg på denne måten og jeg låser meg totalt ned med én gang og blir lite med vilgjørelig. Heller er det ikke spesielt kult når kundene blir ubehagelige eller presser på og VET at vi tjener ditt og datt og har muligheten til å gi gigantiske avslag. Sorry, nei.

 

Hadde en kar som var innom for en stund siden og skulle ha en veldig god pris på SGS3. I butikken min selger vi denne for 5499,- En del over det som er på nettet, så jeg sa at han skulle få den til 4999,- siden dette er en relativt standard internettpris på telefonen. Til denne prisen tapte jeg vel et par hundrelapper på salget. Dette var ikke godt nok for kunden, som mente vi hadde vesentlig mye mer å gå på når det gjaldt et så dyrt produkt. Han prøvde seg så på SGS2, som i butikken min ligger til 3799,- Jeg fortalte kunden at dette produktet allerede var så presset som det kunne bli og det ikke var mye jeg kunne gjøre med denne prisen - men han kunne gjerne kjøpe den på internettilbudet vi hadde på nettbutikken til 3299,- Fyren ble både sur og hissig fordi jeg ikke ville samarbeide med ham, og gikk uten noe som helst.

 

Taper nesten alltid penger på toppmodeller uten abonnement. Kjøp på internett, folkens, ikke plag selgere i butikk med pruting på akkurat dette..

Endret av Klatt3n
Lenke til kommentar

.. hæ? 500% fortjeneste på TVer? Hvordan kan man ha høyere enn 100% fortjeneste på noe man selger?

Om man selger til 5x innkjøpsprisen har man 500% fortjeneste. Om fortjenesten på TV'er er på 500% skal jeg overlate til frankhaugen å forsvare -selv tror jeg ikke det, akkurat..

 

edit: tenkte litt feil. For å ha 500% fortjeneste må utsalgsprisen være 6x innkjøpsprisen, i og med at sistnevnte også skal dekkes inn...

Endret av Inge Rognmo
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...