Gå til innhold

Informasjonstråd om BSU (Grensen hevet i 2014 - Oppdatert førstepost)


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hei! Trenger noen tips til bruk av penger/bsu ved bolikjøp. Situasjonen er slik:

 

Boligpris: 1 mill

Lån:850.000kr

Egenkapital: 150.000kr

 

Saldo på konto:

 

sparekonto(ca 3% rente): 70.000kr

Bsu: 125.000kr (20.000 satt inn i år)

Bsu 2: 70.000kr (30.000 satt inn i år)

 

Jeg kan vel fortsatt sette inn penger på Bsu selv om jeg tar ut penger til boligkjøp? Fordelen ved å ikke bruke sparekonto er at pengene fungerer som en "buffer". Kan jeg spesifisere at jeg vil bruke bsu pengene fra tidligere år og ikke de som er satt inn i år? Feks at jeg bruker 70.000 fra bsu 2, 60.000 fra bsu 1 (men ikke de 20.000 fra i år), og 20.000 fra sparekonto, og da får skattefradraget neste år? Hvordan ville dere gjort det?

Lenke til kommentar

Så sant du klarar deg med eigenkapital utan å bruke BSU så ville eg latt den stå til du har fylt opp 150 000 og eventuelt betalt ned på lånet med dei seinare. BSU gjev betre avkasting enn BSU 2 og sparekonto. Det er ikkje noko poeng i å bruke BSU før den er full, så sant du har eigenkapital og ikkje sit på forbrukslån med 30% rente. Renta på lånet vil ligge på rundt 3,5%. Om du brukar BSU til å betale ned lånet vil du tape pengar på grunn av skattefrådraget på BSU. BSU har ei effektiv avkasting som svarar til rundt 25% rente.

 

Er du riktig heldig blir BSU-grensa auka dei neste åra.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Ringte akkurat banken for å spørre om jeg kunne ta ut penger som er låst fra BSU, for jeg hadde nemlig hørt at man kunne det om man hadde en god grunn. Fikk beskjed om at det kunne jeg, men da måtte jeg avslutte BSU og mister dermed retten til å noen gang opprette ny BSU, stemmer virkelig dette?

Ja. Du må i tillegg betale tilbake skattefordelen. Det heter boligsparing, om du bruker det på andre ting så bryter du avtalen.

 

(Du trenger inen "god grunn", du kan alltid ta ut pengene. De er jo dine. Men du bryter altså BSU-avtalen med de følger det får).

  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

jeg har nå spart opp fullt på BSU og lurer på om jeg skal begynne på BSU 2.0

men vil det heller lønne seg å betale ned på det boliglånet som jeg har? det er på ca 950.000

 

Som Punainen sier, det kommer ann på renten du har på boliglånet ditt, hvis denne er høyere enn renten på BSU 2.0, er det enkel matte.

 

Det eneste som kommer i tillegg er om banken du har lånet i bruker en trappetrinnsrente, dvs har forskjellig rente utifra belåningsgrad (60-75-80-90% etc) , hvis du da nærmer deg et lavere trinn, kan du jo regne med den satsen istedenfor den nåværende, evt betale ned ekstraordinært i en kort periode for å nå denne nye satsen som da er lavere enn BSU rente (hvis den heller ikke er det, se avsnittet over)

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Hvordan blir det om man ikke behøver å bruke hele det oppsparte BSU-beløpet som egenkapital? Tar man da bare ut den summer man trenger til EK og bruker det overskytende til å betale terminer eller tar man ut hele summen, bruker det man trenger til EK og lar resten stå på en annen konto?

Lenke til kommentar

Hvis man likevel skal ha lån er det vel like greit å bruke hele BSUen som EK? Det er jo ikke sånn at EK-andelen ikke kan overstige minimumskravet. :)

Det er jo sant, men jeg spurte for jeg lurte på hvordan det "løses" om den ene parten har et høyere oppspart beløp enn den andre. For enkelthets skyld er det greiest å gå inn med likt beløp. Takk for svar.

Lenke til kommentar

Du kan betale ned på lån med BSU.

Dette kjenner jeg til, men hvordan blir det i praksis? Overfører jeg f. eks x antall tusen til de jeg kjøper leilighet av og så blir det overskytende stående på konto som jeg kan disponere fritt (lar jeg vær å bruke det på bolig/nedbetaling så må jeg vel betale tilbake rentefradraget for den som evt blir brukt på andre ting (ikke at jeg har tenkt til det))? For sånn det er i dag så er jo beløpet som er spart opp i foregående år sperret.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...