Gå til innhold

Språk for fjols - Lær å skrive rett!


HolgerL

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Greit nok at det i dette tilfellet har med sidemålet å gjøre, men det finnes så mange vedtekter som vi absolutt kunne overlevd uten. Jeg har dessverre ingen eksempler å gi nå, men jeg regner med at flere har oppdaget noen.

5315834[/snapback]

Det er ikke snakk om å overleve; det er snakk om å tilpasse og modernisere språket i et behagelig tempo. Slike små finjusteringer som dette (som attåtil ikke forbyr noen å skrive noe) bidrar i det store hele til å forbedre kommunikasjonsevnen til språket vårt. Det blir lettere å lese, skrive og ikke minst å lære. Det er en utvikling som har pågått helt siden skriftspråkets barndom, og hadde det ikke vært for den, hadde vi ikke kunnet sitte og skrive forståelig norsk til hverandre i denne tråden. Vær oppmerksom på at stavelsen «hvis» antakelig vil være lovlig til lenge etter at du har sluttet å bruke den, og at irritasjonsmomentet følgelig vil være ikke-eksisterende så lenge du ikke konsentrerer deg om å la deg plage. :)

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Quote:

-"Å" skal bare stå foran infinitiv (men kan stå foran ord som "bare" og "ikke")

 

Det i parentes er feil. Å-en skal ikke skilles fra verbet.

 

Eksempel:

Feil: Jeg kunne gjort det ved å ikke gjøre noe annet.

Riktig: Jeg kunne gjort det ved ikke å gjøre noe annet.

 

Det kan oppstå problemer med enkelte tilfeller ved at setningen får en annen betydning, men da er det bare å ordlegge seg annerledes:

Feil: Jeg valgte å ikke gjøre det.

Problem: Jeg valgte ikke å gjøre det.

Løsning: Jeg lot være å gjøre det. / Jeg valgte å la være å gjøre det.

 

Det samme gjelder "bare".

Lenke til kommentar

Det er feil at man ikke kan plassere ord som «ikke» og «bare» mellom infinitivsmerke og verb. Hovedregelen er at infinitivsmerket skal stå foran et verb i infinitiv, men det er like fullt tillatt å sette adverb mellom de to. Det er altså valgfritt om man ønsker å skrive infinivitsmerket eller adverbet først, med mindre betydningen endres. Et eksempel på det sistnevnte, er de følgende setningene:

 

«Jeg lover ikke å gjøre det.»

«Jeg lover å ikke gjøre det.»

Endret av PelsJakob
Lenke til kommentar

PelsJakob har rett. Jeg skjønner ikke hvordan zimen så til de grader kan komme med slike bastante og feilaktige påstander. :D

 

Simpel betyr enkel, men brukes ofte negativt ladet. Det samme gjelder vulgær, som gjerne brukes om noe ufint, gjerne noe som spiller på sex/instinkter. Jeg har også ofte hørt som et argument fra mennesker som ikke har flere argumenter at "det blir for lettvint". Der går noe av det samme igjen, at ord som betyr enkelt blir negativt ladet. :)

Endret av ehasl
Lenke til kommentar
Denne feilen har spredt seg som en farsott over landet i den senere tid, uvisst av hvilken grunn. Uttrykket i forhold til brukes i alle slags situasjoner, enten det passer inn eller ikke. Den riktige måten å bruke dette uttrykket, er imidlertid i situasjoner der man sammenlikner to forhold. Dette er riktig: «Resultatet må kunne sies å være tilfredsstillende i forhold til den innsats som er gjort.» Dette er galt: «Jeg er svært fornøyd i forhold til at resultatet ble bra.»

 

er det ikke:

 

"Denne feilen har spredt seg som en farsott over landet i den senere tid, uvisst av hvilken grunn. Uttrykket: "i forhold til", brukes i alle slags situasjoner, enten det passer inn eller ikke. Den riktige måten å bruke dette uttrykket, er imidlertid i situasjoner der man sammenlikner to forhold. Dette er riktig: «Resultatet må kunne sies å være tilfredsstillende i forhold til den innsats som er gjort.» Dette er galt: «Jeg er svært fornøyd i forhold til at resultatet ble bra.»"

 

 

Eller noe?

 

:love:

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...