Gå til innhold

Økonomiske problemer - Noen råd?


rolvs

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Har uføretrygd (Eller Arbeidsavklaringspenger som det heter nå) og får utbetalt rundt 5300 netto på to uker (sender meldekort). Dette har i vinter ikke strukket til og regningene hoper seg opp. Husleie (4500), strøm (som jo har blitt veldi mye etter en kald vinter), telefon, bredbånd osv.. Har enkelte ganger lånt penger av familien, men vil helst ikke basere meg på dette. Hva bør jeg gjøre her? Kan NAV hjelpe meg, isåfall hvordan hjelper de til? Noe andre råd? Føler jeg har kuttet ned på alt jeg kan, men mat må en jo ha.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du har 10600 i måneden noe som er rimelig greit og overleve på mener nå jeg, mange som lever på mindre (Studenter har 8500kr/mnd).

 

De må være noe mer du kan kutte på. Hva bruker du penger på? Husleia er 4500kr/mnd sier du, da har du igjen 6100, hvor går de?

Lenke til kommentar

Aller først. Du kan ikke ha permanent uføretrygd. Du må ha midlertidiguføretrygd, den ordinære uføretrygden (altså den permanente) ble ikke berørt av den nye NAV-reformen som trådde i kraft fra 1.mars i år, som konkret innbefatter at tre stønader ble slått sammen til en. Med navnet arbeidsavklaringspenger. Dette er kun ment som midlertidige stønader for de mennesker NAV anser friske nok til å kunne komme tilbake i et ordinært arbeid.

 

10.600 kan for noen høres mye ut(!), men å leve på denne summen og i tillegg betale regninger er ikke lett. Det viktigste man bør gjøre er å sette opp en fast innkjøpsplan og ikke bruke penger der det ikke er nødvendig. Vær nøye med å handle mat ol. en gang i uken og ikke småkjøp litt hverdag. Sistnevnte blir utrolig mye dyrere i lengden. Husk alltid å trekke fra faste utgifter, som strøm, husleie, telefon ol. slik at man vet hva man sitter igjen med når regninger er betalt. Dette er små, men effektive tips.

 

Slik saken blir fremlagt har også trådstarter rett på bostøtte, dette kan søkes igjennom NAV eller via boligkontoret i den aktuelle kommunen. NAV er også pliktig til å hjelpe med supplerende stønader om regnestykket ikke går i hop. Sett at trådstarter kan dokumentere at utgiftene er større enn det vedkommende får inn. Hjelpestønader og størrelser på disse varierer pga. av bakenforliggende årsaker, som feks. bosituasjon ol.

 

Anbefaler trådstarter å ta kontakt med saksbehandleren sin via NAV og snakke om situasjonen.

Lenke til kommentar

Jeg og samboeren min levde helt fint (ikke luksus, men helt greit) på 10 000,- mnd til sammen. Da med husleie på 4000,-. Hvis man budsjetterer og setter av riktig mengde penger hver mnd, er det absolutt ikke vanskelig å leve på 10 600,- mnd når en har 4500,- i husleie. Det kan hende man må ta på seg en genser når man er inne for å spare litt strøm, droppe festing hver helg osv, men det er absolutt ikke vanskelig.

 

I min rekkehusleilighet ligger strømutgiftene på 2500,- på det verste (3 etg. ca 100kvm) bør du klare å ikke komme over 1250,- mnd i strøm + husleie på 4500,- adsl på 500,- kan vi runde opp til 7500,- mnd i faste utgifter, noe som gir ~3000,- til mat osv. Dette er ikke MYE penger, men absolutt nok til å leve på.

 

Sett opp et budsjett over de faste utgiftene og sett av en fornuftig sum hver mnd, så skal du se at dette ikke er noe problem!

Lenke til kommentar

Hva om man får en uforutsett regning? Feks. en høyere strømregning en antatt (som trådstarter kommenterer) ol. Da er det jaggu ikke lett å budsjettere. Undertegnede peker også på hvor viktig det er å sette opp et budsjett, men det fungerer ikke om det ikke er noe penger å budsjettere for.

 

e: korreksjon

Endret av R083r7
Lenke til kommentar

Er ikke noe problem å leve for 2000 i måneden med mat og klær. Selvfølgelig, det er ikke noe luksusliv, men det går an! Si 7500 i faste utgifter som han tidligere i tråden kommenterte, så er 1100 kroner til overs hver måned. Hvis da dette spares så har en en buffer til uforutsette regninger, og andre ting som ikke er med i regnestykket...

Lenke til kommentar

Et godt start tips er: "Hold deg langt unna alt som heter kreditt." Har du ikke penger så har du ikke penger. BRUK ALDRI PENGER DU IKKE HAR. Dette er fundamentalt. Skal du kjøpe noe så sparer du opp penger til det FØRST.

 

Du har en disponibel inntekt på omtrent 10600 etter det jeg kan forstå. 4500 av disse går til bolig? Da burde klare deg fint med 6100 kroner, men det avhenger mye av hvordan du bruker pengene.

 

Til å begynne med bør du kutte ut alt du har og kun fokusere på det nødvendige. Husly, strøm, mat og klær. Sett opp ett budsjett hvor du bestemmer hvor mye du skal bruke.

 

4500 husly

1500 mat

500 strøm

500 klær (husk freetex)

500 transport

 

Da har du det du trenger til 7500kr. Sett av 1500 til sparing! Dette setter du på en egen konto slik at du bygger opp en buffer til uforutsette utgifter (eks. uvanlig høy strøm regning, ny vaskemaskin etc.) Når denne bufferkontoen er kommet opp i 5000 kroner setter du de 1500 kronene på en egen sparekonto. Vurdere om du virkelig har råd til mobil, bredbånd osv. For de resterende 1000 kronene burde du kunne få til TV, internett og mobil. Får du noe til overs? SPAR!

 

Det er også mulig å spare på boutgiftene ved å flytte til en billigere bolig. :) Vurder kanskje et søk på finn? Noe billig avsidesliggende. Ettersom du får penger er du jo ikke avhengig av at det er arbeidsplasser der. Tenk litt "himmelblå". :) Med de 4500 kan du jo faktisk betjene et lån hvis du kjøper noe på billig på et litt avsidesliggende sted. Da vil du kunne spare en fin sum over tid istedet for å kaste pengene ut av vinduet ved å leie. Trygd er jo også en sikker inntekt slik at mulighetene for lån er gode. Hør også med husbanken.

Endret av siNch
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...