Gå til innhold

Deres meninger om sensur av ikke-ulovlige ytringer på forumet


Anbefalte innlegg

Heisann!

 

Jeg har et spørsmål til dere. Dette baserer seg nok mye på samme problemstilling som man så i humor-delen av forumet, der man tok en gjennomgang av hvor man skulle legge grensen for hva som hører hjemme der, og ikke hører hjemme der. Denne gang er det en litt mer generell problemstilling som jeg velger å komme med.

 

Jeg lurer på hvordan dere stiller dere til forumdelen dere selv vanker i. Eksisterer det noen normer blant brukere, føringer blant moderatorer og så videre som dere tar dere selv å stille spørsmålstegn ved? Er det for eksempel ønskelig for dere i spillforumet at innhold som bryter med EULA og "folkeskikk" fjernes, eller bør vi ha takhøyde for slikt?

 

Eksempler er diskusjon rundt privatservere i World of Warcraft, juksing/exploiting i onlinespill osv. Det er argumenter fra begge sider her, men de er gjerne spredt rundt i forskjellige tråder, så jeg har lyst å se en konkret diskusjon rundt det her.

 

For forumet og integriteten til de som driver det er det kanskje mest nyttig å tillate det, og la dere som brukere heller styre hvilken informasjon man får her, uten å måtte ty til sensur, som undergraver målet om å være et åpent forum for alle temaer som brukerene måtte ønske å diskutere. Siden innholdet skapes av brukerene, er det dere som har makten til å vise at noe er uønsket. Fra et annet ståsted er det jo klart at juksing i enkelte tilfeller går utover de seriøse brukerene, som vi har en god del av, og har like lite lyst å miste som enhver annen bruker.

 

Har dere noen tilbakemeldinger her? Eksempelet overfor er ikke noe absolutt tema, men mer en sak jeg la merke til for litt siden. Håper på noen svar her :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvem har sagt at forumet er fritt?

Det er eid av et firma som igjen er eid av sine aksjonærer.

Prøver du seriøst å si til meg at du vil ha folk som sitter her på forumet å diskuterer hvordan man skal lage en rørbombe (som gjør mye skade) for å kaste inn i en moske?

 

I så tilfelle har dine foreldre gjort en jævla dårlig jobb med å oppdra deg.

Lenke til kommentar

Hvor blir det diskutert hvordan lage, og bruk av rørbomber på moskeer på dette forumet? Slapp av, jeg vet sånn ca. hvordan jeg kunne laget en rørbombe (men har ingen intensjoner om å gjøre det), men jeg har lite tro på at forumet ville tillatt dette, da det i mine øyne bryter mot morsk lov. Det kan jo sees på som terrorplanlegging.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg synes at man skal kunne kalle folk for de fremstår som. Fremstår du deg som en idiot, så burde du også tåle å bli kalt det. Jeg har selv fått advarsel og tilsnakk for å kalle et feminist-troll et troll, fordi trollet har løpt til en moderator og survet. Hvis man ikke tåler å bli kalt et troll, hvorfor da oppføre seg som ett? Blir ikke de fleste oppdratt med regla "hvis du ikke tåler steken, så kan du ikke bli med på leken"?

 

Jeg synes det blir litt for mye barnehagesensur og overformynderi på forumet til tider.

Lenke til kommentar
Hvor blir det diskutert hvordan lage, og bruk av rørbomber på moskeer på dette forumet? Slapp av, jeg vet sånn ca. hvordan jeg kunne laget en rørbombe (men har ingen intensjoner om å gjøre det), men jeg har lite tro på at forumet ville tillatt dette, da det i mine øyne bryter mot morsk lov. Det kan jo sees på som terrorplanlegging.

 

var en tråd som til slutt ble stengt i natt etter 4 sider. Hvor en beskrev en bombe han skulle lage for å kaste inn i en moske, og hvor en annen foreslo å lage rørbombe istedenfor . Tok skjermskudd av begge postene og sendte de til Kripos via politiet sin hjemmeside

Lenke til kommentar

Ærlig talt, nå må du slutte Dragen.

 

Hvorfor i alle verden skal du få lov å slenge regelrett dritt til andre brukere?

 

Hvem skal bestemme hvem som fremstår som "idioter"? Skal jeg kunne kalle deg en "ignorant brødgjøk" fordi du er så "dum" at du ikke innser konsekvensene av dine forslag (mod. anmerk. dette er kun hypotetiske eksempler og ikke faktiske personangrep)? Som du kanskje allerede har oppfattet jeg jeg sterkt uenig med deg i dine synspunkt på formet. Man skal ikke tillate personangrep av denne valør. Hvorfor? For det er i mot retningslinjene for forumet, det er ødeleggende for debatten og det viser en umoden oppførsel som resulterer i angrep på person fremfor en saklig og informativ debatt. Det er ufint og ikke ønskelig. Moderatrorene er her for å sørge for at retningslinjene blir fulgt om en bruker kontakter angjeldende moderator eller bruker "rapporter" viser dette at forumet faktisk fungerer.

 

Jeg synes moderatorene, administratorene og veilederne bruker deres funksjoner for sjelden. Jeg ønsker mer inngripen. Det er en vesentlig forskjell på inngripen og sensur. All moderator arbeid er ikke sensur. Om man får et innlegg slettet så anbefaler jeg å spørre seg selv hvorfor det ble slettet. Kan det være fordi man faktisk brøt retningslinjene, eller må det være moderatorer på vendetta? Jeg skal ikke snakke for alle, men de moderatorer, administratorer og veiledere jeg kjenner vet jeg er oppegående mennesker som vil forumets beste. Selvsagt finnes det råtnete epler i begge leire også på dette forumet, men de hører til sjeldenheten.

 

Man må ikke bli så redd for å støte enkelte brukere og vi verste fall miste de at man ikke tør gjøre jobben sin. Noen innlegg hører faktisk hjemme i papirkurven, så bruk den muligheten dere har og send de dit. Vi er alle enige om det evige mantra om at brukerne bestemmer og det er deres forum, men forumet trenger en stødig bunn og gode føringer. Dette er et privateid forum der må man tåle at man ikke kan snakke om tematikk som bryter norsk lov. Dette godtok man ved å vedkjenne retningslinjene når man opprettet sin bruker.

 

Føringene, de finnes i dag, så bruk de!

Lenke til kommentar
Hvem har sagt at forumet er fritt?

Det er eid av et firma som igjen er eid av sine aksjonærer.

Prøver du seriøst å si til meg at du vil ha folk som sitter her på forumet å diskuterer hvordan man skal lage en rørbombe (som gjør mye skade) for å kaste inn i en moske?

 

I så tilfelle har dine foreldre gjort en jævla dårlig jobb med å oppdra deg.

TS Sa det

For forumet og integriteten til de som driver det er det kanskje mest nyttig å tillate det, og la dere som brukere heller styre hvilken informasjon man får her, uten å måtte ty til sensur, som undergraver målet om å være et åpent forum for alle temaer som brukerene måtte ønske å diskutere. Siden innholdet skapes av brukerene, er det dere som har makten til å vise at noe er uønsket.

 

Hvordan lage rørbomber syns jeg godt kan ligge her, jeg mener man ikke skal kunne forby slik kunskap, kanskje man skal legge ned alle skoler man må gå for å f.eks å sprenge hus, fjell, og andre ting industien må fjerne.

Kanskje man skal sensurere kanaler som Discovery Channel, ettersom dem ganske ofte viser hvordan slikt gjøres i storre eller mindre grad.

Men nå kjenner ikke jeg til enkelttilfellet som skjedde om natten, jeg er i mot planlegging av terror på internett hvor man kan sansynligjøres at det er ekte.

Selv er jeg tvilsom til at en ekte proffesjonell terrorisk hadde spurt om hvordan man skulle lage en bombe på diskusjon.no.

 

Ellers, når det gjelder hvordan jeg er oppdradd kan jeg ikke se relevansen til tema, og jeg vil nå rapprtere deg for personangrep.

Lenke til kommentar

Hvorfor skal jeg måtte tåle at folk ikke klarer å oppføre seg med normal folkeskikk? Trolling er og blir et stort problem i dette forumet, og det blir ikke slått ned på med mindre trollingen er ekstrem. Jeg er lei av at enkelte brukere får lov til å forpeste tråder når de føler for det med å komme med kommentarer som er tydelig ment til å kun lage kvalm, mens jeg får kjeft når jeg sier at de oppfører seg som en idiot eller ett troll. Du nevner at hvis noen kaller noen en idiot eller ett troll, så blir tråden ødelagt. Jeg mener at tråden blir ødelagt at personer får lov til å fortsette å lage kvalm med en rekke innlegg som er ment til å ødelegge tråden. De fleste vil gi seg hvis de får det tilsnakket jeg snakker om.

 

Jeg har også fått tilsnakk når jeg har bedt om at en tråd burde stenges fordi trådstarter har presisert at han har en alvorlig sinnslidelse og at tråden var langt på vei til å bli en tråd med kun uthengelse av personen. Jeg fikk altså kjeft fordi jeg tenkte på trådstarters beste velgående på forumet. Men nei, tråden eksisterer, så vidt jeg vet, den dag i dag.

 

Det er også forskjell på å sette folk på plass, og å gå til personangrep. Oppfører jeg meg som ett troll eller en idiot, så forventer jeg at noen skal reagere på det. At ledelsen til forumet fortsetter å rakke ned på folk som velger å nevne at ett troll eller en idiot er ett troll eller idiot forteller bare at det er greit å være ett troll eller idiot.

 

Jeg vil jo selvfølgelig ikke at det skal være fritt frem å kalle noen for noe negativt.

 

Jeg er også lei av forskjellsbehandlingen mellom han og hun her på forumet. Jeg ser ganske ofte at når han kommer med en uttalelse som kun Ottar kan tolke som nedverdigende for kvinner, så blir han kjeftet på, innlegg slettes eller tråden stenges. Men det er greit at hun kommer med fullstendig nedlatende uttalelser om menn.

Jeg kan gi eksempel:

"Jenter er noen rare dyr noen ganger" = Moralpolitiet til forumet kommer inn i tråden i beste cowboy-stil og slår hardt ned på forfatteren av innlegget.

"Gutter er dumme og bare teite og er kun ment til å lage sperm, og jenter gjør alt bedre enn gutter fordi vi er smartere" = Totalt oversett.

 

Disse eksemplene er veldig overdramatiserte, men de viser innleggene i simpelhet. En spesifikk tråd jeg ser dette ofte i er Ting som irriterer så grenseløst, og spesielt fra en bruker.

 

De fleste av oss på forumet er voksne mennesker, men dessverre så er det ikke alle som klarer å oppføre seg deretter. Jeg håper jo også at du ser at jeg ikke mener at jeg skal kunne bruke "idiot" som personangrep, men istedet kraftig tilsnakk uten å trekke onkel moderator inn i saken.

 

Jeg er enig i at de med makt her på forumet ikke bruker makten ofte nok. I de fleste av sakene hvor jeg har hatt veldig lyst til å kalle noen for noe, kunne hele greia blitt glemt hvis en moderator bare hadde fulgt regelverket og slått ned på trollingen. Jeg rapporterer ofte trolling, men ingenting skjer.

Lenke til kommentar
Hvem har sagt at forumet er fritt?

Det er eid av et firma som igjen er eid av sine aksjonærer.

Prøver du seriøst å si til meg at du vil ha folk som sitter her på forumet å diskuterer hvordan man skal lage en rørbombe (som gjør mye skade) for å kaste inn i en moske?

 

I så tilfelle har dine foreldre gjort en jævla dårlig jobb med å oppdra deg.

TS Sa det

For forumet og integriteten til de som driver det er det kanskje mest nyttig å tillate det, og la dere som brukere heller styre hvilken informasjon man får her, uten å måtte ty til sensur, som undergraver målet om å være et åpent forum for alle temaer som brukerene måtte ønske å diskutere. Siden innholdet skapes av brukerene, er det dere som har makten til å vise at noe er uønsket.

 

Hvordan lage rørbomber syns jeg godt kan ligge her, jeg mener man ikke skal kunne forby slik kunskap, kanskje man skal legge ned alle skoler man må gå for å f.eks å sprenge hus, fjell, og andre ting industien må fjerne.

Kanskje man skal sensurere kanaler som Discovery Channel, ettersom dem ganske ofte viser hvordan slikt gjøres i storre eller mindre grad.

Men nå kjenner ikke jeg til enkelttilfellet som skjedde om natten, jeg er i mot planlegging av terror på internett hvor man kan sansynligjøres at det er ekte.

Selv er jeg tvilsom til at en ekte proffesjonell terrorisk hadde spurt om hvordan man skulle lage en bombe på diskusjon.no.

 

Ellers, når det gjelder hvordan jeg er oppdradd kan jeg ikke se relevansen til tema, og jeg vil nå rapprtere deg for personangrep.

Det er ulovlig å gi informasjon som direkte fører til at en person skader eller i verste fall dreper en person. Jeg kan fortelle deg åssen du kan lage en bombe av to helt vanlige ting du finner i ett hjem, og som er tilnærmet umulig å oppdage, og er fullstendig dødelig i en radius av 5 meter. Men siden jeg da er ganske så straffeansvarlig for dine handlinger, så kan jeg ikke og vil ikke gi deg denne informasjonen. Ei heller vil jeg at denne informasjonen skal ligge fritt tilgjengelig her på forumet.

En privatperson har ikke lov til å lage, eie og bruke sprengstoff uten tilstrekkelige tillatelser og utdannelser.

Og Discovery Channel viser deg ikke åssen man lager bomber, de gir deg ikke navn på ingrediensene, og fremgangsmåtene er tilsladdet.

Lenke til kommentar

Jeg kan ikke helst se hva poenget med å sensurere det er, skriv "hvordan lage atombombe" på google om man har uansett oppskriften på sikkert første treff, alle som gidder finner det meste ut slik, så hvorfor det ikke kan diskuteres her ser jeg ikke.

Rart ikke politiet prioriterer og legge ned slike nettsteder som forklarer slikt så lenge det er ulovlig.

Lenke til kommentar
Jeg kan ikke helst se hva poenget med å sensurere det er, skriv "hvordan lage atombombe" på google om man har uansett oppskriften på sikkert første treff, alle som gidder finner det meste ut slik, så hvorfor det ikke kan diskuteres her ser jeg ikke.

Rart ikke politiet prioriterer og legge ned slike nettsteder som forklarer slikt så lenge det er ulovlig.

du skjønner ikke hvorfor folk ikke kan diskutere ting som for meg høres ut som draps forsøk??

Lenke til kommentar
Hvorfor skal jeg måtte tåle at folk ikke klarer å oppføre seg med normal folkeskikk? Trolling er og blir et stort problem i dette forumet, og det blir ikke slått ned på med mindre trollingen er ekstrem. Jeg er lei av at enkelte brukere får lov til å forpeste tråder når de føler for det med å komme med kommentarer som er tydelig ment til å kun lage kvalm, mens jeg får kjeft når jeg sier at de oppfører seg som en idiot eller ett troll.

Du skal ikke tåle det, du skal rapportere det. Vi er helt enige om at det er for mye fjas, tull og troll på forumet. Men man bekjemper ikke idioti med mer idioti. Two wrongs doesn't make a right. Man skal rapportere om man ser noe man mener er verdt en rapport eller om man kommer over noe som strider mot retningslinjene. Så er det moderator sin oppgave å se på saken, dessverre føler man seg lett oversett da det ikke er noen form for tilbakemelding på rapporteringene og jeg vet det kan virke meget demotiverende på mange (dette håper jeg således blir gjort noe med). Man har også muligheten til å sende innholdsansvarlig en PM om man føler noe som burde vært tatt tak i ikke blir det. Dette for nærmere forklaring og eventuell avklaring.

 

Mange av dine resterende eksempler var etter mitt skjønn på kanten slik de ble fremlagt, men dette blir enkelttilfeller noe vi ikke skal diskutere på forumet, anbefaler således å sende en PM eller e-post til brukerombudet om man føler seg urettferdig behandlet.

 

Det paradoksale er at de som bryter retningslinjene også er beskyttet av de. Derfor legitimerer ikke en dårlig tråd at man skal kunne uttale nettopp dette i tråden. Jeg tror helt ærlig at det er bra. Jeg tør ikke engang å tenke på hvordan forumet ville vært om alle skulle få gjøre akkurat som de ville. Jeg er helt enig i at brukere som konsekvent ødelegger tråder (og de er det mange av), burde få en smekk på lanken. Det blir også gjort, men i altfor liten grad. Men man må la moderator, administrator for ta denne rollen som "forumpoliti" og ikke brukerne. Da blir det anarkisme og det tror jeg forumet ikke ville vært tjent med.

 

Jeg er enig i at de med makt her på forumet ikke bruker makten ofte nok. I de fleste av sakene hvor jeg har hatt veldig lyst til å kalle noen for noe, kunne hele greia blitt glemt hvis en moderator bare hadde fulgt regelverket og slått ned på trollingen. Jeg rapporterer ofte trolling, men ingenting skjer.

Og her tror jeg vi er ved kjernen av problemet. Det er også et kapasitetsproblem, altså at det ikke er mange nok aktive og våkne moderatorer som tar tyren ved horene før det utarter og blir 20+ sider med diverse ufine tendenser. Administrator Geir har foreslått ordssytrere, som nettopp skal forhindre (så langt det lar seg gjøre), at denne type ufin oppførsel skal får grobunn i en aktuell tråd eller på forumet som sådan. Men der kommer vi igjen i en knipe (som vi også ser gjenspeiler seg i den refererte tråden), brukere vil ikke bli "sensurert" og de vil ikke bli moderert og de vil hvertfall ikke bli fortalt hvordan de skal debattere, derfor har forslag som dette fått noe lunken mottagelse. Jeg har således stor tro på forslaget.

 

Når det gjelder ditt konkrete eksempel angående diskriminering på bakgrunn av kjønn har jeg personlig ikke noe inntrykk av dette. Jeg vet således at kvinner er meget mindretallige på forumet og dette kanskje kan indirekte resultere i at man ikke ønsker å skremme de vekk ved å moderere de? Jeg vet ikke. Det er bare en tese. Jeg har som uttalt ikke noe intrykk av denne problemstillingen, men om det er et reelt problem så er dette selvsagt kritikkverdig.

 

"Be the change you want to see in the world." -Mahatma Gandhi

 

Dette gjelder også på forumet. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Ikke svar på det man oppfatter som trolling, men rapporter fremfor å kommentere. Så håper vi alle at det som bør reageres på blir reagert på. Som uttalt tidligere bør ikke moderatorene være redd for å slette innlegg, jeg er litt redd for at det har de blitt.

 

De har klare føringer og bør bruke de deretter. Å beskytte majoriteten av forumet (som er oppegående folk), for de resterende burde være en selvfølge.

Lenke til kommentar
Hvor blir det diskutert hvordan lage, og bruk av rørbomber på moskeer på dette forumet? Slapp av, jeg vet sånn ca. hvordan jeg kunne laget en rørbombe (men har ingen intensjoner om å gjøre det), men jeg har lite tro på at forumet ville tillatt dette, da det i mine øyne bryter mot morsk lov. Det kan jo sees på som terrorplanlegging.

 

var en tråd som til slutt ble stengt i natt etter 4 sider. Hvor en beskrev en bombe han skulle lage for å kaste inn i en moske, og hvor en annen foreslo å lage rørbombe istedenfor . Tok skjermskudd av begge postene og sendte de til Kripos via politiet sin hjemmeside

Kan jeg få se disse? Vi kan godt ta det over PM, og du kan sensurere der det står hvordan etc.

 

Og som du sier, den ble jo til slutt stengt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Hvem har sagt at forumet er fritt?

Det er eid av et firma som igjen er eid av sine aksjonærer.

Prøver du seriøst å si til meg at du vil ha folk som sitter her på forumet å diskuterer hvordan man skal lage en rørbombe (som gjør mye skade) for å kaste inn i en moske?

 

I så tilfelle har dine foreldre gjort en jævla dårlig jobb med å oppdra deg.

TS Sa det

For forumet og integriteten til de som driver det er det kanskje mest nyttig å tillate det, og la dere som brukere heller styre hvilken informasjon man får her, uten å måtte ty til sensur, som undergraver målet om å være et åpent forum for alle temaer som brukerene måtte ønske å diskutere. Siden innholdet skapes av brukerene, er det dere som har makten til å vise at noe er uønsket.

 

Hvordan lage rørbomber syns jeg godt kan ligge her, jeg mener man ikke skal kunne forby slik kunskap, kanskje man skal legge ned alle skoler man må gå for å f.eks å sprenge hus, fjell, og andre ting industien må fjerne.

Kanskje man skal sensurere kanaler som Discovery Channel, ettersom dem ganske ofte viser hvordan slikt gjøres i storre eller mindre grad.

Men nå kjenner ikke jeg til enkelttilfellet som skjedde om natten, jeg er i mot planlegging av terror på internett hvor man kan sansynligjøres at det er ekte.

Selv er jeg tvilsom til at en ekte proffesjonell terrorisk hadde spurt om hvordan man skulle lage en bombe på diskusjon.no.

 

Ellers, når det gjelder hvordan jeg er oppdradd kan jeg ikke se relevansen til tema, og jeg vil nå rapprtere deg for personangrep.

 

Mulig du har misforstått oppgaver moderatorer har, men jeg gir deg et tips om å lage et eget nettsted med alle rettigheter, noen følger regler og lover om ikke du gjør dette

Lenke til kommentar
Syns alt slik skal være lov å snakke om. Ellers er det ikke et fritt forum.

Dette er ikke et fritt forum. Om det burde være friere kan vi godt diskutere. Men som et absolutt minimum er vi bundet av norsk lov, som setter grenser for ytringer av blant annet rasistisk, diskriminerende og pornografisk type. Lover som jeg personlig er motstander av, men som de partiene et flertall av landets velgere stemmer på fortsatt ønsker.

 

I tillegg er dette et privateiet forum, og det er i våre eieres makt såvel som deres rett å sette regler og føringer for hva de vil tillate. Nå gjør de stort sett ikke det, vi har en redaktør som sitter med det endelige ansvaret, og reglene for forumet er det Dotten og jeg som har utformet, i diskusjon med redaktøren og resten av teamet.

 

Hvis noen ønsker seg et 100% fritt forum så må vi desverre skuffe dem.

 

Når det gjelder den konkrete saken som nevnes, så vil jeg bare si at vi ikke forbyr diskusjoner som beskriver metoder som er ulovlige. Da ville det som min kollega Dotten ynder å si vært umulig å ha tråder om TV-serier som "24", der tortur- og drapsmetoder presenteres på løpende bånd. Det er derimot forbudt å bruke forumet til å planlegge eller "avertere" en kriminell handling. Altså: En rent teknisk diskusjon om hvordan man lager en bombe er ikke ulovlig, (selv om det å lage bomben godt kan være det), men en post om at man vill hive den inn vinduet på en konkret moské, kirke, skole eller annet er forbudt.

 

Merk også at reglene sier at vi ved mistanke om alvorlige lovbrudd kan oversende tilgjengelig informasjon, inkludert det vi måtte ha av personinfo, til politiet.

 

Geir :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...