Gå til innhold

Diskusjonstråd: Olympus & Panasonic MicroFourThirds (+ FourThirds)


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Noen som tror det kommer til å skje noe med prisen på E-M1 nå som Sony sine A7 modeller har nådd butikkene ?

Ca samme pris for dobbelt så stor brikke kan virke litt pussig, selv om det er en del forskjeller på disse modellene.

 

Hvis du ser på E-M5 så holdt den prisen i noen månderer før det skjedde noe, og det første som kom var vel en "Powerpack" med grep og ekstra batteri til samme pris som huset kostet opprinnelig. E-M1 vil opplagt også synke i pris. Jeg ser egentlig ikke E-m1 og A7® som direkte konkurrenter, veldig forskjellig profil og foreløpig stor forskjell i optikkutvalg. Men begge er høykvalitets speilløse så det er opplagt en del felles trekk også.

 

Edit: Og forskjellen i sensorstørrelse (areal) er mye større enn 2x, nærmere 4x.

post-77461-0-17667600-1385156262_thumb.jpg

Endret av seriksen
Lenke til kommentar

Pluss at A7® ikke er noe actionkamera akkurat...

 

Nå over til noe helt annet; Noen som har prøvd ulike mellomringer / extensions tubes til MFT? Her er jeg helt blank. Det finnes jo de helt analoge (bryter all elektrisk kontakt mellom kamera og objektiv), og de ligger på 100-200 NOK. I så fall blir det jo bare objektiv med "snap-back" fokusring som gir noe mening. Har bare 12mm og 12-40mm med dette, men 12-40 på 40mm med en passende mellomring burde bli en god og brutal makro.?

 

Ellers har Kenko noen med kontaktsett som gir autofokus, men disse blir igjen mer kostbare ($180 på amazon eller småpene 2000 NOK (!) hos Fotovideo).

 

Noen som har testet dette i noe særlig grad? Både de simple uten kontaktsett og de mer påkostede.

Lenke til kommentar

snap-back fokusringen er såvidt jeg vet ikke mekanisk koblet til fokusmekanismen. Det er bare en annen måte å styre focus by wire-systemet (den tolker fokusringens absolutte posisjon i stedet for relativ posisjon slik andre m43-objektiver gjør, og slik den styres med snap-back-ringen i fremre stilling). Den er altså fortsatt avhengig av elektrisk kobling til kameraet for å fungere. I hvertfall er det slik på 17mm 1.8.

Lenke til kommentar

Hola folkens!

 

Har en problemstilling jeg vil lufte her før jeg tar den med Oly; Når jeg bruker følgefokus med tracking og bruker m43 optikk som 18, 45, 75, 12-50 ++, så klarer E-M1 6.5bps og skyter som et maskingevær. ..., deriot; når jeg setter på f.eks 14-35/2 SWD og 50-200/2.8-3.5 SWD (FourThirds), så dempes skudd-takten betraktelig... - mer ala 4bps.

Er det noen av dere som har observert lignende og eventuellt sett noe forklaring på det?

Lenke til kommentar

Hm... Ubekreftet rykte på gang nå om at Sigma skal komme med et m43 kamera med Foveon sensor. :-) Det kan jo bli interessant... Sensoren er ihvertfall det.

 

... og når jeg tenker meg om. Sigma har et ben innafor hos de fleste store; Canon, Nikon, Sony ++... Ville det ikke være mulig (*) å lage en speed-booster-adapter med AF interceptor? De kan nok, hvis de vil, oversette AF-motor styringen fra microFourThirds standard til Canon eller Nikon. Derom det i tillegg er en 0.71x focal-length-reducer i adapteret, ville jo plutselig microFourThirds hatt det mest omfattende utvalget av optikk.

 

Synes det egentlig er rart at det ikke finnes en eller annen camera-geek i en eller annen mørk kjeller som har koblet sammen 2-3 core2duo maskiner som tygger ivei AF instruksjoner fra et USB-adapter han har teipet sammen av e-bay parts som ligger i mellom et m43 hus og et EF 70-200.

 

* Hvis man ser bort fra copyrights/patenter/lawsuits.

Lenke til kommentar

Hm... Ubekreftet rykte på gang nå om at Sigma skal komme med et m43 kamera med Foveon sensor. :-) Det kan jo bli interessant... Sensoren er ihvertfall det.

Jeg frykter at dette er nok en våt drøm fra en eller annen entusiast.

 

Men det kunne absolutt vært interessant. Og da hadde det kanskje vært håp om mer spennende µ-4/3 optikk fra den kanten.

 

* Hvis man ser bort fra copyrights/patenter/lawsuits.

Det er vel der hunden ligger begravet ...
Lenke til kommentar

Jeg frykter at dette er nok en våt drøm fra en eller annen entusiast.

 

Men det kunne absolutt vært interessant. Og da hadde det kanskje vært håp om mer spennende µ-4/3 optikk fra den kanten.

Jepp..., og jepp!

 

Skjønner ikke heeelt hvorfor Sigma ikke releaser noe mer spennende til m43. En skulle jo tro at f.eks f/1.8 zoomen deres skulle kunne være en grei zoom til m43 uten større modifikasjoner.

 

Og dersom man ser på objektivene de har kommet med til nex og m43; 60/2.8 og 30/2.8, så er det jo bra objektiver for all del.., men de hadde vært myyye mer attraktive dersom de hadde vært et trinn raskere (f/2) - og vi VET jo at Sigma kan når de vil.

Plukket et 30/2.8 opp for 399 hos fotovideo for litt siden bare for å prøve. Fungerer helt fint, men .... ...... .... 2.8 vs 25/1.4, så taper 2.8 ganske kjapt. Ihvertfall nå i mørketia.

Lenke til kommentar

Plukket et 30/2.8 opp for 399 hos fotovideo for litt siden bare for å prøve. Fungerer helt fint, men .... ...... .... 2.8 vs 25/1.4, så taper 2.8 ganske kjapt. Ihvertfall nå i mørketia.

Ettersom jeg ikke har 25mm f/1.4, så er 30mm en grei erstatning foreløpig. Har også 60mm-en og den synes jeg er fin til portrett.
Lenke til kommentar

Skjønner ikke heeelt hvorfor Sigma ikke releaser noe mer spennende til m43. En skulle jo tro at f.eks f/1.8 zoomen deres skulle kunne være en grei zoom til m43 uten større modifikasjoner.

 

F1.8-zoomen er nok designet for speilrefleksfokusering og ikke nødvendigvis noe godt objetkiv for kontrastfokusering. Det samme kan nok sies om mange av Sigmas design, bra med fasebasert fokus, sannsynligvis ikke verdt å lansere for kontrastbasert foksuering uten redesign.Jeg tror dette vil endre seg over tid, men så lenge speilløse har så liten del av totalmarkedet er det ikke sikker det svarer seg fro Sigma å ta oppgaven med redesign og andre tilpasninger til speilløse. Skulle alle/speilløse få fasebasert fokus som er konkurransedyktig med af-sesnorene i speilrefleksene vil situasjonen bli en helt annen, da er det bare å forlenge objektvet med noen mm bakerst for å få det brukbart. Kanskje Sigma venter på et gjennombrudd der?

 

Apropos adaptere så har Sigma åpenbart kunnskap til å lage det siden de produserer optikk for alle mulige fatninger og må kjenne protokollene. Om de ville bli særlig populære hos Canon og Nikon hvis de lagde adaptere som gjorde at deres optikk kunne brukes på alt annet er ikke så sikkert. De store vil selvsagt prøve å binde kundene til sine produkter og gdoe relasjoner til de store er nok viktig for Sigma.

 

En kuriositet er at Sigmas fatning er kompatibel med Canons på elektronisk nivå, så Sigma kunne i prinisppet lage "Canon-hus" med Foveon ved bare å bytte ut det mekaniske. Hvorfor de ikke gjør det kan man lure på.

 

Adaptere igjen. Metabones klarer å lage Canon til Sony med blenderstyring, AF og stabilisator, men til mFT har de ikke samme funksjonlaitet selv om den første annonseringen tydet på det. Kraftig forsinket ble det også. Skulle gjerne visst årsaken, er det teknisk eller er det mFT (ved Olympus/Panasonic) som nekter?

 

Ennå mer adapter. Det at det utvilsomt er mulig å oversette mellom to protokoller betyr ikke nødvendigvis at resutlatet vil gi ytelse som gjør det verdt bryderiet. Produsentene har nok tunet sine AF-algoritmer til sin hardware og firmware i mange år og det er ikke gitt at en generell "protokollkonvertering" er tilstrekkelig verken for bra eller brukbart resultat.

Lenke til kommentar

Det er vel der hunden ligger begravet ...

Ut ifra europeisk lovgivning, nei... Etter EUs dataprogramdirektiv (som er innført i lovgivningen til alle EU-land) kan man gå langt i å dekompilere og modifisere et program for å sikre interopreabilitet med et annet program.

 

Slik ser dette ut i den norske Åndsverkloven:

 

§ 39i. Det er tillatt å fremstille eksemplar av et datamaskinprograms kode og oversette kodens form når dette er en forutsetning for å skaffe til veie de opplysninger som er nødvendige for å oppnå funksjonelt samvirke mellom et selvstendig utviklet datamaskinprogram og andre programmer, dersom

a) handlingene utføres av en person som har rett til å bruke et eksemplar av et datamaskinprogram, eller på dennes vegne av en person som har tillatelse til det,

b) de opplysninger som er nødvendige for å oppnå funksjonelt samvirke ikke tidligere har vært lett tilgjengelige for de i bokstav a) nevnte personer og

c) handlingene er begrenset til de deler av det opprinnelige program som er nødvendige for å oppnå funksjonelt samvirke.

 

De opplysninger som er innhentet ved anvendelse av bestemmelsen i første ledd, må ikke

a) nyttes til andre formål enn å muliggjøre funksjonelt samvirke med det selvstendig utviklede datamaskinprogram,

b) gis videre til andre, bortsett fra når dette er nødvendig for å muliggjøre funksjonelt samvirke med det selvstendig utviklede datamaskinprogram, eller

c) nyttes til utvikling, fremstilling eller markedsføring av et datamaskinprogram som vesentlig svarer til det opprinnelige i sin utforming, eller til noen annen handling som krenker opphavsretten til programmet.

 

Bestemmelsene i denne paragraf kan ikke fravikes ved avtale.

 

Med kode menes etter direktivet kildekode, funksjonelt samvirke betyr det samme som interoperabilitet. Det som står i annet ledd bokstav c) er noe annet, det handler om å benytte informasjonen til å lage et alternativt system. For eksempel: Du dekompilerer AF-protokollen til Canon EF objektiver for å få informasjon til å lage et program for å kjøre dem på mFT-hus, det kan du gjøre. Det du ikke kan er å lage et alternativt program for å kjøre dem på et EF-hus, jf "vesentlig svarer til det opprinnelige i sin utforming".

 

Jeg tror vel heller at årsaken er slik se# skriver det: Det er ikke noen som har tatt seg bryet med å få det til, for det er slett ikke sikkert at resultatet blir bra nok til at det er verdt alt bryet.

Endret av eks
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...