Jump to content

se#

Medlemmer
 • Content Count

  6244
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by se#

 1. Det er flere egenskaper som i dag mange er hysterisk opptatt av. Værtettet, to kortplasser og IBIS er noen av dem. Med det mener jeg ikke at de er unyttige - tvert imot, men det er funksjonalitet som ekstremt mange har klart seg bra uten veldig lenge. Dette er imidlertid ting som stadig trekkes frem i tester, reklame osv så å ikke ha IBIS når alle andre (bortsett fra Canon) har det betyr sannsynligvis at en del velger bort Fuji. For øvrig har jo Fuji en del veldig gode objektiv uten IS som IBIS vil gjøre mer anvendelige i lite lys.
 2. Som iStereo og L/-R~ sier har dette vært en fin og interessant tråd å følge med på. Gjenta gjerne prosjektet, eller en variant?
 3. Takk for link. Dette har jeg ventet på (bare litt ironisk). Har lurt litt på hvordan der går med KR nå med alle foto Youtube-kanaler og ryktesider som er mer useriøse enn KR. Kan ikke være enkelt for tradisjonelle sider som KR sin nå til dags.
 4. Siden jeg ikke har brukt RP selv kan jeg ikke si så mye spesifikt, men noen generelle kommentarer: RP er den (foreløpige) billigmodellen til det nye speilløse systemet, men det har uansett en nyere og bedre sensor enn 5D II så bildekvalitet er bedre enn det du har fra før. Det er også bedre på video enn 100D, men matcher ikke seriebildefunksjonen til 7D på hastighet og bufferstørrelse. Byggekvalitet vil være et nivå under 7D og 5D-serien, men det er jo også mindre og lettere. Merk at det kommer et generasjonsskifte på Canon-sensorer, men nye sensorer er bare tilgjengelig på Eos 90D og Eos M6 II. Når fullformat vil oppgraderes - og på hvilket nivå først er ikke godt å vite, men det virker sannsynlig at ny sensor kommer på R-erstatning (eller en ny ennå dyrere modell) først.
 5. Som jeg skrev i tidligere innlegg: "Vær også obs på at videohoder normalt ikke gir mulighet for bilder på høykant, men de gir mye mykere panoreringer/bevegelser enn du kan få til med et rent foto-hode." Dette gjelder nesten alle videohoder da ingen filmer i høydeformat. Du kan løse det med en L-brakett, men det blir jo ennå en ting du må kjøpe. Koster ikke all verden. Vet ikke om det finnes spesielt for P1000, men det finnes "universelle" som passer til mange kameraer. Et eksempel - merk at du bør prøve hvor bra en L-brakett passer før du kjøper. https://www.japanphoto.no/3-legged-thing-qr11-lc-universal-l-bracket-gr%C3%A5
 6. Det vet ikke jeg heller, men har brukt RAW-konvertering siden rundt 2003/2004 og selv det har vært en revolusjon i både brukervennlighet og resultat. I starten måtte man stort sett bruke kameraprodusentenes program for konvertering med elendig brukervennlighet og gjerne tredjeparts program for god støyreduksjon. Adobe revolusjonerte det med ACR og etter hvert LR. Sikkert ikke best på alt, men det fungerte likt for alle kameraer uansett merke og støyreduksjon og prosessering av vanskelige bilder generelt ble stadig bedre. Hadde et Nikon kompaktkamera i 2004 med RAW og å bruke det over ISO 100 var en nødløsning. Reprosesserer jeg bilder på høyere ISO fra det eller 350D med dagens LR er det stor forskjell og i dag er flere tilsvarende produkter å velge i. Ser mange hevder Adobe ligger litt bak i RAW-prosessering i øyeblikket, så det kan godt være at det vil bli ennå litt mer å hente.
 7. Jeg har aldri forstått hvordan det kan lønne seg å holde på med alternative nettlesere, men så lenge de holder ut så bruker jeg både Vivaldi og Opera. Opera pga VPN-funksjonen. Vivaldi har et veldig effektivt brukergrensesnitt, i hvert fall for meg og uten at jeg trenger installere noe som helst ekstra.
 8. La også merke til denne lanseringen. Har ikke drone fra før, men hadde vært morsomt å prøve litt og pris og størrelse på denne så virkelig interessant ut. Men så var det manglende DNG/RAW-format da. Det er eneste absolutte krav jeg har til kameraet og opplagt noe de har lagt inn for å skille til litt dyrere modeller.
 9. Helt enig, ingen elbil på markedet i dag er SUV i ordets opprinnelige forstand. Etron og EQC er vel nærmest og Rivian er en ekte SUV når/hvis den kommer på markedet. Nå kalles nesten alt SUV og så lenge alle journalister bruker betegnelsen på den måten er det ikke mye å gjøre med det.
 10. Det er også kjent at fagfolk sjelden tar inn over seg at et ord får en ny betydning. Språk er ikke statisk og slaget om å få flertallet til å bruke objektiv er tapt for lenge siden.
 11. Jeg bruker linse når jeg vil at flest mulig skal forstå hva jeg mener. Objektiv hvis jeg vil være så nøyaktig som mulig. Har vært på forumet en stund og for meg ser det ut som linse og objektiv brukes om hverandre, og da linse av de fleste når det er snakk om kompaktkameraer, superzoomkameraer osv.
 12. Det er akkurat kameraer som P1000 jeg ville sett etter for å ha med på fjelltur hvor det blir for mye å dra på et systemkamera med flere linser. Derfor også kommentaren om vekt på stativ og spørsmål om bruksområde. Du får stativ ned til under en kilo som vil klare å holde P1000 OK for motiver som er i ro, men de er ikke så enkle/raske å justere som et stativ med videohode og mer solid konstruksjon.
 13. Jeg er enig med Dr. Brodsky lenger oppe i tråden at det er vanskelig å si noe fornuftig med så lite informasjon som du gir. Skal du bare filme så er stativet fra foto.no et bedre valg, men du bør også spørre deg selv om vekt spiller noen rolle. Manfrotto-stativet er oppgitt til 1.64 kg, Leo-stativet til 3.3kg. Jeg ville aldri kjøpt et stativ som veier 3.3kg, men skal det bare stå på verandaen eller maks fraktes noen meter fra bilen er det sikkert flott. Vær også obs på at videohoder normalt ikke gir mulighet for bilder på høykant, men de gir mye mykere panoreringer/bevegelser enn du kan få til med et rent foto-hode.
 14. Litt lunkne er vel en underdrivelse. Men tester tester gjerne alle objektiv mot samme standard og da faller superzoomlinser gjennom. Har sett/hørt en del brukere av objektivet som er superfornøyd. Skal du ha bra skarphet fra hjørne til hjørne tror jeg du bare kan glemme 12-200, men har du stort sett motivet, eller i hvert fall de viktiste delene av motivet sånn passe i midten vil jeg tro dette fungerer helt topp. Har aldri prøvd det selv, men har brukt diverse superzoomlinser som har fått tilsvarende anmeldelser og de har fungert helt flott til hobbybruk. Må si 12-200 frister.
 15. Fortsatt helt enig i at USB-C er fremtiden, men kan ikke se at jeg blir kvitt Micro USB nærmeste fem årene. Til det har jeg alt for mange enheter som bruker det. Jeg har normal ikke mer enn en kabel, men et adpater som veier et par gram i tillegg. Har allerede fått 3-4 av disse med diverse enheter.
 16. Dessverre er det mange som fortsatt bruker Micro USB. Hvorfor Olympus gjør det er ikke godt å si. E-M1 II har USB-C og det er flere år gammelt. Mulig Olympus har et restlager som skal brukes opp. Uansett synd, men ikke det helt store problemet synes jeg. Forrige mobil hadde Micro USB og den ble ladet hver dag i nesten tre år uten at kontakten ble utslitt. Mulig lading ville vært raskere med USB-C, men det får vi aldri vite sikkert.
 17. Du kan sjekke Adobe Lightroom sin ansiktsgjenkjenning. Ikke superbra synes jeg, men siden Lightroom opererer med en egen database for Metadata er det mulig du unngår oppdatering av originalfiler. LR har en setting for om metadata skal lagres til fil eller bare i basen. Har du RAW-filer (unntatt DNG) skriver forøvrig LR metadata til egne XMP-filer i stedet for å oppdatere originalene selv om du velger å skrive metadata til fil. Har du JPG, TIF og DNG tror jeg originalene oppdateres hvis du velger å skrive til fil. Du kan laste ned en trial av LR og se omd et fungerer. Men hvor lett det er å få metadata ut igjen (hvis det er det du ønsker) er jeg ikke sikker på. Du kan jo google og se om noen har gjort det.
 18. Hadde "hackeren" vært litt mer subtil hadde vel ingen lagt merke til forskjellen fra Dagbladets vanlige innhold.
 19. Det er vel ingen som vurderer dette hvis de har noen annen mulighet, men finnes ikke det ser jo dette ut som et veldig bra alternativ.
 20. Batteri er en ting, formfaktor en annen. Sannsynligvis vil E-M5III overgå E-M1II på noen områder (nyere elektronikk), men muligens dårligere burst mode og i hvert fall dårligere byggekvalitet. Så spørs det om man liker et minst mulig kamera med sånn passe ergonomi som kan bygges ut til bedre ergonomi med ekstra grep eller om man vil ha alt i et. Skal man uansett stort sett ha grep på så gir innbygd grep både lavere total vekt (hvis byggekvalitet ellers er lik), bedre stivhet og færre steder støv og vann kan komme til. Løst grep koster selvsagt ekstra også, men gjør at kameraet kan tilpasses dagens bruk i større grad. Jeg hadde originale E-M5 og likte det veldig godt, men gikk over til E-M1 da det ble lansert pga bedre autofokus. Det var også helt klart fordel til E-M1 på stativ med tung linse sammenlinget med E-M5 og grep (mindre sjanse for vibrasjoner). Ta av grepet hadde sikkert hjulpet, men grepet var nyttig nettopp med tyngere linser og upraktisk å ta det av og på.
 21. Tiden da det kunne komme en game changer fra mFT er nok over, hvis den har vært der noen gang. Eneste jeg kan tenke meg er Panasonic G1 som var første moderne speilløse kamera. Tror heller ikke du kan forvente at E-M5III blir noe "best of mFT". Til det er det for langt unna high end og blir slått av panasonic på video og Olympus sine toppmodeler i hvert fall på robusthet og seriebilde. Det E-M5III derimot ser ut til å bli er et veldig bra mellomklassekamera. Akkurat det nivået jeg ville kjøpt i dag hvis jeg ikke allerede hadde E-M1II.
 22. Skal vi først være nøye så har telefon to vidvinkelkameraer og et med nomalbrennvidde. Finnes ikke noe tele på dette.
 23. Stadig lavere produksjonstall har tvunget frem høyere priser for at det skal går rundt. Men høyere priser gir færre salg som tvinger frem høyere priser osv. Mange har ventet på E-M5 III da E-M5-serien (synes jeg og mange andre hvis man leser litt på div forum) kombinerer det beste med MFT - fin størrelse, ganske komplett sett funksjonalitet og MFT har et veldig bra utvalg av optikk. Første versjon av A7 var et middels tregt kamera i bruk med dårlig ergonomi og dårlig batterilevetid da det ble lansert. Selvsagt topp sensor, men personlig kunne jeg ikke tenkt meg et A7 i dag uansett pris. Jeg ser nye Z50 som en mye større "trussel" mot E-M5 III. Nikon er fortsatt et av de to mest kjente kameramerkene og selger nok mye på det. I tillegg ser Z50 ut som et veldig bra kamera i omtrent samme klasse. Det gjelder jo også A6400 og X-T30 så Olympus må nok ta en vurdering av priser avhengig av hvordan salget går.
 24. Ikke veldig overraskende. Jeg er mer overrasket når noen faktisk klarer å starte fra tilnærmet null (dvs uten bilproduksjon-erfaring) og faktisk får en bil på markedet. Tesla har klart det, men fortsatt med noe usikker fremtid. Det kan se ut som Rivian kan klare det, men hva med Bollinger og Fisker?
 25. Enig, litt absurd at et tastatur til 2K ikke kommer med norsk layout. Jeg fikser det som regel med en sprittusj, men burde ikke være nødvendig i denne prisklassen.
×
×
 • Create New...