Gå til innhold

Billig mat for en fattig student


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Pasta med en hjemmelaget tomatsaus er ganske billig hvis du lager det fra bunn, og lager du for mye, så kan det fryses. Tomat, løk og andre grønnsaker du vil ha i koster jo en slikk og ingenting. Krydderier og krydderaer burde enhver med selvrespekt ha nok av, og kjøtt kan du finne billig. Gjerne kjøtt som liker å putre leeenge, bare husk å ikke skamsteke kjøttet først.

Lenke til kommentar
her går det i pizza, nudler, knekkebrød, appelsin juice og vann. hvordan kan jeg modifisere det kostholdet til å bli sunnest mulig? vil jo gjærene fungere så bra som mulig på skolen.

Du kan begrense deg til 1-2 glass juice om dagen (gjerne First Price). I juice er det masse karbohydrater og kalorier. DU bør ellers drikke vann, for det er jo gratis. Nudler og pizza er trash for kroppen din. Kjøp heller en pakke med laksefilet fra First Price eller en stor pakke med kyllingfileter og fullkornspasta. Grønnsaker kan du enten kjøpe frossent eller ferskt. Med disse ingrediensene kan du jo smelle til med en SUNN, BILLIG og GOD middag. ;)

 

Du kan også lage hjemmelagde rundstykker istedenfor brød, i og med at det billigste brødet du får er usunt samt at du med rundstykker alltid vil ha ferske bakevarer.

 

Håper noen av disse tipsene hjalp deg! ;)

Lenke til kommentar
takker, Mademoiselle.

 

hvordan er lomper og grillpølser av kylling og kalkun, næringsinnholds vis?

Husk at pølser og den slags er blandingskjøtt. Likevel sies det at pølser av kalkun og kylling er magrere og sunnere, så det er absolutt verdt et forsøk. Lomper og brød er fullstappet av karbohydrater og gir ingen essensiell næring. Hvis du er glad i pølser, ville jeg heller kjøpt frose grønnsaker (sånn 600 gramspose, der du til en porsjon trenger om lag 1/3 av posen)og laget potetmos eller kokt poteter ved siden av. Du kan også kjøpe billige bokser med tomatbønner å ha ved siden av. Da får du både kjøtt og grønnsaker, og ikke bare kjøtt og sukret brød, som pølsebrød jo er. ;)

Lenke til kommentar

Selv kjøpte jeg inn store poser med pasta og ris.

Kunne leve på ris, som jeg lagde i mikroen i en bolle.

 

Og så kjøpte jeg inn ketchup, provancekrydder, og gulost, og billig kokt skinke-pålegg.

Da varierte jeg med ris eller pasta + tilbehøret.

 

Man blir mett, men det er ikke sunt i lang tid.

Jeg levde nesten på bare dette i ett år.

 

Havregryn er også en kjekk ting å ha i skapet.

 

Et annet forslag: billig loff + gulost, ketchup, løkskiver og gjerne trønderfår/salami - smekk det sammen og sleng det i ovnen på ca 200 grader i 10-15 minutter. Voila; deilige sandwicher.

Endret av Fridoline
Lenke til kommentar
her går det i pizza, nudler, knekkebrød, appelsin juice og vann. hvordan kan jeg modifisere det kostholdet til å bli sunnest mulig? vil jo gjærene fungere så bra som mulig på skolen.

Uff da, det høres ikke bra ut. Kutt ned på pizza og nudler så mye du kan. Begrens også mengden med appelsinjuice. Som Mademoiselle sa, fisk, magert kjøtt og fjærkre. First price er genialt. Man kan få så utrolig mye mer for pengene! Dessuten sparer du faktisk veldig mye på det.

 

Jeg anbefaler deg forresten å titte litt på nettet etter gode oppskrifter. Jeg fant en kanal på youtube her om dagen. Der de vise hvordan de lager god, Japansk mat. Prøvde meg på en av oppskriftene, og det gikk strålende. Godt var det også. Ris, grønnsaker, litt tomatpure og kylling pakket inn i egg. Finnes utrolig mye man kan gjøre med ris! Jeg pleier ofte å lage stekt ris med egg, kylling og grønnsaker. :)

 

Ikke sats på trashmat og mat som ikke gir deg noe for pengene i lengden. Du skal spise så du har energi til å kunne gjøre mer enn å bare komme deg gjennom dagen. Anbefaler deg å spise mye frukt og grønt mellom måltidene.

Endret av Lenne
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Som student kan det faktisk lønne seg å være ekstra nøye med hva man spiser. Du skal ikke bare sulte minst mulig, du skal også være mest mulig produktiv. Eller muliggjøre mest mulig produktivitet per krone du bruker. Mangler man visse vitaminer eller mineraler, har man ustabilt blodsukker eller er man dehydrert så kan det hemme produktiviteten kraftig.

 

Selv er jeg i samme situasjon og gjør følgende:

 

- kjøper multivitaminer/mineraler fra utlandet. discountsupplements i england sender gratis, og man får tak i produkter som er dosert et godt stykke over det som er lovlig i Norge. Bare pass på å ligge under tollgrensen på 200 kr.

 

- Begrenser inntaket av karbohydrater, og velger komplekse karbohydrater som bidrar til en stabil og langsiktig økning i blodsukkeret, heller enn en blodsukkerkurve som skyter til værs og kollapser etter kort tid. Dette er typisk for måltider som består av kun karbohydrater, og "raske" sådan. I tillegg spiser jeg konsekvent måltider som består av alle næringsemnene, både fett, protein og karbohydrater i ca samme mengder målt i energi. I praksis er ikke dette særlig vanskelig. Alt arbeidet består i handleturen på butikken, for det er valgene man tar der som til syvende og sist resulterer i hva man spiser. Her er noen innkjøpstips:

 

- havregryn

- nøtter av alle slag, inklusive kokos og mandler.

- egg (first price eller coop)

- svisker (kjekt hvis man er godtesyk)

- frukt og grønt (kiwi kjører fremdeles "momsfritak")

- grov pasta og brun / upolert ris

- first price frossen kyllingfilet (type søplesekk)

- kjøttdeig i bulkpakninger, evt kyllingkjøttdeig hvis man takler smaken. tunfisk.

- first price laks

- kiwi`s "god helg" - tilbud for gode tilbud på kjøtt.

 

I tillegg kan det være lurt å finne frem til noen som selger billig fiskeolje. Flytende er som regel billigere enn kapslet olje. Det finnes en eller to aktører som selger kvalitetsolje grisebillig på det norske markedet.

 

For å spare tid også kan det være lurt å investere i noen plastbokser, og lage maten slik du handler den inn: i store kvanta.

 

EDIT: og drikke vann nok til at urinen aldri bli mørk.

 

EDIT 2: i tillegg til first price finnes det jo euroshopper og coops billigserie. Disse matvarene er visstnok ofte laget under samme tak som merkematen, uten at jeg har andre kilder på det enn at jeg leste det i en bok som het ""Den hemmelige kokken".

Endret av 8ruk3rn4vn
Lenke til kommentar

Kan nevne at Kiwi sitt "momsfritak" er reint reklame jippo, da de faktisk er ganske mye dyrere på en del frukt og grønt en andre butikker. Eplene husker jeg som et godt eksempel, der Kiwi var dobbelt så dyre som Rimi.

 

Vet ikke om det er slikt fortsatt, men var det i testen som ble gjennomført for ca 6 mnd siden.

Lenke til kommentar
Kan nevne at Kiwi sitt "momsfritak" er reint reklame jippo, da de faktisk er ganske mye dyrere på en del frukt og grønt en andre butikker. Eplene husker jeg som et godt eksempel, der Kiwi var dobbelt så dyre som Rimi.

 

Vet ikke om det er slikt fortsatt, men var det i testen som ble gjennomført for ca 6 mnd siden.

 

Ja det er et reklamejippo. Men det å kutte momsen på ordentlig er det jo kun det offentlige som kan gjøre. De gir vel rabatt som tilsvarer momsen tror jeg. At de kan være så mye dyrere på enkelte varer enn andre at vinningen går opp i spinningen tviler jeg ikke på :)

Lenke til kommentar

Hjemmelaget grønnsakssuppe er jo billig, sunt og mettende.

Hvis du orker å ta deg bryet med å skjære opp og skrelle grønnsaker vel og merke. Trenger ikke være fancy grønnsaker, kjøp billige grønnsaker som poteter, gulrøtter, kålrot og lignende.

Høres ikke så delikat ut, men for en fattig student er det ikke så dumt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...