Gå til innhold

Linux forhåndsinstallert? Nei takk!


Anbefalte innlegg

De fleste jeg kjenner som har hatt en eller annen mikroboks med Linux preinnstallert har solgt boksen/fått lagt inn Windows fordi det er tett på kul umulig for en som aldri har brukt Linux, eller som ikke gidder lese 50 tråder, for å få installert en applikasjon

 

(dæven det ble en lang setning..)

 

Eller om man skulle finne på å ville skrive ut noe på en skriver som ikke har direkte støtte..

 

Har selv en eee900 med det originale os og jeg er happy med det. har bitt meg i at jeg ikke kan bruke ditt og datt. Men ikke alle er som meg..heldigvis!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Det er ikke alle Linux-distribusjoner som er like bra, og Asus gjorde ikke et godt valg.

*sukk* Here we go again - grunnen til at ingen vil ha Linux er altså (i følge Linux-fanboys) at "produsent X" har valgt "feil distro".. Nei.

Nå har det seg slik at andre produsenter har lykkes bedre, og f.eks. i USA selger de godt. Så det er helt feil at ingen vil ha Linux, slutt opp med det våset.

 

Edit: At Mac er ulikt Windows er helt ok, men hvorfor er det ikke greit at Linux er ulikt Windows? Vanedyr altså.

 

Det er ikke nok å være ulikt, det er på hvilke måter det er ulikt som teller. Der OSX har løst UI og funksjoner på en bra måte har Linux ikke gjort det. Det er det som er grunnen.

OS X har mange elegante løsninger.

 

Når det gjelder Linux så har distroer som Ubuntu blitt generelt veldig bra (med visse unntak, f.eks. skjermkonfigurasjon kunne vært bedre). Det er brukbare GUI-verktøy for det meste som vanlige folk trenger. Mange synest pakkesystemet i Ubuntu er skremmende, men det er faktisk veldig enkelt og ryddig sammenlignet med Windows. Det er ikke rent få ganger at uerfarne brukere klarer å klusse det til i Windows. Mappestrukturen er også litt annenledes, men det er ikke store forskjeller.

Lenke til kommentar
Kompilere program? Er vel ingen som kompilere program no for tida?

Når noe installeres på Linux, så blir det vel kompilert vel? Enten det skjer gjennom automatiske "scripts", eller om du selv skriver manuelle kommando syntakser for installering. Har jeg misforstått Linux?

 

Vi har jo .DEB eller . RPM eller lignende som tilsvarer .EXE filer på sitt vis.

Vi har også pakkebrønnen. Og på den kan du legge til pakkebrønner, f.eks Opera. Digg å oppdatere den i samme slengen som alt anna jeg har på PCen.

Lenke til kommentar
...Jeg har gang på gang sagt at Linux ikke er det ultimate for alle, f.eks. spilling, AutoCAD osv. Men til ting som kontobruk, nettsurfing, film, musikk osv. er det ypperlig. Og hva er det nettPCene brukes til?

Men problemet er jo nettopp at linux *ikke* er 'den ultimate platform for netbooks'. Asus har forsåvidt gjort en ganske bra jobb med sin xandros-variant men de er ikke i mål ennå og det samme kan jeg si om de andre distroene jeg har prøvd. Mye som forsåvidt er bra men ikke helt der ennå.

Får jeg be om en liten forklaring på hvorfor f.eks. Ubuntu og lignende er ikke godt egnet til nettPC? Hvor gjør de en for dårlig jobb i forhold til Windows (XP)?

Linux *burde* være velegnet til netbooks, problemet er at det fortsatt er en del arbeid som må utføres før de er i mål. Akkurat nå har jeg standard ubuntu på min eee, den bruker en evighet på å boote og er generelt for treg på oppgaver xandros klarte uten å hakke. På den positive siden så funker det meste av hardware(et par ting jeg ikke har prøvd ennå som jeg venter problemer på..) og pakkebrønnene er velfylte (selv om betenkelig mange av de programmene jeg har prøvd har tildels sterkt hobbypreg)

 

 

Jeg har ingen eeePC, men jeg kjenner en del som har, og mange av de kjører Ubuntu.

Hva med eeebuntu? Kjenner du noen som bruker det siden du viste til det for noe få poster siden?

Jeg har ikke stilt spørsmålet, men med tanke på at det ser mer ut som eeebuntu (med menyen og det), så er det grunn til å tro det. Jeg ser at det fungerer problemfritt, så jeg gidder ikke avhøre folk rundt meg. Men om du låner meg en eee, så skal jeg gi deg en grundig test. Og hvis du leser litt rundtom så er det en del som har hatt trøbbel med vanlig Ubuntu på eee, mens eeebuntu har virket rett ut av esken, som nettopp er poenget. Jeg vil forresten utfordre deg til å undersøke eeebuntu.

Men du har ikke prøvd det selv så du vet ikke hvor mye arbeid som trengs for å komme *helt* i mål med eeebuntu...

 

Jeg har kikket på den siden før en gang og avsto dels fordi det var vanskelig å finne troverdig info om hva som ikke funket og hvor mye etterarbeid du må påregne før ting funker som det skal.

Lenke til kommentar
Når noe installeres på Linux, så blir det vel kompilert vel? Enten det skjer gjennom automatiske "scripts", eller om du selv skriver manuelle kommando syntakser for installering. Har jeg misforstått Linux?

 

Nei man kompilerer ikke, 99% av det du trenger ligger i såkalte pakkebrønner som er grovt sagt tilsvarende exe i windows.

Ok, så det som ligger i pakkebrønnene er ferdigkompilert binærfiler?

 

Linux har GCC veldig innbakt, har det ikke vel? Du kan ikke oppdatere kjernen uten?

 

http://gcc.gnu.org/

Det meste er pakker med binærfiler ja, men kildekode er også tilgjengelig.

Normalt må du legge til GCC, som ligger som ferdig pakke.

Om du skal legge til en patch til en kernel, så trenger du ikke komplilere selv, men du må selvsagt starte på nytt.

Om du vil legge til en annen kjerne enn den som følger med distroen(f.eks. 2.6.24 -> 2.6.27), så må du ofte kompilere selv, men dette er ikke normalt at folk gjør.

Si ifra om noe er uklart.

Så de små oppdateringen må gjerne kompileres, da ingen har fått sjanse til å kompilere ett sett binærfiler som passer på f.eks. 32-bit og 64-bit CPU?

 

Liker måten Linux legger med kildekoden, slik at det går an å "port'e" (overføre) det til andre systemer (plattformer).

Lenke til kommentar
Det er ikke alle Linux-distribusjoner som er like bra, og Asus gjorde ikke et godt valg.

*sukk* Here we go again - grunnen til at ingen vil ha Linux er altså (i følge Linux-fanboys) at "produsent X" har valgt "feil distro".. Nei.

Mye, men ikke nødvendig alt, av problemer ligger nok i distrovalget. Du må huske på at de fleste netbooks bruker sære distroer spesialutviklet for netbooks. Disse har spesielle GUI som minner mer om hva man finner på smartphones. I praksis virker det som disse distroene er noe man enten elsker (fordi man vil ha noe enkelt) eller hater!

 

Men det du gjør her (i likhet med Sam_Oslo og flere andre) er å generalisere og bruke dette som et argument mot Linux som helhet. Dette blir helt feil, fordi ordinære linux-distroer ser helt annerledes ut, er bedre støttet, og har langt større utvalg av software ferdig tilgjengelig.

 

Å klage over at Linux har dårlig GUI fordi man ikke liker GUI'et på Asus Eee blir like meningsløst som å kritisere Windows for det samme. Jeg har nemlig sett flere rare custom GUIer til Windows opp gjennom årene. Blant annet et merkelig et fra Packard Bell som skulle være tilrettelagt for barn. Totalt ubrukelig for folk flest :p Men skal man klage på Microsoft av den grunn? Nei, like lite som det er "Linux" sin feil at Eee har et sært oppsett. Her må produsentene ta ansvar for at de har valgt egne sære distroer og GUI.

 

Skal du vurdere hvor langt Linux har kommet anno 2008 må du se på mainstream-distroer som Ubuntu, OpenSuse, Fedora osv. Ikke på sære asiatiske spesialdistroer som "ingen" hadde hørt om før de dukket opp hos én enkelt netbook-produsent.

 

I tillegg er det 2 dominerende desktop miljø som brukes: GNOME og KDE. Personlig mener jeg ingen av disse står tilbake for GUIet i Windows når det gjelder hverken design eller brukervennlighet. GNOME er pr dags dato mest polert, mens KDE 4.x blir veldig fancy, men trenger litegrann mer tid før alt er helt i boks. :)

Endret av Langbein
Lenke til kommentar
Så de små oppdateringen må gjerne kompileres, da ingen har fått sjanse til å kompilere ett sett binærfiler som passer på f.eks. 32-bit og 64-bit CPU?

 

Liker måten Linux legger med kildekoden, slik at det går an å "port'e" (overføre) det til andre systemer (plattformer).

Jeg tror du misforstod litt. Patcher/små oppdateringer (f.eks 2.6.27.1 -> 2.6.27.3) kommer som regel som ferdige pakker i pakkesystemet, og da selvsagt egne varianter for 32/64bit, PPC osv. Dette er som regel bugfiks.

 

Jeg har aldri hatt behov for å gjøre dette selv.

Lenke til kommentar

For meg er det heller et spørsmål om jeg får brukt laptopen min bedre med et annet OS enn microsoft vista (eller xp). Laptopen ble levert med vista (en HP tx1250eo, dvs en tablet-laptop kombinasjon) og jeg har ikke hørt noe om en eller annen linux distro som støtter tablet stuff, men nå har jo ikke jeg letet aktivt etter det heller da. Vista funker greit så lenge strømpluggen er koblet til (men på kun batteri klokkes den ned så mye at det går tregt.)

 

Pek meg til rett linux distro så bytter jeg. :)

 

PS: Kombinasjonen av tablet, penn og MS office onenote er genialt. Kunne godt tenkt meg et likeverdi alternativ fra f.eks. open office.

Endret av VinterUlv
Lenke til kommentar

Sitert fra intervju med sjefen i Asus:

We have heard that return rates have been higher for Linux-based netbooks. Can you share information on sales of the Linux Eee PCs versus Windows XP versions? What about return rates overall for Eee PC netbooks?

 

I think the return rate for the Eee PCs are low but I believe the Linux and Windows have similar return rates. We really separate the products into different user groups. A lot of users like the Windows XP, but in Europe a lot of people want the Linux option. Actually in Linux we support the Easy Mode and in Q4 of this year we are going to start selling Windows XP with an Easy Mode.

 

Det var MSI som hadde problemer med retur av Linux-versjonen, ikke Asus.

Lenke til kommentar
Haha, linuxfolket fornekter seg ikke. Selv når tallene er såpass klare at produsenter dropper Linux pga at folket ikke ønsker Linux så fortsetter de med det samme gamle.

 

Bare innse det folkens. Linux er ikke brukervennlig nok for mannen i gata.

Føler du deg truet av Linux på noen måte, siden du uttaler deg slik?

 

Ønsketenkningen din går nok ikke i oppfyllelse denne gangen heller. Asus har jo gått ut og sagt de ikke dropper linux på Eee likevel. Det er heller ikke verdens undergang om en produsent skulle droppe linux, selv om det såklart er synd.

 

Forøvrig vokser linux for hver dag som går, det er bare å åpne øynene litt. Først og fremst på servere og diverse applicances, men også på desktop (dog dilter Norge langt etter andre land :( )

 

Ellers føler jeg at jeg gjentar meg selv her: Om du eller andre ikke liker GUIet og brukervennligheten på Eee så sier det niks og nada om hvordan det er å bruke en ny mainstream linux-distro med GNOME/KDE.

Endret av Langbein
Lenke til kommentar

Alexander, dette var særs dårlig journalistikk. Nettet er fullt av ASUS sine offisielle uttalelser om at returraten på linux er lik returraten på XP versjon

Uttalelsene fra MSI var altså det reneste tullball, en historie du har til overmål linket opp. Nå viser det seg også at ASUS ikke vil trekke linux-satsingen, så alt du sitter igjen med er et elendig stykke journalistarbeid som har fått uante mengder MS-fanbois til å gå av hengslene i denne tråden.

Gratulerer, jeg foreslår at du søker deg jobb hos ITPro.

Endret av Del
Lenke til kommentar

Linux er og blir et nisjeprodukt som aldri kommer til å ta av. En gammel mann som meg har i årevis hørt fra Linux-fanboysene at Linux blir større og større. Med hvor mye da? 1 person om dagen? Linux er vel på 1% eller noe sånnt, og det etter så mange år. Alt for mange forskjellige versjoner, og Linux-fanboysene kommer alltid med unnskyldningen om at en har prøvd feil Distro når man ikke liker det. Gjeeeesp.

Lenke til kommentar
Haha, linuxfolket fornekter seg ikke. Selv når tallene er såpass klare at produsenter dropper Linux pga at folket ikke ønsker Linux så fortsetter de med det samme gamle.

 

Bare innse det folkens. Linux er ikke brukervennlig nok for mannen i gata.

 

 

Nå kan ikke tallene være så klare da, Asus _skal_ selge Linux-bokser i norden, Acer er storfornøyd med salget osv.

Man kan jo spekulere på hvorfor salgstallene endret seg på noen timer hos Asus, var de under press fra noen som ikke likte Linux?

Lenke til kommentar
Linux er og blir et nisjeprodukt som aldri kommer til å ta av. En gammel mann som meg har i årevis hørt fra Linux-fanboysene at Linux blir større og større. Med hvor mye da? 1 person om dagen? Linux er vel på 1% eller noe sånnt, og det etter så mange år. Alt for mange forskjellige versjoner, og Linux-fanboysene kommer alltid med unnskyldningen om at en har prøvd feil Distro når man ikke liker det. Gjeeeesp.

 

det handler mer om at dere ikke ønsker å prøve noe annet, begynte med linux får snart et år siden, tok meg noe få timer å tilpasse meg. det at folk har plages med forskjellige linux distroer er fordi de kan ingen ting om å ta seg tid til å undersøke problemet og spørre andre om hjelp. linux er bedre enn windows på nesten alle punkter; eks:

 

ytelse, arbeid, sikkerhet og denne listen kan bare bli lengre og lengre.

 

faktumet er at dere ikke ønsker noe annet, dere ønsker ikke å prøve noe som er gratis og sist men ikke minst fordi dere er blitt hjernevasket av windows's kommunistiske grep

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...