Gå til innhold

Forumets uoffisielle gitar-tråd...


SGE7000

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Heisann! Har vært musikkinteressert lenge. Det i form av at jeg hører vanvittig mye musikk, men har ikke spilt noe selv. Har endelig fått gitaren stemt og prøver nå å komme i gang med spillingen. Har et lite spørsmål som jeg håper noen kan svare meg på. Her står det hvordan jeg skal spille glade jul. Grepene er greie nok, men er litt usikker på når jeg skal slå de. Skal jeg bare slå første grepet en gang siden det bare står en gang? Det blir jo veldig stille en stund da... Eller skal jeg slå første grep i sangens takt helt til neste grep kommer osv.? Hvis sistnevnte, hvordan skal jeg forholde meg til dette hvis jeg ikke vet hvordan en sang går?

 

En ting til. Har gitar med stålstrenger. Skal jeg bruke innsiden av tommelen på høyrehånda når jeg slår nedover strengene eller skal jeg bruke neglen på pekefingeren?

 

Dette er sikkert dumme spørsmål, men håper dere kan svare meg uansett. Begynte for tre dager siden. Har for det meste lært meg grep så langt. Følger Lillebjørns Gitarbok, men synes ikke jeg har fått noe godt svar på det jeg spør om her i boka.

Lenke til kommentar
Heisann! Har vært musikkinteressert lenge. Det i form av at jeg hører vanvittig mye musikk, men har ikke spilt noe selv. Har endelig fått gitaren stemt og prøver nå å komme i gang med spillingen. Har et lite spørsmål som jeg håper noen kan svare meg på.

Velkommen til forumgitaristenes rekker. :cool:

 

Her står det hvordan jeg skal spille glade jul.

Det er en ørliten feil i den der. Akkorden i første verselinjen skal være C, ikke G.

 

Grepene er greie nok, men er litt usikker på når jeg skal slå de. Skal jeg bare slå første grepet en gang siden det bare står en gang? Det blir jo veldig stille en stund da... Eller skal jeg slå første grep i sangens takt helt til neste grep kommer osv.? Hvis sistnevnte, hvordan skal jeg forholde meg til dette hvis jeg ikke vet hvordan en sang går?

Det er ikke noe fasitsvar på det spørsmålet. Generelt anbefaler jeg at man slår få og nøyaktige akkorder istedet for fort og gæli. Det er litt som geværskyting, det bedre å skyte ett og ett skudd enn å sette geværet på automat og tømme magasinet. Gjør du det første kan du sikte inn hvert skudd så det sitter, på automat har du flaks om et eller to skudd tilfeldigvis treffer blinken. Så kan man heller øke skuddtakten etterhvert som treffsikkerheten øker.

 

Det er flere måter å gjøre dette på. Du kan spille hver akkord en gang, du kan slå an en gang pr. takt, eller følge takten. Glade Jul går i 6/8 takt, men seks slag per takt blir for mye "maskingevær" igjen, det er holder å slå tre slag per takt. Det kan det fort bli valsetakt av, det er egentlig ikke meningen. (Men det er lov hvis du har lyst...)

 

Så start slik den står der du. (Men bytt ut G'en med C i første linja.) Så når du mestrer akkordskiftene, og de går raskt nok til at du kan slå noen i mellom kan du slå et pr. takt. Da blir det et slag på "glade" og et på "jul", et på "hellige" og et på neste "jul", og så videre. Om du så føler for å utvide enda mer kan du altså slå tre slag pr. takt. Men det låter stakkato og kjedelig, så da bør du begynne å variere litt. Et alternativ er å slå "ned-opp-ned" på noen takter, altså at du slår ned på først slaget, så i motsatt retning på andre, og ned på siste. Da treffer slagene på "Gla-a-de".

 

Når du kommer så langt at det sitter er ikke hemmeligheten å legge inn flere slag på samme akkorden, men å legge til flere forskjellige akkorder. Versjonen du har funnet er den enkleste, det vil si med færrest mulig akkorder og skifter i løpet av sangen. (Skjønt de har lagt til en D7add9 i nest siste linje. Den kan du hoppe over i begynnelsen.)

 

En ting til. Har gitar med stålstrenger. Skal jeg bruke innsiden av tommelen på høyrehånda når jeg slår nedover strengene eller skal jeg bruke neglen på pekefingeren?

Når jeg slår akkorder uten plekter bruker jeg pekefingerneglen, det gir mer snert, og jeg kan "støtte" den opp med tommelen og dermed får du hele hånden bak anslaget. Bruker du tommelen vil anslaget bli mykere, og du vil pgså bli sliten i tommelfingerleddene. Når det er sagt er det nyttig å øve opp tommelen til å slå bassen, slik du vil gjøre i fingerspill når du kommer så langt. Eventuelt kan du vurdere å bruke et plekter, slik folk ofte gjør på stålstrenger. Nå er det gitarister - for eksempel Mark Knopfler - som spiller uten plekter, så det kan du velge etterhvert. Om det er best å starte med eller uten strides de lærde om. Jeg tror på å lære seg fingerspill først, med mindre du har satt deg som mål å bli rendyrket sologitarist er det nyttig å beherske det også.

 

Dette er sikkert dumme spørsmål, men håper dere kan svare meg uansett. Begynte for tre dager siden. Har for det meste lært meg grep så langt. Følger Lillebjørns Gitarbok, men synes ikke jeg har fått noe godt svar på det jeg spør om her i boka.

Det finnes ingen "dumme" nybegynnerspørsmål. :)

 

Geir :)

Endret av tom waits for alice
Lenke til kommentar
Fyttifaen, det er så jævlig.

Men å ha eit slikt eletrisk anlegg som det var der i slike bygg er jo skandaløst. Er SIKKER på at det er det som har gått gale. Pokker ikkje trygt å rote i sikringsskapa nedi der.

var faktisk en gammel kokeplate og ikke et annlegg som startet brannen.

 

Var innom Hagstrøm idag og snakket med dem angående innkjøp av en Jackson JS30RR som nevnt tidligere. 2900kr. når jeg leser på brukeromtaler og anmeldelser av denne gitaren ser jeg "terningkast 6", "9/10" og "95%" overalt. er GANSKE så sikker på at det blir innkjøp av denne øksa snart <3

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...