Gå til innhold

Den Store Mini-ITX Tråden


Mr. A

Anbefalte innlegg

Bestilte en htpc i deler for en stund tilbake. Nå har endelig alt kommet og jeg har satt sammen pcen. Møtte såklart på et par "alvorlige" problemer. Det ene problemet er at kjøleribbene til skjermkortet er ca 9mm for bredt slik at jeg ikke får på plass dekselet. Må innrømme at jeg har tenkt tanken på å file bort 9mm av kjøleribbene, men det ville jo vært litt jalla:) Hva tror dere?

 

Problem nr to: Kassen med strømforsyning bestilte jeg fra USA (ebay). Det jeg ikke tenkte på er jo at de ikke har samme standard som oss nordmenn på hverken spenning eller utforming på stikkontakter. På baksiden av strømforsyningen er det en bryter som kan switches mellom 115v 0g 230v. Denne satte jeg til 230v og byttet ut strømledningen med en av norsk utforming.

Da alt var montert og koblet til skulle jeg starte opp maskinen. Alt såg normalt ut et kort øyeblikk før det smalt i maskinen og sikringen gikk.

Har feilsøkt litt og konstatert med at iallefall strømforsyningen har tatt kvelden. Feilsøkte som beskrevet i denne guiden:

If psu still has no power, remove all connectors to devices and test psu by itself. Atx powersupply has to be loaded to work. Such test may best be performed with load or a tester. If a tester is unavailable to you, you can simply use a paperclip to jump "green wire" (PS-ON) and any adjacent "black wire" (COM) from 20/24 pin main connector. If the fan spins, psu is very likely to be in good working condition. This test however, does not adress the issue of compatibility with motherboard as well as other issues that might cause a computer not to function properly. It only helps when you try to isolate a hardware problem.

 

Da jeg tested på denne måten var alt helt dødt.

 

Nå skulle jeg gjerne hatt anbefaling på ny strømforsyning og nytt skjermkort, gjerne fra samme forhandler.

 

Nåværende komponenter:

 

Kasse - http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16811154091&nm_mc=AFC-C8Junction&cm_mmc=AFC-C8Junction-_-na-_-na-_-na&AID=10446076&PID=3640326&SID=skim223X354X4b610a77d1ed92f153f86e8076ad5677

 

"Innmat" - http://nettsystem.no/k/shoplist.aspx?mode=receive&si=967623&su=704C943F-894D-4C46-9E69-629B9B88DDD1

 

Har sett på denne psuen. Ville denne funke? er iallefall rett på målene.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ser ut til at det har stilnet litt av i denne tråden, noe som er synd da det har vært en meget interesant tråd å lese.

 

Har nå bestilt min Mini-ITX maskin. Ble til at jeg tok alt fra komplett da jeg ikke orket finregne på det her med frakt o.l. fra "alle plasser".

 

Hovedbruk for maskinen er musikk-avspilling (mp3 o.l.) samt mulighet for å spille av video. Tenker i første omgang ikke på film, men mer musikkvideo o.l. Det blir også endel surfing og sikkert noe kontorapplikasjoner (word og excel tenker jeg).

 

Komponentene er som følger:

- Hovedkort: ASUS P8H67-I B3

 

- Prosessor: Intel® Core™ i3-2100 Den vanlige 65W TDP, ikke T utgaven på 35W TDP.

- Kabinett: Gigabyte MIB T5140 (Takk til Ola_M på forrige side som la ut bilde og link)

- Minne: Kingston ValueRAM. DDR3 1333MHz 8GB, CL9 (2x4GB)

- Skjerm har jeg fra før av: LG Flatron L192WS som er en 19" Widescreen kjøpt for mange år siden på Elkjøp. Den har kun VGA tilkobling, noe som passer meg utmerket til denne nye maskina. Den har selvsagt VESA-feste.

- Har ikke bestemt meg enda for hvilken harddisk jeg blir å bruke. Har noen 3,5" liggende samt 2,5" vanlig og en litt eldre OCZ SSD på 30GB.

- Operativsystem blir Windows 7 Home Premium.

- Tastatur og mus har jeg sikkert liggende fra før, men bestilte i samme slengen Logitech Wireless Touch Keyboard K400. Den er egentlig tiltenkt en annen maskin, men nevner den her for det ser ut som et brukbart HTPC-tilbehør.

- Lydkort som jeg blir å bruke er: Behringer U-Control UCA202 siden det har phono-utganger og jeg er lei av dårlig kontakt på lydkort med 3,5mm jack. Stereo lyd holder, siden resten av anlegget er kun stereo.

 

 

I første omgang blir jeg kun å bruke den 19" skjermen. Senere, når jeg har fått ordnet til med flatskjerms-tv eller prosjektor, blir det dual med video og kanskje vise noen nettsider på den andre "skjermen" via HDMI utgangen.

 

Er veldig spent på om strømforsyninga på 60W vil holde. Hvis ikke så håper jeg at jeg får til å undervolte prosessoren og/eller stille ned klokkefrekvensen litt hvis det trengs. Hadde problemer med å finne info om dette på hovedkortet jeg har valgt.

 

Vurderte en god del att og fram med hvilken prosessor jeg skulle velge. Valgene var bl.a. i3 2100T (for sin lave TDP), i3 2105 (for HD 3000 grafikk).

Såvidt jeg har skjønt er HD3000 kontra HD2000 mer ytelse i spill, og siden det ikke er det som er mitt bruksområde til maskina, valgte jeg det bort.

T-utgaven går seinere på både CPU og GPU-del, og det fristet ikke så mye.

Så også litt på Pentium-utgavene av Sandy Bridge, som en annen bruker tipset om, men lurer på om det ikke var lurest å velge video-egenskapene til i3 samt at den har HyperTreading (hvis jeg ikke husker feil). Den er også raskere.

 

Håper at problem med avspilling av video er fikset nå/eller iallefall til jeg har tenkt å begynne med det.

 

Har tenkt å ha denne maskina (så og si) uforandret i endel år fremover. Mulig jeg blir å hive inn en optisk enhet av noe slag. Mediafiler (musikk, video) blir jeg å spille fra kablet nettverk. Ønsker ikke å bruke trådløst. Trådløst er fint til sine ting, men ikke i denne maskina. Har f.eks. lest hele denne lange tråden trådløst på min HTC Desire :)

 

Er noe ventetid på noen av komponentene: tastatur (ubekreftet 14.okt) og ikke minst kabinettet som er bestillingsvare ettersom jeg har skjønt. (14 dager tror jeg det sto en plass)

 

Nå er det på tide å komme seg hjem fra jobb og sove litt.

Lenke til kommentar

Jeg har holdt på å grave litt etter ett ITX oppsett, litt teoretisk for å se pris, dessverre har jeg ikke funnet noe så langt, så jeg trenger litt ekstra øyne fra de som har oversikt over ITX markedet.

Det jeg er ute etter er ett ITX hovedkort med AMD sin Fusion eller tilsvarende Intel for ultralavt strømforbruk.

Ytelsen trenger ikke å være høy, noe ala en 1GHz Socket A Duron er mer enn nok.

 

Maskinen skal IKKE være HTPC, eller kjøre Windows, så det er her det hele begynner å bli vanskelig, det jeg vil ha er en 100% stille maskin uten vifter (Blir SSD istedet for harddisk) som skal kjøre PfSense ruter programvare.

Problemene jeg har møtt på så langt som jeg sliter med å løse er:

 

1: Kabinettene er for store, eller alt for mye mediasenter orientert, jeg vil ha dem så små som mulig, kun plass til en PSU om nødvendig og en SSD, trenger ingenting mer.

 

2: 2x RJ-45 plugger, dette kravet kan aldri wikes ifra, da en må brukes til inndata eller klassiske WAN porten mens den andre er standard LAN ut ifra maskinen som jeg da kobler til en switch eller noe lignende.

 

3: Ett WLAN kort som støttes for WiFi, de som er innebygget har kjipe Windows only søppel som er totalt ubrukelig.

Heldigvis er de Mini PCI-E så jeg kan skru dem ut og gi dem bort eller lignende og montere noe som støttes av PFSense.

 

4: Kjøling, eller rettere sagt at alle ser ut til å ha vifter av ett eller annet slag.

Jeg håper på noe som ikke har så mye effekt at det må ha heftig kjøling, maskinen vil fungere som ruter, brannmur og lokal DNS server så oppgavene vil ikke være særlig krevende.

 

Finnes det noen passende hovedkort der ute? Er villig til å handle fra utlandet om nødvendig, etter hva jeg har sett så må jeg det for ett WiFi kort som vil fungere.

Lenke til kommentar

Finnes det noen passende hovedkort der ute? Er villig til å handle fra utlandet om nødvendig, etter hva jeg har sett så må jeg det for ett WiFi kort som vil fungere.

 

 

Som rutere og web servere bruker jeg Supermicro X7SPA-HF . Jeg har kjøpt disse hos Nextron.

 

De er vifteløse og har dual nic og IPMI (men Atom og ikke Fusion). Jeg har to slike kort som går i et 1U mini-itx rack kabinett, men det er PSU vifter i rack kabinettet.

 

Jeg har også et par ASUS mini-itx hovedkort (bl.a. hvor jeg skriver dette nå). Dette er vifteløst og fritt for bevegelige deler. Det har PSU på hovedkortet og har bare en ekstern laptop strømforsyning. Det har et M350 kabinett (ingen vifter) som du ser her:

 

2e6eljq.jpg

 

Det står på en hodetelefonforsterker så det er ikke så veldig mye større enn hovedkortet. Jeg vil tro et SuperMicro hovedkort med M350 kabinett og picoPSU med en form for WLAN løsning ville være en mulighet for deg uten at jeg har forsøkt å få PCIe raiserkort inn i boksen.

 

EDIT: fiksa M350 URL

Endret av asicman
Lenke til kommentar

Joachim Vadseth: Ser du har samme kabinett som meg, jeg driver å bygger det nå.

 

Har noen spørsmål, bruker du H60 i det kabinettet? Har du koblet viften i toppen på kabinettet?

Hvordan blir det da med luftgjennomstrømming?

 

Støyer oppsettet mye?

 

Takk. :)

 

Jeg har faktisk byttet til Lian-Li PC-V354 fordi jeg ville gi mitt GTX570HD litt mer luft. Men ja, hadde H60 i toppen. Gikk fint. Brukte en Noiseblocker M12-S2 (1250rpm eller noe) som er 17db eller neo sånt. Du hører den, men går fint å kjøre vifta på halv speed (har viftekontroller) så kan du bare skru opp når du trenger det, som du egentlig aldri trenger. Blir kansje 50c på full load liksom.

 

Luftgjennomstrømningne er nok helt ok men, du får ikke flyttet så mye luft under skjermkortet akkurat.. ettersom 140-en i front ikke blåser under, kun over skjermkortet. Har en Noiseblocker BlackNoise Silent PK2 i front som gjør jobben godt. Denne er 1200rpm.

 

Edit: Om du feks har 2stk Noiseblocker M12-S1 (som er 750rpm) i push&pull-oppsett på H60 i toppen så tror jeg det vil fungere utmerket. Er det som er planen min i V354. Stopper veldig mye luftgjennomstrømning om du bare har ei vifte liksom.

 

MEN, ikke kjøpt V354. Der passer ikke H60 noe sted, ettersom den IKKE er 120x120mm i fysisk størrelse (ja, skruehullene er det) men det er for trangt både i toppen og bunnen. Kan ikke ha den i toppen fordi du kan kun ha radiatoren utn vifte fordi vifta treffer RAM-brikkene mine, ikke ha den i front fordi det ikke er plass der heller, og ikke bak fordi PSU-en kommer i veien om du setter den på høykant og eller sstikker den ut sidedøra. Så jeg skal ha meg en alu-bor å lage noe hull 5mm lenger inn, så får jeg på døra!

 

 

Har noen bilder på 23.vadseth.net

Endret av Joachim Vadseth
Lenke til kommentar

Dessverre ruteren skal stå bak en sofa og erstatte en Linksys ruter som kjører DD-WRT, denne har trådløst også, men hvis nødvendig bruker jeg den til trådløse enheter mens jeg kjører skikkelig brannmur og DNS server via PfSense som er totalt overlegen nesten enhver ruter der ute.

Siden den nåværende er vifteløs så er jeg ute etter ett lignende alternativ.

Lenke til kommentar

Ny server på vei. Eneste minuset, som virkelig ga en bismak for min del er onboard lan kontrollerene, som er basert på realtek 8111e.

 

ZOTAC Z68ITX-A-E DDR3 WIFI S-1155 MINI-ITX

INTEL CORE I5 2500K 3.30GHZ 6MB S-1155

HITACHI DESKSTAR 7K3000 3TB 7200RPM SATA/600 64MB

CORSAIR 8GB DDR3 XMS3 INTEL I5/I7 PC10666 1333MHZ (2X4GB)

CHENBRO MINI-ITX HOT SWAP 180W BLACK

 

Forrige serveren jeg satte opp for ett års tid siden, har kjørt dønn stabilt, så jeg satser på litt flaks denne gangen(forrige ble bygget på MSI IM-Q35 med intel lan kontrollere).

 

13:04:30 up 351 days, 19:30,  3 users,  load average: 1.40, 1.42, 1.55

Lenke til kommentar
Heftig server det der. Kan jeg spør hva du bruker den til?

Maskinen kommer mest sannsynligvis til å kjøre CentOS 6, med pfsense router virtualisert oppå. mdadm software raid 5, med nfs/samba fildeling. Samt enten IBM TSM eller BackupPC for backup av klienter i nettverket.

 

Noen virtualiserte maskiner for testing osv, pluss en apache installasjon med gallery3 og tilsvarende.

 

Om du hadde kjøpt feks i5-2400S eller i5-2390 som støtter Intel VT-d kunne du installert VMWare ESX å benttet deg av raw device mapping :)

Hadde ESX vært interresant hadde jeg nok undersøkt prosessor valgene litt mer nøye, men det er Unix/Linux jeg kan, og der kjører jeg diskene på host-oset. Så eneste jeg egentlig trengte var VT-x, og det har jo de aller fleste prosessorer idag.

Endret av kpolberg
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...