Gå til innhold

Når Ipod får stor I


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
iPod er en merkevare, og Hardware.no viser manglende respekt for merkevaren når de forskjellsbehandler Apples produkter i forhold til andres produkter.

Det er vel heller Apple som forskjellsbehandler og viser manglende respekt for det engelske språket... ;)

 

Nei, for eit særnamn (egennavn om du vil) er eit namn som er gitt av Apple, og skal deretter skrivast slik Apple vil. Det er eit unntak for alle rettskrivingsreglar.

Lenke til kommentar
Dessuten er Apple langt i fra de eneste som gir slike navn til produktene sine, så hvorfor skal folk absolutt henge ut Apple?

 

Det er ikkje snakk om å henge ut Apple her, men iPod er eit enkelt eksempel på kva diskusjonen går ut på som alle kjenner til :)

 

Tenkte mest på posten til Pricks, men forstår hva du mener. Siden iPod er et eksempel de aller fleste, om ikke alle, kjenner til, er det også det produktet som blir brukt ved negativ omtale, eller når de skal forsvare redaksjonens avgjørelse.

 

Beklager en lite gjennomtenkt post :)

Lenke til kommentar

Må nok en gang bekjenne min synd ved at jeg ikke har lest absolutt hele tråden, men jeg føler behov for å komme med noen betraktninger.

 

1) Det som oppriktig talt gleder meg, og det på tross av at mange ser ut til å ha en noe annen oppfatning enn meg, det er at så mange virkelig bryr seg. Hvem hadde trodd at klientellet som henger her på HW er opptatt av norsk språk? På halvannet døgn er det skrevet omtrent 650 innlegg, hvilket kort fortalt viser et imponerende engasjement. Sylfest blir stolt av dere når han får kjennskap til dette. :w00t:

 

 

2) Jeg synes det er helt greit at HW velger å droppe CamelCase, og hovedgrunnen til at jeg er positiv er at de har tatt et bevisst valg, hvor de bedyrer at de skal jobbe for å være konsekvente. Dersom man skal fungere som en stor redaksjon, og særlig hvor mange av skribentene er løst tilknyttet redaksjonen, så trenger man nemlig kjøreregler. Husk at HW ikke kan sidestilles med desken i et vanlig avishus hvor alle journalistene sitter på fanget til hverandre halve dagen.

 

Hadde jeg vært like positiv dersom HWs holdning var stikk motsatt, altså at de konsekvent skulle bruke produsentens skrivemåte? Ja; sant nok foretrekker jeg valget de har tatt, men det viktigste for meg er altså at de som redaksjon ønsker å fremstå som konsekvente. Det vil de uansett tjene på i det lange løp, selv om de helt klart kommer til å streve litt i starten. Heldigvis kommer mange her til å passe på som hauker, så de vil nok fort få beskjed når de har snublet i egne regler. :whistle:

 

De fleste har jo sikkert fått med seg at HW nylig har søkt etter flere skribenter. Tenk deg selv dersom du får jobben; jeg kan love deg at er det noe du kommer til å lese før du hamrer løs på tastene, så er det retningslinjer for hvordan ting skal skrives. Det er nemlig ganske flaut å sende inn sin første artikkel bare for å få den refusert på grunn av skrivefeil og overtramp mot kodeks.

 

Hvis du forresten tror at denne type standarder et nytt påfunn og bare eksister som et særfenomen hos HW, så kan jeg fortelle at det ikke er tilfellet. Skaff deg redaksjonell jobb hos tanta som tidligere bodde i Akersgata, så vil du sågar få lære deg noen ord som ikke finnes i den vanlige ordboka. :ph34r:

 

 

3) Husk at i fora som dette, så vil det typisk være de negative røstene som gis til kjenne – og blant de høylydte vil de negative være i stort flertall. Det å legge majoriteten av holdningene i dette utvalget (deltagerne i denne tråden) til grunn for hele populasjonen (lesermassen til HW), det blir for simpelt.

 

Tilsvarende vil det heller ikke bli representativt med en poll, for de negative (som da øyner en mulighet til en endre HW regelbok) vil ha en langt større motivasjon til å stemme. Vi som er enige i HWs valg, vi har jo allerede tatt seieren for gitt, og apatiske som vi er så stemmer vi ikke i pollen. Skal du få en statistisk valid undersøkelse på dette, så må du spørre et representativt utvalg av leserne, ikke de som henger i denne tråden.

 

 

4) Årsaken til at jeg prinsipielt foretrekker at merkenavn skrives uten snodige krumspring, er at jeg synes det blir masete og utidig – uff ja, jeg har altså passert 30 år.

 

Jeg blir rett og slett skeptisk, og frykter at produktet ikke holder mål. Dersom de überkule markedsførerne mener at produktet ikke er bra nok til å få oppmerksomhet, og for å bøte på dette så må navnet skrives slik en fjortenåring med konsentrasjonsvansker hadde skrevet det, da skal produktet heller bare holdes unna markedet for min del.

 

Jada, jeg har stasjonsvogn. ;)

Lenke til kommentar
BTW, i følge HW.no, skal det skrives "Mass Effect" eller "Mass effect"? Er da "Mass effect" hele egennavnet? Ellers hvis man skal skrive "Mass Effect", må vel "Mass" være fornavnet og "Effect" være etternavnet... :p

Det skrives "Mass Effect". Det er navnet på et spill.

Lenke til kommentar
BTW, i følge HW.no, skal det skrives "Mass Effect" eller "Mass effect"? Er da "Mass effect" hele egennavnet? Ellers hvis man skal skrive "Mass Effect", må vel "Mass" være fornavnet og "Effect" være etternavnet... :p

Det skrives "Mass Effect". Det er navnet på et spill.

 

Det skrivast "iPod". Det er navnet på eit produkt.

Lenke til kommentar
iPod er en merkevare, og Hardware.no viser manglende respekt for merkevaren når de forskjellsbehandler Apples produkter i forhold til andres produkter.

Det er vel heller Apple som forskjellsbehandler og viser manglende respekt for det engelske språket... ;)

Takk for at du siterer meg ut av sammenhengen og ignorerer hovedarguemnteringen.

 

Man forskjellsbehandler ikke noen ved å opprette et navn. Coca Cola er like gjenkjennelig som iPod, det er et fastbrent merke i form av bokstaver. Hvorfor dette skal skrives om i en overskrift til en artikkel, og ikke når det er overskrift til produktsiden i prisguiden blir bare dustete.

Endret av atomtissetasen
Lenke til kommentar

Nuvel. Det skilles av redaksjonen mellom navnet (Hardware-nettverket) og adressen (hardware.no).

 

Edit: Dog, når jeg ser nederst på nettsiden så er ikke dette tilfelle. Men det samme gjelder andre linker som også starter med stor bokstav, selv om det ikke er navn.

Endret av TrondH86
Lenke til kommentar

Hadde i alle fall vært greit med en kommentar/artikkel fra ledelsen på hvorfor de har valgt dette glupe trekket. Man går ut med brask og bram for å følge skrivereglene og så det viser seg at språkrådet er uenig med hw.no sin definisjon - da er det kanskje en ide å utdype dette litt?

Lenke til kommentar

06/05-2008 : 10:44: Redaktøren skriver om egennavn

06/05-2008 : 19:48: Redaktøren skriver ikke om egennavn

 

post-141606-1210229618_thumb.jpg

 

Edit: Når et særnavn settes sammen med et substantiv, gjelder ikke stor forbokstav i navnet lenger.

 

Eks: En bodømann og nvididiatoppmodell

Endret av atomtissetasen
Lenke til kommentar

Interessant at hardware.no og andre argumentere for å bruke norsk rettskriving når de velger å skrive iPod med stor i fordi de mener dette er et egennavn.

 

Men ettersom dette er en betegnelse på en serie av produkter så må man vel kunne argumentere for at det er et fellesnavn og skal således skrives med små bokstaver. Samme for GeForce o.l. ref. http://www.korrekturavdelingen.no/K4EgennavnFellesnavn.htm for nærmere forklaring.

 

Utover dette er det jo som mange har nevnt et vareregistrert merkenavn hvor da skrivemåten er en del av kravet for dette.

Lenke til kommentar
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...