Gå til innhold

Grensejeger i Finnmark


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

forsjellene mellom kontigentene har stort sett å gjøre med befal og offiserer.. spesielt ved skifte av de "på topp" er det ofte forandring..

 

at en kontigent får mindre "pes" på noen områder enn den neste eller kontigenten før har ytterst lite å gjøre med juli/januar...

 

støtter forøvrig denne:

Vinterkontigenten har til gjengjeld mer arbeidsvante og ofte nevenyttige folk, grunnet at det kommer flere som har fagbrev og gått yrkesfag. Utelukkende positivt!

 

mens denne:

Dette medfører riktighet, da der kommer de motiverte guttene og jentene rett fra videregående. Om vinteren kommer det litt mer forskjellige folk, som ofte er ferdige med fagbrev osv og derav ikke er like motivert. Det er også vinterkontigenten som har slitt mest med frafall/uegnethet.

 

blir TULL

 

for det første, at en har klart å sitte i ro på skolebenken hele 3 år og så (endelig) er ferdi, direkte handler om motivasjon blir pisspreik.. VELDI ofte er det at de er "stuck" på skolen og uta av stand til å ta tak for å gjøre noe annet man heller vil, som gjør at de har vert der de tre årene.

 

om vinteren kommer det folk som enten har fagbrev, og som da altså er så motivert at de går vekk ifra en intekt på 300000 + for 140 kr i dagpeng..

samt de som sa seg lei av total meningsløs skolegang og begynte å trene til militæret..

 

(setter det litt på spissen her, begge utsagn blir vel feil å si.. eneste som kan sis sikkert er at det varierer fra kont til kont..)

 

vinterkontigenten får en større sjokk opplevelse i møte med tot mørke og lange planker på bena:P enn sommerkontigenten som kan stå og slappe av ute i solen mellom slagene..:p

Endret av 6Bravo2
Lenke til kommentar

6Bravo2, ja. Jeg har i det minste ikke gått så langt som å la kallesignalet mitt bli nickname på HW-forumet. Men for all del, Gjøkåsen er et vakkert sted på jord! :thumbup:

 

hehe:P

det er noen år siden eg tok det som nick da:P var liksom det første eg kom på mens eg satt der :blush:

Lenke til kommentar

Januarkontigenten får, ifølge mine befal, mindre pes enn julikontigenten. Av den enkle grunn som noen har nevnt, det lar seg ikke gjøre under de forholdene som råder vinterstid. Selvsagt betyr ikke det at det er noe mer behagelig i januar, poenget er at tempoet er roligere fordi det ikke er forsvarlig med samme tempo før soldatene har lært vintertjeneste.

 

Det er mye nevenyttige folk i januarkontigenten, ingen har sagt noe annet, men det er likevel sånn at nivået er jevnt over lavere enn om sommeren. Det er også et faktum at stort sett så søker en større prosent av sommerinnrykket seg opp dit. Jeg tror det kommer av at ikke alle frivillig velger bort jobb&penger til fordel for en vinter i Kirkenes. Vinterklimaet bidrar kanskje også til at flere blir demotiverte, og som sagt har tidligere års problemer med enormt frafall vært størst om vinteren.

 

Jeg sier ikke at almenne fag i seg selv bidrar til å heve nivået, men de som kommer derfra er ofte skolelei og svært innstilt og motivert for å gjøre noe helt annet. Det gjaldt i hvert fall meg.

 

Forøvrig så er Gjøkåsen et meget vakkert sted, i hvert fall om vinteren :)

Lenke til kommentar

jaja, til oss sa de det motsatte.

 

men er vel kansje litt sånn at de sier det som passer best for stoltheten..:p

 

eller så kan det selvfølgelig ha forandret seg siden eg var inne.. men gudene skal vite at hver kontigent mener de hadde det "hardere" enn den neste, og min kontigent hadde det selvfølgelig absolutt hardest :innocent:

 

vi er jo tross alt øverste delen av kirsebæret på kremen på toppen av kransekaka av norsk ungdom
Lenke til kommentar

Tror han mener at det er flere som søker GSV om sommeren.

det stemmer.. årets januarkull telte 230pers, noe jeg syntes hørtes lite ut.. er vel ca.180-200stk som skal på grensa, så de har vel bare 30-50stk å gå på.. det har skjedd før at man har måttet supplert vinterkont. med et større antall grenaderer og jeg blir ikke overrasket om det skjer igjen.. min kontigent var ca 350stk ved innrykk, og når OJT'en starta var vi fortsatt for mange, så det var konkurranse om plassene.. var flere som fullførte GRKP/U og snorløp og alt, og allikevel havna i vakta neste halvår.. de var vel de eneste GAKP'erne som faktisk fortjente grensesnora..:p

Endret av Joaaso
Lenke til kommentar

når det gjelder dette med sommer/vinterkont. og allmennfag/fagbrev, så tror jeg at det som gjør forskjellen ligger i antallet folk de har å plukke av.. det plukkes ikke utelukkende fra skolene ved juliinnrykk, det plukkes folk som er i jobb da også (deriblant undertegnende) så juliinnrykker tar på en måte de beste fra begge leire, mens januarinnrykket i mye større grad må basere seg på bare den ene "leiren" siden veldig mange har begynt studier når innkallelsen kommer og dermed kommer seg unna/får utsettelse pga det.. dermed har man et lavere totalantall å plukke fra og da synker snittet.. de beste er nok like gode i begge kontigenter, men det er nok færre av dem ved januarinnrykk vil jeg tro og dermed kommer det inn flere idioter i bunnen av lista og det virker som om det totale antallet folk som kalles inn til januarinnrykket reflekterer dette... men selvsagt varierer dette fra år til år...

Lenke til kommentar
det stemmer.. årets januarkull telte 230pers, noe jeg syntes hørtes lite ut.. er vel ca.180-200stk som skal på grensa, så de har vel bare 30-50stk å gå på.. det har skjedd før at man har måttet supplert vinterkont. med et større antall grenaderer og jeg blir ikke overrasket om det skjer igjen

 

oki.. det var svært få, vi var 340-360 i vår jan. kont. og da var det snakk om at de ville ha "forlenga førstegangsteneste" av noen frivilige mt litt ekstra godtgjørelse når juli folka skulle ta over .. så dette varierer nk ja.

 

ang. grenaderer så bli det dyyyyrt, og penger har vi jo ikke her i norge.. :ermm:

Lenke til kommentar
GSV har det siste året hatt problemer med å rekruttere nok vernepliktige. Det har derfor vært nødvendig å ansette grenaderer for å fylle alle stillingene ved grensa til Russland. Den ordningen er ikke gunstig for Forsvaret.

- Vi ønsker ikke å ha grenaderer. De er ansatte og skal ha vanlig lønn, noe som koster Forsvaret mange penger, sier Masserud.

Han mener at motivasjonsproblemer og en krevende tjeneste er hovedgrunnene til soldatmangelen, men understreker at det bare er ved januarinnrykkene at mangelen oppstår. I forrige halvår hadde GSV 66 grenaderer i tjeneste, men etter vaktskifte i forrige uke er ingen igjen. Nå er det kun vernepliktige ved grensa.

artikkel fra januar 2003 Endret av Joaaso
Lenke til kommentar

Nemlig. Den er fra 2003. Det er ikke grenaderer ved grensa lengre. Det er i alle fall ekstremt få, i så fall. Fordi det er for dyrt.

nei men som sagt, jeg blir ikke overrasket om de må ha grenaderer i år.. poenget er det han sier om at det er ved januarinnrykket de slet -og åpenbart fortsatt sliter -om enn ikke hvert år, så bekrefter ihvertfall årets januarkull at tendensen fortsatt er der..

Endret av Joaaso
Lenke til kommentar

MEN over til noe helt annet; GSV skal redusere antall grensestasjoner fra 6 til 2 og det ble nå nylig utlyst arkitektkonkurranse på dette prosjektet og siden jeg jobber i bransjen har jeg fått anledning til å se på hele konkurranseprogrammet..Selve kunngjøringen ligger på "doffin"

"Som et resultat av omlegging av driften av grensevakten, skal dagens seks grensestasjoner erstattes av to nye. Hver av stasjonene vil være ca 2500 m2. Stasjonene er utgangpunktet forovervåking av grensen mellom Norge og Russland og skal inneholde kvarter og operative fasiliteter for grensejegerne og befal. I den anledning inviteres det til en åpen plan- og designkonkurranse for arkitekter"

 

Konkurranseprogrammet er temmelig langt, bare romoversikten og tilhørende beskrivelse er på over 30 sider, men kort oppsummert skal Svanvik Grensestasjon rives og så bygges det en ny større en på samme område.. Gamma skal selvsagt bevares. Denne nye stasjonen kalles foreløpig bare for "Grensestasjon Sør". "Grensestasjon Nord" skal bygges et lite stykke øst for Storskog. Deltakerene i denne konkurransen skal tegne et forslag til hvordan EN av stasjonene (valgfritt hvilken) kan være, og så skal man gi en kortere redegjørelse for hvordan man tenker seg at den andre stasjonen kan bli. Fristen for innlevering er 23.april, så jeg regner med at vi får en avgjørelse en gang før sommeren..

 

Videre kan jeg nevne at man vil få storkjøkken med profesjonelt kjøkkenpersonale på begge stasjoner (ikke noe mer dag/nattvakt-opplegg for soldatene da altså) og mange egne rom tilrettelagt for forskjellige faser av UTS og sånn, det vil bli mye mer ordentlig organisering og fornuftig plassering av rom som krever sikkerhetsklarering, ifht. rom som skal være tilgjengelig for alle og enhver.. det vil bli ordentlig opplegg for oppbevaring/tørking av personlig utstyr (svært rom med ett svært bur per soldat, ala sånn man har i TMBN o.l.) egne lagerrom til hver patrulje for oppbevaring av kritisk utstyr og annet fellesutstyr, og QRF vil også ha egne rom (muligens også egen garasje/sone i garasje hvis jeg ikke husker feil)..

 

Hva som skal skje med de andre 5 stasjonene står det ikke noe om såvidt jeg har klart å se, men det som ble sagt når jeg var på grensa selv var at de vil bli brukt som større patruljehytter/fremskutte baser og Korpfjell vil selvsagt i størst grad brukes som før, siden den uansett må være fast bemanna som OP...

Endret av Joaaso
Lenke til kommentar

tragisk

 

mye av sjarmen på grensa er jo at man er så få på en plass,

 

kan ikke se annen grunn en at det er ett forsøk på (bl.a.) å minimalisere antal befal på grensa..

 

Antall befal teller kanskje noe, men grunntanken er en effektivisering av tjenesten. De seks stasjonene krever mye logistikk hver for seg, selv om de ligger nære hverandre i avstand. Det nye opplegget er et steg i retning av hvordan russerne og finnene gjør ting, om enn ikke i like stor grad. Disse har en helt annen type bevoktning, som er langt mindre mannskapskrevende og minst like effektiv.

 

Trolig skal vi være glade for at vi i det hele tatt får bruke vernepliktige til denne tjenesten. Schengen-styret og diverse pensjonerte, senile og slitne statsmenn i Øst-Finnmark hadde helst sett at vervede hadde tatt over for lenge siden.

 

Forøvrig er jeg enig i at mye av sjarmen forsvinner, men det betyr jo ikke allverden for meg. Tekniske sensorer vil også overta mye av jobben som gjøres manuelt idag.

Lenke til kommentar

Jeg er innkalt i januar 2011. Og lurer på hvis dette faller veldig i smak hos meg, finnes det da noen muligheter for videre jobb/karriere innen GSV e.l?

 

isåfall, hva må jeg gjøre, og hvilken lønn snakker vi om? :)

 

kommer heeeelt an på hva du vil, blir du grensejeger så er du nok ferdi der når året er gått, men gode muligheter til andre plasser i militære.

 

ellers har de noen grenaderstillinger i samband og div støttefunksjoner..

 

lønn som grenader er forøvrig på en ca 15 tusen etter skatt i grunnlønn.. så kommer det du måtte ha av øvelser og feltdøgn i tilleg.

Lenke til kommentar

Man tjener bedre på grensa + at man har 0 utgifter. Tror månedslønnen er på 6.800 eller noe.

 

Som sagt så kommer de fleste stasjoner og OPer til å være bemannet. Eneste forskjellen er at man har en gathering spot. Dette tror jeg blir konge for de som er der. Man får jo fortsatt den sjarmen ved å være ukesvis ute med patruljen og andre patruljer, men ikke bare de samme 30 folka som før.

Endret av jayplay
Lenke til kommentar

6200 kr i lønn pr mnd, 4 mil til nærmeste butikk! Blir penger i kassa av slikt.

 

Også var det de som kjøpe Cola på kiosken hver dag og da.. og grensepils.

 

MMM grensepils og stamp. Det var en god ting i livet. Og sommer i Kirkenes da vi hadde 20 grader i tre uker, mens sørlandet hadde 15 grader og regn.

Lenke til kommentar
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
×
×
  • Opprett ny...