Gå til innhold

Snedige ting du lurer på V.2


Anbefalte innlegg

Hva var gjennomsnittshøyden for 2000 år siden.

Det finnes det faktisk mye gode data for. Det finnes selvsagt lite sjelettrester fra den tiden, for det finnes bakterier i bakken som normalt bryter ned bein (det er en av grunnene til at ikke alt blir til fossiler). Men, i år 79 ble byen Pompei ved foten av Vesuv begravd inkludert mange av innbyggerne av et overraskende vulkanutbrudd. Disse menneskene ble altså begravd levende og hulrommene etter de ble fyllt med betong ved utgravingene av Pompei. Utfra disse avstøpingene kan man slå fast at gjennomsnittsitalieneren på den tiden var ca 155 cm høy (voksne menn).

 

escape-540x380.jpg

 

På 70-tallet ble det forresten laget en statistikk over gjennomsnittshøyden på norske rekrutter, og denne ble brukt for å spå at i år 2000 ville snitthøyden blant norske rekrutter være 195 cm, noe som ble brukt som et argument for at Forsvaret måtte kjøpe inn nye og lengre senger for å være forberedt på dette. Odd Aukrust (bror til Kjell) forlenget samme statistikk den andre veien (uten mer tallgrunnlag) og "fant ut" at slaget ved Stiklestad ble utkjempet av vikinger med en snitthøyde på 32 cm. :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Hva heter den motoren som har sylindrene i en sirkel rundt akslingen? Visste det før, men har glemt det.

Stjernemotorer ble ofte brukt på propellfly i gamle dager. Det var to varianter, i den ene gikk veivakselen rundt og propellen var festet til denne, i den andre typen stod veivakselen fast i flyet, og det var selve motoren som gikk rundt og var montert sammen med propellen. I bilens barndom fantes det også noen som brukte horisontale stjernemotorer som lå i bunnen av bilen.

 

I år 2002 fant en norsk ingeniør opp en ny motor med 6 sylindre plassert på langs rundt en sentral veivaksel, kreftene ble overført til veivakselen med ei skeiv skive som vred seg rundt. Denne norske motoren, som bl.a ble lovprist av Martin Schanche, ble kalt sinusmotoren oppkalt etter den skrå skiven som ble kalt en sinusskive. Dessverre hadde den britiske flyprodusenten Bristol konstruert en nøyaktig lik motor allerede på 30-tallet (jeg har sett bilder), Bristol kalte skråplaten en "wobbleplate", og motoren kaltes derfor "wobbleplate engine". Bristol oppga prosjektet fordi slitasjen ble uforholdvismessig stor på skråplatekanten, og egentlig har det vært merkverdig stille rundt den norske sinusmotoren også de siste årene ...

 

Det finnes en rekke slike snodige konstruksjoner som alle har lovt å revolusjonere et eller annet, men det de fleste ble glemt etter kort tid.

 

Det finnes ei fantastisk spennende bok utgitt tidlig på 70-tallet som heter "Some Unusual Engines" (skrevet av LJK Setright), men den er dessverre forlengst utsolgt fra forlaget. Jeg fikk kopiert boka fra en kompis for noen år siden, og ringpermen med kopiene er noe av det særeste og festligste jeg har i hjemmebiblioteket mitt.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9871234

Inviter nokre vener på film- og Mentos-eftan der du har kjøpt inn 10+ Mentos-pakkar. Sjekk så kvar einaste pakke om kva for farge den den fyrste og siste mentosen har. Rapporter funna dine :)

Lenke til kommentar
Om jeg drikker alkohol, vil da IQen min synke mens jeg er påvirket?

Nei. Den vil ikke synke, den vil bare bli dempet/hemmet. Du har den samme IQ'en inntil du får en varig skade.

 

IQ er en score på en standarisert test, basert på standard-fordeleingen av test-deltagetene. Du vil få lavere IQ om du er dritings, akkurat som man får høyere IQ av å trene på IQ-tester.

 

AtW

Lenke til kommentar

Det er lov å endre navn, men det må behandles med skjønn kan man si, og du må han grunner for å skifte navn. Jeg vil ikke tro at du kommer gjennom med Kristus fordi navnet kan provosere mange blant annet. Det var heller ingen i telefonkatalogen som står registrert med etternavn eller fornavn Kristus.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...