Gå til innhold

Velkommen til hundeverdenen - en liten guide


Anbefalte innlegg

Dette er en basic guide inn i hundeverdenen. Kanskje finner du noen nyttige tips eller linker du ikke visste om fra før av, eller kanskje vil den fungere som en oppsamlingsplass for en del nyttige ting.
Uansett håper jeg det står noe alle kan ha bruk for av her!
Det vil komme mer her etter hvert.
Noe av teksten er lagt i spoiler for at ikke førsteposten skal bli alt for lang.
Bildene er satt inn med bildeadresser fra Google.

Dersom du er uenig i noe av det som står, eller har innspill til tråden, kommenter gjerne smile.gif

 

Hundeloven: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2003-07-04-74

Nyttige hundetråder på forumet
Den store hundetråden - Diskuter generelt om hund her!
Eplefes guide til hvordan velge oppdretter og valp.
Diskusjon omkring båndtvang
Om utstilling i Norge og utlandet

Hunderasene
For at en rase skal kunne brukes på utstilling i Norge, må den være godkjent av en paraplyorganisasjon som heter FCI. Bare ved å være godkjent her kan hundene bli f. eks champion i en hundesport i Norge. Blandingshunder kan delta i andre sporter enn utstilling, men de kan aldri få tittelen champion.
Hunderasene er delt inn i 10 grupper, på grunnlag av felles egenskaper og/eller utseende.
Her kan du finne de forskjellige gruppene, samt rasestandard (beskrivelse av rasen).

Hundesport
Mange som skaffer seg hund, er ikke klar over mulighetene de egentlig har. Kanskje du blir inspirert til å ta et kurs? Kurs er lærerikt og sosialt for hund og eier! Man trenger selvfølgelig ikke å ha konkurranse og premier som mål selv om man driver med en hundesport, de fleste sportene er god trening for hunden og øker samarbeidet mellom hund og fører.
Her finner du en oversikt over prøveregler på NKK's nettsider.

Lydighet er den mest vanlige og utbredte hundesporten. De aller fleste som har hund driver med lydighet på ett eller annet nivå. Det er anbefalt å ta et valpekurs en liten stund etter at man har fått valpen, men dessverre er det mange som gir seg der. Alle hunder kan trenes, det gjelder bare å finne den rette måten å trene akkurat DIN hund på! Velg en treningsmetode magefølelsen din er enig i, og ikke la instruktøren få bølle med hverken deg eller hunden din dersom du føler det er feil.
Man kan gå konkurranser i lydighet. En starter da i klasse 1, hvor man må få opprykket (en viss poengsum) for å komme til klasse to. Det samme gjelder videre fra klasse to til tre, og fra klasse tre og til eliteklassen. I eliteklassen finner man de beste lydighetsekvipasjene, og det trengs mye trening for å komme seg hit.
I de forskjellige klassene er det en del øvelser som skal utføres.
post-104005-1221651546_thumb.jpg

Agility er en hindersport for hund. Eier og hund er ute på banen samtidig, og eieren skal ved hjelp av innlærte kommandoer viser hunden rundt på banen slik at hunden tar hindrene i riktig rekkefølge. Det høres enkelt ut, men det krever en del trening å bli virkelig god. Agility er god trening av samspillet mellom hund og eier, og det krever at begge to er i god form. Man skal jo tross alt løpe en del når man kommer så langt som konkurranse!
quiz_tire.jpg

Freestyle er sporten der man danser med hunden. En lærer hunden mange forskjellige momenter og setter til musikk, slik at det ser ut som om en danser med hunden. Dette kan man delta på konkurranser med, og verdens beste freestyledansere ser ganske stilige ut.


artkurs_01_01.jpg

IPO er en konkurransesport der en ekvipasje (hund og fører) konkurrerer sammen i tre grener. Spor, lydighet og beskyttelse. IPO er en samleøvelse for å se hvordan hundens allsidighet er. Behovet for tjenestehunder er økende, så IPO er og en sport som øker raskt i popularitet. IPO kan minne om brukshundsporter da de har mange fellestrekk, men oppgavene og utførsel er noe annerledes.
05IPO-b.jpg

Rundering er en søkesport der hundene skal bruke luktesansene sine for å finne frem til et visst antall mennesker/gjenstander på et område med begrenset størrelse. Hunden skal gi beskjed hver gang den finner en gjenstand/menneske, eller apportere gjenstanden, men kun hvis eier/handler ber om dette.
I konkurranse går handler i midten av området som skal runderes (ca. 100 m bredt og opptil 800 m langt område) Handler sender hunden ut ca. 50 m på hver side av seg for å søke etter mennesker. I ytterkant av feltet snur (runderer) hunden og slår tilsvarende ut mot den andre siden av området mens den søker.
I rundering blir hundene bedømt på innsatsvilje og selvfølgelig hvor mange mennesker/gjenstander hunden finner.
Anna%20rundering.jpg

Fler hundesporter kommer, kom gjerne med forslag til hvilke!

Hundens helse
Det er mange vanlige spørsmål som dukker opp, spesielt om hunden viser tegn man ikke har sett før, eller det er en enkel ting som matvegring. Her følger noen råd og tips om helse.
 
Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
Xylitol
Sukkerfri tyggegummi, drops osv. Dette er en fare som få er klar over. Xylitol er en sukkererstatning som brukes i noen sukkerfrie tyggegummier og drops så vel som i andre lettprodukter. Det finnes også i enkelte tannpastaer.
Xylitol er veldig giftig for hunder. Vær aldri så uforsiktig at du legger igjen en pakke tyggegummi i huset. Like lite som at du vil la en flaske gift stå ubeskyttet i hundenes område.
Vær snill å spre kunnskap om denne faren så ingen hunder behøver å gå igjennom dette.
Xylitol forårsaker økt insulinproduksjon som igjen gir et fall i blodsukkeret. Hyperglycemia er resultatet med mulighet for hjernebøldning, koma og varige leverskader.
Det kan også føre til døden.
pr321_4046b712c.jpg


Her er noen enkle råd som kan hjelpe til for å stimulere matlysten:
- Server maten romtemperert
- Gi mindre mengde for av gangen
- Plasser matskålen på et stille og rolig sted
- Rengjør skålen med kokende vann, ikke såpe (kan gi lukt og smak)
- Sett bort maten som ikke er spist opp på 15 minutter, og vent til neste måltid.


Diarèdiett:
En skal ikke gi hunden mat med en gang, men heller vente opp mot et døgn. Men man skal da huske på at den trenger masse væske, og da kan man ta i 1 ts salt og 1 ss druesukker pr. l. vann.
Deretter kan en gi en lett diett:
- Kokt ris/pasta
- Surmelk
- Kokt fisk (sei/torsk eller fiskeboller) men ikke rød fisk
- Silt fiskesuppe

Flytende kull trekker til seg giftstoffer og demper tarmirritasjonen.
Blåbær regulerer urolige tarmer.
Kamilleuttrekk virker beroligende på tarmsystemet.
Babymat med gulrøtter skal også kunne hjelpe!

NB: Er det ikke tegn til bedring etter et par dager, eller at hunden virker slapp og medtatt, må dyrlegen kontaktes.


Vanlige plager hos hunder

Hvordan få hunden til å ta medisin?
Piller plasserer bak på tungen mens hodet holdes opp. Lukk deretter munnen, og stryk hunden lett på halsen. En kan også pakke medisinen inn i en godbit, gi den først, og stå klar med en ny godbit med en gang. Da vil det lille vidunderet svelge den første uten å merke at det er en pille inni.
Det kan være lurt å trene på å gi piller til hunden, dette kan man gjøre med enten vitaminpiller (selvfølgelig ikke en hel eske) eller godbiter.
Flytende preparater gis enten med sprøyte i munnviken, eller blandes i maten.


Analkjertelproblemer:
Enkelte hunder er plaget med at analkjertlene ikke tømmer seg. Dette kan komme av uregelmessig og for myk avføring, så riktig fóring kan være løsningen på dette. Likevel kan det bli nødvendig å tømme kjertlene. Dette bør gjøres av en som kan det. Skal du gjøre det selv, må du bruke hansker og glidemiddel (f.eks. Aloe Vera). Før pekefingeren ca 2 cm inn i analåpningen, hold tommelen på utsiden. Tenker man seg et ur, er kjertlene plassert som kl. 4 og 8. Press bak kjertlene med en finger på hver side slik at det kommer ut. Pass på at det kan sprute, og det lukter veldig vondt. Ha papir og vann klart.
NB: Hvis analkjertlene blir betent slik at det danner seg en ny utgang, kan dette være alvorlig og skal behandles av dyrlege.
Kjerringråd: Bland tørt brød og raspet gulrot i maten, dette vil stimulere tarmsystemet.

Flått (skaumann)
Denne blodsugende parasitten kan være en stor plage i sommerhalvåret. Den kan noen ganger spre sykdommer, blant annet borreliose (Lymes sykdom). En kan fjerne den lett ved at man vrir den rundt og napper den ut. Det finnes også egen flåttfjerner.
Kjerringråd: Ha hvitløk i maten. Flåtten liker ikke lukten.
Det finnes halsbånd som hjelper med å holde flåtten vekk fra hunden. Dette settes på som vanlig halsbånd, og taes bare av når hunden bader. Det kjøpes hos veterinæren.
Man kan også kjøpe et middel som heter Expot, som man smører i hundens nakke (på store hunder tar man i nakken og ved halefestet).
OBS: Noen hunder er allergiske mot Expot og halsbåndet, så sjekk dette før du pøser på med middel mot flått.
Det har også i 2014 kommet en tablett som heter Bravecto, hunden spiser tabletten og får et stoff i kroppen som flåtten ikke tåler. De flåttene som biter seg fast vil bli forgiftet og dø før de evt. rekker å overføre smitten sin i hunden. 
fl_tt_092127397.jpg

Forhudskatarr:
Det er en betennelsestilstand i forhuden hos hannhunder. Det er viktig å holde gutten ren her, en kan bruke forhudsrens eller grønnsåpevann (skyll godt med lunkent vann). Uttrekk av timian er også bra. Dette spyles godt inn i forhudsposen med f.eks en øreballong. Deretter tettes huden med hånden, og penis masseres. Gjør dette med et par dagers mellomrom i en ukes tid hvis det er mye gul væske på tuppen.

Forstoppelse:
Dette kan forekomme etter at en har byttet fòr, eller at hunden har drukket lite. Det er viktig at hunden har tilgang til friskt vann ofte. En bør ta kontakt med dyrlege hvis allmenntilstanden er svekket og avføringen ikke kommer etter to dager.
Kjerringråd: Gi oliven-, mandel- eller solsikkeolje 2ss tre eller fire ganger om dagen.
Persillevann virker svakt avførende, gi det isteden for annen væske. Kamillete virker avslappende på magen.

Parasitter:
Innvollsparasitter f.eks. bendelorm, spolorm eller hakeorm, forårsaker underernæing, avmagring, forgiftning og infeksjoner hvis de får fritt spillerom. Det er anbefalt med ormekur vår og høst.
Kjerringråd: Hvitløk, rå løk eller granatepler. Tilsett en eller flere av disse tingene i foret, og ormen vil vantrives!

Reisesyke:
Det er noen hunder som blir reisesyke. Dette kan forebygges med mange små bilturer ofte. Gjør turen så komfortabel som mulig for den lille. Sørg for frisk luft, men ikke gjennomtrekk. La ikke hunden spise rett før turen, men gi den friskt vann.

Sår:
Sår og skrammer kan lett oppstå hos hunder. Som regel er de ufarlige, og trenger bare å bli renset og få tid til å gro. Men i sommerhalvåret må man passe litt på, da bakterier trives best i varme. Store, dype sår bør dyrlegen se på, da det kan vøre behov for noen sting.
Aloe Vera fungerer fint å smøre på små sår og kuttskader.

Tannkjøttproblemer:
Skyldes ofte tannstein. Dette henger ofte sammen med hva hunden spiser. Man kan skrape av tannsteinen selv, eller de gjør det på dyreklinikken. Dette kan forebygges ved å gi hunden bein, tyggeleker, eller ved å pusse med tannbørste. Dårlig ånde er også et resultat av tannstein. Noen hunder liker ikke å pusse tennene, da finnes det noe man kan smøre på tennene til hunden som har lik effekt. Dette fåes hos dyrlegen.
Greenies er grønne tyggebein som hjelper godt mot tannstein og til å beholde en ren og fin munn. Ellers er det smart å gi harde tyggebein med jevne mellomrom for å motvirke tannstein.
 
OBS: Dersom du ikke tar tannhygienen og tannstein på alvor kan du risikere at hunden får betent tannkjøtt, som deretter kan gi enda verre konsekvenser. 
IMG_5815-300x300.jpg

Øreproblemer:
Det er viktig å holde ørene frie for hår og skitt. Ved behov (du trenger ikke gjøre dette om hunden bare har litt ørevoks, det er normalt): drypp noen dråper olivenolje i øret, dette løser opp ørevoks. Vask etterpå med en klut med lunkent vann, tørk godt etterpå. Ved sår og røde årer kan en ta på litt Aloe Vera. Men lukter det vondt av øret, er det nok betennelse, og da er det greit å snakke med dyrlegen. Det kan også være andre ting, øremidd, sopp, allergi..
wash.jpg
 

 

Hunden min er borte!
Mange opplever at plutselig er hunden borte. Den forsvant inn i skogen eller stakk ut av døra. 
- Ring drosjesentralen i ditt nærområde og spør pent om sjåførene kan holde utkikk etter en hund som ser ut som din (gi beskrivelse)
- Legg ut på forum og fortell hvor den forsvant
- Heng lapp i butikker i nærheten (husk at hunder kan komme seg et stykke avgårde)
- Ha alltid noen hjemme i tilfelle hunden kommer hjem av seg selv
- Husk at en del hunder som har vært en stund (par dager) uten menneskelig kontakt kan bli veldig sky og vanskelig å få tak i igjen
- Ringe Falck/Viking som tar inn løshunder (husker ikke hvilken av disse, kan noen finne ut?)

Endret av Juliess
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
  • 1 måned senere...

Denne var jo super! :thumbup:

Da var det ordnet link i hundetråden også. ;)

 

Et par ting du kunne legge til:

Angående flått kan det nevnes at man kan få flåtthalsbånd som hunden skal ha på i en uke eller to (?), og som skal motvirke flått. (Det tar litt tid før det begynner å virke, så man må tenke på det i god tid.)

 

Tannhygiene: Man får kjøpt en slags tannpasta som man bare kan smøre på tennene, uten at man trenger å bruke tannbørste. Praktisk hvis hunden er totalt movillig til å pusse tennene. Fåes hos dyrlegen.

Lenke til kommentar
Burde ikke slikt tas på PM, egentlig? Ikke for å leke mod her, liksom, men virker liksom hakket.. Vel. Bedre. xP

9072818[/snapback]

Tja, hva annet skal vi diskutere her, når alle er ferdig med å si "Godt jobba!", og at man har lagt inn link i sin egen tråd?

 

:)

Endret av I.A.G.
Lenke til kommentar

Med tanke på at det faktisk er en guide så kan man jo diskutere metodene rundt dette og stille spørsmål, tillegg til selve tråden syntes i hvert fall jeg skal på PM. Spørsmål og kommentarer kan taes i tråden. F.eks. "Jeg skulle gjerne sett mer om tannhygiene her" er en kommentar, når du skriver hele avsnitt kunne det heller vært tatt på PM. Når man leser igjennom en tråd vil man helst ikke lese de samme avsnittene du nettopp har brukt et kvarter på å få godt med deg om igjen og om igjen, liksom.

Lenke til kommentar
Med tanke på at det faktisk er en guide så kan man jo diskutere metodene rundt dette og stille spørsmål, tillegg til selve tråden syntes i hvert fall jeg skal på PM. Spørsmål og kommentarer kan taes i tråden. F.eks. "Jeg skulle gjerne sett mer om tannhygiene her" er en kommentar, når du skriver hele avsnitt kunne det heller vært tatt på PM.  Når man leser igjennom en tråd vil man helst ikke lese de samme avsnittene du nettopp har brukt et kvarter på å få godt med deg om igjen og om igjen, liksom.

9073174[/snapback]

Når det gjelder lengre avsnitt som de du sendte på PM, som er ment å bare puttes rett inn i guiden, er jeg enig. Det jeg skrev derimot, var bare tips til noe som kunne vært lagt til, og var beregnet til at hun kunne skrive det om på sin måte, og eventuelt utdype det, og jeg ser det er nettopp det hun har gjort.

 

;)

Lenke til kommentar
  • Uderzo avklistret denne emne

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...