Gå til innhold

Den store øl-tråden


Anbefalte innlegg

Jeg fikk en liten aha-opplevelse for et par uker siden da jeg smakte Havrestouten til NØ. Jeg mente å huske at jeg ikke likte denne noe særlig sist, men duverden, av øl du kan kjøpe på en standard rema, var denne helt overlegen av hva jeg har smakt.

 

Det er mulig det er mye tam Guinness som har fått meg til å innbille meg at svart øl ikke er noe for meg, for etter denne aha-opplevelsen har jeg virkelig fått smaken på stout og lignende. Derfor slo jeg til på storslippet på valkenpolet sist fredag, og handlet inn en Brewdog Dogma, Brewdog Tokyo*, Emelisse White Label Imperial Russian Stout (Ardbeg ), Emelisse Rauchbier og en De Molen Nood & Deugd.

 

Har smakt på Dogma og Rauchbieren, og begge fallt så absolutt i smak. Tokyo* kjøpte jeg mest for å smake øl med ekstremt alkoholnivå (18%). Er veldig spent på den ardbegtønnelagrede, da jeg er veldig glad i Ardbeg og islay-whisky generelt.

Er det ikke herlig med overraskelser? Når du er ferdig med disse er det masse herlig mørkt øl som venter. To av mine favoritter er Haandbryggeriets Dark Force og Odins tipple.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nå har jeg sterilisert utstyr og sortert tomflasker...

 

Imorgen kveld skal jeg prøve å brygge litt øl. Blir ikke brygget fra skratch, har kjøpt et ølsett som jeg skal prøve. Har lest og sett litt på Utube, Dette blir første forsiktige forsøk på sånt.

 

Håper det kommer til å smake.. :)

 

Spennende.

Mye informasjon om brygging å hente på nordbrygg.no.

I tillegg til de to viktigeste ingrediensene, renslighet og tålmodighet, er det viktig å ikke sette gjæringskaret på et for varmt sted.

 

Jeg fikk en liten aha-opplevelse for et par uker siden da jeg smakte Havrestouten til NØ. Jeg mente å huske at jeg ikke likte denne noe særlig sist, men duverden, av øl du kan kjøpe på en standard rema, var denne helt overlegen av hva jeg har smakt.

 

Det er mulig det er mye tam Guinness som har fått meg til å innbille meg at svart øl ikke er noe for meg, for etter denne aha-opplevelsen har jeg virkelig fått smaken på stout og lignende. Derfor slo jeg til på storslippet på valkenpolet sist fredag, og handlet inn en Brewdog Dogma, Brewdog Tokyo*, Emelisse White Label Imperial Russian Stout (Ardbeg ), Emelisse Rauchbier og en De Molen Nood & Deugd.

 

Har smakt på Dogma og Rauchbieren, og begge fallt så absolutt i smak. Tokyo* kjøpte jeg mest for å smake øl med ekstremt alkoholnivå (18%). Er veldig spent på den ardbegtønnelagrede, da jeg er veldig glad i Ardbeg og islay-whisky generelt.

 

Alle liker øl, det er bare ikke alle som er klar over det ennå :thumbs:

Lenke til kommentar

Hvilken temperatur skal det gjære på?

Dette blir veldig generelt, men overgjæret øl skal lagres gjæres på 16-23c, mens undergjæret gjæres på 8-12c. Min erfaring er at det er greit å holde seg i nedre enden av disse skalaene. Bedre med litt for kaldt enn litt for varmt. Det tar da gjerne litt lengre tid, men sjansen for at man får uønsket bismak på ølet blir mindre.

 

Anbefaler ellers alle som har litt over gjennomsnittet interesse for øl og plass hjemme til å prøve seg. Fantastisk moro å jekke en øl man har skrudd sammen selv :)

Endret av Hugo_Hardnuts
Lenke til kommentar

Spørsmål om et lite tips til en fersk hjemmebrygger av ølsett. Har kjøpt meg Moss maltekstrakt fra Meny, 450g skal vist være fra byggkorn.. hørt at maltekstrakt er bedre å bruke enn sukker. Kommer til å bruke 450g maltekstrakt og pakken sier jeg skal ha i 1kg sukker. Hvor mye sukker skal jeg ha i for et sterkt men drikkendes øl? Noen som vet? Resten av utstyret og gjæringsdunken står og steriliseres nå, skal snart røre sammen 3 liter av ølsett, sukker og maltekstrakt og sette dette på dunk, tilsette vann. Måle førgravitasjon og så blande og tilsette gjærblanding... Tips mottas med takk.. :) Sorry om dette er offtopic...

Endret av Dropkmurphy
Lenke til kommentar

Har tenkt til å bestille noen flasker øl fra nettbutikken til vinmonopolet.

Her er de jeg foreløpig skal bestille:

- Midtfyns Imperial Stout

- Fear Milk Chocolate Stout

- Lervig Konrad's Stout

 

Som dere ser prefererer jeg stouts, men også ale.

Noen her inne med tips til hvordan øl som burde prøves, som ikke er tilgjengelig på polet?

Endret av kmatis
Lenke til kommentar

Beklager skrivefeilen.

Som det står i innlegget mitt, er det øl som skal bestilles fra nettbutikken til vinmonopolet. Så da har det vel ikke så veldig mye å si hvor jeg bor?

Spørsmålet var, hvis du ikke fikk det med deg: Vinmonopolet har en god del øl som er bestillingsvare. Lurte på om det er noen av de, dere kan anbefale?

Endret av kmatis
Lenke til kommentar

@kmatis

Dessverre er den fantastiske Paradox Jura i ferd med å bli utsolgt (nettbutikken har ikke hatt den på lenge) så eneste måten å få tak i noen slike er nå å dra ut til de av polets butikker som ennå ikke er utsolgt. (Dette var et "limited edition" øl, noe som i seg selv er en skam da den desidert befinner seg i det absolutte toppsjiktet blant Imperial Stouts)

Men av gode kraftige mørk øl som fortsatt selges så kan Odins Tipple og feks. Dark Force begge fra Haandbryggeriet anbefales, samt X-Porter fra Midtfyns Bryghus.

Lenke til kommentar

Vinmonopolet har en god del øl som er bestillingsvare. Lurte på om det er noen av de, dere kan anbefale?

Ah, da misforstod jeg. Jeg trodde du mente ting som ikke var tilgjengelig på bestillingsutvalget, altså at man måtte til utlandet eller puber. Jeg synes for eksempel Nøgne Ø Imperial Stout er veldig bra, det er en del pol som har den inne, men ikke alle, men den er grei å bestille. Ellers er jeg tilhenger av å prøve alt..

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...