Gå til innhold

En aldeles fortreffelig whiskytråd


Anbefalte innlegg

interessant å lese (lukt av myr?!?). :)

 

Hmm, tenker på Lagavulin, ser den får best karakter. Og beskrivelsen høres intr ut, men siden jeg er en nybegynner til ren whisky burde jeg kanskje gå for en annen? Dumt å la den stå i skapet fordi den har en for sterk smak...

 

Til "nybegynnere" på whiskyfronten så bruker jeg å anbefale Talisker 10 y.o. Den er rund og fin. Smaken er ikke for kraftig og har heller ikke så sterkt røyk/torvpreg. Hvis du er i det tøffere hjørnet så kan du jo teste ut Ardberg, Laphroaig, Lagavulin eller Coal Ila. Hos meg så er Coal Ila 18 og Lagavulin 16 blandt favorittene. Nå skal det sies at jeg også har vært innom "rare malts", men de må man regne som så spesielle at man ikke kan anbefale de for noen, ganske enkelt fordi at de er nesten umulig å få tak i, og ikke minst at prisen er langt over det folk flest bruker på en flaske med drikkevarer. Er vel ikke så lenge siden det ble solgt flasker for £4-500 på auksjon.

 

Når det gjelder Lagavulin, så er det 16-åringen som er min favoritt av de jeg har smakt fra den kanten, den har ganske kraftig røykpreg, men ganske langt unna de "værste" fra Ardberg. Husker jeg bestilte en Lagavulin 16 når jeg var på bytur sammen med noen kompiser, de lukta meg - lenge før jeg kom frem til bordet. :D

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

En grei start både for lommebok og gane er Bruichladdich, av de jeg kjenner som ikke liker whisky har flere gitt den en tommel opp. Denne whiskyen har ingen unoter hverken i lukt, anslag og ettersmak.

 

Med Bruichladdich så får man både i pose og sekk ;)

Mild men samtidig markant i anslaget, kremaktig munnfølelse med fin fruktpreg, en del røyk i avslutningen. En feminin single malt med betydelig indre styrke.
Lenke til kommentar
Noen som har forslag til en skotsk Whisky som både smaker greit, kan brukes med espresso og fløte og ikke er ekstremt dyr? Må kunne kjøpes på polet.

 

Er også en fordel om det er en singel malt, grunnet sporbarheten.

Hvis du skal bruke den i kaffe vil jeg anbefale en blended. Etter min mening bør singel drikkes uten noen blandingsforhold (en liten dæsj vann aksepteres). Hvis du tenker på Irish Coffee, så er det Tullamore Dew som er den originale.

 

Syns det er litt kjedelig å bruke Irsk whiskey og liker generelt skotske ting bedre, og siden det er lov å bruke annet enn irsk whiskey blir det nok en Skotsk en.

 

Jeg har en favoritt espresso som er det vi kaller "Singel Origin" fra Etiopia, så hele poenget med drikken vil være at ingrediensene er rene. Luktet så vidt på Glenfiddich nå som den er i hus og tror den blir ypperlig med Etiopisk Kaffe, da denne er fruktigere enn kaffe fra for eks. Sør- og Mellomamerika.

Lenke til kommentar

Ahaaa…. Nå er det noen år siden jeg smakte Bruichladdich, også kjent som "The Laddie". Sist jeg smakte, så var det en Laddie 21 år gammel. Den var fyldig og god. Historien sier at destilleriet får vannet fra den eldste fjellgrunnen og at det er dette som gjør den mild og fin, samt bidrar til en jernaktig smak (den har ikke jeg lagt merke til).

 

Det finnes mange gode historier fra dette destilleriet. Bl.a. at CIA har holdt det under oppsikt og de har ertet på seg britiske helsemyndighetene ved å lage verdens sterkeste whisky som holdt nesten 90%. Det ble også lagt ned i 1995, men åpnet igjen i 2000.

 

Muligens jeg må kjøpe meg en flaske. Bare pokker at det er så dyrt i Norge (for 21 åringen).

  • Liker 1
Lenke til kommentar
En hel verden brølte av latter for et par år siden, da det viste seg at CIA i lengre tid hadde holdt et fabrikkanlegg på en isolert øy på skotskekysten under oppsikt. Anlegget var Bruichladdich, som ifølge CIA ”med enkle grep kunne omgjøres til et produksjonssted for masseødeleggelsesvåpen”. Medier over hele verden frydet seg med dårlig skjult ondskap, og Bruichladdich, henrykt over tidenes gratisreklame, kalte whiskyen i lang tid etterpå ”Weapon of mass consumption”.

 

haha, at det er mulig..!

Endret av Whisky1
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Dette var tråden sin ja!

 

Mye interessant lesning, og jeg skal gjennom det innen rimelig tid.

 

Inntil videre må jeg si at for min del er favoritten Lagavulin 16. Har ikke vært uten på flere år ;)

 

Men jeg er opptatt av at god whisky a la feks Lagavulin ikke er noe man bælmer ukritisk nedpå. Det må nytes og koses, og hører ikke hjemme på fyllafesten..

 

Til slikt er jeg ivrig "bruker" av Ballantines og Johnnie Walker, går lett som saft, grei pris og enda får man whisky-følelsen ;)

 

 

Mitt aller første møte med whisky synes jeg faktisk var litt småspesielt. Hadde vel aldri gjort annet enn å såvidt lukte på, og var svært skeptisk. Til jeg fikk servert en tår Lagavulin 16 og bestemte meg for å smake. Den er nok litt hard å starte med vil jeg anta, er vel ingen typisk "nybegynnerwhisky", men jeg var helfrelst fra første sup!

Derfra var veien kort til å begynne å utforske denne enormt innholdsrike verdenen :D

Lenke til kommentar

kjøpte meg en Highland Park 12 års single malt nå. Og jeg må si at jeg liker smaken, mild smak men samtidig spesiell smak, tror det er røyk smaken som gjør det. Må si at det er noe annet enn Jack og Black label, men samtidig godt.

 

Men hvordan skal man egentlig drikke den? rom temperert eller med is?

Lenke til kommentar

og mitt ""oppsett"":

DSC0986.jpg

DSC0987.jpg

DSC0988.jpg

 

Helt utrolig flotte whisky glass studenter har. :)

 

Men må si at denne whiskyen gror på meg, liker den ganske godt nå. ^^

 

Men ja, nye glass må kjøpes.

 

edit: colaen i bakgrunnen er fra i går, jeg _lover_ at den ikke blir brukt til å farge smaken. ;)

Endret av Dammed
Lenke til kommentar

Jeg blir rimelig frustrert når jeg er på byen og ikke får skikkelig glass når jeg bestiller whisky. Jeg bruker å spørre om de ikke har whiskyglass, jo - det er det du har fått svarer de gjerne, gjerne med rullende øyne og en frekk og freidig tone. Når jeg svarer: "Nei, dette er ett melkeglass, evnt. bourbonglass, og at whiskyglass, har en helt annen form. Nesten som en tulipan, altså et litt avlangt rødvinsglass." Da ser de vanligvis bare dumt på meg. Utelivsbransjen i denne byen er en skam for seg selv, noen få barer har skikkelig utstyr.

 

Jeg har opplevd flere ganger at bartenderen har klasket isbiter i en single malt, da har jeg rett og slett nektet å betale, med de problemer det har medført. Utkastelse av vakter osv. De gangene det har skjedd så har de sagt at whisky serveres med is, og skal man avvike fra standarden så må man si fra. Nå har jeg selvsagt blitt så lei av slike idiotiske diskusjoner med toskete uvitende bartendere at jeg nå spesifikt ber om følgende:

 

1 single malt uten is, i cognacglass, hvis de ikke har whiskyglass

1 glass vann med sugerør(siden ingen har pipette)

 

Er det virkelig for mye å forvente at bartendere har såpass mye viten om varene de serverer at de evner å ikke putte isbiter i en Lagavulin 16 y.o? Jeg mener helt klart at man bør kunne forvente at de vet hva de selger og ikke kun er ølpushere. Blir det for komplisert å skille bourbon fra skotsk whisky så synes jeg de må finne seg en annen jobb.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ja, det er et problem det der.

Selv har jeg kun bestilt single malt 2 ganger ute på 2 forskjellige uteplasser, bare for å prøvesmake.

Første gangen var Glenfiddich 12, den fikk jeg servert i et tumblerglass (som så ut som et melkeglass) med is :/

 

Andre gangen var Cragganmore 12, den fikk jeg faktisk servert i et cognacglass uten is, men den whiskyen smakte utvannet, det kan være pga flaskene står bak disken med skjenkekorker på, så whiskyen har vel blitt tam av den grund :(

 

Pipette hørtes ut som en lur ting, kanskje jeg skulle ha skaffet meg en sånn istedet for å bruke sugerør :) Hvor får jeg kjøpt det?

Lenke til kommentar
Andre gangen var Cragganmore 12, den fikk jeg faktisk servert i et cognacglass uten is, men den whiskyen smakte utvannet, det kan være pga flaskene står bak disken med skjenkekorker på, så whiskyen har vel blitt tam av den grund :(

 

Pipette hørtes ut som en lur ting, kanskje jeg skulle ha skaffet meg en sånn istedet for å bruke sugerør :) Hvor får jeg kjøpt det?

 

Et cognac-glass er uansett bedre enn ett slikt teit "rocks"-glass. Ganske enkelt fordi at et slikt glass også lukker seg i toppen og har en bred overflate på innsiden, noe som gjør at glasset holder på aromaen bedre og ikke minst frigjør mer aroma.

 

Hvis du har en forhandler av råstoff til vin og ølbrygging i nærheten så burde de ha, hvis ikke så antar jeg at apoteket har slikt.

Lenke til kommentar

Det er mange selsomme opplevelser med servering av whisky. Tror de fleste som har bestilt seg en whisky har, en eller annen gang, fått den servert i melkeglass og med isbiter. Jeg nektet å ta imot en gang og hun bak disken ble fortvilet. Jeg ba henne om å få fatt i den ansvarlige. Han kom og han ga meg en ny i et litt bedre glass uten isbiter (hadde heller ikke cognac glass). Sånt bør det ikke være. Muligens vi burde satt i gang med en aksjon ... :new_woot:

 

Men heldigvis finnes det et fåtall barer som serverer på rette måten og i tillegg har et godt utvalg. Men det skulle vært flere.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...