Gå til innhold

Støtt hjemme-pc ordningen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Har to spørsmål, jeg.

 

1. Hvorfor vil "vanlige arbeidstakere" at staten skal skattlegge dem for 10000, rote bort halvparten av verdien gjennom administrasjon, og så betale dem tilbake 5000 under betingelse av at de bruker det på pc-utstyr?

 

2. Hvorfor skal arbeidstaker betale for en pc som kun skal brukes til jobbrelaterte ting?

Lenke til kommentar

Jeg trodde faktisk at i dette forumet som er hardware fikserte ville støtte meg i at hvis en maskin skulle kunne være nogenlunde oppegående etter 3 år så måtte en på starttidspunktet kunne spekke maskinen med det nyeste og heftigste hardwaren. Men der tok jeg altså feil.

Jeg vet ikke om dere har sjekket signaturen min, men hvis dere har gjort det vil dere se at jeg snart er 50 år. For mange av dere er jeg en klar oldis.

At jeg da skal forsvare at Hjemme-PC må ha 7800GTX eller X1800XT med dobbelkjerne CPU og 1 Tb diskplass og 2Gb 667 Mhz minne når avtalene skal inngås nå i 2005. Jeg trodde at jeg ville få støtte for slik hardware hos dere. Men så feil kan jeg ta.

Jeg møtes heller med argumenter om at en PC til 10 - 15k må holde for dette bruket. Da skjønner jeg at å argumentere for høy spekket maskiner ikke er lett, når selv ikke dere er enige i dette.

 

En høyt spekket maskin koster som dere sikkert vet ca. 18 - 20k. legger du da til skjerm, software, utvidet garanti ordninger, 3 års support, en skriver, nettverkskort etc så kommer tilbudet på i snitt ca. 22 - 25k. Og merk jeg har ikke forsvart at noen legger 42" plasmaskjermer etc i ordningen det blir feil. Et annet poeng er at jeg hører mange snakke om disse som har hatt plasmaskjermer etc. men jeg har undersøkt ganske mange steder, men har ennå ikke funnet noe konkret om dette. Så jeg spør dere har noen sett med egne øyne noen som har kjøpt 42" plasma på Hjemme-PC ordningen.

Endret av Ronnie
Lenke til kommentar

Er nå urelevant for meg hvor gammel du er :D

En 10-15k pc kan om 3 år helt utmerket kjøre da vanligste kontor applikasjonene _og_ vanlige arbeidsrelaterte oppgaver.

Må være relativt lite it kompetanse til for å hevde noe annet, evt en overivrig selger(noe alle er? :)).

Grunnen til at mange her inne hevder at en så høyt spekket pc ikke bør delfinansieres av skattelette er at vi har over gjennomsnittet itkompetanse.

 

Kan forøvrig nevne jeg selv sitter på en amd xp1900 ti4200 512 ram, som er kjøpt i 2002-2003 (da var det ikke det grommeste å få kjøpt). Denne maskinen kjører alle kontorapplikasjoner og kan gjøre alle arbeidsrelaterte oppgaver. Får sikker mindre FPS en deg, men det er da ikke poenget med ordningen.

Lenke til kommentar

Sorry det med alder er helt riktig som du sier irrelevant, så glem det. Det å hevde at når IT-kompetansen er høy så vil holdningen være at skattelette ikke skal brukes er jeg ikke helt enig i. Vi kan godt diskutere politikken i dette. Det er to momenter jeg da vil trekke fram.

 

Det ene er muligheten og tryggheten voksne arbeidstakere føler når de bruker Hjemme-Pc ordningen.

Mange kolleger kjøper samme maskin muligheten til å hjelpe hverandre og å få hjelp gjennom support telefon når noe ikke fungerer er stor. Jeg har sett mange som har blomstret opp og blitt gode Pc brukere gjennom Hjemme-PC ordningen. Som var ordningens utgangspunkt.

 

Det andre er at vanlige lønnstagere stort sett betaler sin skatt av lønn og innbetaler store summer til fellesskapet. Men det er også kanskje den gruppen som henter minst tilbake fra fellesskapet. Derfor syns nå jeg at denne lille skatteletten innrettet mot ordinære lønnsmottagere kunne videreføres. Ordningen innbærer at staten mister ca. 1,1 milliarder kroner i skatteinngang. Husk at staten gå med stort overskudd hvert år og har nå en bankbok inneholdene ca. 1200 milliarder kroner. Så denne skatteletten går ikke utover noen svake grupper.

Lenke til kommentar

Blir litt provosert av motstanden til hjemmepc-ordninden. Det er en gyllen mulighet for vanlige arbeidstakere å få kunnskap og innføring i dataverdens muligheter.

 

Jeg har "rota med" data siden tidlig på 90-tallet, men for mange av mine kolleger har aldri vært borti en datamaskin. Jeg vet at flere som jeg oppmuntret til å bli med i ordningen har takket meg for det for det visste ikke at en kunne gjøre så mye med en pc. Det hadde med andre ord åpnet seg en ny verden for dem. Dette er mennesker som ikke så poenget med å¨kjøpe seg datamaskin i utgangspunktet.

 

 

For en vanlig lønnsmottager med familie (les huslån, billån, barnehageutgifter, sfo osv) kan et kontantkjøp på 10 k være en ganske uoppnåelig. Personlig hadde jeg bare stasjonære pc'er som jeg har fllika og oppgradert etterhvert som en har hatt mulighet til det. Hvermansen plukker ikke deler og setter det sammen sjøl, men er avhengig av å få det i en pakke.

Når det gjelder 10k som grense synest jeg den er latterlig. 3 år i dataverden er en evighet med det tempoet utviklere av hardware og software har. En bør kjøpe en pc i det øvre segmentet for at den skal være noe som helst å ha etter 3 år. Tilleggsutstyr slik som skriver/fax/scanner, kamera o.l. er med på å heve kompentansenivået og brukergleden ved utstyret. 42" plasma skal jeg derimot være enig med at en ikke trenger, men tror ikke det er så j... mange som skaffer seg det gjennom denne ordningen.

 

Når det gjelder "finansieringen" er det ikke sånn at du får tilbake penger av staten. Beløpet blir trekt fra på bruttolønnen som vil si at du får noe mindre skattetrekk. Det er avhengig av hvor mye skatt du betaler i utgangspunktet som avgjør hvor mye du sparer på ordningen. Staten taper litt i skatteinntekter, men "tjener" på det at fler og fler av den generelle befolkning lærer seg å bruke datautstyr. Dette er en billig måte å få folk til å utvide kunnskapsnivået, både når det gjelder datamaskiner og samfunnet generelt med tanke på hvor mye informasjon som ligger ute på verdensveven.

 

Skal gi et eksempel:

 

En kollega av meg bor i Bergen, firmaet holder til på østlandet (transport). Han kjøpte seg en bærbar til 16,5k , et ixus digikamera til 5k og en fax/scanner/printer til 4,5k + bredbånd fra NGT. Fra å være litt asosial med litt lite allmenkunnskaper, er han i dag ganske oppegående ang ting som skjer i sammfunnet rundt han. Han leser aviser, sender timelister med fax til arbeidsgiver, tar bilder i forbindelse med jobb feks ved skader på gods, bil eller bare et fint motiv i Aurlandsdalen, sender dette på e-mail til firmaet eller venner. Han gikk fra å tro at pc var noe en nørdete/kvisete tenåring drev med på gutterommet til å se at det faktisk er en fantastisk verden der ute, som er full av muligheter han ikke visste eksisterte.

Og tilslutt poenget, det er veldig, veldig mange som han igjen i dette landet som ikke har sett "lyset"

 

 

Dette blei litt for mange ord og litt rotete skrivd sent på en lørdagskveld, men jeg bare måtte :)

Lenke til kommentar

Nå har jeg aldri hevdet at jeg var imot hjemmepc ordningen jeg er bare for et tak, et tak på 10-15k er helt fornuftig, da får du også en pc i det øverste segmentet.Det blir som du sier tatt av bruttolønn og gir tilsvarende lavere trekk. Et tak vil også presse marginen til de store leverandørene av hjemmepc hvilket er beviselig ganske store, det vil også presse hjemmepc utvalg i diverse bedrifter til å velge billigere leverandører. At hjemmepc utvalg anbefaler sine ansatte altfor mye pc i forhold til behov og ordlyden i ordningen.. lopper jo bare ansatte/medarbeidere for unødvendige penger.

 

Forøvrig er jeg også vanlig lønnsmottaker.. får masse igjen for de skattekronene jeg betaler inn, f.eks barnehageplass til min datter hvilket tilsier ca 100 000 i året, fastlege når jeg trenger det således også medikamenter, når min kjære mor blir gammel kan jeg ha henne på aldershjem istedenfor på gjesterommet, dagpenger hvis jeg skulle være uheldig å miste jobben. Kunne nevnt masse mer her men der er vel strengt tatt off topic men bringt inn som argumenter i denne tråden.

Lenke til kommentar
2. Hvorfor skal arbeidstaker betale for en pc som kun skal brukes til jobbrelaterte ting?

HjemmePC ordningen tilbyr arbeidstakeren en PC vedkommende kan bruke til hva man vil. Dersom arbeidstakeren trenger en pc som "kun skal brukes til jobbrelaterte ting" er det naturlig at arbeidsgiver spanderer denne. Selv har jeg 3 pc'er nå. En privat, en bærbar jobbPC med nødvendig SW for å kunne jobbe hjemmefra, og en bærbar PC gjennom hjemmePC ordningen (just for fun). Selv jobber jeg innen IT, og er således en snylter av ordningen. Den er hovedsakelig ment for å heve IT kompetansen blant "vanlige" ansatte. Det er det mange som trenger!

 

(sittert en del typos, skyldes rødvin)

Lenke til kommentar
Har også litt problemer med å se hvilke applikasjoner dem behøver som tilsier at maskinene må koste 20-30k, er nok av "høy-ytelse" programvare der ute, men ikke på den genrelle arbeidsplass

5107338[/snapback]

 

Det er bl.a. de gromme supportavtalene som trekker prisen opp. Du kan gjerne kjøpe deg en helt skrapt pc uten programvare eller noe som helst på komplett, men da kommer jo OS, programvare og hjemme-hos-service i tillegg, og sistnevnte er i hvert fall ikke billig.

 

Men:

Hvis vi tar en lærer eller byråkrat som eksempel, vil en pc til 10k være mer enn nok til hans arbeid i dag, og den vil også være det om 3 år (i hvert fall hvis man ser bort fra uforholdsmessige økninger i systemkrav fra blant annet Microsofts side). Staten burde kanskje etablert et offentlig serviceorgan for hjemmepcordningen sin og spart penger på denne måten, i stedet for å betale i dyre dommer for service fra leverandører. Det er latterlig at staten skal sponse luksusvarer, det er jo fullt mulig for folk å legge ut litt fra egen lomme også.

På den annen side, det er mange med spesielle yrker som gjerne skulle hatt hjemmepcer som fort ville kommet på 100k og vel så det...

 

Problemet her er vel egentlig at regelverket vårt er alt for lite spesifikt og fleksibelt, noe som forsåvidt gjelder hele den møkkapolitikken som blir ført her i landet...

Lenke til kommentar
Et tak vil også presse marginen til de store leverandørene av hjemmepc hvilket er beviselig ganske store, det vil også presse hjemmepc utvalg i diverse bedrifter til å velge billigere leverandører. At hjemmepc utvalg anbefaler sine ansatte altfor mye pc i forhold til behov og ordlyden i ordningen.. lopper jo bare ansatte/medarbeidere for unødvendige penger.

 

Skal ikke bestride at det er en del aktører i denne ordningen som ser det som en gyllen mulighet til å "skumme fløten". Har sett noen talentløse oppsett, men er det en ansatt i bedriften med litt kunnskap om emnet burde en kunne unngå de verste fellene.

 

Det skal vel i utgangspunktet være jobbrelatert, men jeg mener når det først skal brukes, bør en bruke utstyret til litt mer enn en dyr skrivemaskin. Det er først når en kan kombinere pc, kamera, skriver/fax/scanner og bredbånd, at ting virkelig begynner å skje. Det må være noe som kan inspirere en som i utgangspunktet ikke er interessert i data til å se og bruke potensialet til slikt utstyr. Først da når "gløden" er tent, vil interessen og viljen til å lære dette være på topp. Ellers risikerer man en overpriset skrivermaskin, som vil støve bort i en krok.

Lenke til kommentar
Et annet poeng er at jeg hører mange snakke om disse som har hatt plasmaskjermer etc. men jeg har undersøkt ganske mange steder, men har ennå ikke funnet noe konkret om dette. Så jeg spør dere har noen sett med egne øyne noen som har kjøpt 42" plasma på Hjemme-PC ordningen.

 

Jeg har, de fleste av mine kolleger har, på jobben til samboeren til en kamerat av meg - et stort internasjonalt transportfirma har - samt halvparten av alle som kjøpte der har :) (de fikk iogforseg nesten bare valget mellom bærbart eller en TCi broadbandbox med 42" plasma så ...) + at jeg kjenner mange flere ....

Lenke til kommentar
T2  Postet i dag, 22:05

  Det er idiotisk å ha skattefradrag for kjøp av datautstyr til privatpersoner. Senk heller skattenivået for de som tjener minst.

 

 

Er redd du har missforstått hele intensjonen med ordninga.

 

Men, det er i alle fall gledelig at http://www.reddhjemmepc.no' target='_blank'>underskriftskampanjen får fler og fler underskrifter :thumbup:

Endret av HjallaPC
Lenke til kommentar

Dette er vel litt som med unger i barnehage, de trenger _klare_ regler og retningslinjer for at ikke alt skal gå over styr. Finansdepartamentet satt ikke noe tak på dette i utgangspunktet, selvfølgelig gitt dette over stokk å stein, ansatte kjøpte seg ny tv kamera og overdimensjonerte pc'r som ikke inngår i "tjenstlig bruk", dermed kan vi risikere et tak på hele ordningen.

Lenke til kommentar
2. Hvorfor skal arbeidstaker betale for en pc som kun skal brukes til jobbrelaterte ting?

HjemmePC ordningen tilbyr arbeidstakeren en PC vedkommende kan bruke til hva man vil. Dersom arbeidstakeren trenger en pc som "kun skal brukes til jobbrelaterte ting" er det naturlig at arbeidsgiver spanderer denne. Selv har jeg 3 pc'er nå. En privat, en bærbar jobbPC med nødvendig SW for å kunne jobbe hjemmefra, og en bærbar PC gjennom hjemmePC ordningen (just for fun). Selv jobber jeg innen IT, og er således en snylter av ordningen. Den er hovedsakelig ment for å heve IT kompetansen blant "vanlige" ansatte. Det er det mange som trenger!

 

(sittert en del typos, skyldes rødvin)

5110373[/snapback]

 

Slik jeg forstår det blir argumentasjonen da at folk må få pc hjemme for at de skal få mulighet til å utvikle en interesse for pcbruk, ikke for at den skal brukes direkte til jobbting.

 

Selv mener jeg da at i den grad bedriftene har reell nytte av økt datakompetanse hos de ansatte vil de være villige til å betale en del av kaken i stedet for at arbeidstakeren sammen med staten (les: de andre arbeidstakerne og bedriftene) skal stå for alt. Er ikke bedriften villig til dette betyr jo det at de ikke anser økt datakompetanse som produktivitetsøkende for den jobben den ansatte har. Og hvis den økte datakompetansen ikke er produktivitetsøkende gjenstår kun arbeidstakers eget ønske om å sette seg inn i dataverdenen. I så tilfelle synes jeg det er underlig at de andre arbeidstakerne skal spleise på dette godet for vedkommende.

 

Det siste gjenværende argumentet jeg da kan se er at pc-kompetanse etterhvert kan sees på som grunnutdanning i dagens samfunn, og at de som ikke har fått det tidligere nå får mulighet til å sette seg inn i det på egen hånd. Spørsmålet blir da hvorfor bare arbeidstakere skal få slike insentiver gjennom skattelette? Hvorfor skal de uten fast inntekt måtte betale full pris for sitt datautstyr? Studenter og arbeidsledige har da vitterlig enda større behov for å øke sin kompetanse og gjøre seg lekre for næringslivet, men skal altså betale hele kalaset selv. Og inkluderer vi de øvrige gruppene i ordningen kan man jo like greit bare subsidiere datautstyr generelt.

 

Mener ikke å være noen killjoy her, vil bare påpeke at halv pris på datautstyr ikke er halv pris, men faktisk nær dobbel pris. Regningen blir bare ikke spesifisert særlig godt. God fordelingspolitikk er det heller ikke.

Lenke til kommentar

Sakset fra odin.dep.no:

§ 5-15-4. Fordel ved privat bruk av datautstyr utplassert hos arbeidstaker av arbeidsgiver

 

  1. Fordel ved privat bruk av datautstyr utplassert hos arbeidstaker av arbeidsgiver regnes ikke som skattepliktig inntekt når utplasseringen er begrunnet i tjenstlig bruk.

  2. Som tjenstlig bruk regnes all bruk som leder til leveranse av tekster, beregninger, tegninger og andre maskinelle produkter fra den ansatte til arbeidsgiveren. Øvelsesbruk med sikte på økt ferdighet til å utøve slik produksjon på hjemmemaskin regnes også som tjenestebruk. Datatreningen må være egnet til å gi den ansatte en IT-kompetanse som arbeidsgiveren har nytte av i den ansattes nåværende stilling, eller i fremtidig stilling i samme foretak eller konsern når det foreligger konkrete holdepunkter for et slikt skifte av stilling.

  3. Skattefritaket skal omfatte utstyr som følger med arbeidsgivers installasjon av datautstyret, for eksempel programvare, internettabonnement, installering av ekstra telefonlinje o.l., så langt dette er nødvendig ut fra tjenstlige behov. Skattefritaket for internettabonnement gjelder kun dersom utgiftene i sin helhet knytter seg til internettbruk. Arbeidsgivers dekning av utgifter til telefonabonnement omfattes ikke av denne paragraf.

  4. Fordelen ved privat bruk av datautstyr etter denne bestemmelsen er skattefri også når arbeidstaker helt eller delvis finansierer datautstyret ved trekk i lønn. Slikt trekk reduserer arbeidstakerens brutto skattegrunnlag og grunnlaget for beregning av arbeidsgiveravgift.

 

Nå har vi vel oppklart hva poenget og bruken av en hjemmepc ordning innebærer.

 

Noen utfyllende kommentarer fra finansdep. angående hjemme pc.. også sakset fra odin.dep.no

 

4.  Annet tilleggsutstyr enn internettilgang

 

Departementet understreker at det for alle komponenter som en ansatt får tilgang til gjennom en hjemme-PC ordning må foreligge et ”tjenstlig behov”. I tillegg må utstyret som nevnt ovenfor være ”tilleggsutstyr” til selve hjemme-PC’en eller maskinvaren. Det har utviklet seg en praksis hvor ansatte kan få både digitale kameraer, videokameraer, spillkonsoller mv. gjennom en hjemme-PC ordning hos arbeidsgiveren. I de fleste tilfeller vil det ikke foreligge et ”tjenstlig behov” hos den ansatte for denne type utstyr, og vilkåret for å få tilleggsutstyret dekket gjennom hjemme-PC ordningen vil dermed normalt ikke være oppfylt. Anbudsgivere må derfor normalt innberette slike ytelser som en skattepliktig fordel for den ansatte.

Lenke til kommentar
-Dessuten, det er ingen som sier at man MÅ finansiere den over 3 år. - Så vidt jeg vet kan man også ta det over 2 år, og da får man jo også byttet utstyret fortere? (hvis man vil)

5102586[/snapback]

 

Har en kollega som tok det over noen mnd, så jeg tror ikke det er noen grense her. Men hvorvidt du kan fornye før etter 3 år kommer vel an på hva regelverket sier, dvs jeg aner ikke om du bare kan initiere en avtale hvert 3dje år.

5103668[/snapback]

 

For å få fullt skattefradrag, må det benyttes 3 år - max 1/3 av summen kan trekkes fra i skatten pr år...

Lenke til kommentar

Hmm... det sier vel sitt når det er organisasjonen IKT NORGE (http://www.ikt-norge.no/) som står bak websiden http://www.reddhjemmepc.no/ !!

 

Er vel kanskje ikke så rart de prøver å verne om denne ordningen, men jeg håper virkelig den blir som foreslått med en maksgrense på 10.000,-. Det måtte jo bare komme slik bransjen har opptrått. Hvem pokker har et vektig argument for å få med videokameraer, digitalkameraer, dyre tv'er og gud veit hva... Det er en ordning som har blitt sterkt misbrukt etter min mening.

 

Intensjonen er å gi folk et insentiv til å komme i gang og lære seg pc bruk og øke it kompetansen. Det holder lenge med en pc til 10.000 for det. Den er ikke ment som en offentlig støtte til folk som vil spille siste generasjon spill på den råeste pc'en på en diger lcd-skjerm...

 

Prisene på pc-utstyr har gått så mye ned de årene ordningen har vart og det er ikke lenger en så stor investering for folk å skaffe seg en kurant pc som når ordningen startet. Nei, sløyf hele greia sier nå jeg! Og trenger folk pc utstyr til jobb så får bedriften stå for relevant utstyr uansett.

 

De som griner om denne ordningen er uansett de som har snyltet og misbrukt ordningen mest.

Lenke til kommentar
De som griner om denne ordningen er uansett de som har snyltet og misbrukt ordningen mest.

5112379[/snapback]

Og du kan ikke komme på andre ting i det norske samfunnet som er mer urettferdig enn at norske arbeidstakere får ett par hundrelapper(max) pr mnd i skattelette? Det skal ikke bare være rettferdighet for dem som ikke arbeider, det skal også dryppe litt på dem som arbeider... Selv mener jeg hvertfall begge deler er like viktig. At ordningen blir misbrukt av noen er greit nok, men dette kan fikses og sannheten er nok at det er ett fåtall som benytter ordningen til å skaffe seg rådyre videokameraer, plasma skjermer etc. Fra ordningen i bedriften jeg selv arbeider i, så var vel det mest unødvendige ett speilreflekskamera fra Canon(EOS350 eller noe sånt), dog vet jeg ikke hvor mange som faktisk bestilte dette(jeg gjorde det ikke). Poenget mitt er selvsagt at det er snakk om ett fåtall som utnytter og misbruker her, ikke det store flertallet. Man får heller stoppe dem som utnytter og misbruker enn å "straffe" alle, det tjener ingen på i lengden.

 

Edit: mht dem som måtte mene at arbeidsgiver skal finansiere hjemmePC behov, så anbefaler jeg:

http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=293344

og da særlig legge merke til:

** Ansatte som benytter arbeidsgiverens PC og mobiltelefon utenom arbeidstiden, vil heretter få påslag i inntekten. I alt 1,3 milliarder kroner regner Finansdepartementet med å få inn i skatt av denne fordelen.

noe som innebærer at du ikke kan ta med deg mobiltelefon eller bærbar PC hjem, noe som sef er umulig for enkelte yrkesgrupper og blir forhåpentligvis stanset.

Endret av kindings
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...