Jump to content
Sign in to follow this  
HolgerL

GUIDE: SFF, barebone, etc. Hva betyr uttrykkene?

Recommended Posts

Små PC-er blir stadig mer populært. Men det er mange som ikke er helt i dus med de forskjellige uttrykkene. Her er en liten guide.

 

Stue-PC:

 

Dette er PC-er som er skapt for å plasseres, nettopp, i stua. Dette betyr at de har et pent design som passer inn blant diverse brunevarer, at de er små nok til å plasseres både her og der og at de ofte har teknologi som muligjør f.eks. DVD-visning, radio, TV-opptak, osv.

 

Her er et eksempel på hvordan stue-pc-er ser ut:

 

mega.jpg

 

SFF:

 

Nei, SFF er ikke Sveriges Filatelist Förbund. SFF står for Small Form Factor, og er en betegnelse på en type PC, eller nærmere bestemt en type kabinettform. Denne formen kjennetegnes ved at den er liten og ofte kubisk, som en stor skoeske. Det finnes mange typer SFF ute på markedet, noen med flere funksjoner enn andre.

 

Her er et eksempel på hvordan SFF ser ut:

 

s868520.jpg

 

Barebone:

 

Barebone er et uttrykk som beskriver "nesten ferdige PC-er". Det vil si at det er PC-er som selges med kabinett, hovedkort og strømforsyning, og hvor man så kjøper resten (prossessor, minne, skjermkort, etc) etter eget behov. Barebone beskriver, i motsetning til hva mange tror, PC-er i alle mulige former og størrelser, ikke bare SFF. Men det er en kjent sak at SFF-barebone er den vanligste barebonen. Shuttle er en kjent SFF-barebone-leverandør, sammen med MSI og andre.

 

HTPC:

 

HTPC står for Home Theater PC. Det er PC-er som er dedikert til visuell hjemmeunderholdning. Det vil si at de for eksempel kan vise DVD-er på TV-en, ta opp TV-sendinger til harddisken, spille spill og alle andre ting man kan gjøre med en PC. Det viktigste kjennetegnet er at en HTPC er koblet til TV-en, slik at den ikke er en "ren" PC. Men mer et hjemmeunderholdningssenter.

 

HW.no forklarer mer om HTPC under HDTV-guiden: http://hardware.no/art.php?artikkelid=8239&side=4

 

TV-kort:

 

De fleste nye skjermkort har en utgang som heter S-VIDEO. Denne utgangen kan brukes til å koble skjermkortet til en TV, på samme måte som man kobler skjermkortet til PC-skjermen. Denne utgangen kan bare sende bilder til TV-skjermen. Med et TV-kort derimot, får man mange flere muligheter. TV-kortet settes i datamaskinen på samme måte som et skjermkort (men det erstatter ikke skjermkortet), og den gir deg et større utvalg av ut- og innganger mellom PC-en, TV-en, videospilleren og TV-antennen/parabolen/kabelen. Med riktig programvare (som regel følger dette med TV-kortet) kan man blant annet ta opp TV-sendinger på PC-en, sende bilder og filmer fra PC-en til TV-skjermen eller videospilleren og mye mer

 

Her er et eksempel på hvordan et TV-kort ser ut:

 

DECODER%20DIGITAL%20TV%20CARD%20PCI%20FTA.jpg

 

Micro-ATX:

 

Micro-ATX er en type størrelsesform på kabinetter og hovedkort. Det er viktig med slike standarder slik at diverse kabinett og hovedkort passer sammen. Micro-ATX er noe mindre enn ATX, som er den "normale" formen. Men fortsatt ikke så merkbart mindre som "skoeske-PC-er".

 

Her er et eksempel på mcro-ATX-kabinetter:

 

7521USB.jpg

 

Mini-ITX:

 

Mini-ITX er en type størrelsesform som er skapt av selskapet VIA. Denne størrelsesformen er meget lik SFF-størrelsen, men det spesielle er at VIA selger hovedkort i mini-ITX-form løst fra kabinett el. I motsetning til SFF-leverandørene som nesten alltid selger hovedkort og kabinett sammen i en barebone-pakke.

 

Her er et eksempel på mini-ITX-hovedkort:

 

epia-m.jpg

 

Epia-N (tidligere nano-ITX):

 

Epia-N er en type størrelsesform på samme måte som mini-ITX. Epia-N er enda mindre igjen, og måler bare 12 x 12 cm. Det er bare VIA som har hovedkort i denne størrelsen, og deres kort støtter opptil 1 GHz CPU og 1 GB RAM, og har innebygd skjerm-, lyd- og nettverkskort. I tillegg har de presset inn en såkalt mini-PCI-port. Mer om dette og Mini-ITX på VIAs sider.

 

Her er et par eksempler på epia-N-hovedkort:

 

story0275.jpg

 

EPIA_N.jpg

 

 

MCPC (Media Center PC)

 

Dette er en stue-PC med TV-kort og fjernkontroll som kjører Microsoft Windows Media Center Edition. En fullverdig MCPC brukes til TV-fremvisning og -opptak, som video- og musikkjukeboks, som radio, som fotofremviser, til surfing og chatting på nettet. En HTPC, som også er en stue-PC, skiller seg fra en MCPC ved at fokuset mer ligger på høykvalitets lyd- og videoavspilling (hjemmekino). En MCPC kan ha flere mediaklienter, både set-top, håndholdte enheter og Xbox 360-er."

 

Kom gjerne med innspill.

Edited by HolgerLudvigsen
  • Like 2

Share this post


Link to post
Annonse
Linke til HW.nos HTPC-guide ;)

Etter utallige søk, må jeg nesten be deg om linken. :D

 

Tusen takk "undecover moderator" Dahle. ("bruker" under bildet) :D

Edited by HolgerLudvigsen

Share this post


Link to post

Blib: Consider it done. :)

 

Skal følge med på denne. fint om du tok med litt om tvkort og greier også der da :D

Jeg tok med den sparsomme informasjonen som jeg kan om dette. Kom gjerne med innspill, alle sammen. :)

Edited by HolgerLudvigsen

Share this post


Link to post
Ikke alle bildene fungerer..

Bildene er hotlinket fra andre servere, så det måtte skje før eller senere :(

 

Har fjernet de nå.

kan ikke du bare laste opp til hw nå, da?

Share this post


Link to post

fing guide :thumbup:

 

fikk svar på mye jeg lurte på som jeg følte ble for dumt og spøre om , sidne det virker som det vanlig viten ;)

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...