Gå til innhold

Stekepanne: Stål eller støpejern?


Anbefalte innlegg

Fra: https://cruciblecookware.com/no-no/blogs/tips-og-inspirasjon-til-kokekar-matlaging-baking/which-skillet-is-the-best-carbon-steel-pans-or-stainless-steel-pans

Det er en rekke egenskaper å ta hensyn til når man sammenligner karbonstål og rustfrie stekeplater, nedenfor er de vanligste.

Korrosjonsmotstand: Karbonstålpanner er korrosjonsbestandige, men rustfritt stål heter som det er av en grunn. Førstnevnte vil utvikle rust hvis den ikke behandles riktig, mens sistnevnte har rustbeskyttelse på grunn av legeringsblandingen i stålet.

Varmeledningsevne: Panner i rustfritt stål fungerer ikke bra når det kommer til varmeledningsevne med mindre de er supplert med en metallisk legering som kobber, noe som kan bidra til å øke varmebevaringsevnen. Varmefordeling er derimot ikke noe problem for panner i rustfritt stål. Stekepanner i karbonstål er mye bedre varmeledere og vil derfor forbli varme mye lenger når de tas av varmekilden. Dette er nyttig for at pannen ikke skal miste varmen når kald mat legges til den.

Sikkerhet i oppvaskmaskin: Karbonstålprodukter krever håndvask siden de kan deformere og ruste oppvaskmaskiner. Panner i rustfritt stål tåler derimot oppvaskmaskin.

Klistrighet: Selv om verken panner i karbonstål eller kjeler i rustfritt stål er helt non-stick kokekar, er karbonstålpanner den klare vinneren i denne forbindelse, noe som betyr at det er lettere for mat å feste seg til kokeoverflaten til en gryte i rustfritt stål. Påfør et non-stick-belegg på begge typer for best resultat.

Temperaturtoleranse: Begge materialene tåler høye temperaturer, men mat i en karbonstålgryte kan ta inn mer varme totalt sett. En panne i rustfritt stål kan svekkes hvis bunnen av pannen kommer i kontakt med en eksepsjonelt høy varmekilde.

Vekt: Ingen av pannetypene er så tunge som en støpejernspanne, karbonstålpanner er generelt litt tyngre å ta opp enn sine motstykker i rustfritt stål.

Allsidighet: Både rustfritt stål og karbonstål er fleksible og fungerer godt for mange forskjellige typer oppskrifter og matlagingsmetoder. Begge pannene er svært allsidige og begge er ovnssikre og fungerer godt på induksjonstopper.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
sverreb skrev (23 timer siden):

Her skal man gjerne trå litt forsiktig og vurdere nøye det de faktisk sier. De sier de ikke inneholder teflon som er en merkevare for PTFE fra DuPont (PTFE = Polytetrafluoroethylene). De sier også at de ikke inneholder PFOA (=Perfluorooctanic acid), det siste er temmelig selvsagt siden bruk av PFOA har værdt forbudt i matkontaktmatrialer en god stund.
At de ikke bruker teflon kan bety alt fra at de bruker PTFE fra noen andre en DuPont, at de bruker en annen fluoropolymer, eller ikke bruker fluorkarboner overhode.  Det finnes andre fluoropolymere enn PTFE, selv om PTFE er den klart vanligste. Fluoropolymere tenderer alle til å ha non-stick egenskaper siden karbon-fluor forbidelsen er så sterk at disse blir veldig lite reaktive. Å anta hva den påstanden fiskars kommer med faktisk betyr er dermed noe risikabelt siden det er langt fra entydig hva de sier her.

Mange såkalt kjeramiske non-stick panner bruker blandinger av fluorpolymere og kjeramiske ingredienser for å gjøre pannene mer mekanisk slitesterke, og siden teflon ble et belastet navn er det en god del panner som selges som kjeramisk non-stick men som fortsatt inneholder fluorkarboner.

 

 

det kan selvsagt være som man pleier si  "same shit, different wrapping" og ikke noe av det er optimalt mht. helse/langtidsbruk.

Jeg kjøpte et non-stick kjele/kasserolle-sett på Europris for rundt fire år siden. Vel hjemme på kjøkkenet oppdaget jeg at det stanket "kjemi" av de. Jeg googlet non-stick belegget som var oppgitt på etikettene, og fikk kun treff på kinesisk-språklige nettsider. Husker dessverre ikke varenavnet på dette stoffet, men var åpenbart av kinesisk opprinnelse.

Jeg ga det et forsøk, vasket de grundig og kokte også opp rent vann i alle sammen, og skylte av de avslutningsvis,  i tilfelle lukten kom av "rester" oppstått i selve produksjon prosessen, men hjalp ikke. De fortsatte å fylle kjøkkenet med særegen odør. Dermed endte de i søpla! -kanskje ekstrem beslutning (og sure penger tapt, var vel 450 kr./deromkring)

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Eg vart inspirert til å dra fram karbonstålpanna igjen. Var sånn delvis nøgd sist eg brukte den, men fungerer veldig bra så langt. Det var kanskje litt feil bruk tidlegare. Eg har laga mykje mat sidan den gang og litt meir peiling på riktig bruk i dag. Den er ikkje noko eg brukar til alt, men kombinert med panne i rustfritt stål så er teflonpanna lite brukt.

Denne kan brukast til pannekaker, men dei blir litt små. Til vanlege pannekaker tar eg heller fram steiketakka i stål, men karbonstålpanna fungerer bra til veldig tynne pannekaker som er så vidt innom ei varm panne. Der er den ypperleg sidan den magasinerer mykje meir energi enn den tynne stålplata på takka.

IMG_1756.jpeg

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Det er vanlegvis ikkje utstyret det står på, det er kokken. 

Ulike panner krev ulik teknikk, og ulike matrettar krev også ulik teknikk. 

Er du typen som settter steikeplata på maks når du skal varme opp? Og når du varmer opp steikepanna, kor varm lar du den bli før du legger i maten? 

Støypejern er suverent når du treng mykje varme over lengre tid som ved steiking av kjøtt, men støypejern er veldig lite egna dersom du berre vil slenge steikepanna på omnen, klekke to egg og ha ferdige speilegg etter 3 min. Skal du lage mat på den måten så vil ei tynnare steikepanne av stål eller aluminium være langt betre. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...