Gå til innhold

Sosiale medier er et gigantisk ekkokammer og et farlig politisk våpen


Nimrad

Anbefalte innlegg

Kort liten intro om meg selv før jeg starter fordi det er relevant for algoritmene til Facebook, instagram o.l. Jeg er i 30-årene, høyt utdannet, gift, ingen barn enda, men på vei. Jeg har stemt nasjonalt på alt fra Høyre til SV fordi jeg har enkeltsaker fra hver av dem som jeg brenner for. Jeg heller kanskje mer til høyresiden, men har en oppriktig frykt for et forskjellssamfunn, så derfor har jeg tendert til venstresiden noen ganger når jeg føler det gir mening. For bare et par uker siden "slettet" jeg Facebook og Instagram, det vil si deaktiverte. På instagram lagde jeg en helt fersk konto uten noe annen tilknytning enn min e-postadresse. 

Så til poenget: jeg fikk ordentlig bakoversveis da jeg begynte å gå gjennom feeden. Jeg vet ikke hva Meta antar om meg når jeg lager ny konto, men jeg ser et ekstremt skille i hva jeg presenteres. Nå ser jeg humoristiske innslag hvor det latterliggjøres at det kan finnes flere kjønn. Jeg ser poster hvor det snakkes om "menns mentale helse" som jeg i utgangspunktet synes er veldig bra, men det snakkes om i en kontekst av at "ingen andre bryr seg om dette", som jeg mener er helt feil vei/vinkling.

Jeg virker rett og slett å ha blitt plassert i "feil" gruppe basert på mine meninger. Det bekymrer meg faktisk ganske mye. Internett skulle vøre en åpen kilde til informasjon. Man kan gjerne oppsøke hva man vil selv, men det skulle være styrt av brukerne selv. Nå virker det å være motsatt. Vi blir alt for lett styrt av hva vi mates med. Jeg merker selv at jeg lar dette gå inn på meg selv om jeg ikke vil.

 

Er jeg alene eller er det flere som har sett dette? Nå var overskriften clickbait, men har dere som ikke har prøvd å slette sosiale medier opplevd at dere får presentert et ekkokammer?

  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Nimrad skrev (53 minutter siden):

har dere som ikke har prøvd å slette sosiale medier opplevd at dere får presentert et ekkokammer? 

Ja. Særlig Facebook er ramm på dette. Feeden min er en endeløs strøm av fotballsladder og videoer av gamle tv-spill. Spillene kommer nok fordi jeg er med i en gruppe for sånt. Fotballen vet jeg ikke, jeg er ikke unormalt interessert, men jeg leser jo sportsnyheter og ser en kamp nå og da. Det er vel noen bakgrunnstjenester som har plukket opp det. 

Politiske innlegg ser jeg lite av, enda det søker jeg opp aktivt. Forstå det den som kan. Men det er hvertfall åpenbart at det ikke er jeg som bestemmer hva jeg ser. 

Twitter / X er faktisk bedre der, enda så mye kjeft Musk får. Jeg har vært ivrig med funksjonen for å skjule kontoer, så det jeg får opp nå er stort sett relevant. Iblandet noen irrelevante, sponsede innlegg. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...