Gå til innhold

De nye kostholdsråd


Anbefalte innlegg

Jeg synes de er veldig fjerne, og ulogiske..

I Norge har vi feks mye gress og sau og kyr som spiser gress og høy, disse er kortreist mat som er miljøvennlig fordi gresset gror i Norge og Soja til veggis burgere og bananer kjøres med båt fra banan land og Soja fra USA og Kina.

Dette er stikk i strid med miljø.

Samtidig i Norge som har verdens strengeste alkohol og tobakk lover så er godteri hyllene på Rema, Kiwi og Meny likt som Las Vegas med svære høye hyller strategisk plassert rett ved kassa, slik at man ikke kan gå rundt...

Det farlige fettet til diabetes og hjerte og karsykdom har jeg lært kommer fra godteri og karbohydrater som potetgull.

Jeg vil dele en YouTube link fra Wolfgang og en norsk lege som jobber med dette.

Kostråd er altfor lite individuelt, og helt på tryne i klima setting. Iallefall i Norge som det ofte kun gror gress pga karrige land.

 

Endret av Gouldfan
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
8 minutes ago, Gouldfan said:

Jeg synes de er veldig fjerne, og ulogiske..

I Norge har vi feks mye gress og sau og kyr som spiser gress og høy, disse er kortreist mat som er miljøvennlig fordi gresset gror i Norge og Soja til veggis burgere og bananer kjøres med båt fra banan land og Soja fra USA og Kina.

Dette er stikk i strid med miljø.

Det er mye av kostholdet til de såkalte husdyra som også er importert soya, 30% av soyaen vi importerer går til fór.
Det er heller ikke gitt at lokal kjøttproduksjon har et lavere avtrykk enn importerte grønnsaker, selv en så krevende sak som avokadoen kommer bedre ut enn norsk lokalprodusert storfe.
https://www.faktisk.no/artikler/j7n90/nei-rodt-kjott-fra-breim-er-ikke-bedre-for-klimaet-enn-avokado-fra-chile

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Fordi vi krever høyt-ytende husdyr (mye melk/ull/kjøtt), blir til og med de kuene som får beite ute i sommerhalvåret gitt ekstra kraftfór. Mye soya der, ja. Ellers har vi en ressurs i Norge som ikke brukes lenger : geiter. Geitene var veldig viktige for å holde kulturlandskapet i orden, fordi de er browsere (ikke gressetere). Nå er kulturlandskapet mye ødelagt, det bare gror igjen. Noen geiter holdes riktignok, for melkas skyld, men geitekillinger blir ofte drept og kastet når de blir født, fordi ingen vil ha dem.

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Atib Azzad skrev (19 minutter siden):

Det er mye av kostholdet til de såkalte husdyra som også er importert soya, 30% av soyaen vi importerer går til fór.
Det er heller ikke gitt at lokal kjøttproduksjon har et lavere avtrykk enn importerte grønnsaker, selv en så krevende sak som avokadoen kommer bedre ut enn norsk lokalprodusert storfe.
https://www.faktisk.no/artikler/j7n90/nei-rodt-kjott-fra-breim-er-ikke-bedre-for-klimaet-enn-avokado-fra-chile

Om det ble krig så kunne disse dyrene, fått annet for, feks potetrester og høy, og for som ikke er spiselig for mennesker finnes.

Vi må ikke ha kraftfor, vi kunne laget erstatning..

Jeg spiser økologisk kjøtt som dessuten ikke skal ha kraftfor hva jeg vet.

Vi bruker Soja fordi det er rimelig og effektivt i fredstid, om det ikke gikk å bruke Soja kunne vi byttet det med substitutt tror jeg.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
Atib Azzad skrev (17 minutter siden):

Det er mye av kostholdet til de såkalte husdyra som også er importert soya, 30% av soyaen vi importerer går til fór.
Det er heller ikke gitt at lokal kjøttproduksjon har et lavere avtrykk enn importerte grønnsaker, selv en så krevende sak som avokadoen kommer bedre ut enn norsk lokalprodusert storfe.
https://www.faktisk.no/artikler/j7n90/nei-rodt-kjott-fra-breim-er-ikke-bedre-for-klimaet-enn-avokado-fra-chile

Det er klimagassutslipp fra co2.

Samtidig har Norge mer skog slik at engang ikke industrien vår påvirker iforhold til regnskapet slik jeg har hørt..

Fordi skogen vår tar opp Co2....

Dette er ikke med i klimamålet vårt selvom Tyskland og andre EU land har regnet inn skogen sin.

Samtidig har vi gass, og dette gjør at Norge "redder" klimaet i både EU og verden fordi det er mer miljøvennlig enn feks kull.

Umulig å redde kloden uten gass...

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar

Rådet om å ikke spise mer enn 350 gram kjøtt i uka holder vann vitenskapelig sett.

Litt kjøtt er helt greit i et ellers godt kosthold, men for mye av det gir belastning og fører gjerne til sykdom.

Mange får i seg alt for mye ultraprosessert mat og dette fører normalt med seg overvekt p.g.a. at det er for mye raske kalorier med for lite næring. Sunn ren og helt mat har ikke dette problemet.

Folk flest har godt av å spise velkomponerte vegetariske måltider (som gir god proteinkvalitet) med litt animalia i tillegg.

Ting som potetgull etc er ultraprosessert junkfood og bør begrenses for å ivareta langvarig helse.

Det er ikke noe automatikk i at ting med vegetarisk opphav alltid er sunt. Du kan ikke sette noe likhetstegn mellom brus og gulrot selv om Coca Cola Company prøver seg på det for å late som dem bryr seg (all calories count).

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
vidor skrev (13 minutter siden):

Rådet om å ikke spise mer enn 350 gram kjøtt i uka holder vann vitenskapelig sett.

Litt kjøtt er helt greit i et ellers godt kosthold, men for mye av det gir belastning og fører gjerne til sykdom.

Mange får i seg alt for mye ultraprosessert mat og dette fører normalt med seg overvekt p.g.a. at det er for mye raske kalorier med for lite næring. Sunn ren og helt mat har ikke dette problemet.

Folk flest har godt av å spise velkomponerte vegetariske måltider (som gir god proteinkvalitet) med litt animalia i tillegg.

Ting som potetgull etc er ultraprosessert junkfood og bør begrenses for å ivareta langvarig helse.

Det er ikke noe automatikk i at ting med vegetarisk opphav alltid er sunt. Du kan ikke sette noe likhetstegn mellom brus og gulrot selv om Coca Cola Company prøver seg på det for å late som dem bryr seg (all calories count).

Ultraprosessert kjøtt er jeg sterkt imot. Vi bruker kun økologisk kjøttdeig av det som er bearbeidet.

Derimot merker jeg en stor matbransje med lobbyister som skal få oss over på ultraprosessert alge og Soja mat som er enda billigere å produsere for matgigantene/lobbyister og som blir dyrere for oss mennesker å kjøpe....

Der vi blir enda sykere som folk.

Kjøtt og fett er sunt. Mye sunnere enn karbo grønnsaker og vegansk mat.

Det er få folk som blir syke av rødt kjøtt, unntaket kan være akrymalid hos gamle folk. Men da skal du spise mye svidd kjøtt, fritert mat er også i den gaten, feks pommes og chips, og fritert kjøtt.

kål som jeg er glad i kan feks gjøre enkelte dårlige i magen, meg selv også om jeg spiser mye kål. Samme er noen påvirket av melkeprodukter og laktose feks,og av korn cøliaki.

Men jeg har aldri hørt om intoleranse for rødt kjøtt.

Jeg er ikke Carnivore selv, men jeg vet at den dietten brukes medisinsk feks ved å eliminere matvarer, og det fungerer, ikke kun hos disse hipster trender diettene.

Jeg tror at vi mennesker er omnivore steinalder mennesker, og det gjør at mange naturlig har dårlig toleranse for feks korn.

Når det gjelder melk og meieriprodukter så har vi i Norge veldig høy toleranse sammenlignet med andre kulturer der kua ikke er like sentral i markultur.

I Norge så levde kornbønder og kjøttetere/ jegere og samlere i over 1000 år før de blandet seg kulturelt.

Endret av Gouldfan
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Kakkelfant skrev (6 minutter siden):

Kjøtt allergi (alpha-gal syndrome (AGS)) kan man få av flått bitt (for det meste i USA).

 

https://www.cdc.gov/ticks/alpha-gal/index.html

https://www.cdc.gov/ticks/alpha-gal/products.html

Ok takk for info.

Vi har jo såklart infisert kjøtt som salmonella, var en sak om det nylig i Norge på barn pga et kjøttpålegg, husker ikke om det var salmonella.

Men grønnsaker og brød kan også være infisert med bakterier og mugg feks om det ikke er behandlet riktig.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
38 minutes ago, Gouldfan said:

Det er få folk som blir syke av rødt kjøtt, unntaket kan være akrymalid hos gamle folk. Men da skal du spise mye svidd kjøtt, fritert mat er også i den gaten, feks pommes og chips, og fritert kjøtt.

Det er mye som tyder på at høyt forbruk av rødt kjøtt er årsak til økt forekomst av hjerte- og karsykdom og andre typiske livsstilsykdommer. Så ikke akutt sykdom men noe som går over tid. 
 

Sjekk denne filmen om du kan: https://www.forksoverknives.com/the-film/

  • Liker 2
Lenke til kommentar
59 minutes ago, Gouldfan said:

Det er klimagassutslipp fra co2.

Samtidig har Norge mer skog slik at engang ikke industrien vår påvirker iforhold til regnskapet slik jeg har hørt..

Fordi skogen vår tar opp Co2....

Dette er ikke med i klimamålet vårt selvom Tyskland og andre EU land har regnet inn skogen sin.

Samtidig har vi gass, og dette gjør at Norge "redder" klimaet i både EU og verden fordi det er mer miljøvennlig enn feks kull.

Umulig å redde kloden uten gass...

Altså, det er jo din tråd, men dette er bare vage nesten urelaterte tangenter til hva jeg skrev.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det er en stund siden dette kom opp i media, men jeg husker jeg reagerte på at noen av rådene var begrunnet med miljøhensyn. Det syns jeg blir feil. Kostholdsråd burde fokusere på hva som er bra for kroppen, punktum. Miljøhensyn er viktig det, men det passer ikke i den diskusjonen. 

Ellers er det sikkert lurt det de har kommet frem til... Jeg følger ikke så mye med på slikt. Prøver å spise variert, rene råvarer og mye grønnsaker, og så går det helt skeis noen ganger med taco og frossenpizza. Sånn som nordmenn flest, tenker jeg. :)

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Feynman skrev (2 minutter siden):

Det er mye som tyder på at høyt forbruk av rødt kjøtt er årsak til økt forekomst av hjerte- og karsykdom og andre typiske livsstilsykdommer. Så ikke akutt sykdom men noe som går over tid. 
 

Sjekk denne filmen om du kan: https://www.forksoverknives.com/the-film/

Nei det er feil det er Insulin og diabetes og de små kolesterol partikler som gjør dette.

Les deg opp om sukker og karbohydrater fra feks brød og kjeks og snacks.

Fett og kjøtt blir ikke små kolesterol partikler som er farlig. Men sukker og karbohydrater blir omdannet til farlig fett i leveren. Og folk får fettlever og diabetes.

Problemet med studier (uten at jeg ennå har lest din) bortsett fra at de er sponset av matgigantene som lobbierer med sin coca Cola og planteburgere er at de fleste er store observasjons studier......

Lenke til kommentar
Atib Azzad skrev (6 minutter siden):

Altså, det er jo din tråd, men dette er bare vage nesten urelaterte tangenter til hva jeg skrev.

Ser du på videoen jeg gav særlig den siste så er det mye vi kunne kuttet annet enn maten.

Vet du hvor mye en sydentur eller flere lengre reiser i året, med fly forurenser? Og hva det gir av kreft fare?

Om de klarer å få til elektrisering av traktor i landbruk og transport, eller annen energi kilder så gjør ikke rapen og fisen fra storfe like mye forskjell.

Vidunderet med kua er at den lager både kjøtt og meieriprodukter av noe vi ikke kan spise nemlig gress....

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
Feynman skrev (12 minutter siden):

Det er mye som tyder på at høyt forbruk av rødt kjøtt er årsak til økt forekomst av hjerte- og karsykdom og andre typiske livsstilsykdommer. Så ikke akutt sykdom men noe som går over tid. 
 

Sjekk denne filmen om du kan: https://www.forksoverknives.com/the-film/

Jeg klarer ikke se den linken uten å dele adresse, ellers skulle jeg tatt en titt.

Jeg fører en Keto inspirert diett med delvis faste, spiser to måltider om dagen..

Kunne spist mer sau og lam og geit som ikke har metan, men er glad i fredagsbiffen min.

Lenke til kommentar
8 minutes ago, Gouldfan said:

Jeg klarer ikke se den linken uten å dele adresse, ellers skulle jeg tatt en titt.

Jeg fører en Keto inspirert diett med delvis faste, spiser to måltider om dagen..

Kunne spist mer sau og lam og geit som ikke har metan, men er glad i fredagsbiffen min.

Det er to amerikanske leger som står bak det hele. Dietten er stort sett å ikke spise for mye og stort sett plantebasert. Kjøtt er greit, men man bør begrense inntaket, og maten bør være «så hel som mulig», altså mindre prosessert. Det er med en del helsestatistikk fra bl.a. Kina hvor det en periode nesten ikke var kjøtt å spise og så fikk mange omtrent vestlig kosthold på kort tid. Norge er brukt som eksempel der hjertesykdom gikk ned voldsomt under andre verdenskrig. Akkurat dette er kanskje et litt svakt punkt, da ikke bare kjøtt forsvant, men også smør og tobakk. Men nå mener jeg at smør har ufortjent dårlig rykte.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
29 minutes ago, Gouldfan said:

Ser du på videoen jeg gav særlig den siste så er det mye vi kunne kuttet annet enn maten.
Vet du hvor mye en sydentur eller flere lengre reiser i året, med fly forurenser? Og hva det gir av kreft fare?
Om de klarer å få til elektrisering av traktor i landbruk og transport, eller annen energi kilder så gjør ikke rapen og fisen fra storfe like mye forskjell.
Vidunderet med kua er at den lager både kjøtt og meieriprodukter av noe vi ikke kan spise nemlig gress....

Det er sikkert greit det altså, jeg bare påpekte to svakheter i argumentasjonen du kom med i utgangspunktet, jeg skal ikke bli med på en reise om alt mulig annet.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Folk som er vegetarianer respekterer jeg, men brødet og potet må man kutte ned på pga insulin faren.

Jeg vet ikke hvordan det går i en vegetar diett.

Jeg spiser havregryn med økologisk upastevrisert h melk og med litt frukt(ikke mye) eller egg og bacon med bønner.

Deretter spiser jeg middag, ofte med kjøtt eller fisk.

Jeg har helt kuttet chips og unngår godis, om jeg unner meg noe så sløyfer jeg måltid til 1 om dagen.

Dette fungerer for meg, men jeg er ikke enig i at vi skal kutte kjøtt eller meieriprodukter pga helse eller klima..

Da er det mer sundt for miljø å rasjonere unødvendig flyturer til ferier.

For helse så er det mye mer viktig med kjøtt og smør.

Jeg steker kun med smør nå, det metter bedre og smaker bedre. Etter Eriks råd så er det kun raps som brukes i meget begrenset område..

Unngå solsikkeolje.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
Atib Azzad skrev (30 minutter siden):

Det er sikkert greit det altså, jeg bare påpekte to svakheter i argumentasjonen du kom med i utgangspunktet, jeg skal ikke bli med på en reise om alt mulig annet.

Om du tenker på Soja i for som i kraftfor så har du rett, men samme Soja brukes i vegetarmat også. Kun 30% går til for.

Det er selvfølgelig økonomiske årsaker til det samt at det er fornuftig billig energi i kraftfor.

Jeg velger kjøtt som ikke har kraftfor, men det er ikke så dyrt med slikt i Sverige her jeg bor da...

Om de gjorde om energi kilde til landbruk fra diesel til annen diesel eller el, og bytter for så blir miljøe regnskapet helt annerledes.

Norge kommer til å gå dunken uten kyr og sau.

 

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...