Gå til innhold

Er protestantismen den eneste riktige religionen?


Anbefalte innlegg

HvemFormetMeningeneDine skrev (44 minutter siden):

Du må gjerne tro på motsetninger i Guds ord, fri vilje til det.

Det gjør jeg jo ikke.

Jeg tror at Bibelen er skrevet av mennesker og at disse menneskene skrev ned de mytene de trodde på, og når alle disse tekstene ble satt sammen, ble det naturlig nok mange motsetninger. 

Dette er ikke veldig kontroversielt, og er et syn som deles av de fleste forskere, inkludert de fleste kristne, bortsett fra de mest fundamentalistiske bibeltro. 

Det neste spørsmålet er jo da om Bibelen er inspirert av, eller inneholder Guds ord, noe alle kristne naturlig nok tror. Jeg og andre ateister, samt de fleste tilhørende andre enn de Abrahamittiske religionene tror jo naturlig nok at de ikke inneholder spor av Guds ord overhode, bare menneskers myter, selv om de kan være basert på kilder av ekte hendelser.

Jeg er helt klar over at det finnes mange religiøse, og har lite problem med det. Men jeg har problemer med sånne som deg, som har et fundamentalistisk syn om at alle problemer i Bibelen må bortforklares for å stemmer med den forutbestemte fasiten om at Bibelen er perfekt, uansett hva som står der.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Capitan Fracassa skrev (1 time siden):

Jeg tror at Bibelen er skrevet av mennesker

Det er riktig. Tenk hvordan du ville reagert hvis Skaperen lot fullkomne serafer skrive den.

 

Capitan Fracassa skrev (1 time siden):

at disse menneskene skrev ned de mytene de trodde på

Der er vi uenig, bibelen er historie, godt bekreftet av arkeologien. 
Profetiene i bibelen bør du sjekke opp, du vil bli like overrasket hvis du tar deg tiden.

Endret av HvemFormetMeningeneDine
Lenke til kommentar
Aiven skrev (4 timer siden):

Nå er vel en av tingene som kjennetegner norsk lutheranisme, i det minste statskirkevarianten, at man ikke tolker Bibelen bokstavelig. Så her bjeffer du nok opp i feil, vante tre :)

For å presisere: jeg er enig i at trådstarters påstand ikke er spesielt god, men det er heller ikke din kritikk av den.

Det er jo greit at lutheranismen ikke legger opp til en bokstavtro tolkning, men nå er, som du selv har påpekt i et av dine andre innlegg, lutheranismen kun en del av protestantistisk tradisjon.  Jeg bjeffer heller ikke opp mot noe tre her. Jeg burde kanskje sitere noen av de andre innleggene her, da det virket åpenbart på meg at noen som har kommentert i tråden, mener at Bibelen skal ligge til grunn som referanse for hva "riktig" religion er, samt at den skal tolkes bokstavelig. Denne for eksempel:

HvemFormetMeningeneDine skrev (11 timer siden):

Skaperen tester ikke mennesker med ondet ting. Jakob: Ingen som møter prøvelser, må si: «Jeg blir prøvd av Gud.» For Gud kan ikke prøves med det som er ondt, og han prøver heller ikke selv noen med det som er ondt.

«Men Herren gjorde faraos hjerte ubøyelig..»

Ja, Skaperens befaling om å slippe over 3 millioner slaver fri gjorde faraos hjerte hardt.

Når Bibel-sitater brukes som løpende argumenter, og man viser til en guddommelig inngripen som påvirket faraoen av Egypt, må jo det sies å være en ganske bokstavtro tolkning av teksten. Det er heller ikke akkurat et ubestridt faktum at tre millioner israelitter har vandret fra Egypt til Palestina på en førti år lang reise, men det brukes her som et premiss i tolkningen av den øvrige teksten.

Det er jo også andre retninger innenfor protestantismen som legger bokstavelig tolkning av Bibelen, riktignok innenfor egen tradisjons tolkning som grunnlag, for eksempel Brunstad Christian Church. (https://snl.no/Brunstad_Christian_Church_-_Smiths_venner, sitat: "Bibelen er det eneste autoritative skriftet i BCC, og bibelbruken kan karakteriseres som konservativ. Det kan blant annet innebære en oppfatning om at Bibelen har universelle gyldighet (sic.), og at kristne skal være villige til å rette seg etter bibelske regler, også hvis de kolliderer med vanlige oppfatninger i storsamfunnet. [...] Forskjeller mellom BCC og andre protestantiske trossamfunn" osv)

Skal man ekskludere ikke-lutheranske protestantiske kirker i diskusjonen, gir ikke trådens tittel en mening, eller man burde kanskje tydeliggjort at det gjelder (en bestemt tolkning av) lutheransk protestantisme. For diskusjonens del er det jo heller ikke uproblematisk å begrense hvem som skal omfattes av "riktig" religion, all den tid da for eksempel økumenisk samarbeid ligger til grunn for utvikling og samarbeid innenfor de ulike kristne trossamfunn.

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
HvemFormetMeningeneDine skrev (2 timer siden):

Der er vi uenig, bibelen er historie, godt bekreftet av arkeologien. 

Hvilke deler av Bibelen utover de vanlige historiske fakta som ikke har noe med Gud å gjøre, er bekreftet av arkeologi? 

Sitat

Profetiene i bibelen bør du sjekke opp, du vil bli like overrasket hvis du tar deg tiden.

Som sagt så har jeg lest Bibelen. Jeg er nok ikke så lettlurt som deg, for jeg stiller høyere krav til en profeti enn at en del av boken sier at noe skal skje og en annen del av boken sier det skjedde. 

Jeg er heller ikke overrasket over at profetiene i Harry Potter skjedde i siste boka. 

Men hvis du har noen profetier som beviselig har skjedd, og som ikke er så vage at de kan passe med mye forskjellig, så blir jeg imponert, men da må du komme med tekststed, og ikke bare en tom, ubegrunnet påstand som her. 

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
gustav2 skrev (1 time siden):

når jeg ser denne tråden konkluderer jeg med at alle går til helvete

Så du har opphøyd deg til dommer? 

Aiven skrev (1 time siden):

Hmm, tenkte jeg hadde et godt innlegg på forrige side. Jaja, sånn kan det gå ;)

Ja, du hadde et saklig og godt innlegg 😀

Dessverre holder det visst ikke til å unngå helvete, i følge @gustav2 👿

  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
HvemFormetMeningeneDine skrev (9 timer siden):

Der er vi uenig, bibelen er historie, godt bekreftet av arkeologien. 
Profetiene i bibelen bør du sjekke opp, du vil bli like overrasket hvis du tar deg tiden.

Deler av Bibelen er historie, men er også deler som arkeologi, og vitenskapelig metode for øvrig, avkrefter, som skapelsesberetningen, syndfloden, diverse ættetavler om opphav, samt utgangen fra Egypt. Det er ikke unikt for Bibelen. Man møter mye de samme problemstillingene med fakta og fiksjon blandet i blant annet Snorres kongesagaer, hvor de er mindre nøyaktige jo lengre bak man går i tiden. Mye i Bibelen lar seg heller ikke bekrefte eller avkrefte, særlig i historisk tid fram til kong David. Skal man bruke arkeologi til å bekrefte Bibelen, men avfeie det når arkeologi kommer fram til at noe ikke har skjedd, eventuelt ikke skjedd som beskrevet? 

Endret av Cascada81
typo, begrep
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Capitan Fracassa skrev (8 timer siden):

Hvilke deler av Bibelen utover de vanlige historiske fakta

Ikke sant!

 

Capitan Fracassa skrev (8 timer siden):

som ikke har noe med Gud å gjøre, er bekreftet av arkeologi? 

Mener du feks at havet Skaperen delte for hans folk fortsatt skulle være delt, for å bekrefte bibelen? Ta deg en tur på British museum å se hvor mye som bekrefter bibelsk historie.

 

Capitan Fracassa skrev (8 timer siden):

Jeg er nok ikke så lettlurt som deg, for jeg stiller høyere krav til en profeti

Ja det har du fri vilje til å mene, men er du sikker på at du ikke er så lettlurt.
For denne verdens gud har blindet de ikke-troendes sinn, så de ikke skal se lyset fra det herlige gode budskap om Kristus, som er Guds bilde.

I denne tråden får du vite hvem som er denne verdens gud.

Føl deg ikke for selvsikker før du har gransket nok, velment råd.

Lenke til kommentar
HvemFormetMeningeneDine skrev (12 minutter siden):

Mener du feks at havet Skaperen delte for hans folk fortsatt skulle være delt, for å bekrefte bibelen?

Nei. Men jeg mener at når du påstår at Bibelen er bekreftet av arkeologi, så burde du kunne komme med minst ett konkret  eksempel på dette.

Du hevder at Bibelen er bekreftet av arkeologi, og du hevder at den inneholde profetier som ville overraske meg, og når jeg ber deg om eksempler og tekststeder, så svarer du uten å komme med ett eneste!

Jeg husker du påsto at jeg ikke hadde lest Bibelen, og ba meg komme med tekststeder, noe jeg gjorde, så jeg synes det er pussig av deg å ikke komme med ett eneste, men bare snakke det vekk.

HvemFormetMeningeneDine skrev (20 minutter siden):

Ja det har du fri vilje til å mene, men er du sikker på at du ikke er så lettlurt.

Jeg er helt klar over at jeg som alle andre mennesker tar feil, og ofte kan tro på noe som ikke stemmer. Men nettopp derfor forsøker jeg å bruke gode metoder til å skille fantasi fra sannhet, og derfor ber jeg deg og andre om å begrunne påstandene sine, akkurat som jeg selv bør begrunne påstandene mine.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Capitan Fracassa skrev (5 timer siden):

Nei. Men jeg mener at når du påstår at Bibelen er bekreftet av arkeologi, så burde du kunne komme med minst ett konkret  eksempel på dette.

https://armstronginstitute.org/29-touring-the-bible-at-the-british-museum
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_inscriptions_in_biblical_archaeology

 

Capitan Fracassa skrev (5 timer siden):

Jeg er helt klar over at jeg….. tar feil, og ofte kan tro på noe som ikke stemmer.

Bra utgangspunkt.

Endret av HvemFormetMeningeneDine
Lenke til kommentar
HvemFormetMeningeneDine skrev (5 minutter siden):

Okei, så da du skrev at arkeologi bekrefter Bibelen, så mente du egentlig bare at arkeologi bekrefter at noen av byene og kongene som nevnes i Bibelen har eksistert, men at det ikke finnes noe arkeologi som bekrefter de overnaturlige påstandene i Bibelen?

I så fall er vi helt enige.

Jeg venter allikevel på minst ett skriftsted med eksempel på de overraskende profetiene i Bibelen.

Sitat

Bra utgangspunkt

Ja, du burde forsøke det du også. 😃

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
HvemFormetMeningeneDine skrev (1 time siden):

Way ahead…🙂

Du er «way ahead» i å «ta feil og tro på noe som ikke stemmer» (som var sitatet vi diskuterte)! Artig 😃

Men nå merker jeg at jeg begynner å bli lei av at du sjelden diskuterer sak eller begrunner påstandene dine, selv når jeg gjentatte ganger ber deg om det. At du hevder at Bibelen er sann, uten annet grunnlag enn at Bibelen selv sier det, er ikke veldig interessant å diskutere.

Men si gjerne fra hvis du vil diskutere sak, det er flere påstander i tråden her du bare har droppet å begrunne, så det er nok å ta av.

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Capitan Fracassa skrev (57 minutter siden):

Du er «way ahead» i å «ta feil og tro på noe som ikke stemmer…Artig 😃

Jakob: For hvis noen hører ordet, men ikke gjør etter det, er han lik en mann som ser på ansiktet sitt i et speil.  Han ser på seg selv, og så går han bort og glemmer straks hvordan han ser ut.

Capitan Fracassa skrev (59 minutter siden):

Men nå merker jeg at jeg begynner å bli lei av at du sjelden diskuterer sak eller begrunner påstandene dine, selv når jeg gjentatte ganger ber deg om det

Da burde du være voksen nok til å ikke lire av deg sitater som over? 🫡

Lenke til kommentar
Capitan Fracassa skrev (2 timer siden):

Du er «way ahead» i å «ta feil og tro på noe som ikke stemmer» (som var sitatet vi diskuterte)! Artig 😃

Men nå merker jeg at jeg begynner å bli lei av at du sjelden diskuterer sak eller begrunner påstandene dine, selv når jeg gjentatte ganger ber deg om det. At du hevder at Bibelen er sann, uten annet grunnlag enn at Bibelen selv sier det, er ikke veldig interessant å diskutere.

Men si gjerne fra hvis du vil diskutere sak, det er flere påstander i tråden her du bare har droppet å begrunne, så det er nok å ta av.

Hva er det egentlig som er interessant med denne evindelige fingerpekingen? Er det noen som blir opplyst eller ser noen nye perspektiver med dette?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
gustav2 skrev (13 timer siden):

debatten er dårlig for det eneste du bør gjøre er å akseptere sannheten

Jeg savner tiden da slike som deg sto på et gatehjørne og skrek om dommedagen. Det var liksom litt mer liv i dere da. En svak setning som det der gir liksom ikke like mye inntrykk på meg så jeg tror helvete venter.

Endret av AvgAug
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...