Gå til innhold

Reddit tar livet av tredjeparts apper. Krever 20 millioner dollar i året for API


Anbefalte innlegg

Overskriften sier det meste, Reddit vil fom 1 juli kreve betaling for at tredjeparts apper skal ha tilgang til deres API ( application programming interface ) Det vil si at apper som Apollo til Iphone eller fks Infinity til Android ( og en haug andre ) vil forsvinne, ikke sjanse i havet at de klarer å hoste opp 20 millioner dollar pr år for tilgang til API. Dette er nok bare et trekk fra reddit sin side for å ta livet av tredjeparts apper.

Personlig har jeg brukt Apollo til Iphone i godt over 3 år nå, da den er så mye bedre på alle områder en den offisielle appen til Reddit. Ikke har den reklame, ikke suger den tom telefonen for batteri og brukergrensesnittet er så mye bedre en Reddit sin egen.

For min del kommer jeg til å ha en ting mindre å være hekta på, ikke søren om jeg kommer til å gå over til den forferdelige appen til Reddit.

Jeg bruker også reddit på pc, men ikke i like stor grad som Apollo. old.reddit.com er vel neste ute som skal nedsables, da kommer reddit til å være mer eller mindre dødt for min del.

Hva er deres tanker rundt dette? Bruker dere noen tredjeparts apper for Reddit?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vel, strengt tatt så vil vel Reddit ta $0,00024 per oppslag til deres API, eller med andre ord $12 000 for 50 mill. oppslag.

Det koster tross alt en del å drive slike API'er i båndbredde, servere osv, og det er Reddits innhold som andre bruker til å tjene penger, deriblant Apollo.

Problemet til Apollo, er at de angivelig gjør 7 milliarder forespørsler mot API'et til Reddit, per måned.
Det igjen vil føre til utgifter i størrelsesorden $20 mill. pr. år.

Elon Musk har vel forøvrig hevdet at Twitter vil ta $42 000 for 50 mill. oppslag til deres API, 3.5 gang mer enn Reddit.

Greia her er at man i større grad tvinger utviklere av appene til å cache innhold og lage sine egne løsninger for throttling og den slags, slik at de ikke lenger bombarderer API'et til Reddit med 7 milliarder oppslag i måneden.

Apollo har vel rundt en million brukere, så hver av disse står angivelig for 7000 oppslag til Twitters API hver måned
 

Endret av 0laf
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Firefox med Ublock fungerer greit på Android, sjølv om ein stadig er prisgitt brukargrensesnittet til Reddit. Ein må vel å merka slå av annoyances i innstillingane til Ublock for å sleppa konstant mas om å installera Reddit-appen.

På iOS reknar eg med Brave (evt. andre nettlesarar med innebygd reklameblokkering) kan brukast.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Brave på pc blokkerer ikke reddit reklame hos meg hvertfall, reklamefritt på old.reddit.com dog

@0laf

Hele poenget er å drive brukere over på sin egen app, jeg regner med mange vil gå over selv om det virker som det er stor motstand fra den gjengse reddit bruker. De burde ansette fyren som har laget Apollo appen til å lage en ny official app. 

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-7QKwQIfm
0laf skrev (45 minutter siden):

Problemet til Apollo, er at de angivelig gjør 7 milliarder forespørsler mot API'et til Reddit, per måned.
Det igjen vil føre til utgifter i størrelsesorden $20 mill. pr. år.

Jeg synes argumentet ditt er godt.

Men hva tjener Reddit på de 7 milliarder forespørsel kontra utgiften?

Lenke til kommentar
Bugle skrev (Akkurat nå):

Men hva tjener Reddit på de 7 milliarder forespørsel kontra utgiften?


De tjener jo ingenting nå, ettersom man ikke tjener penger på API-oppslag.
De pengene er det Apollo som tjener, ettersom deres app koster penger (eller er reklamefinansiert).

Spørsmålet er vel heller, hvor mye tjener Apollo på å bruke Reddit sitt innhold?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Bugle skrev (11 minutter siden):

Men hva tjener Reddit på de 7 milliarder forespørsel kontra utgiften?

Direkte inntjening er som 0laf sier kr 0,-

Direkte utgift er vanskelig å si. Men de er høye. Det koste å levere 7.000.000.000 forespørsler pr måned - og det bare til Apollo! Legg på alle andre som bombarderer deres api med forespørsler, og du forstår at dette er enorme utgifter. 

Indirekte inntjening, i form av at andre selskaper lager gode apper og brukeropplevelser, som gjør at folk bruker plattformen, er vrient å kvantifisere. Men det er jo noe ...

---

Apollo har åpenbart svært liten grad av cache på sin side. Dersom de mellomlagret all data, kunne de klart seg med brøkdelen så mange forespørsler. Jeg fatter ikke at de trenger å sende flere milliarder med forespørsler pr måned. 

Men å ha kjapp og god cache koster. Da må de betale for slike løsninger. Ved å bombardere Reddit sine api'er har de nok sluppet unna med litt lavere driftskostnader. Dette er det nå slutt på. Og da spørs det om appen er liv laga. Det blir gjerne for dyrt, ja!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
qualbeen skrev (Akkurat nå):

Apollo har åpenbart svært liten grad av cache på sin side. Dersom de mellomlagret all data, kunne de klart seg med brøkdelen så mange forespørsler. Jeg fatter ikke at de trenger å sende flere milliarder med forespørsler pr måned. 


Jeg tenkte i grunn det samme.

Det pleier å være "god oppførsel" når man bruker API'er at man både har et fungerende system for cache, og at man bruker noen form for throttling, slik at enorme mengder forespørsler ikke sendes på en gang, men deles over noe tid osv. men da kan man kanskje også kunne oppleve noe treghet i Apollo-appen fra tid til annen, beroende på hvordan det løses.

Jeg tipper Apollo har tatt en lettvint utvei.
Deres app kjører lokalt hos brukeren, og de har trolig verken noe system for cache eller app-wide system for throttling av forespørsler og den slags, alle forspørsler sendes direkte til Reddit.

Reddit igjen må stå for båndbredde, lagring og caching av alt sammen, mens Apollo knapt har en server, de klarer seg nok kanskje med toppen hosting til noen tiere pr. måned for en veldig enkel nettside som lenker til Apple Store.


Det er begrenset med nytt innhold hver dag på Reddit, det er selvfølgelig enorme mengder med nytt innhold, men det er likevel begrenset. I tillegg er mye obskure greier, ting nesten ingen følger med på, gamle tråder som sjelden besøkes osv.

Jeg tipper at svært mye av trafikken fra brukere av Apollo-appen går til noen få populære tråder, som r/funny og lignende, og at dersom Apollo selv cachet det innholdet på egne servere, så kunne de dramatisk redusere antallet oppslag til Reddits API.

Dette er selvfølgelig langt mer komplisert enn en enkel app som kjører lokalt, som fortløpende henter all data fra Reddit, uten noen form for kontroll.
Et system med cache og kontroll krever servere, databaser, sammenligninger og samkjøring av forespørsler osv. som da måtte gått gjennom Apollos eget system og servere, i stedet for direkte til serverne til Reddit, slik det trolig gjør i dag.

Med andre ord, folka bak Apollo tjener store penger på at Reddit tar alle utgiftene og mesteparten av jobben.
Nå klager de fordi Reddit vil ha sin del av kaka, eventuelt at Apollo tar sin del av jobben, slik det vanligvis er når man bruker andres API.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-7QKwQIfm

7 milliarder visninger som henviser direkte til Reddit må jo ha noen form for verdi til Reddit?

Uten dette ville kanskje ikke min autokorrekt foreslå reddit og ikke Reddit?

Lenke til kommentar
Bugle skrev (9 minutter siden):

7 milliarder visninger som henviser direkte til Reddit må jo ha noen form for verdi til Reddit?


Verdi, kanskje. Inntjening, niks.

Dette er API-oppslag, hvor det går en forspørsel til Reddit, og Reddit svarer med råtekst tilbake.
Disse brukerne besøker ikke Reddit sine nettsider og ser reklame, eller betaler noe til Reddit for dataene, så inntektene er null, nada, niks.

Den eneste verdien er at disse brukerne generer mer innhold og er aktive på plattformen.
Det koster dog en hel del penger å levere 7 milliarder svar per måned til disse brukerne, som ikke generer en cent i direkte inntekt til Reddit.

Disse brukerne er dog på Apollo sin app, og betaler for den, ser reklame osv. slik at inntektene går til Apollo, utgiftene går til Reddit.

Hvorvidt $20 mill. per år er en rimelig sum for 7 milliarder oppslag, eller er helt spinnvilt, vet ikke jeg?
Det kommer an på hva Apollo og lignende tjenester tjener på de dataene de per i dag får gratis av Reddit?

Men igjen, det finnes tekniske løsninger som trolig vil redusere antallet oppslag Apollo gjør til Reddits servere dramatisk, og dette er løsninger som er ganske vanlig å benytte seg av, slik at man som tidligere nevnt ikke bombarderer Reddits servere med unødvendige forespørsler, men leverer mye fra cache i stedet, men det igjen krever at Apollo tar en større del av utgiftene og jobben.

Endret av 0laf
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Problemet er vel at det ikke er så enkelt å bare klaske på en Varnish-løsning for Apollo, siden Reddit sitter på all kunnskap om ny innholdproduksjon og en har ingen garanti for cacherelevans med mindre dette er push fra Reddit. Det enkleste er nok å ta godt betalt og ikke endre noe som helst, men tipper Reddit egentlig bare ønsker å ditche API-løsningen via å prise seg ut.

Lenke til kommentar
vidor skrev (7 timer siden):

Problemet er vel at det ikke er så enkelt å bare klaske på en Varnish-løsning for Apollo..


Nei, så enkelt er det ikke.

I dag laster brukere ned Apollos app, installerer den på telefon e.l. og alle forespørsler går trolig direkte fra brukeren til Reddit, som igjen svarer tilbake til brukeren.
Sannsynligvis går ingenting av den enorme trafikken innom Apollo.

Det Apollo trolig må gjøre for å redusere forespørsler, er å sende all trafikken til seg selv først.
Hvis bruker A spør etter det nyeste fra en populær tråd, for eksempel r/funny, så går forespørselen til Apollo, som så henter dette fra Reddit, og lagrer det.

Så kommer bruker B, C, D ... osv. og også spør etter r/funny, i løpet av en gitt tidsperiode.
Apollo trenger da bare sjekke timestamp på innholdet de har lagret, og avgjøre om det er "nytt nok", eller må hentes på nytt, altså noen form for TTL (Time To Live).

Hvor lang den tidsperioden bør være, kommer an på hvor kritisk det er med det aller nyeste innholdet, trafikken de har, og annet.

Apollo sender gjennomsnittlig i løpet av en måned 3 forespørsler til Reddit hvert eneste sekund.
På tider av døgnet når flere brukere er aktive, så er nok det tallet langt høyere, og på andre tider langt lavere.

Hvor kritisk er det at brukere av Apollo får de nyeste dataene fra en slik tråd? 
Må de ha det hvert millisekund, eller kan de vente noen sekunder fra det er publisert?

Sannsynligvis kan de vente noen sekunder, uten å merke noe som helst.

Reddit støtter også en form for aggrering av forespørsler.
Altså man kan sende én forspørsel, å spørre om mange ting samtidig.

Det betyr at Apollo kan lage et køsystem, samle opp det brukere spør etter, og sende forespørsel til Reddit for eksempel annen hvert sekund ( eller sjeldnere, basert på trafikk e.l. ).

Har man 10 brukere i løpet av ett sekund som har etterspurt data, så trenger man altså ikke sende 10 forespørsler umiddelbart til Reddit, man kan avvente litt, sette det sammen og sende det som en enkelt forspørsel, og få "svar" på alt samtidig, dette er noe Reddit anbefaler.

Da kan man i mange tilfeller redusere antallet forspørsler med over 90%, kun ved aggregering.

Videre vil det være normalt med throttling, slik at man ikke sender en haug med forespørsler samtidig, men har en venteperiode på noen millisekunder mellom hver av de, for at Reddits endepunkt skal henge med osv.

Det er veldig mange måter å gjøre dette på, men det er høyst trolig mulig å redusere antallet forespørsler til Reddit dramatisk ved at Apollo tar seg av sin egen trafikk, lagrer data, og gjør noen grunnleggende kontroller og caching, men det koster selvfølgelig penger for Apollo det også.

Endret av 0laf
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Apollo er gratis og har ikke noe reklame. Den tilbyr ekstra funksjonalitet gjennom enten et engangskjøp eller et abonnement.

Det er laget av en enkel utvikler, ikke et team. Så det er ikke slik at det er et stort firma bak Apollo som blir millionærer av å vise reklame til folk, som man kan tro av noen av kommentarene her.

Problemet for Reddit er nok nettopp det at Apollo ikke viser noen reklame, så det blir kun utgifter og ingen inntekter.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
10 hours ago, 0laf said:


Verdi, kanskje. Inntjening, niks.

Dette er API-oppslag, hvor det går en forspørsel til Reddit, og Reddit svarer med råtekst tilbake.
Disse brukerne besøker ikke Reddit sine nettsider og ser reklame, eller betaler noe til Reddit for dataene, så inntektene er null, nada, niks.

Den eneste verdien er at disse brukerne generer mer innhold og er aktive på plattformen.
Det koster dog en hel del penger å levere 7 milliarder svar per måned til disse brukerne, som ikke generer en cent i direkte inntekt til Reddit.

Disse brukerne er dog på Apollo sin app, og betaler for den, ser reklame osv. slik at inntektene går til Apollo, utgiftene går til Reddit.

Hvorvidt $20 mill. per år er en rimelig sum for 7 milliarder oppslag, eller er helt spinnvilt, vet ikke jeg?
Det kommer an på hva Apollo og lignende tjenester tjener på de dataene de per i dag får gratis av Reddit?

Apollo Pro koster en engangsum av 59 kroner,  Apollo tjener ikke en eneste dollar på reklame, da det ikke finnes reklame i appen.

Men jeg ser poengene dine 0laf, noen sted må vel pengene hentes fra. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Sidekick skrev (3 timer siden):

Apollo Pro koster en engangsum av 59 kroner ...


Mens Apollo Ultra koster 17,- per måned, eller 143,- per år. Eventuelt kan man betale 550,- for "livstid".

Så kan du gange det med en million brukere, dersom alle som bruker appen regelmessig hadde betalt for Pro eller Ultra.

Det er også mulig å kjøpe nye ikoner for 55,- (er dog inkludert i Ultra).

Endret av 0laf
Lenke til kommentar

Har du tall på antallet som har kjøpt Ultra da @0laf ? blir jo bare spekulering å ta de tallene med i regnestykket. Jeg har brukt Apollo med Pro i årevis, har ikke hatt behov for ekstra juggel som de tilbyr i Ultra. Mener personlig det er uansett en cash grab fra Reddit sin side, de tjener godt på reklame på nettsidene sine samt sin egen crappy app. 

 

Lenke til kommentar
Sidekick skrev (30 minutter siden):

Har du tall på antallet som har kjøpt Ultra da @0laf ?


Nei, åpenbart ikke. De tallene er det vel kun Apollo som har, med mindre de har publisert de offentlig?

Poenget er vel uansett at Apollo tjener gode penger, særlig dersom det er kun en person som står bak, på fritiden.
Samtidig tar Reddit alle utgiftene, uten å få en krone av inntektene.

Det er en feilfordeling her, og jeg ser ikke helt problemet med at Reddit forsøker å få sin del av inntjeningen, da det tross alt er de som står for,  alt egentlig.

Hvorvidt prisingen deres er riktig, vet som nevnt ikke jeg?
Samtidig så høres 7 milliarder oppslag i API'et til Reddit hver måned, for en brukbase på kanskje en million brukere, helt hinsides ut, og det må gå an å begrense dette.

Twitter har som nevnt lagt seg betydelig høyere i pris, og noe av forklaringen derfra var nettopp misbruk at deres API, hvor enkelte aktører sender enorme mengder forepørsler til API'et, hvorav mange sikkert er unødvendige.

Den virkelige grunnen til Twitters prising, er kanskje at Elon trenger penger? Hvem vet?

Endret av 0laf
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...