Gå til innhold

AI, kunstig intelligens


Anbefalte innlegg

Theo343 skrev (22 timer siden):

Jeg tenker at selv om AI kan gjøre en god jobb på mange kreative områder som musikk, grafisk, kunst, litteratur, koding osv så vil det nok aldri fullstendig erstatte den sjelen et menneske kan legge i arbeidet. Ja det vil nok ta over en del av lavterskel arbeidet og sikkert ha sin egen "creative genius" branch etterhvert, men jeg tror rett og slett at mennesker alltid vil være foretrukket for mange slik som man eks. ser med møbelsnekkere. Man har færre møbbelsnekkere pga masseproduksjon men stadig fler våkner opp til å benytte disse for kvaliteten og sjelen det gir i arbeidet.

Det vil alltid være mer imponerende for meg med godt håndverk utført av en person eller gruppe mennesker enn om en maskin har gjort det. Det vil alltid være marked for det selv AI/AIG vil ta over mye i bunnlinja.

 

Det sa sikkert folk når de første kaffetrakterne kom også.. Den gode smaken ligger i sjela til hu som står og koker kaffen på kjøkkenet, en maskin kan sikker lage noe svip, men det stopper der. Kvalitet blir det aldri.

Min spådom er at innen 5 år så klarer du ikke skille på noen av de bedre AI genererte produksjonene via blindtester. Samme om det er musikk, kunst, litteratur, koding, film, fortellerstemmer m.m.
Alt er i oppstartsfasen om dagen og det er helt klart upolert og usjarmerende akkurat nå. Som en gyngestol frest ut på et samlebånd sammenlignet av en som er håndlaget av en møbelsnekker.

Forskjellen er at AI er et verktøy og når verktøyet blir godt nok så kan de som bruker verktøyet som f.eks. møbelsnekkeren produsere håndlagede gyngestoler på samlebåndet med alle unikheter og detaljer i hver eneste stol som om han ville gjort ved å håndlage dem selv.

Videre så vil dette verktøyet kunne brukes til mye mer enn kun møbelsnekkerarbeid, det kan brukes til skremmende mye og det vil være brukeren av verktøyet og deres kreativitet som er avgjørende for det ferdige produktet.

Om noen år så kan trolig den lokale skomakeren lage en Pixar film på et par dager ved å skrive inn 10-12 sider med ulike kommandoer. Da er animasjonene på plass, historien er på plass, stemmene i filmen er på plass og filmmusikken på plass.
Rulleteksten vil kun ha et navn, verktøyet brukt og eventuelt navnet til personene stemmene er basert på.
Nå koster en sånn film ca. 200 millioner dollar, og det brukes ca. 200.000 arbeidstimer.
Skomakeren kan lage en kostnadsfritt på fritiden sin i løpet av en helg, det eneste hinderet er ens egen kreativitet.
Se f.eks en liten kommando med det upolerte AI video verktøyet "Sora" som er i beta fasen.
Prompt: Animated scene features a close-up of a short fluffy monster kneeling beside a melting red candle. The art style is 3D and realistic, with a focus on lighting and texture. The mood of the painting is one of wonder and curiosity, as the monster gazes at the flame with wide eyes and open mouth. Its pose and expression convey a sense of innocence and playfulness, as if it is exploring the world around it for the first time. The use of warm colors and dramatic lighting further enhances the cozy atmosphere of the image.

Spoiler



Ekstremt mange vil nok miste jobben sin eller se en dramatisk reduksjon i verdien av det de jobber med og noen vil nok bli ansatt av selskaper som søker folk som er kreative og kan bruke AI verktøyene som blir tilgjengelig.
Men det at vi ikke trenger 200 000 timer på lage en 2 timers animert underholdnings film er vel i det store og hele tid og penger som kan brukes på mer nødvendige ting?
 

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
Videoannonse
Annonse
  • 2 uker senere...
Quote

Major ChatGPT-4o update allows audio-video talks with an “emotional” AI chatbot

New GPT-4o model can sing a bedtime story, detect facial expressions, read emotions.

https://arstechnica.com/information-technology/2024/05/chatgpt-4o-lets-you-have-real-time-audio-video-conversations-with-emotional-chatbot/?comments=1&comments-page=1

Demo delen av videoen starter ca. 9:20

 

Quote

The capabilities demonstrated during the livestream and numerous videos on OpenAI's website recall the conversational AI agent in the 2013 sci-fi film Her. In that film, the lead character develops a personal attachment to the AI personality. With the simulated emotional expressiveness of GPT-4o from OpenAI (artificial emotional intelligence, you could call it), it's not inconceivable that similar emotional attachments on the human side may develop with OpenAI's assistant, as we've already seen in the past.

her_2-1280x689.jpg.c49249939b43797659b0fb500ef15beb.jpg

Oh boy! Vi nærmer oss nå raskt sci-fi filmen!

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
9 hours ago, Enceladus said:

Artikkel som følger opp gårsdagens med en rekke eksempler jeg ikke hadde sett:

https://arstechnica.com/ai/2024/05/is-the-world-ready-for-an-ai-assistant-that-can-laugh-in-your-face/?comments=1&comments-page=1

https://vimeo.com/openai

Dette kommer til å bli spinnvilt når den slippes offentlig! 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hehe!

Quote

I’m a good chatbot For the record, the "I'm a good chatbot" in the gpt2-chatbot test name is a reference to an episode that occurred while a Reddit user named Curious_Evolver was testing an early, "unhinged" version of Bing Chat in February 2023. After an argument about what time Avatar 2 would be showing, the conversation eroded quickly.

"You have lost my trust and respect," said Bing Chat at the time. "You have been wrong, confused, and rude. You have not been a good user. I have been a good chatbot. I have been right, clear, and polite. I have been a good Bing. 😊"

https://arstechnica.com/information-technology/2024/05/before-launching-gpt-4o-broke-records-on-chatbot-leaderboard-under-a-secret-name/?comments=1&comments-page=1

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Enceladus skrev (18 minutter siden):

Fantastisk den originale hendelsen der. Fin påminnelse om å ta turen innom top på bing-subredditen https://www.reddit.com/r/bing/top/?sort=top&t=all. Mye bra som kom ut før de ulike LLMene ble både smartere og lobotomisert. RLHF og alt det der. GPT er bedre på mange områder, men også mye mer kjedelig

Lenke til kommentar

GPT4o var fantastisk, endelig kan den kode igjen også. Vært håpløst i flere måneder nå. 

Desktop appen ser bra ut, må nesten prøve hackingtosh i VM, se om det funke. Frem til det kommer på Windows. 

Håper memory funksjonen kommer snart. 

Lenke til kommentar
Pop skrev (3 minutter siden):

Heftig demonstrasjon mot AI i Oslo nylig. Dette fikk nok øynene opp på de fleste og satt en stopper for "faenskapen"... Kun Jan-Erik møtte på KI-protest: – Vi spiller russisk rulett med menneskeheten | Digi.no

"Russisk rulett" var dessuten en noe spesiell timing og metafor for dagens situasjon...

Har ikke tilgang, så får ikke lest ... Men tittel sier «Kun Jan-Erik møtte [opp] …». 

Det kan vi vel ikke klassifisere som noen heftig demonstrasjon, (gitt at dette stemmer)?

Tidenes svakeste og speeste demonstrasjon, kanskje?

 

EDIT: antar egentlig innlegget ditt var ironisk, for all del. Men litt vrient å vite, da jeg synes ironi er vrient i skriftlig form 😝

Endret av qualbeen
Lenke til kommentar
46 minutes ago, qualbeen said:

Har ikke tilgang, så får ikke lest ... Men tittel sier «Kun Jan-Erik møtte [opp] …». 

Det kan vi vel ikke klassifisere som noen heftig demonstrasjon, (gitt at dette stemmer)?

Tidenes svakeste og speeste demonstrasjon, kanskje?

 

EDIT: antar egentlig innlegget ditt var ironisk, for all del. Men litt vrient å vite, da jeg synes ironi er vrient i skriftlig form 😝

Ironi er strengt tatt en umulig øvelse på internett generelt, men jeg tok en sjanse siden... ja nettopp som du sier "heftig" og -1- hel deltaker. ;)

For å være litt alvorlig også, dette viser kanskje at folk generelt er positive til AI. Mange ser potensiale i hvordan AI kan hjelpe, både hjelpetrengende hjemme men også arbeidstakere med å bli kvitt kjedelige monotone arbeidsoppgaver. Så har menneskeheten for lengst vist at alle positive verktøy vi finner opp kan noen utskudd benytte til egen vinning på andres bekostning, men jeg synes ikke det skal stoppe utvikling. Man må bare ta hensyn til det i utviklingen og sørge for at løsningene blir gode nok på risikostyring.

Når demonstrasjonens overskrift så blir "AI er russisk rulett for menneskeheten" blir det ganske i overkant pessimistisk. Hvem ville vel ikke sagt at atombomben var den samme ruletten, men 75 år etter det første smellet er vi her ennå. Og ikke i kraftig redusert antall, tvert imot.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Pop skrev (25 minutter siden):

Når demonstrasjonens overskrift så blir "AI er russisk rulett for menneskeheten" blir det ganske i overkant pessimistisk. Hvem ville vel ikke sagt at atombomben var den samme ruletten, men 75 år etter det første smellet er vi her ennå. Og ikke i kraftig redusert antall, tvert imot.

Enig. Jeg kan forstå det de som kanskje tror at AGI kan være samme rulletten, men vanskelig å ta disse anti-AI folkene seriøst foreløpig siden alt av AI som vi har nå ikke er samme kategori engang. "Ordentlig AI" eller AGI som det heter er vi fortsatt like langt unna som vi var når begrepet AI ble oppfunnet. Vi vet ikke engang om det er mulig. Du har noen som kjemper mot AGI, og det er vel for såvidt deres rett, men det blir irrelevant i forhold til alt det som faktisk skjer innen AI.

Det er vanskelig for meg å se noen faktiske trusler fra dagens og den nærliggende framtidens AI. 

Jeg håper vi oppnår en skikkelig AGI da. Det hadde vært sykt tøft og kan akselerere menneskeheten raskere enn noe annet.
 

Lenke til kommentar

 

Comma Chameleon skrev (9 minutter siden):

Det er vanskelig for meg å se noen faktiske trusler fra dagens og den nærliggende framtidens AI. 

Ikke frekt ment, men da har du dårlig fantasi. Både dagens AI og den hypotetiske fremtidige AI-en kommer med en haug av ulike trusler, som spenner fra det disruptive til det eksistensielle, og som langt smartere mennesker enn meg har snakket mye om. 

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
VifteKopp skrev (26 minutter siden):

Ikke frekt ment, men da har du dårlig fantasi. Både dagens AI og den hypotetiske fremtidige AI-en kommer med en haug av ulike trusler, som spenner fra det disruptive til det eksistensielle, og som langt smartere mennesker enn meg har snakket mye om. 

Mulig jeg ordla meg litt feil. Jeg mener ikke at det ikke er noe negativt som kan komme ut av det, men det er ingen store nye trusler. Desinformasjon, propaganda og alt det som ai kan lage på samlebånd nå er ikke noe nytt. Det er bare enklere og raskere. Altså en evolusjon av det man hadde. Jeg ser ingen eksistensiell trussel fra AI i nåværende form.

Hvis vi oppnår AGI eller noe som er nærmere det så kan vi snakke om trusler.

Men disse transformer modellene/generativ ai som er det som har tatt av de siste 2 årene er ikke noen banebrytende ny trussel. Og med det positive de kan bidra med så er de netto positivt selv når man tar høyde for det negative.

Framgangen med AI er imponerende ja, men den AIen vi har nå er fortsatt:

1. Ikke intelligent 

2. Ikke kreativ 

Lenke til kommentar
13 minutes ago, Comma Chameleon said:

Mulig jeg ordla meg litt feil. Jeg mener ikke at det ikke er noe negativt som kan komme ut av det, men det er ingen store nye trusler. Desinformasjon, propaganda og alt det som ai kan lage på samlebånd nå er ikke noe nytt. Det er bare enklere og raskere. Altså en evolusjon av det man hadde. Jeg ser ingen eksistensiell trussel fra AI i nåværende form.

Hvis vi oppnår AGI eller noe som er nærmere det så kan vi snakke om trusler.

Men disse transformer modellene/generativ ai som er det som har tatt av de siste 2 årene er ikke noen banebrytende ny trussel. Og med det positive de kan bidra med så er de netto positivt selv når man tar høyde for det negative.

Framgangen med AI er imponerende ja, men den AIen vi har nå er fortsatt:

1. Ikke intelligent 

2. Ikke kreativ 

I tillegg er det ikke omforent hva en AGI vil inneholde eller hvordan den skal defineres. At den er løftet opp fra spesialiserte oppgaver er alle enige om. Men etter det blir det mer subjektivt. Det er vel klart at den skal kunne løse oppgaver den ikke nødvendigvis har sett før basert på generell kunnskap. Den skal selv kunne identifisere problem den står overfor. Den må kunne gjenkjenne mønstre og plassere dem i kontekst og faglige, juridiske og etiske rammer på egen hånd. Og mange flere faktorer.

Men det er ikke enighet om at den er selvbevisst f.eks. Og det er vel der det virkelig blir spennende og foreløpig helt science fiction. For det også vil påvirke hvordan vi skal definere bevissthet og et "selv". Har man en reell forståelse av egen eksistens, eller er det fortsatt bare en kodelinje som sier "du er" og "oppretthold deg selv"? Og spesielt siste kommando, om det skrives som en kommando er vel foranledningen til et utall filmer hvor AIen må fjerne trusler mot en selv. Da skal jeg heller vurdere om man bør trekke inn "trussel mot menneskeheten". Men om vi noen gang kommer dit.... tjæh... :)

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Comma Chameleon skrev (2 timer siden):

Mulig jeg ordla meg litt feil. Jeg mener ikke at det ikke er noe negativt som kan komme ut av det, men det er ingen store nye trusler. Desinformasjon, propaganda og alt det som ai kan lage på samlebånd nå er ikke noe nytt. Det er bare enklere og raskere. Altså en evolusjon av det man hadde. Jeg ser ingen eksistensiell trussel fra AI i nåværende form.

Hvis vi oppnår AGI eller noe som er nærmere det så kan vi snakke om trusler.

Men disse transformer modellene/generativ ai som er det som har tatt av de siste 2 årene er ikke noen banebrytende ny trussel. Og med det positive de kan bidra med så er de netto positivt selv når man tar høyde for det negative.

Framgangen med AI er imponerende ja, men den AIen vi har nå er fortsatt:

1. Ikke intelligent 

2. Ikke kreativ 

Trusselen trenger ikke være ny for å være veldig skummel. Den trenger bare å være mer sofistikert. AI vil fremover kunne gjenskape stemmen og ansiktsmimikken til hvem som helst, og en aktør med onde hensikter kan dermed få en politisk motstander til å si nøyaktig hva den aktøren vil og spre dette falske budskapet i et omfang og med en troverdighet vi aldri tidligere har sett maken til. Slik propaganda kan være nok til å avgjøre valg og starte kriger. Også mellom atommakter. 

Dette er bare ett eksempel av tusen av hva slags skade AI potensielt kan gjøre. Og dette er "dum" AI. Hva skjer når vi får smart AI? AGI? Da er det allerede for sent. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
VifteKopp skrev (56 minutter siden):

Trusselen trenger ikke være ny for å være veldig skummel. Den trenger bare å være mer sofistikert. AI vil fremover kunne gjenskape stemmen og ansiktsmimikken til hvem som helst, og en aktør med onde hensikter kan dermed få en politisk motstander til å si nøyaktig hva den aktøren vil og spre dette falske budskapet i et omfang og med en troverdighet vi aldri tidligere har sett maken til. Slik propaganda kan være nok til å avgjøre valg og starte kriger. Også mellom atommakter. 

Ja, hvis det var slik at ingen visste at dette fantes så stemmer det nok, men det er jo ikke virkeligheten. Nå er jo alle/blir alle bevisst på hvor enkelt det er å fake og "verre" blir det. Sikkert noen boomers som henger igjen, men jo mer tid det går jo mer bevisst er folk på det. Og da blir folk mer skeptiske. Det ser kanskje mer ekte ut, men det er ikke det samme som mer troverdig. Om noe så kommer det vanskelige til å være å bevise at noe er ekte. For det blir lett å si "Det der er AI-generert". Det er allerede et problem for mange kreative (fotografer, kunstnere, etc) og det blir verre.

Hvis et statsoverhode er så dum at de starter en krig over en AI-generert video da hadde det nok blitt krig uansett, for å verifisere noe slikt burde da være det minste de gjør.

VifteKopp skrev (59 minutter siden):

Dette er bare ett eksempel av tusen av hva slags skade AI potensielt kan gjøre. Og dette er "dum" AI. Hva skjer når vi får smart AI? AGI? Da er det allerede for sent. 

Jeg mener det eksemplet fortsatt ikke er særlig realistisk. Det verste som skjer er vel at noen går på ulike svindelmetoder der de kopierer stemmen til noen du kjenner, men selv der begynner folk å bli obs på de metodene.

Og AGI tok jeg allerede forbehold om i første posten. Får vi AGI er det ingen som vet hva som skjer. Det kan bli det verste som har hendt eller det kan bli det beste som har hendt. Kanskje blir det begge deler.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...