Gå til innhold

La oss diskutere dagligvareprisene


Gjest Slettet-Lk8eL7iw

Anbefalte innlegg

Vi har 2 Rema butikker, mindre enn 10 minutters gangavstand mellom de, og ingen av butikken er noen gang fulle. 
Begge drives med overskudd, så jeg tviler på at den minste legges ned med det første fordi det åpner opp for at en konkurrent kommer. 

Det er flere folk på Obs når det er tilnærmet dødtid. 

Videoannonse
Annonse
Simen1 skrev (9 timer siden):

men ikke nødvendigvis større

Utvalg, jeg vil ha utvalg!

BadCat skrev (7 timer siden):

Der jeg bor er det 650 meter med bil mellom de to største Rema 1000. I luft/gangavstand er det omtrent halvparten så langt.

Jeg klarer 4 spar på 4 min med bil. Alle er like store med de samme varene. 

Raskere skrev (23 minutter siden):

En stor kostnad hos butikkene er Arbeidsgiveravgift, som er 14,1%. Dersom en f.eks. kunne senket denne til 5% så hadde det gjerne vært lettere å konkurrere for mindre butikker, som ikke er i kjeder, som ikke har så høy omsetning (i begynnelsen).

Man kan ikke bare drive med markedsvridende tiltak sånn uten videre, eller gi avkall på et titalls milliarder i skatteinntekter ved å gjøre det over hele linja.

Egentlig var det et enormt feilgrep å innføre TO mva-satser, en for mat og en for andre ting. Dette var en hestehandel som bondepartiet SP sto i spissen for i sin tid. Dette var mange titalls milliarder redusert skatteinntekt til staten som må tas inn på andre måter, samtidig som "prisreduksjonen" bare går til overdådig eiendomsinvestering hos matvarekjedene. Så vi betaler på en måte dobbelt opp for dette "prislette"-tiltaket.

Man må heller se på andre tiltak for å få ned matprisene, som å øke verdien av vår valuta, senke tollmurene, kreve mer transparens i alle ledd i matvarebransjen for å unngå dårlig konkurranse (grådige påslag) og skjerpe konkurransen. Kanskje innføre konsesjonsområder for butikker der man har 1 butikk pr 5 000 innbygger eller noe sånt og der konsesjon i to naboområder ikke skal gis til samme kjede. Da unngår man at alle kjedene bygger stort om kapp bare for å kuppe konkurrentens territorie.

Endret av Simen1
Raskere skrev (18 minutter siden):

En stor kostnad hos butikkene er Arbeidsgiveravgift, som er 14,1%. Dersom en f.eks. kunne senket denne til 5% så hadde det gjerne vært lettere å konkurrere for mindre butikker, som ikke er i kjeder, som ikke har så høy omsetning (i begynnelsen).

Bullshit, går rett i lomma på eierene i Sveits. De tjener milliarder og betaler de ansatte smuler... 

Jarmo skrev (49 minutter siden):

Regjering etter regjering har lovet bedre konkurranse og billigere mat. Likevel dominerer Rema, Coop og Norgesgruppen.

https://www.nrk.no/ytring/det-hele-foles-kjent.-og-det-er-det-1.17433816

Et mulig svar peker mot det som sjelden diskuteres – og aldri prioriteres: importvernet. Konkurransetilsynet har over tid pekt på at det norske importvernet ikke bare beskytter bøndene. Det beskytter også etablerte grossister og kjeder mot utenlandsk konkurranse.

Vi vil gjerne fortsatt ha bønder i Norge pga selvforsyning i krisetider. Og for å bevare kulturlandskapet og tradisjonene. Karrig jord i et forholdsvis kaldt klima med mye regn og kort sesong. Årsaken til at mange nordmenn utvandret til Amerika.

  • Liker 1

Dersom matsvinnet faktisk reduseres i butikkene så kan det gi lavere snittpriser på mat fordi mindre mat trenger å produseres for å mette befolkninga. Jeg tror det kan bety at normalprisen beholdes. Kun større kvanta av datovarer.

Må si meg enig med noen lengre opp her om at egne datohyller trolig vil avvikles, til fordel for automatisk trekk i kassa på varer med kort gjenværende holdbarhet. Så f.eks melk med 1 dag og 10 dager gjenværende holdbarhet kan bli stående samme sted, og man må bare passe på å se på datoen når man plukker. Men det må jo opplyses f.eks på hylleetiketten hvor nært datoen prisen settes ned og hvor mye den settes ned. Og datoen må jo inn i QR-koden sånn at kassa vet om prisen skal settes ned eller ikke.

Vi kan jo også spekulere i at prisen justeres i flere trinn, godt regulert i forskrifter. F.eks for melk:

Dato om 2 dager: -30%

Dato dagen etter: -50%

Dato samme dag: -70%

Så kan folk handle på dato etter forventet forbruk og spare noen kroner, mens alle produsenter og ledd sparer seg for unødvendig produksjon som bare går i søpla i enden av kjeden.

Sånn kan man definere en rabatt-trapp for ulike varegrupper.

Subara skrev (5 minutter siden):

Vi vil gjerne fortsatt ha bønder i Norge pga selvforsyning i krisetider. Og for å bevare kulturlandskapet og tradisjonene. Karrig jord i et forholdsvis kaldt klima med mye regn og kort sesong. Årsaken til at mange nordmenn utvandret til Amerika.

Det er praktisk talt umulig å få en konstruktiv debatt om hvordan tollmurene (bare ordet importvern, som om det var et slags forsvar og ikke akkurat det samme som Trump er så kritisert for) skal formes for å sikre norske verdier best mulig. Da mener jeg ikke bare de ~1% som er bønder, men hele befolkningens interesser, der matpriser er en svært stor del av det. Den 1%-en klarer gjennom sitt eget yrkesparti og halvstatlige halvpolitiske organisasjoner å torpedere et hvert forsøk på konstruktive endringer. Konservatisme, subsidier og tollmurer kjøres fram som universalløsninger og nærmest hva som helst kan hestehandles fram for deres økonomiske interesser.

  • Liker 1
Simen1 skrev (45 minutter siden):

Det er praktisk talt umulig å få en konstruktiv debatt om hvordan tollmurene (bare ordet importvern, som om det var et slags forsvar og ikke akkurat det samme som Trump er så kritisert for) skal formes for å sikre norske verdier best mulig. Da mener jeg ikke bare de ~1% som er bønder, men hele befolkningens interesser, der matpriser er en svært stor del av det. Den 1%-en klarer gjennom sitt eget yrkesparti og halvstatlige halvpolitiske organisasjoner å torpedere et hvert forsøk på konstruktive endringer. Konservatisme, subsidier og tollmurer kjøres fram som universalløsninger og nærmest hva som helst kan hestehandles fram for deres økonomiske interesser.

Det virker komplisert, men når det går utover hva som kommer på tallerkenen hos hele befolkningen må noe gjøres. I tillegg til lite utvalg i matvarebutikkene, som en annen i tråden påpeker.

Jeg har ellers ikke spesielt god innsikt i den økonomiske delen, hva som påvirker hva.

Bønders arbeidsinnsats synes jeg er veldig imponerende. Og at de står på uansett, selv om de vet at årets sesong fort kan bli spolert av dårlig vær. Ett av flere yrker som er vanskelig å få til å gå med overskudd. Men hvis man klarer å tilpasse seg et marked, finne sin nisje osv.. ha en annen jobb ved siden av.

Ellers er det inn med livsstilsendringer og småbruk. Jon Almaas og kone får brynt seg og lager underholdning av det. Gårdsbruk som del av det grønne skiftet.

Håper at det som skjer nå i dagligvarebransjen gjør prisene mer overkommelige.

Endret av Subara
  • Liker 1
BadCat skrev (23 minutter siden):

Jeg kunne ha trengt 100x dyrere mat. Bunnen av skjorta går ikke over navlen og det begynner å bli vanskelig å finne større og større skjorter.

Ja, fedmeproblemer hjelper ikke ved lavere prising av mat.

Da blir det vel å handle i grønnsaksdisken og å legge inn mer turgåing i hverdagen. Lese kalorier på emballasjen.

Slanke kan også ha "usynlig fett" rundt hjerte og kar, så det gjelder for alle. Men de har lettere for å finne klær som passer. 

  • Liker 1
BadCat skrev (1 time siden):

Jeg kunne ha trengt 100x dyrere mat. Bunnen av skjorta går ikke over navlen og det begynner å bli vanskelig å finne større og større skjorter.

Hva med 1000% tollmur på skjorter over L i stedet for? Da vil jo det bli en ekstra motivasjon til å gå ned i vekt, akkurat som dyrere mat. Dette blir mye mer målrettet mot de som har fedmeproblemer og skal ikke gå ut over alle normalvektige. Eller alle størrelser over L må være i fargen signalgul, som en slags offentlig fedme-shaming-gapestokk.

Det hadde tatt seg ut med lignende tiltak i matbransjen. Kupponger på fett og sukker-produkter. Maks 1 kg fett og 2 kg sukker pr måned inkludert alt av ferdigrodukter, restaurant, egenimport osv. Bruker man opp kvota si på macern første uka så blir det havregrøt resten av måneden.

Endret av Simen1

Ja, man kan slite etter 30+ hvis man er utrent men slank. Diverse systemer i kroppen funker ikke tilstrekkelig uten muskelmasse.

Jeg greide å gå forbi burgerhylla sist. tilbudet med 20% er tross alt tilgjengelig i hele sommer. Fella ble at jeg stakk innom Bunnpris og der var det 4x Billy's til 45kr.
image.png.aebfafe0a0ff07eee61658b555b00f84.png

Jeg har absolut ikke behov for å kjøpe mat på tilbud, men det føles mye bedre enn å kjøpe til ordinær pris.

9 minutes ago, Simen1 said:

Hva med 1000% tollmur på skjorter over L i stedet for? Da vil jo det bli en ekstra motivasjon til å gå ned i vekt, akkurat som dyrere mat. Dette blir mye mer målrettet mot de som har fedmeproblemer og skal ikke gå ut over alle normalvektige. Eller alle størrelser over L må være i fargen signalgul, som en slags offentlig fedme-shaming-gapestokk.

Det hadde tatt seg ut med lignende tiltak i matbransjen. Kupponger på fett og sukker-produkter. Maks 1 kg fett og 2 kg sukker pr måned inkludert alt av ferdigrodukter, restaurant, egenimport osv. Bruker man opp kvota si på macern første uka så blir det havregrøt resten av måneden.

L går ikke over skuldrene, men det er magen som gjør at XL og XXL ikke lenger passer. Jeg skal holde et foredrag foran mange mennesker om 6 uker. Skjule seg bak en vid frakk.

Tilbud på mat og PC-utstyr er minst like giftig for meg. Det blir for mye av det. Hvem vil ikke kjøpe når det er billig.

Endret av BadCat
Subara skrev (3 timer siden):

Bønders arbeidsinnsats synes jeg er veldig imponerende. Og at de står på uansett, selv om de vet at årets sesong fort kan bli spolert av dårlig vær. Ett av flere yrker som er vanskelig å få til å gå med overskudd. Men hvis man klarer å tilpasse seg et marked, finne sin nisje osv.. ha en annen jobb ved siden av.

Absolutt! De aller fleste jobber beinhardt for relativt dårlig betaling. Det er absolutt ikke der problemet ligger selv om mange av de føler seg personlig angrepet når man sier at tollmur og subsidiesystemet i Norge ikke er optimalt/samfunnsøkonomisk.

Det blir litt som å ha klesfabrikk i Oslo, fordi folk trenger jo klær i vinterlandet Norge, særlig i krig og krise. Og ha skyhøye tollmurer og milliardoverføringer bare for å gi syerne 200 kr/t. De gjør en hard jobb for lite penger, men man må jo få lov til å stille spørsmål om det er samfunnsøkonomisk å gjøre det på den måten. Norge klarer ikke akkurat å konkurrere på pris i arbeidsintensive jobber med land som har lave lønnskostnader. Ikke har vi så mange naturgitte fortrinn her heller. I andre land kan de høste inn både 2 og 3 ganger per år, mens vi topper ut med 1, om været ikke slår seg vrangt, da havner vi kanskje nede på 0,9 i snitt.

Vi aksepterer å handle klær fra lavkostland i stor stil. Vi stoler på at handel er av gjensidig nytte og maksimerer hva vi får ut fra hver krone. Til og med varegrupper som har leveransegarantier langt fram i tid. Hvorfor kan vi ikke gjøre mer av dette med matvarer? Antall bønder synker stadig og befolkningen som skal brødføs øker.

  • Liker 1

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...