Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

program for vitne-beskyttelse i Norge?


Gjest cadab...992

Anbefalte innlegg

Gjest cadab...992

i USA finnes det vel "witness protection" administrert av FBI eller noe. Dersom noen sitter på veldig viktig informasjon, samtidig som dem risikerer å miste livet hvis dem begynner å snakke til politiet om denne informasjonen, så kan dem få en helt ny identitet med nytt navn og adresse. 

men finnes det noen lignende opplegg i Norge, dersom noen risikerer å bli drept?  

Anonymous poster hash: cadab...992

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ja det finnes: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1995-08-04-53/KAPITTEL_3#KAPITTEL_3

Men eg trur ikkje det er mykje brukt. Reint praktisk så er dette ei lite attraktiv løysing for dei som treng beskyttelse ettersom dei må starte heilt på nytt sosialt sett, også jobbmessig blir det vanskeleg når ein ikkje kan bruke utdanninga som enten står i eit anna namn, eller fordi yrket i seg sjølv kan bidra til identifisering om det ikkje er snakk om eit veldig vanleg yrke. Norge er eit lite land så det er ikkje så enkelt å blande seg inn i mengden. I praksis må ein med ny identitet busette seg i ein av dei største byane for at ingen skal stille spørsmålet "kvifor flytra du hit til X? Du som openbart har dialekt frå Y" 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er flere systemer på plass for mennesker som av forskjellige årsaker har behov for skjerming. En av mulighetene er at personene gis ny identitet, men dette anses som særdeles inngripende og brukes lite meg forstått. Mer relevant er bruken av hemmelig adresse. Denne løsningen medfører at en ikke vil bli synlig i noen form for katalogtjenester ol. F.eks får teleselskaper en svær advarsel på skjermen sin når de har kontakt med folk på en slik adresse, som gir føringer for hvordan man skal være ekstra påpasselig. Det er også noen som har kontinuerlig politibeskyttelse, men dette er også noe jeg tror brukes lite. Husker jeg ikke feil var det en redaktør som i mange år hadde dette fordi avisen trykket opp karikatur-tegninger.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Det finnes litt forskjellige beskyttelsesnivåer i Norge for volds- og trusselutsatte. De tre vanligste er falsk identitet, som The Avatar beskriver, og to tiltak som har navn etter kodene i folkeregisteret som brukes for dem - kode 6 og kode 7. Politiet bestemmer over alle disse virkemidlene, bortsett fra i barnevernssaker hvor barneverntjenesten har beslutningsmyndighet over kode 6 og 7. 

Kode 7 er koden for "Fortrolig adresse". Det betyr at folkeregistrerte adresser kun er tilgjengelige for offentlige myndigheter, ikke for private som kan få innsyn hos folkeregisteret. 

Kode 6 er koden for "Strengt fortrolig adresse". Det betyr at (nesten) ingen, hverken offentlige myndigheter eller private, får utlevert adresse fra folkeregisteret. Det betyr bl.a. at saker hos NAV og HELFO blir overført til en særskilt enhet (NAV Viken/HELFO Viken). 

Fingerte personopplysninger er regulert i politiloven kapittel IIa, og ble innført i 2004. Bestemmelsene gir rett til å benytte falske personopplysninger som blir registrert i folkeregisteret (herunder genereres det nytt fødselsnummer osv). Det er imidlertid en tung oppgave, fordi inngangsvilkårene er at ingenting annet vil fungere. Da må man også gjennomføre - bryte fullstendig med tidligere liv, flytte, skifte arbeid, og miste all kontakt med familie og venner (Ot.prp.nr. 117 (2001-2002) pkt 6.3.3). Bruken av vitnemål og attester i gammelt navn erstattes med bekreftelser utstedt av politiet. Er man i en ulykke vil behandlende lege ikke kunne se din pasienthistorikk, fordi den er på et annet fødselsnummer enn den identiteten du har på deg. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Gjest a706a...ca8
Bytex skrev (2 timer siden):

Du kan jo tenkte deg selv hvor lite attraktivt (eller brukt) det er, når ikke engang Jan-Helge Andersen, som ble dømt for en av de verste barnedrapssakene i Norge, ikke endret navnet sitt når han kom ut. Og det har ikke Viggo Kristiansen tenkt å gjøre heller.

Jan-Helge Andersen har vel skiftet navn? Viggo Kristiansen er/blir frikjent. 

Anonymous poster hash: a706a...ca8

Lenke til kommentar
Theo343 (takk for meg) skrev (21 minutter siden):

Så da bruker også mediene det nye ;)

De nevner det nye kun i en bisetning her og der, bruker han fødselsnavn ellers:

Ikke mye Fjottolf her: https://www.nrk.no/norge/breivik-i-retten-med-naziplakater-_-sier-han-tar-avstand-fra-vold-1.15806734

Slik som Jan-Helge Andersen så velger de å bruke hans gamle, for å ikke avsløre hva han bruker i dag for å beskytte han. Men i begge tilfeller så er det original navnet folk kjenner.

Lenke til kommentar

I forhold til ABB så er nok den viktigaste grunnen til at media ikkje bruker hans nye namn at dei ikkje ønsker å gi han den mediaoppmerksomheita han søker, det har nok lite med å skjule hans nye identitet.
For JHA så er det å å skjule hans nye identitet ein viktig del av det ettersom han (fram til no) har sona sin straff og skal ha ein muligheit til å bygge seg eit nytt liv. Særleg for unge lovbrytarar prøvar media å ta hensyn til dette. Det andre momentet er at for leserane så er det berre hans gamle namn som er kjent og som blir assosiert med saka som namnet blir nemnt i samanheng med.

Fjotolf Hansen er uansett eit tullenamn som han har registrert i folkeregisteret fordi det er ein av få ting han sjølv kan velje å gjere, tviler på at det er nokon i fengselet, advokat eller familie/vennar som brukar det nye namnet. Dette er nok eit namn som berre står i folkeregisteret og som berre er å finne i brev frå offentleg forvaltning.

Namnet Fjotolf Hansen har nok blitt valgt fordi det kan likne på Adolf Hitler som signatur.
Ved å slå saman F og j så liknar det på ein stor Ao og t ser ut som ein liten d når bokstavane står tett.
I etternamnet må ein legge litt meir velvilje til i tolkinga men den store H'en blir lik og resten av bokstavane blir trykt saman slik at det er vanskeleg å lese kvar enkelt bokstav. Så då ser signaturen ut som Adolf H**** noko som nok gir Hitler assosiasjonar til dei aller fleste etter som Adolf ikkje lenger er eit vanleg fornamn i nokon annan samanheng.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Litt gammel artikkel: https://www.aftenbladet.no/innenriks/i/e6abl/slik-lager-kripos-nye-nordmenn

Enkelte har nok gjennomskuet JH Andersen, pga utseende eller dialekt. Men nå er han ikke like mye den uheldige kameraten til Viggo.

 

Bytex skrev (34 minutter siden):

Den siste paragrafen er noe av de mest koko jeg har lest på dette forumet :D

Ja. Navnet Adolf finnes mange steder, som i Adidas der "Adi" er kjælenavn for Adolf. Grunnleggeren het Adolf Dassler. Også i fornavnet til maleren Tiedemand. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...