Gå til innhold

Rykter om maktkupp i Kina


Anbefalte innlegg

Li Qiang (Kinas #2 og premiereminister for kommunistpartiet) gikk direkte ut mot Xi Jinping for noen få uker siden, derfor gir det som skjer i Kina veldig mye mening om det er et palasskupp. Både kommunistpartiet, og det kinesiske folk, er luta lei av Xi. Han har feilhåndtert økonomien, de har konstante lockdowns, og han er alt for aggressiv for resten av kommunistpartiet. Særlig mot USA og Vesten som Kina fremdeles er avhengige av. Shanghai-klikket i Kina styrte på 80-90 og tidlig 2000-tall, og hovedmålet var økonomisk vekst. Klikket har svært sterk innflytelse, og Xi's "kvasimaoistiske" tendenser er dypt upopulært i partiet som skal være et kollektivt styre av oligarker og maktelite.

Det skjer også ting i periferien. All transport inn og ut av Beijing var stengt en stund - uten forklaring. Muligens for å forhindre at støttespillere til Xi enten flykter eller ankommer hovedstaden. Og så var det denne militærkolonnen på torsdag.

Dersom det var et statskupp i Kina er dette nøyaktig slik man ville forvente at det foregikk - rolig.

Det kommer også en del snodige meldinger. F.eks er byer og tettsteder nå i ferd med å åpne igjen fra lockdown. Blant annet Macao som har vært nesten hermetisk lukket for fastlandet i snart tre år.

Jeg håper dette er reelt og at Li Qiang blir den nye lederen. Li Qiang uttalte nylig at "Kina må fortsette å reformere og åpne seg. Elven kan ikke strømme baklengs. Myndigheter må eksistere for folks felles beste."

Splittet utifra følgende tråd:

 

Endret av Uderzo
Splittet tråd
  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
JK22 skrev (5 timer siden):

I selve Kina virker det som at det skjer ting og saker; all denne sakløse rykter og påstander skjer ikke av seg selv. For selv om Xi har makten og alt er i orden i Beijing, har det vært massevis av tegn på at det er blitt meget intenst bak kulissene. Kina hadde snudd 180 grad helt om og tatt kontakt med Ukraina, og det merkes at de vil nærmere seg USA på nytt. Muligens hadde Bidens åpne erklæring om at han vil forsvare Taiwan og samtidig vil forhindre taiwanesisk selvstendighet mens Putin vist seg å være til spott og skade, gjort et inntrykk på Beijing. 

Hva som skjer i Kina bør sees på i sammenheng med hva som skjer i Europa og USA. Både europeisk og amerikansk industri har foretatt enorme investeringer i Kina. I motsetning til i Russland, fungerer det kinesiske systemet langt bedre og det er mulig å drive effektiv produksjon med rimelig forutsigbare rammebetingelser. 

Dette samarbeidet har også indirekte vært en enorm teknologioverføring til Kina. Vestlige industriselskaper har bygget nye fabrikker i Kina der de får tegningene og designet til det som er utviklet over tiår i Vesten. 

Men hva tenker VW, Mercedes og alle de andre vestlige industrikonserner om Kina som tilsynelatende støtter Russland. Kan vestlig industri risikere å måtte gjøre det samme i Kina som de nylig har måtte gjøre i Russland? Kan de bli tvunget til å trekke seg og måtte ta milliardtap? 

I forhold til USA og Europa har Russland minimal betydning for Kinas økonomi og Kinas fremtidige utvikling, og tar jeg ikke feil har allerede hundrevis av vestlige næringsdrivende allerede meddelt sin bekymring til sine kinesiske samarbeidspartnere, og at de er i ferd med å få kalde føtter med hensyn til videre investeringer i Kina. 

Det vil jeg tro teller langt mer enn noen tomme vennskapserklæringer fra Xi. 

Endret av Windfarmer
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mer om Kina og kuppåstandene;

Is Chinese President Xi Jinping under house arrest? | World News – India TV (indiatvnews.com)

Jeg vet ingenting om seriøsiteten på dette organet, men nå er det i hvert fall omtalt også av pressen. Men som de sier, ingenting er bekreftet.

Jeg sjekket også på Flightradar, klokken er nå snart 02.00 i Peking og der er ingen trafikk, men klokken er også snart 02.00 i Shanghai og byene rundt, der er det en god del trafikk når en hensyntar tidspunktet.

PS: Nå også i Newsweek;

Xi Jinping Trends Online Amid Coup Rumors, Canceled Flights (newsweek.com)

Endret av Windfarmer
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Ski Fot skrev (2 minutter siden):

Disse ryktene om kupp i Kina er nok bare tull. Foreslår heller at det blir laget en egen ryktetråd for de som liker å spekulere utfra tilfeldige twitterinnlegg. 

Når det er omtalt i Newsweek og der er rimelig pålitelig informasjon at det er noe påfallende med både tog og flytrafikken inn til Peking, er det i det minste verdt å følge med. Det er strengt tatt utenfor trådens tema, men Kinas fremtidige forhold til Russland er av svært stor betydning for trådens tema. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
20 minutes ago, Snikpellik said:

Ser flere nevner Kina-greiene her de siste dagene, og nå klarer jeg ikke helt å holde kjeft lengre. Det er absolutt ingenting som tyder på noe militærkupp i Kina, slapp helt av. Dette er en ganske så vellykka desinformasjonskampanje.

Vet du hvem som står bak? Og, med hvilket formål? (Formål kan være åpenbart når man kjenner aktøren, men akkurat nå ser jeg ikke noe annet motiv enn kødd.)

Lenke til kommentar
Windfarmer skrev (1 time siden):

Mer om Kina og kuppåstandene;

Is Chinese President Xi Jinping under house arrest? | World News – India TV (indiatvnews.com)

Jeg vet ingenting om seriøsiteten på dette organet, men nå er det i hvert fall omtalt også av pressen. Men som de sier, ingenting er bekreftet.

Jeg sjekket også på Flightradar, klokken er nå snart 02.00 i Peking og der er ingen trafikk, men klokken er også snart 02.00 i Shanghai og byene rundt, der er det en god del trafikk når en hensyntar tidspunktet.

PS: Nå også i Newsweek;

Xi Jinping Trends Online Amid Coup Rumors, Canceled Flights (newsweek.com)

Ser at fly som skal andre steder lengre øst blir dirigert utenfor Beijing.

Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (24 minutter siden):

Ser flere nevner Kina-greiene her de siste dagene, og nå klarer jeg ikke helt å holde kjeft lengre. Det er absolutt ingenting som tyder på noe militærkupp i Kina, slapp helt av. Dette er en ganske så vellykka desinformasjonskampanje.

 

I så fall er det veldig imponerende, men, ingen røyk uten ild. Selv om Xi hadde konsolidert mye makt, har dette ikke vært under sterk stress tidlig som i de siste to-tre måneder. Det mer tyder på maktkamp og potensielle manøvreringer i forkanten av den viktige kongressen i oktober hvor Xi har seriøse planer om å tilsidesette hele partiets linje. Og for si det ærlig; det er omfattende misnøye med Xis politikk. Mange i partiet har ikke glemt Dengs plan om å overgå USA som en økonomisk supermakt - som er lagt i ruiner. 

I selve Ukraina meldes det at et sammenbrudd kan ha hendt i Nordøstfronten, i nord omkring Kupyansk og Dvorichna har ukrainerne sitt seg fast og kommet over 6 km dypere fra østbredden, ettersom alt tyder på at Kupyanskfronten er i Petropavlivkaområdet, og tiltrekke seg forsterkninger som måtte ut på en lang forbindelsesvei fra Svatove. Dette hjalp ukrainerne i sør som brøt seg ut fra skogene nord for Slovjansk og har nådd Rikodub, deretter spredt dem seg ut til sørøst og til nord. Det vites ikke om ukrainerne hadde avansert fram til innsjøene langs Zherebets-elven eller konsentrert seg om vegene mot sør, men dette bidro til at russerne ble satt under angrep i Drobysheve og deretter Novoselivka fra to eller tre kanter. I nord ser det ut som at ukrainerne aktet å rulle opp det russiske forsvaret på østbredden av Oskilelven og er sagt å nærmere seg byen Borova som er strategisk viktig; faller den, vil vegen helt opp til Kupyansk bli åpnet. Og vegen mot Svatove mot øst vil også bli åpnet. 

Det har roet seg ned i Khersonfronten som ventet, begge parter har lidd enorme materiell og personell tap. 

I Vesten er atomstyrkene satt i høyeste beredskap, samtidige ICBM-bestykkede ubåter er sendt ut - uparallelt i historien - og det meldes at de aktet å besvare bruk av atomvåpen med konvensjonelle militære midler om situasjonen tilsier det. Alt tyder på at amerikanske flystyrker i Adriaterhavet kommer til å tilintetgjøre hele Svartehavflåten, ødelegge basene i Krim-halvøya og at et flyforbudssone vil bli reist over Ukraina med mulig unntak av Krim-halvøya med F-22 og F-15 fly. Deretter vil hundrevis av kryssermissiler ødelegge de russiske basene i Donbass og Sør-Ukraina. Om russerne skulle angripe NATO med taktiske atomvåpen, kan NATO utslette all liv i Kaliningrad med taktiske atomvåpen. I det øyeblikket en storby ødelegges med atomvåpen vil Moskva og St. Petersburg opphøre å eksistere. 

Så langt er det ikke sett tegn på om galskapen kan stanses i Russland, selv om det er voksende raseri - det merkes at mobiliseringsapparatet rett og slett ikke eksisterer, alt som fantes var lokale ressurser som ble forsøkt mobilisert med vekslende hell - og dette frustrere både krigstilhengere og fredstilhengere. Korrupsjon er utenfor all kontroll. Det er kaos mange steder. Store deler av administrasjonen simpelt er utenfor all kontroll. Ved å renske ut disse med rasjonell sinnelag og deretter hjernevasket de gjenværende har Putin skapt et monster som ingen kunne kontrollere. Lavrov demonstrativt nektet å snakke med andre, og selv om Kina skrek opp om Taiwan, merkes det at de ikke er mindre misfornøyd omkring Ukraina. 

Disse som innså at galskapen måtte stanses, er enten maktløst eller uten midler utover ekstrem vold. Militærledelsen har helt mistet det, klikket omkring Putin inkludert Lavrov har blitt sprøytende gal - og etablissementet våget ikke å reise seg i motstand, selv ikke kommunistene. 

Atomvåpen kommer sannsynlig til å bli tatt i bruk, muligens i Kharkiv eller flere lokaliteter i Øst-Ukraina. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Denne videoen er nok gammel. Jeg tror jeg har sett den før. Kina hadde flere episoder med store industriuhell. Dog var det mistanke om at det kunne være iscenesatt av Shangai-faksjonen selv den gang.

Som JK22 sier, er det sjelden man ser røyk uten ild. Det er MULIG noe skjer. Men jeg tror ikke det vil utarte seg i vold uansett. Om kuppet er reelt så vil vi om noen dager eller uker sansyneligvis bare få melding om at Xi Jinping har gått av for helsegrunner eller lignende.

I det minste ligger mye til grunn i Kina for at et kupp er både mulig og sansynelig etter hvert. Xi Jinping har satt hele Kina i fare. Det kan også være grunnen til at Kina er så schizofrent ift. Russlands krig i Ukraina. Fordi regimet virkelig taler med flere tunger.

Lenke til kommentar
Windfarmer skrev (14 timer siden):

Når det er omtalt i Newsweek og der er rimelig pålitelig informasjon at det er noe påfallende med både tog og flytrafikken inn til Peking, er det i det minste verdt å følge med.

Newsweek-journalisten dreit seg ut, og har selv korrigert dette. Hun gikk rett og slett fem på desinformasjonen.

 

Endret av Snikpellik
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

 

 

 

China Update-kanalen gjør mange gode poeng.

Det betyr ikke at det ikke kan ha skjedd. Og det betyr absolutt ikke at det ikke kan skje. Men per nå virker det veldig usansynelig.

Derimot ser jeg ikke bort ifra at Xi kan bli fjernet eller overraskende nedstemt ved neste partikongress når han forsøker å gjøre seg til leder på livstid.

Endret av Brother Ursus
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...