Gå til innhold

Apples nye maskiner med store problemer: Reduserer ytelsen drastisk når de jobber under tung last


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet+6132

Sånn har det alltid vært med Mac, på en måte. Man kjøper ikke det for å slå ytelse. Den Pro-modellen har kanskje vært bra avkjølt (?), men sammenlignet med tilsvarende ytelse på Windows-PC er den vel 5-10 ganger så dyr?

Det virker jo som Apple kan ta hva de vil for maskinene, for de som vil ha brukervennlighet og det at ulike typer enheter, som "PC" og mobiltelefon, er så godt integrert. Man kjøper liksom en "pakke".

Lenke til kommentar
1 hour ago, Xantippe said:

Dette er jo utrolig!
Har Apple virkelig ikke testet maskinene før de legges ut for salg? Lite tyder på det.

Joda, maskinene har nok den ytelsen de er meningen å ha til prisen. Om du vil ha mer ytelse så kan du kjøpe Pro Business som kommer om en  måned med ekstra vifte. Så kommer Max og Ultra osv.

Apple selger deg ikke en maskin med en bestemt brikke som du skal forvente yter max av hva den kan. De selger deg en helhetlig, segmentet systemopplevelse der du får den opplevelsen du betaler for. Så lenge de er happy så må du være happy. Jeg tuller ikke en gang - det er slik de tenker.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+6132
1 hour ago, Xantippe said:

Dette er jo utrolig!
Har Apple virkelig ikke testet maskinene før de legges ut for salg? Lite tyder på det.

De som kjøper Mac-maskiner kjøper ikke maskinen til spill. De kjøper det blant annet pga. enhetene er så godt integrert. Samt design... så de er nok godt testet, de gir blaffen i folk som klager på struping.

Lenke til kommentar

Dette er nok gjort med vilje. Om en trenger mer ytelse så må en opp på Pro modellen som har bedre kjøling. Air modellen er mer tilpasset den jevne bruker som ikke trenger mer maskinkraft. Ytelsen til Air M2 flater vel ut på omtrent samme nivå som Air modellen med M1 etter det jeg har sett når cpu/gpu kjører så hardt at det er kjølingen som begrenser. Kanskje de glemte at noen hadde lyst å bruke den til spill eller andre tunge oppgaver.

Endret av Svein M
Lenke til kommentar
vidor skrev (12 minutter siden):

Apple er ganske freidig når de mener at du ikke trenger kjøling med mindre du er proff.

Det at de forsøker å selge et premium-produkt burde tilsi at ikke overser så essensielle egenskaper omentrent alle andre klarer å løse.

De markedsfører ikke dette som noen gaming laptop heller noe det ikke er. Enig med Svein m over her at skal man ha full ytelse så er det pro maskinene med vifter som gjelder.

Jeg har en Huawei Matebook 13 som jeg har moddet bios på for å undervolte den og kjører veldig mye begrensninger på cpu/gpu for å unngå at viftene er hørbare når jeg spiller. Prøvde meg på gaming laptop som støyet og samtidig ikke var sammenlignbar med en desktop så for min del endte jeg på en Matebook som er stille/portabel og en fullblods desktop jeg kan bruke hjemme som er kraftig og (nesten)  lydløs. En slik MacBook air hadde passet meg veldig bra med passiv kjøling, men den utgår siden den ikke kan kjøre Windows :(

For gruppen som kjøper Air så er de nok inneforstått med at liten vekt, ingen vifte osv er kompromisser man inngår hele veien.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
On 7/23/2022 at 12:01 PM, Siesta-mann said:

De som kjøper Mac-maskiner kjøper ikke maskinen til spill. De kjøper det blant annet pga. enhetene er så godt integrert. Samt design... så de er nok godt testet, de gir blaffen i folk som klager på struping.

Godt nok testet når maskinene blir glohete og kjører i sneglefart - og uten mulighet for mer kjøling.

Disse maskinene er slettes ikke godt nok testet! I så fall ville de oppdaget problemet.

Lenke til kommentar

Det er ganske heftige oppgaver de kjører da. 99.99% av de som er aktuelle for m1 air og m2 air vil ikke merke dette i det hele tatt.

Dårlig artikkel som ukritisk bare rapporterer på det andre gjør. MaxTech er bare ute etter clickbait. 8k raw encoding gir varmeutvikling? No shit.

Klag heller på nye Macbook Pro m2 som har eldgammelt design og fortsatt den fæle touchbaren.  Og at m2 air burde kostet samme som m1 air gjorde 

Endret av Comma Chameleon
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
vidor skrev (8 timer siden):

Greit nok at Jobs var ganske pervers på at maskinene ikke skulle bråke, men kjølingen på M2 i Air er jo et gigantisk feilsteg som er verre enn dette.

Dette synes jeg er på nivå med antennagate.

Nei det er skivebom på bruk og et elendig klickbait som påpekt over. At de har chips som kan yte langt høyere med aktiv kjøling gjør at de i korte peaks drar nytte av kreftene som er der, men får ikke brukt dem over tid. Opplevd ytelse i dagligdagse oppgaver blir da mye bedre. Disse maskinene var aldri ment for å stå med 8k raw encoding som hovedoppgave og de som kjøper en sånn maskin er godt inneforstått med det. Slike tynne vifteløse maskiner inngår kompromiss hele veien og kjøling er absolutt et av dem uavhengig av omde har vifte eller ikke.

Selv med aktiv kjøling så throttler min Huawei mate book selv om den høres ut som et fly som holder på å ta av i fanget. Det er helt greit da jeg aldri kjøpte denne for å drive med tunge oppgaver. Skulle egentlig helst sett at jeg kunne fått den med passiv kjøling også selv om den hadde throttlet mye før :)  

Lenke til kommentar
On 7/23/2022 at 6:36 AM, Siesta-mann said:

Sånn har det alltid vært med Mac, på en måte. Man kjøper ikke det for å slå ytelse. Den Pro-modellen har kanskje vært bra avkjølt (?), men sammenlignet med tilsvarende ytelse på Windows-PC er den vel 5-10 ganger så dyr?

 

 

Nei, sånn har det aldri vært.
Snakk om å snu verden på hodet.
Det er nemlig snarere motsatt; Mac er billigere enn PC, og flere uavhengige undersøkelser beviser det.

Vi kan f.eks se på IBM sine erfaringer på 200 000 av sine Mac'er og 200 000 av sine Windows-PC'er, sitat: "IBM says it is 3X more expensive to manage PCs than Macs.....Saving up to $535 per Mac per four years in comparison to PCs"
https://www.computerworld.com/article/3131906/ibm-says-macs-are-even-cheaper-to-run-than-it-thought.html

Dette er helt i tråd med hva andre har funnet, sitat: "MacBooks start at $999. This makes MacBooks appear expensive, but if you compare them to $999 Dells, they come out on top—especially now that they run speedy, power-sipping Apple Silicon chips.....every Mac saves $635 due to lower deployment and support costs. This is down to the fact that Macs require less work to support, and therefore require fewer IT staff. "
https://www.lifewire.com/are-macs-really-cheaper-than-pcs-5203604

Følgende artikkel sammenligner spesifikasjoner på Windows-PC og Mac av samme kostnad, sitat: "This pattern tends to repeat itself as you check out other Apple products. You can find cheaper options from other manufacturers, but look for products with comparable specifications and you’ll find they come out looking pretty similar"
https://www.howtogeek.com/219478/surprise-macs-aren’t-necessarily-more-expensive-than-windows-pcs/

Forøvrig er det interessant å legge merke til at IBM kan fortelle om hvor mye mer man må jævles med Windows enn med MacOS, og det er derfor Windows-brukeren trenger mye mer support enn Mac-brukeren trenger, sitat: "macOS users and devices require less support, as seven engineers support 200,000 macOS devices versus 20 engineers required to support 200,000 Windows devices. That is a 186% increase in support engineering needed for Windows devices"
https://www.jamf.com/resources/press-releases/ibm-announces-research-showing-mac-enables-greater-productivity-and-employee-satisfaction-at-ibm/

Forskjellen mht hvor mye mer brukerne må jævles med Windows i forhold til MacOS er overveldende, i følge IBM, sitat: "Only 5 percent of Mac users called the help desk for assistance, compared with 40 percent of PC users."
https://www.extremetech.com/computing/301863-ibm-our-mac-using-employees-outperform-windows-users-in-every-way

Når IBM rapporterer at det å migrere fra Windows til Mac er lettere for brukerne enn det å migrere fra Windows 7 til Windows 10, så vet man nesten ikke om man skal le eller gråte, sitat: "Migration is also easier for IBM workers using Mac, as nearly 98% of macOS users report that the migration was simple, compared to 86% migrating from Windows 7 to Windows 10"
https://www.jamf.com/resources/press-releases/ibm-announces-research-showing-mac-enables-greater-productivity-and-employee-satisfaction-at-ibm/

Men du kan jo alltids bare observere sjøl, f.eks ved å ta en tur til et eller annet universitet eller høyskole her til lands, kun for å konstatere at i statistisk ca 3 av 4 tilfeller så er det Mac som brukes blant studenter og ansatte, og samme fenomen i USA:
https://www.techspot.com/news/80220-71-students-own-or-would-prefer-mac-claims.html

Eller du kan ta en tur til Google for å se hvilken maskin som brukes av de ansatte: https://9to5mac.com/2011/05/11/at-google-io-everybody-uses-mac-notebooks-even-google/

For noen år siden så jeg en dokumentar om NASAs landing av Curiosity på planeten Mars, og da kunne jeg ikke unngå å konstatere hvilken maskin som foretrekkes blant rakettforskere: 120806_nasa_macs.jpg

Presis samme fenomen kunne forøvrig bevitnes her om dagen da jeg så jeg en dokumentar om det nye Webb-teleskopet, men nok om det.

Du står vel fortsatt ved din påstand om at Mac er 15 ganger dyrere enn en ytelsesmessig ekvivalent Windows-PC?
Og dette kan du selvfølgelig bevise?

Endret av Radon Ready
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Har en Mac Mini 2012 og den kjører helt greit på 3 GHz turbo-hastighet stabilt over tid når jeg brukte den til å brette proteiner for å bidra til å finne en Covid-vaksine, så Apple klarer å få det til hvis de vil.

Føler i stor grad en del her prøver å forsvare Apple for å gjøre en sub-par kjølejobb. Om maskinen bråker når den blir pushet er helt greit, da dette er et valg man selv gjør. Det som ikke er akseptabelt er at en fratar brukere helt normalisert ytelse fordi den har for dårlige kjøleløsninger.

Lenke til kommentar
vidor skrev (16 minutter siden):

Har en Mac Mini 2012 og den kjører helt greit på 3 GHz turbo-hastighet stabilt over tid når jeg brukte den til å brette proteiner for å bidra til å finne en Covid-vaksine, så Apple klarer å få det til hvis de vil.

Føler i stor grad en del her prøver å forsvare Apple for å gjøre en sub-par kjølejobb. Om maskinen bråker når den blir pushet er helt greit, da dette er et valg man selv gjør. Det som ikke er akseptabelt er at en fratar brukere helt normalisert ytelse fordi den har for dårlige kjøleløsninger.

Men den har vel vifte og er det en ultraportabel som er laget så tynn og lett som mulig? Er det ingen som har fått med deg at siden ultraportable oppstod så har det hele veien vært store kompromisser? Ytelsen med ULV chippene til Intel på vifteløse maskiner har vært mildt sagt begredelig.

Kjøle jobben er bra nok den til oppgavene maskinen er tiltenkt å gjøre så det er ingenting som unnskyldes. Det er nettopp her man har kjøpt feil maskin om man vil ha en maskin som støyer som en middels støvsuger når den yter mot maks. De har en maskin for segmentet du snakker om og den heter MacBook pro. Hadde det vært bedre om de kappet M2 ytelsen til 10% hele tiden så det var like dårlig før den throttlet mener du? Litt som gamle Intel ulv chips for vifteløse maskiner som var trege fra start? Her får man jo snappy ytelse fordi man får M2 styrken en stund før det throttles.

De som handler air er heller ikke på jakt etter en arbeidshest til bearbeiding av 8k raw og heftige rendering oppgaver, men en lett maskin til skole/reising osv hvor gjerne det at den er vifteløs er en av styrkene.

Lenke til kommentar
On 7/23/2022 at 11:30 AM, 55GE57GD said:

Det kan virke som som Apple kan ta hva de vil for maskinene. Men folk flest kjøper ikke Apple-maskiner. De er nisjeprodukter. Markedsandelen i siste kvartal 2021 var 8,5 % (https://www.canalys.com/newsroom/global-pc-market-Q4-2021). Pål Jensen


Du "glemte" å nevne hovedpoenget til artikkelen du lenket til (i følge dens overskrift), nemlig at denne markedsandelen dermed gjør Apple til verdens 4. største produsent av laptop'er.
Du "glemte" i forbifarten også å fortelle at Apple også har verdens mestselgende laptop (MacBook), like presis som at Apple har verdens mestselgende smarttelefon (iPhone).
Og høyst sannsynlig så trives Apple kjempegodt med denne markedsandelen, på tross av at selskapet kun produserer det du kaller "nisjeprodukter" i high-end-klassen.
Du "glemte" også å fortelle at Apple er den produsenten i verden som selger flest kopier av eget operativsystem, når man summerer iPhone, iPad og Mac.
Dette har vi snakket om før, Pål.
Som jeg sa sist; kvalitet er viktigere enn kvantitet, og når det gjelder kvalitet så deltar ikke Apple i billigsegmentet der du finner maskiner som det går tretten på dusinet av, sitat Apple, 2008, "we don't know how to make $500 computer that´s not a piece of junk", en beskrivelse svært mange bevisste forbrukere vil støtte.
Statistisk er 1/3 av verdens befolkning fattige og tjener i snitt ca 1 dollar om dagen, mens de fleste andre tjener litt mer enn dette og har kanskje råd til en billig-PC hvis de klarer å spare opp noen månedslønninger, og dermed skal det ikke mye av vår fantasi for å skjønne at Apple aldri vil kunne ta majoriteten av markedet, og selskapet har høyst sannsynlig ingen planer om det heller.
Da blir det mye viktigere å se på hvilke grupper som Apples maskiner foretrekkes av.
Det at Mac statistisk ser ut til å foretrekkes av folk med høyere utdannelse i ledende stillinger har nok større betydning enn at arbeidsløse folk med kun tømrer-utdannelse foretrekker noenlunde billige HP'er og Dell'er som de kan game og spille skytespill på mens de venter på telefon fra NAV.
Det at gutta foretrekker å kaste vekk tiden på gaming og skytespill der de kan gå rundt med en svær gønnert og blåse huet av folk, enn det å skaffe seg utdannelse, har f.eks ført til at kvinner har høyere utdannelse enn menn i samtlige av landets kommuner idag, men det får nå være en annen historie.
Det at Mac-andelen er større enn Windows-PC blant folk med høyere utdannelse kan du lett observere sjøl, f.eks ved å ta en tur til et eller annet universitet eller høyskole her til lands, kun for å konstatere at i statistisk ca 3 av 4 tilfeller så er det Mac som foretrekkes blant studenter og ansatte, og samme fenomen i USA.
Eller du kan ta en tur til Google for å se hvilken maskin som brukes av de ansatte der.
For noen år siden så jeg en dokumentar om NASAs landing av Curiosity på planeten Mars, og da var det forbausende lett å konstatere hvilken maskin som foretrekkes av rakettforskere120806_nasa_macs.jpg

Presis samme fenomen kunne forøvrig bevitnes her om dagen da jeg så jeg en dokumentar om det nye Webb-teleskopet.
Ergo: argumentet om at MacOS "kun" har 8% markedsandel, er i grunnen ganske intetsigende og poengløst.
 

 

Lenke til kommentar
On 7/23/2022 at 7:53 PM, vidor said:

Apple er ganske freidig når de mener at du ikke trenger kjøling med mindre du er proff.

 

Tja, mange fnøs og beskyldte Apple for å være freidig da selskapet fjernet floppydisk-stasjonen, da selskapet fjernet DVD-stasjonen, da selskapet fjernet det fysiske tastaturet på telefonen til fordel for heldekkende skjerm med virtuelt tastatur, og da selskapet fjernet 3,5mm-jacken på telefonen, bare for å nevne noe.
Året etter, da konkurrentene kom diltende etter og gjorde presis det samme som Apple, så fnøs de ikke lenger.
 

Quote

Det at de forsøker å selge et premium-produkt burde tilsi at ikke overser så essensielle egenskaper omentrent alle andre klarer å løse

Det at "alle andre har klart å løse" varmeproblemene må jo sies å være kun pølsevev all den tid Apple er alene om å bruke den prosessoren i verden som best kombinerer kjapphet, energiforbruk og lav varmeutvikling, og ligger to år foran konkurrentene.
Så det at konkurrentene visstnok skal ha "klart å løse" dette problemet på produkter som egentlig ikke eksisterer, må vel sies å være en sannhet med enormt store modifikasjoner.
Her røper du dessuten manglende kunnskap om viktig IT-historie; for det var jo nettopp MacBook Air, som med en kombinasjon av 1) unibody, 2) spesialldesignet energieffektiv prosessor fra Intel som ingen andre laptoper hadde, og 3) ekstremt lave vekt og en slankhet som gjorde at laptopen fikk plass i en konvolutt, som var det som revolusjonerte laptop-konseptet da MacBook Air ble lansert i 2008, og som ingen konkurrenter klarte å mætsje til samme pris.
Det siste om prisen står jo i sterk kontrast til myten om at Mac visstnok skal være mye dyrere enn tilsvarende Windows-PC'er, men det får være en annen historie. 
Uansett, dette ble etterhvert såpass ille og så flaut at Intel, tre år senere i 2011, så seg nødt til å spesifisere en liste med tekniske krav som Intel-avhengige laptop-produsenter skulle tilstrebe og måtte innfri for å kunne påberope sin laptop å tilhøre den nye fænsy kategorien laptoper, kalt "UltraBook".
Det morsomme her er at den da allerede tre år gamle MacBook Air tilfredstilte disse kravene, noe som dermed betyr at MacBook Air av 2008 ble den første UltraBook i verden, hele tre år før kategorien "UltraBook" ble oppfunnet.
Med dette kapitlet av IT-historie i minnet, så regner jeg med at historien atter igjen vil gjenta seg sjøl, og at konkurrentene igjen vil komme diltende etter med vifteløse versjoner av sine laptoper for de av brukerne som ikke har planer om å belaste sin laptop på en slik måte at vifter vil behøves.

Endret av Radon Ready
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...