Gå til innhold

Anbefalte innlegg

I august 2019 kjøpte jeg følgende laptop:
https://www.elkjop.no/product/gaming/gaming-pc/barbar-gaming-pc/lenovo-legion-y530-156-barbar-gaming-pc-sort/16246

Laptopen har vært brukt til studier og det siste året gaming. Dette studieåret kommer til å kreve en pc som yter bedre og jeg kommer derfor til å kjøpe en stasjonær data. Samtidig ønsker jeg å oppgradere delene i laptopen jeg har nå slik at jeg kan fortsette og game på den (og samtidig skille gaming fra studiene). Jeg spiller hovedsaklig red dead redemption 2, og sekundet jeg skrur på twitch eller deler skjerm på discord begynner den å lagge, evt så kræsjer spillet. Dette var ikke et problem før, så jeg regner med at noen deler har slitt seg og må byttes. 

Jeg vet dog ikke hvor jeg begynner, og lurer på om dere kan gi meg tips. Jeg planlegger også å oppgradere pc'en til 32 GB RAM, og tenker også at skjermkortet kunne fått seg en oppgradering. Jeg vet ikke så fryktelig mye om komponentene i en laptop, så alle tips er gode tips på dette stadiet :) 

Tusen takk :) 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Tror du vil spare penger (mtp hva du er ute etetr) på å kjøpe et eksternt grafikkort. Sist jeg så (og før prisene datt) tror jeg et eksternt 3080 lå på 15k. Så ville sjekket om dette er en løsning for deg, da kan du nemlig fikse deg en billig dock, og ha en egen skjerm hjemme evt en usb dock koblet til mus og tastatur, så det bare er til å plugge den i, plugge i usb-c kabel, og vipps, så slipper du oppgradere to forskjellige pcer.

Lenke til kommentar

Mulig stabilitetsproblemet her kan være knyttet til programvare. Reinstallasjon av Windows kan være en god start. Videre evt. sjekke at andre drivere for grafikkortet.

Hvis det ellers skulle vise seg å være et maskinvareproblem, så husk at bærbare pc-er har fem års reklamasjonsrett.

Lenke til kommentar

Er det bare en RAM brikke så er det en bra ting å få to brikker. I utgangspunktet så skulle 16 GB være greit, men med 16 GB brikke så er det greit å få inn en til så en får 32 GB fordelt på 2 brikker. Ellers er nok en resinstallasjon en grei måte å løse mystiske problemer på.

Skjermkort og prosessor er greie, og uansett ikke noe en kan gjøre noe med på en laptop.

Endret av Svein M
Lenke til kommentar

Kjølesystemet i maskinen kan også være en synder; hvis ikke kjølingen er god nok kan det medføre at eks. CPU ‘throttler ned’ for å forhindre overoppheting og som et resultat yter dårligere (gir dårligere opplevd respons). 

Støv og hår på inntaket, viftene samt på de interne kjøleribbene er en typisk årsak til dårligere kjøling. Det kan være så enkelt som å blåse (trykkluft) inn i luftehullene og/eller bruke støvsuger mot de samme hullene men over tid kan støvet legge seg som en hinne (en ‘dyne’) på alle flater som ikke lar seg fjerne med kun å blåse/suge luft mot inntak/utblåsningshullene.

NB! Hvis man bruker ‘trykkluft på boks’ må man sørge for at maskinen er avskrudd og batteriet fjernet da gassen som brukes vanligvis er lettantennelig og en liten gnist kan starte en brann. Har også hørt enkelte som mener at viftene ikke har godt av det høye turtallet som trykkluft eller støvsuger mot luftehullene kan gi så ikke hold munnstykket fra støvsuger inntil hullene for lenge av gangen.

Det finnes verktøy som kan vise eks. CPU-ens temperatur samt om CPU-ens kjerner yter maks hastighet i sanntid. Slike verktøy kan da gi en indikasjon på om CPU ikke yter optimalt når du opplever treghet/lag på maskinen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...