Gå til innhold

Syv barn døde: Foreldre saksøker Tiktok for ikke å stoppe «blackout challenge»


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Sånne saker er forferdelige og noe må skje. Man kan gjerne diskutere sosiale mediers ansvar, men det er også urovekkende at foreldrene lar småbarn sitte å holde på med noe som de ikke har satt seg inn i, samt omgått aldersgrensen med solid margin.

Så kan man videre ta debatten om samfunn og stat må gjøre noe mer tydelig slik at folk faktisk skjønner risikoene her.

Endret av attz
Lenke til kommentar
On 7/8/2022 at 8:37 PM, attz said:

Sånne saker er forferdelige og noe må skje. Man kan gjerne diskutere sosiale mediers ansvar, men det er også urovekkende at foreldrene lar småbarn sitte å holde på med noe som de ikke har satt seg inn i, samt omgått aldersgrensen med solid margin.

Så kan man videre ta debatten om samfunn og stat må gjøre noe mer tydelig slik at folk faktisk skjønner risikoene her.

Jeg kjøper ikke dette tankesettet i det hele tatt.  99.9999% av det som er på tiktok er helt ok for små barn.  I disse dager kan det like gjerne skje at noen hacker NRK og viser en eller annen terrorvideo for barn.  Skal foreldre kunne forutse dette?

Det er rett og slett umulig for foreldre å overvåke dette.  Vi har kanaler på nettet hvor ungdom blir opplært i forskjellige teknikker for selvmord, hvordan de skal sørge for å enklest mulig ta sitt liv hvis de er deprimerte osv.

Det finnes ingen plattform der foreldre kan "overvåke" det barna ser.  Hver plattform har per definisjon ubegrenset med innhold.  Man må ha tusenvis av foreldre for å kunne "overvåke" innholdet.  Dette kan ikke sammenlignes med at foreldre sjekker hvilke bøker barna leser.

Når informasjonen er ubegrenset så trenger enten Internet stenges av for ungdom eller så må plattformleverandører gjøre verktøy tilgjengelige for foreldre og ansvarliggjøres for at disse verktøyene fungerer.

Alle plattformleverandører skjønner dette og gjør mye arbeid innenfor dette området.  Av en eller annen grunn skjønner ikke folkene i debattforumet det asymmetriske forholdet mellom plattformleverandøren som kan analysere innhold og foreldre som ikke kan analysere innhold, men som bare grovt sett kan klassifisere innholdskanaler og plattformer.

Igjen, det er umulig for foreldre å beskytte barn mot dette uten hjelp fra plattformleverandører.

Endret av oppat
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Dubious skrev (På 9.7.2022 den 14.11):

Jeg følger med på norske nyhetssider, som er relevant her. 

ok.
Her er 4 saker fra norske medier
Ble skutt - kjøper våpenprodusenten – VG
Han fikk gedigen erstatning som var så stor at våpenprodusenten gikk donken.
New York saksøker våpenprodusenter – VG
god profilert sak.
Mexico saksøker amerikanske våpenprodusenter – krever 10 milliarder dollar – NRK Urix – Utenriksnyheter og -dokumentarer
Ennå en godt profilert sak.
https://www.fvn.no/norgeogverden/i/Mvklm/sandy-hook-ofrenes-familier-saksoeker-vaapenprodusenten
Sak etter masseskyting

Har lest en haug med andre slike saker i norsk presse, men var disse 3 edit:4 som kom opp først i mine søk.

Om du virkelig følger med i norsk presse vet du at Firmaet bak Den kjente AR-15 faktisk har blitt saksøkt opp til flere ganger etter masseskytinger i USA, Men NRA har pengene sine helt oppe til høyesterett i usa så det nytter ikke.

Endret av Eskove
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Slapp helt av folkens, for dette er kun gode gamle Darwins lov som igjen demonstrerer sin stadige gyldighet, dvs "survival of the fittest", slik den har fungert i titusenvis av år.
Gammelt nytt, med andre ord.
Menneskene har jo til alle tider vært utsatt for utfordringer og trusler som vanskeliggjør tilværelsen og i verste fall tar livet av deg.
For ti-tjue tusen år siden var det megafaunaen, med eksempelvis sabeltanntigre og nesten fire meter høye bjørner som utslettet barna til ansvarsløse, selvopptatte og mindre intelligente neandertal-foreldre som ikke passet godt nok på, dvs de som man trygt kan si ikke var "fit" nok til å forutse, detektere og takle eksistensielle trusler.
Idag er megafaunaen riktignok borte, men all den tid det åpenbart fortsatt finnes ansvarsløse, selvopptatte og mindre intelligente neandertal-foreldre der ute, så er det ingen grunn til at Darwins lov ikke skal være stadig like gyldig.
Det eneste som har endret seg er typen trussel; idag er de menneskeskapte, elektroniske, utspekulerte og hypersmarte, ettersom de får offeret til mer eller mindre å utslette seg sjøl frivillig, og de har navn som f.eks "tik-tok".
Innen samme kategorien kunne jeg også nevnt diverse sosiale nettverk og spillkonsoller, men det får være en annen historie.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
On 7/11/2022 at 8:40 AM, oppat said:

99.9999% av det som er på tiktok er helt ok for små barn.  I disse dager kan det like gjerne skje at noen hacker NRK og viser en eller annen terrorvideo for barn.  Skal foreldre kunne forutse dette?

Det er desverre bare reint oppspinn at dette er like sannsynlig. Det du sier om NRK har aldri skjedd, mens på TikTok har du hatt tusen på tusenvis av eksempler på uegnede videoer for barn. Derfor har de selv satt en aldersgrense på 13 år, men alt tyder på at denne grensen er for lav og ikke for høy slik du forfekter.
Disse "utfordringene" kan selvsagt også være harmløse også, men barn er barn og lar seg altfor lett påvirke, derfor gjør de så dumme ting som å kvele seg selv fordi en annen sier det er greit.

Du har en hel røys av andre aspekter med sosiale media som tilsier at barn bør holde seg unna til de er voksne. Den største er avhengigheten, vi lar ikke barn holde på med andre avhengighetsdannende aktiviteter som rusmidler heller.

Hva tenker du om at facebook-ledere ikke lar sine egne barn bruke sosiale media, ringer det ikke en liten bjelle?
Har du barn selv? Ønsker du å utsette de for disse risikoene du leser om nå? 

 

On 7/11/2022 at 8:40 AM, oppat said:

Det finnes ingen plattform der foreldre kan "overvåke" det barna ser.

Ingen sier noe om overvåke? Vi sier totalt blokkere tilgangen, det er ikke vanskelig med hverken Apple eller Android. Du kan blokkere alt i utgangspunktet, og åpne opp det du mener er trygt, sånn som NRK. Såpass bør foreldre klare, du skal ikke analysere alt innhold som du videre snakker om.
Det du kan gjøre er å lese om risikoene spesielt ved sosiale media og lignende plattformer, det tar deg 10 minutt.
https://www.barnevakten.no/guide-sosiale-medier/
https://www.barnevakten.no/prioritere-aldersgrenser/


Alt har en pris, og SoMe som barnevakt har potensielt fatale utfall og det må folk bare forholde seg til.
Ønsker du å beskytte barna dine så slipper du de heller ikke ut midt på svarteste natten i en yrende storby av fulle folk og kriminelle bander selv om 99% av folk der ute ikke vil de noe vondt, samme bør du tenke om sosiale media.

Endret av attz
skriveleif
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...