Gå til innhold

«Det skal lønne seg å jobbe» -NAV


Anbefalte innlegg

Hei

Går rett på sak:

Jeg har 19445,- (etter skatt) fra NAV med 100% uføregrad. NAV påstår at det skal lønne seg å jobbe, dersom en kan.

Jeg fikk nylig høre at denne 1g regelen med at en kan jobbe opptil ca. 100.000,- før det går utover trygden nå er blitt fjernet. Altså at nå skatter man fra første krone, og som vanlig; tjener man mer går beløpet på trygd ned også.

Jeg har vært syk en stund men fikk gode prognoser for å bli bedre, jeg føler jeg er der nå.

Har en praksisplass og glad jeg kan jobbe, det gjør noe med psyken også, men spørsmålet om det lønner seg presser seg på.

Hvis det blir lønnet arbeid etter praksisplassen, og siden jeg enda (noen gang?) ikke kan jobbe 100% men kanskje to fulle dager i uken lurer jeg på om dette egentlig lønner seg?

 

Noen med nylige erfaringer vedrørende NAV og lønnet arbeid vedsiden av trygd? Noen som er oppdatert på siste her?

Takker for svar.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei.

Jeg er selv 100% ufør. 1G stemmer ikke (og den skal ikke fjernes), det riktige er 0,4G.

Når du logger inne på NAV.no, finner du en Inntektsplanlegger. Der kan du føre opp planlagt inntekt - deretter får du opp en graft, som viser hvordan dette påvirker uføretrygden din. 
https://www.nav.no/pselv/inntektsplanlegger/inntektsplanleggeren.jsf?execution=e3s1#graph-title

thatguy83 skrev (55 minutter siden):

Jeg fikk nylig høre at denne 1g regelen med at en kan jobbe opptil ca. 100.000,- før det går utover trygden nå er blitt fjernet. Altså at nå skatter man fra første krone, og som vanlig; tjener man mer går beløpet på trygd ned også.

Dette er feil. Du kan tjene 42 560 (0,4G) uten at det går ut over uføretrygden din. Men; du må gjerne tjene mer. Sjekk på inntektsplanlegger for å se selv. :) 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
thatguy83 skrev (21 minutter siden):

Forstår jeg det rett at jeg kan tjene 0,4g i året før det går utover trygden? 
 

Slik det står nå blir det to fulle dager i uken med lønn, en helt vanlig timelønn. 

Om du jobber alle ukene i året:

2 dager x 52 uker = 104 fulle arbeidsdager i året. 104 x 7.5 timer = 780 timer i året.

Om du har en timelønn på 200 kr timen er det 780t x 200kr = 156 000 kr i året, brutto. Da blir du trukket 156 000 - 42 560 = 113 440 kr i uføretrygd. Alt dette før skatt.

Litt rask i svingen med dette innlegget, så se gjerne igjennom det om det stemmer eller ikke.

Lenke til kommentar

Gitt at en vanlig middels brutto årslønn er rundt 4G, så er 0,4G rundt 10% av en fulltidsstilling. Siden en full arbeidsuke er 37,5 timer. Er det mer korrekt at du kan jobbe rundt 3-4 timer i uka uten at det går ut over trygden. 

Men selv om du jobber mer enn dette. Lønner det seg. Sjekk bare tabellen i lenken jeg oppga over. Så jeg hadde ikke slavisk forholdt meg til dette. Bare husk å rapporter inn hvor mye du jobber så du unngår krav om tilbakebetaling året etter. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det lønner seg for alle som får lite utbetalt i trygd.
De som får nær maks utbetalt så lønner det seg ikke.
Det fikk vi se under pandemien, hvor de som fikk mye utbetalt i dagpenger ikke lønte seg å finne seg annen jobb.

Jeg får 3-4k mindre utbetalt per måned av NAV fordi jeg jobber en del om sommeren, og dette må jeg da planlegge da jeg får mindre utbetalt alle måneder, men kun ekstra lønn 3 måneder..

Lenke til kommentar

Det er en terskel der hvor man kommer inn i et vakum hvor det ikke lønner seg å jobbe. Spesielt hvis man er selvstendig næringsdrivende. Det er en stor dødsone som man ikke kommer ut av før man er så aktiv at uføretrygden bortfaller. Det er urimelig at det ikke skal være en jevn overgang hele veien.

Det er enten eller slik systemet er nå. Enten er du for syk til å jobbe eller så jobber du fult.

Lenke til kommentar
BadCat skrev (25 minutter siden):

Det er enten eller slik systemet er nå. Enten er du for syk til å jobbe eller så jobber du fult.

Uføretrygden bortfaller ikke selv om den går i 0,- når man er yrkesaktiv.
For mange - meg inkludert - kan vi ha flere år der vi er såpass friske at vi kan fungere i full jobb. Det å ha et vedtak om full uføretrygd i bunn, selv i 100% jobb - der man mottar 0,- i trygd - er en veldig god trygghet for mange, meg inkludert.

Så det du skriver om at "enten er du for syk til å jobbe eller så jobber du fullt" blir feil. Det er veldig store individuelle forskjeller blant oss som er uføre. Det betyr ikke automatisk at man er helt ute av stand til å jobbe - selv om man har et slikt vedtak. 

 

Lenke til kommentar

Uføretrygden bortfaller ved 80%. Før det har du et punkt hvor du taper på å jobbe. Du må enten jobbe veldig lite eller fult.

NAV har en kalkulator der du kan se hvor terskelen for å gå på en smell ligger. Det er helt utrolig at det er slik, men det er de harde fakta.

Uføretrygdede bør skaffe seg passiv inntekt, ikke jobbe. Kryptomining for eksempel, for de som var tidlig ute, perfekt for uførere. Det regnes nemlig ikke som inntekt fra arbeid og faller ikke under regelverket.

Endret av BadCat
Lenke til kommentar
BadCat skrev (2 minutter siden):

Uføretrygden bortfaller ved 80%.

Har du en kilde på den påstanden? Slik jeg forstår det kan man jobbe så mye eller lite man vil i løpet av et år, men trygden blir bare redusert med tilsvarende det man tjener, etter 0,4G. Med andre ord tjener man 0,4G mer om man jobber og tjener like mye som den totale størrelsen på uføretrygden, eller enda mer om man tjener mer enn uføretrygden + 0,4G.

Lenke til kommentar

Vet ikke hvor pålitelig denne kilden er men slik som jeg tolker det så er det et midlertidig bortfall ved 80% som kommer tilbake når man er under 80%.

https://www.smartepenger.no/trygd/1203-uforetrygd

Det dreier seg bare om en samordning mellom inntekt og trygd, slik at trygdebeløpet faller midlertidig bort de årene man har 80% inntekt, vil jeg tro.

Det ser ut som at det også er noen som kan ha 1G i inntekt uten reduksjon.

https://www.nav.no/no/person/pensjon/uforetrygd/jobbe-ved-siden-av-uforetrygd

Endret av arne22
Lenke til kommentar
BadCat skrev (14 minutter siden):

Det står på NAV sine sider at uføretrygden bortfaller ved 80% av tidligere inntekt.

Hvor står dette? Det høres ulogisk ut. 

Jeg gikk inn på inntektsplanleggeren til NAV og forsøkte selv. Uføretrygden min bortfaller ved 70% av tidligere inntekt. Noe som er logisk; da en uføretrygd er på 66% av et gjennomsnitt. 

"Tidligere inntekt" må uansett oppjusteres ut fra lønnsøkningen - så dette skaper et skjevt bilde. 

I samme inntektsplanlegger forsøkte jeg med inntekt på 100 000. Det ville gi 43 000 i fratrekk på trygden for meg. Og 200 000 ville gitt 82 000 i trekk. Så med andre ord; hadde jeg tjent 200 000 - hadde jeg brutto sittet igjen med 118 000 etter fratrekk, men før skatt. 

Her er det selvfølgelig store individuelle forskjeller ut fra hvor stor trygd man har.

Siden en uføretrygd er et snitt på 66% av tidligere inntekt - så går du i underskudd dersom uføretrygden bortfaller helt ved mindre enn 66% av det du tidligere tjente; men - du må legge på inflasjon og den suppa der selv. Så dersom blir prosentavregning feil. 

Så tror jeg det er lett for mange å tenke at 80% tilsvarer en 80% stilling. Men det blir også feil.

Det er i grunn ganske enkelt. Gå inn på inntektsplanleggeren og sjekk selv. Så ser det slik ut:

Her har jeg for gøy brukt 80% av tidligere inntekt som et referansepunkt. Som dere ser; bortfalt hele uføretrygden (da jeg hadde høy inntekt tidligere). Men jeg sitter uansett igjen med mer. Det skyldes nok lønnsøkningen de siste årene.

Skjermbilde.PNG.e5ae84a00c02cd4d3c9b51ebf52bbf8f.PNG 

Lenke til kommentar

For meg så virker ikke dette som noe opplagt og lett. Hva om man ikke har jobbet før, hva skal man ta utgangspunkt i da? Og hvorfor har NAV satt grensen på akkurat 0,4G og 80% av tidligere inntekt? Nå har ikke jeg uføretrygd, men jeg regner med at arbeidsgiver og NAV har systemer som automatiserer lønn, trygd og skatt slik at man ikke trenger å sette seg inn i hvordan alt dette skal henge sammen.

Lenke til kommentar


Det er ikke der problemet ligger.  Du vil aldri greie å få ei anstendig inntekt før du  blir så avkortet at det ikke gir mening.

En ufør som skal jobbe 2-3 dager vil ofte være totalt utmattet av dette. Langt mer enn friske er ved å jobbe 40+ timer per uke. Livskvalitet vil synke og mulighet til fritidsaktiviteter og sosialt samvær vil falle bort. Dette hadde kanskje ikke gjort så mye hvis vedkommende satt igjen med mer.

En som tjener 120k i tillegg til trygd får beholde ca 70k. Tjener han 120k til får han kun beholde ca 1/3 altså ca 40k. Dette er før skatt, så det blir mindre. Den trygdede faller langt bak jevnaldrende enten vedkommende greier å jobbe eller ikke. Det er ikke verdig at en uføredrygdet at han skal bruke så mye av sin energi på å få så lite ekstra. For en som greier å jobbe i to dager kan det innebære at han blir liggende rett ut i 5 dager eller må låse seg inn og ikke se folk i dagevis på grunn av utmattelse eller overveldelse av inntrykk. Mange har ikke fysiske vondter som hindrer arbeid men psykiske lidelser som fører til utmattelse og overveldethet.

Folk kommer ikke inn på boligmarkedet hvis NAV skal montere blylodd på de trygdede som gjør at det ikke kommer særlig over 400k brutto.

Folk som er trygdet får ikke et verdig liv med egen bolig. De må bo i kommunalbolig resten av livet sammen med folk som slår merker i dører og vegger med hammer, roper at de skal drepe den ene og den andre, maler på veggen, dele oppgang med narkomane og alkoholikere, osv.

I rene tall lønner det seg å arbeide, men ikke så mye at vedkommende får et verdig liv. Uføretrygd går ofte i arv og mange er dømt fra første dag. Nesten halve min slekt er uføretrygdet. Det er for jævlig.

Hvis NAV hadde endret formelen så folk beholdt 2/3 av det de tjente hadde det vært meget bedre.

Uføretrygd gir lav sosial status. Det er vondt å leve med helseproblemer og da trenger man ikke trang økonomi på toppen. Trygd kommer fra satser og tat ikke stilling til at den enkelte kan ha store utgifter i forbindelse med lidelsene. For svært mange går ikke hverdagen rundt. De siste årene på grunn av Covid-19, strømpriser og nå sist men ikke minst økte matpriser har folk hatt det stadig verre enn før.

De eneste som har det verre er de som er som mottar sosialhjelp. SSB hadde kommet frem til at de med de økte kostnadsnivået som er nå får denne gruppen ca halvparten av hva det koster å leve på et absolutt minimum.

Endret av BadCat
Lenke til kommentar
BadCat skrev (9 minutter siden):


Det er ikke der problemet ligger.  Du vil aldri greie å få ei anstendig inntekt før du  blir så avkortet at det ikke gir mening.

En ufør som skal jobbe 2-3 dager vil ofte være totalt utmattet av dette. Langt mer enn friske er ved å jobbe 40+ timer per uke. Livskvalitet vil synke og mulighet til fritidsaktiviteter og sosialt samvær vil falle bort. Dette hadde kanskje ikke gjort så mye hvis vedkommende satt igjen med mer.

En som tjener 120k i tillegg til trygd får beholde ca 70k. Tjener han 120k til får han kun beholde ca 1/3 altså ca 40k. Man faller langt bak jevnaldrende enten man greier å jobbe eller ikke. Det er ikke verdig at en uføredrygdet at han skal bruke så mye av sin energi på å få så lite ekstra. For en som greier å jobbe i to dager kan det innebære at han blir liggende rett ut i 5 dager eller må låse seg inn og ikke se folk i dagevis på grunn av utmattelse eller overveldelse av inntrykk. Mange har ikke fysiske vondter som hindrer arbeid men psykiske lidelser som fører til utmattelse og overveldethet.

Folk kommer ikke inn på boligmarkedet hvis NAV skal montere blylodd på de trygdede som gjør at det ikke kommer særlig over 400k brutto.

Folk som er trygdet får ikke et verdig liv med egen bolig. De må bo i kommunalbolig resten av livet sammen med folk som slår merker i dører og vegger med hammer, roper at de skal drepe den ene og den andre, maler på veggen, dele oppgang med narkomane og alkoholikere, osv.

I rene tall lønner det seg å arbeide, men ikke så mye at vedkommende får et verdig liv. Uføretrygd går ofte i arv og mange er dømt fra første dag. Over halve min slekt er uføretrygdet. Det er for jævlig.

Mange uriktige påstander her. Er du selv ufør, som meg? Hvor har du alle disse påstandene fra? 

Først; om du jobber 100% og tjener langt over uføretrygden din. Så beholder du alle pengene. Selvfølgelig forsvinner uføretrygden - det skulle i grunn bare mangle om jeg hadde tjent 500k. Så at man "beholder kun deler av pengene" blir feil.

Tenker man litt annerledes på det - så er NAV er min "arbeidsgiver" som betaler meg 37,5 timer i uka for å være "syk". Joda, denne "jobben" er ikke så godt betalt. Men nok til at jeg klarer meg. Om jeg velger å få en ny deltidsjobb/fulltidsjobb - kan jeg ikke heve lønn hos begge "arbeidsgivere". Det sier seg selv. Sånn er det med alle som har flere arbeidsgivere. 

Du skriver at "en ufør som jobber 2-3 dager vil være totalt utmattet av dette". Også feil. Det er store individuelle forskjeller. Personlig kan jeg jobb fulltid i flere år uten problemer, før jeg får en periode på flere år der sykdommen slår til og jeg knapt nok klarer å gjøre hverdagslige ting som å handle, vaske og ymse. 
For veldig mange gir faktisk arbeid MER energi og helse. Fordi det er tungt nok som det er å være utenfor arbeidslivet. Så det å ha en liten tilhørighet til en arbeidsplass, med det sosiale og ikke minst det å føle at man bidrar og gjør noe konstruktivt. Er for de fleste av oss mer verdifullt enn lønna alene. At det "skal lønne seg å jobbe" handler om mer enn penger. Men også helse.

Du skriver at folk som er trygdet ikke får verdige liv med egen bolig og MÅ bo i kommunalbolig resten av livet - og sammenlikner dette med narkomane og alkoholikere. FULLSTENDIG feil. 
Vi kan selvfølgelig ikke bo i Oslo sentrum. Men det er fult mulig å flytte litt på seg - og de fleste av oss, siden vi ikke er bundet til jobb. Klarer fint å bo litt i utkanten av bykjernen der boligprisene blir vesentlig lavere. Via Husbanken man man få finansering til bolig.

Har man høye boutgifter og under 320k brutto eller hva det er - får man støtte av husbanken. Det finnes veldig mye bra på det private leiemarkedet til UNDER det husleien for kommunale boliger koster. Selv har jeg 85 kvm, egen hage, parkeringsplass og stor uteplass til en fornuftig pris i utkanten av Stavanger. 

Det er STOR forskjell på uføre. Noen har andre sosiale utfordringer som gjør det vanskelig å ta vare på seg selv. Da er selvfølgelig kommunal bolig et alternativ. Mange som er uføre sliter også med dårlig økonomistyring. Det sier seg selv at du ikke kan røyke/snuse på "fulltid" som ufør. Selv om mange gjør også det. Det er i det hele tatt ekstremt mange fordommer mot oss.

Det å putte alle i "samme bås" som de sier her i Stavanger. Som stereotypen aka Trygdebeistet. Blir heilt feil. 

OM man er ufør.... er det ekstremt mye forskjeller på folk - som ellers i samfunnet. Det du skriver om, @BadCat - er en minoritet av uføre her til landet. Vi er nesten 361 000 her i landet. De fleste kan du ikke "se på" er ufør. 

Det er ikke 361 000 som sitter å surmuler i kommunale leiligheter med folk som hamrer og slår på veggene.... som du antyder.

Jeg kjenner jeg blir en smule irritert over den type stigmatisering ovenfor en meget misforstått gruppe. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
BadCat skrev (3 minutter siden):

Det handler om at formelen til NAV er sjanseløs, verken mer eller mindre.

Helt sjanseløse er det ikke.
Jeg har klart meg bra - og har fått god hjelp og støtte hver gang jeg har hatt behov for det. 

Men det er de som føler seg utenfor, og de som gjerne roper høyest - man hører mest om. Ikke "sånne som meg".

NAV er verdens beste velferdssystem. Det er ingen andre land i verden som har et lignende, velfungerende system som oss. Men det finnes selvfølgelig noen som alltid føler seg misforstått, ikke hørt - og som blir utsatt for feil. Vi har Trygderetten, og andre klageorganer. Det står ikke på det. Fri advokathjelp til de med lav inntekt og greier. Fri helsehjelp. Det finnes ikke måte på. 

Men allikevel.... nordmenn klager & syter som aldri før. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
32 minutes ago, Milhouse85 said:

Men allikevel.... nordmenn klager & syter som aldri før. 

Det er en del unge i dag som vokser opp og det eneste de har lært er at de skal stille krav til staten. Hva kan staten gjøre for meg i dag? Se på meg, det er synd i meg, gi meg mer penger. Helt klart svært mange som har vondt i viljen. Omtrent dobbelt så mange uføretrygdede som söta bror sier jo litt.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
kremt skrev (7 minutter siden):

Det er en del unge i dag som vokser opp og det eneste de har lært er at de skal stille krav til staten. Hva kan staten gjøre for meg i dag? Se på meg, det er synd i meg, gi meg mer penger. Helt klart svært mange som har vondt i viljen. Omtrent dobbelt så mange uføretrygdede som söta bror sier jo litt.

Helt enig. 
Dessverre fører det til skyhøy stigmatisering ovenfor oss som blir tvunget over til uførhet. Men det er vel en del av prisen å betale. 

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...