Gå til innhold

Fire ambisjoner for et grønt skifte innen bygg og eiendom


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Dette bør storting og regjering også ha som målsetting. 50% reduksjon av energibruken i all bygningsmasse innen 2030 er realistisk hvis politikerne bestemmer seg og det vil frigjøre over 30 TWh som er tilstrekkelig til å elektrifisere transport, rense CO2 på land, og bygge ny klimavennlig industri. Da kan vi slippe å bygge mange vindmøller på land og kan satse fullt på havvind. Det kan gjøres ved automatisering, etterisolering og tetting og satsing på energieffektiv ventilasjon og varmepumper til oppvarming.

Pensjonert spesialrådgiver i energi i bygninger Magne Surlien

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Enova må brukes kun for privatboliger. Med større andel av investeringen enn i dag, og med regler som gjør det tilgjengelig for flere.

At de deler ut milliarder til bedrifter som øker strømbruken vår (hydrogen etc) er bare dumt. Penger i utbytte til aksjonærer i selskaper som ikke vil gå rundt uten evige statlige subsidier.

Lenke til kommentar
IVWAXNQN skrev (2 timer siden):

Dette bør storting og regjering også ha som målsetting. 50% reduksjon av energibruken i all bygningsmasse innen 2030 er realistisk

50% er absurd mye. Det vil være ekstremt kostbart i mange boliger. Et sånt tall kan ikke oppnås enkelt og vil kreve minst 80% reduksjon i mange bygninger. Greit nok med ambisiøse målsetninger, men det blir jo dumt å kreve millioninvesteringer for de fleste hus. Bransjen har priset opp de tiltakene du nevner, dessuten finnes det ingen kapasitet i markedet til å dekke det. Prisen vil stige enormt på isolasjon og varmepumper feks, tillegg til det som allerede er varslet på trevirke. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Etterisolering, oppgradering av vinduer og dører kan ofte halvere energitapet i gamle bygninger, men det koster. Oppvarming av gulv og tappevann med varmepumpe kan også mer enn halvere energibehovet sammenlignet med direkte elektrisk oppvarming. Det bør gjøres mer attraktivt å gjennomføre energibesparende tiltak samtidig med nødvendig vedlikehold. 

I miljøets navn bør vi fjerne både strømstøtte, momsfritak på elbiler og Enova sine eksisterende støtteordninger, og erstatte dette med fullt momsfritak på gode og allerede lønnsomme energibesparende oppgraderinger i bygninger.

Enova sine støtteordninger er en vits i dagens form:

  • Det gis ikke støtte til  mange av de beste tiltakene (etterisolering, oppgradering av vinduer/dører, luft-til-vann varmepumpe, mm.) fordi de uansett er lønnsomme. Slik støttes kun hvis man oppgraderer hele huset til dagens standard i én jafs, noe som fort blir et millionprosjekt. Da stanger man for øvrig fort i taket for maks støttebeløp.
  • Oppgraderingen må utføres av fagfolk, med dårlige muligheter for omfattende egeninnsats. Det blir kostbart og mye av besparelsen spises opp av skatt (mva, arbeidsgiveravgift, inntektsskatt osv).

Vannkraftverk og strømnett bør uansett være dimensjonert til å ta unna det som trengs av makseffekt på de kaldeste dagene, når varmepumpene er minst effektive. Hvis vi har råd til å bygge utenlandskabler så har vi også råd til nye høyspentkabler internt i landet, (ellers takk til arealkrevende høyspentmaster). Det er uansett i kuldeperioder at prisene er høye på kontinentet, med mulighet til å tjene noe på den vannkraften vi har. Strømeksport burde være uaktuelt i hele sommerhalvåret, bortsett fra ved fulle magasin, siden prisene pleier være høyere om vinteren.

Lenke til kommentar
On 1/14/2022 at 8:30 PM, Salt kjeks said:

Etterisolering, oppgradering av vinduer og dører kan ofte halvere energitapet i gamle bygninger, men det koster. 

Og om det blir gjort den minste feil føre til mugg og råteskader i konstruksjonen i løpet av eit par år. Uan at det samtidig blir bygd eit maskinrom med ventilasjonsanlegg så blir gjerne inneklimaet elendig. Med eit maskinrom og ventilasjonsanlegg blir inneklimaet berre dårleg om nokon ikkje gjer ein grundig jobb brukar mykje penger.

Lenke til kommentar

Tigging om mer penger selvfølgelig, det er jo alt det såkalte grønne skiftet handler om.

Jeg har kuttet ut absolutt alt av elektrisk oppvarming i min bolig i vinter, kanskje toppene i statsbygg og forvaltningen generelt inkludert politikerne burde lære seg måtehold før vi alle havner på fattighuset her i landet.

Endret av bruker-540634
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Tanken er kanskje god, men iom at nettselskapene gjennom ny modell ønsker å ha kompensasjon for ''tapte'' inntekter som følge at vi bruker mindre strøm gjennom at vi skal betale for strøm vi ikke bruker; der fast nettleie for hele måneden skal beregnes og betales basert på den timen en bruker mest strøm slik som når en lager mat og ved at en betaler en høyere fast nettleie om sommeren når en bruker betydelig mindre strøm blir dette mindre lønnsomt.

Endret av Håkon B. Thoresen
Mindre lønnsomt pga ny nettleie modell
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...