Gå til innhold

Ny nettleie fra nyttår: Dette er apparatene du må passe på


Anbefalte innlegg

13 hours ago, Zeph said:

Om du har ein dings som hentar data frå målaren og ein teljar som startar på null kvar gang du overgår 5 kW så kan du td. ha relè på VVB eller varme og programmere dingsen til å kutte dei ut nokre sekund dersom du nærmar deg over 5 kW kontinuerleg i ein time.

kWh telleren sendes ikke over HAN mer enn en gang i timen. 

Jeg har en HAN til USB enhet, lagrer effekt uttaket (sendes ut med noen sekunders mellomrom). 

Om gjennomsnittet i løpet av klokketimen er over en viss verdi, så justerer jeg ned termostaten. Fungerer utmerket. Testen utføres hver 2. minutt. 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Effektkontroll.no skrev (8 timer siden):

Her er sanntids prognoser regnet ut kontinuerlig hvert 2,5 sekund for mitt strømforbruk denne timen, den ene er 5,54 kWh med kort prognose fra timestart + nåværende effekt og den andre prognosen er 5,74 kWh som er lang prognose fra timestart som er målt forbruk fra timestart målt alene uten hensyn til at jeg nettopp har slått på mer effekt.

Det er 41 minutter igjen til ny time men det er bare 35 minutter igjen til jeg har brukt opp 5 kWh kvoten om jeg fortsetter med samme forbruk som nå ut timen. Jeg bruker for øyeblikket 5,454 kW men jeg kan kun bruke 4,670 kW jevnt ut timen uten å få overforbruk siden det gjenstår kun 3,24 kWh av de 5 kWh som er laveste trinn på kapasitetsleddet og nå er det brukt allerede brukt 1,7530 kWh denne timen 😉 Jeg bruker altså 793 watt for mye akkurat nå som det vises på ledig snitt watt nå indikatoren og om jeg fortsetter med akkurat samme effekt videre ut timen blir det da overforbruk og da må jeg betale for neste trinn på Kapasitetsledd stigen.

Effektledd grensen er satt til 5 kWh på natt og i helgene og til 1,25 kWh på dagtid men det vil ikke lenger bli aktuelt med forskjellig effektledd grense på dag, natt og helg etter nyttår. Jeg har hatt effektmålt anlegg i to år allerede så jeg har tilpasset meg denne typen nettleie 2 år før alle dere andre får det samme etter 1. januar 2022.

Uten dette programmet er jeg blind og kan ikke kontrollere mitt strømforbruk og det ville kostet meg mange tusen kroner ekstra i året i høyere effektledd kostnad.

Må du manuelt slå av ting og tang for å halde deg under 5 kW eller har du lagt inn noko automatikk som kan ivareta det? Eg vil jo helst ikkje måtte følge med på sånt sjølv heile tida. Med unntak av elbil så er det mest vinterhalvåret mange vil risikere å overstige 5 kWh, så veldig enkelt kan ein seie 6 månader i året. Prisen for å ikkje bruke eit sekund på å følge med og tenke på denne grensa er 213*6 = 1278 kroner, så det er freistande å ikkje bry seg og heller akseptere ein ekstra tusenlapp i året. Det er i alle fall ikkje dyrt nok til at det for min del er verdt å bruke fritida mi på det heile vinteren.

Har ein ev. eit oppsett som overvåker og varslar til telefonen når ein nærmar seg 5 kW, så kanskje, men då er det eit forstyrrande element i kvardagen.

På lang sikt har eg mest tru på overvåkning à la det du har, samt smartstyring av forbrukarane som kan halde deg under 5 kWh eller ei form for relestyring i sikringsskapet.

Utfordringa for mange blir nok elbilane, men der er det òg kanskje mogleg, eller kan bli på sikt, å legge opp ladeplanar som tar pause i ladinga underveis.

Endret av Zeph
Lenke til kommentar
NERVI skrev (17 timer siden):

Jeg er ikke enig i at det har særlig betydning hvor lenge komfyren bruker høy effekt. Om det dreier seg om 15 min. Eller 25, så er toppen likevel like høy, og nettet må håndtere det. Hvis effekttaksten beregnes etter snitteffekten gjennom en time, så er det jo ikke ne poeng med effekttariff. Er det ikke for å ta toppene den innføres?

Netteier har mange tusen boliger i sitt nett og dette gjevner seg ut. En topp hos deg på noen minutter vil ikke merkes engang. Andre husstander har sine topper på litt andre tidspunkt og for netteier er det snittet som betyr noe.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

image.png.5281a8ac3c42b7d6414949c6188824d6.png

Jeg bruker Home Assistant til å holde styr på dette. En PID regulator sørger for å holde meg under grensen ved å slå av og på gulvvarme, panelovner, lading av bil og VVB i prioritert rekkefølge. Men oppvaskmaskin, tørketrommel, vaskemaskin, platetopp osv blir ikke styrt så jeg kan komme over 5kWh hvis jeg går inn for det. Men systemet fungerer. Jeg holder meg under 5kWh uten annen innsats enn at jeg følger med og finjusterer på regulatorparametre fram til 1.1.2022.

Men samtidig ser jeg at ledig kapasitet blir mindre og mindre hos meg etterhvert som det blir kaldere ute. Jeg kommer til å sette grensen på 10kWh hvis dette går for mye ut over komforten.

PS. Kan også nevne at oppvarming av vann kun skjer i de billigste timene. Store variasjoner i pris på strøm er noe jeg liker. Det gir rom for å spare noen kroner. Men det er ikke mye å spare. Dette er mest en hobby 🙂

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
MEMENK76 skrev (18 minutter siden):

kWh telleren sendes ikke over HAN mer enn en gang i timen. 

Men data som sendes er vel en detaljert oversikt over alle små topper av forbruk forrige time(r)?

Er det forresten en klokketime som man må holde forbruker under 5KWh eller er det en flytende time??

Dvs la oss si at jeg har 7KWh forbruk fra kl 07:30 til kl 08:30  er vi da over 5KWh grensen?   (Flytende time)

 

 

Lenke til kommentar
Rune_says skrev (3 minutter siden):

Men data som sendes er vel en detaljert oversikt over alle små topper av forbruk forrige time(r)?

Er det forresten en klokketime som man må holde forbruker under 5KWh eller er det en flytende time??

Dvs la oss si at jeg har 7KWh forbruk fra kl 07:30 til kl 08:30  er vi da over 5KWh grensen?   (Flytende time)

 

 

Det er klokketime og måleren sender akkumulert energibruk for den timen. Effekt blir ikke sendt.

Lenke til kommentar
StigVidar skrev (1 minutt siden):

Det er klokketime og måleren sender akkumulert energibruk for den timen. Effekt blir ikke sendt.

Då er det litt enklare å oppnå dette med automatikk. Hadde det vore rullande snitt så ville det blitt meir knot.

Einaste du då treng er noko liknande det StigVidar har som summerer den siste klokketimen.

Lenke til kommentar
Proton1 skrev (8 timer siden):

Selvsagt sier tallene ingen ting om flaskehalser på nasjonalt nivå. Kanskje vi ikke har flaskehalser annet enn den velkjente, manglende kapasiteten i stamnettet mellom nord og sør i landet vårt som gir oss ekstreme prisforskjeller. Det vi også vet er at Statnett oppgraderte nettet på Fosen for 6 mrd for "gratis" tilknytning av vindparkene, og har investert flere titalls mrd i utenlands kabler, alt betalt med vår nettleie og begrunnet med økt leveringssikkerhet. Takken til oss forbrukere var høyere strømregning. Vår vannkraft har en installert kapasitet på 32 GW. Med et max forbruk på 22,6 GW i januar har vi rikelig med reservekapasitet og god leveringssikkerhet uten utenlandskablene. Det kan se ut som statlige etater som er etablert for å yte service til landets borgere, i økende grad heller ønsker å flå oss. 

Du bommer helt på poenget mitt. Poenget er at nasjonale tall ikke sier noe om det er behov for investeringer i regional-nettet eller distribusjonsnettet. Og som du poengterer: det sier ikke en gang noe om investeringsbehovet i sentralnettet.

Så, da er mitt spørsmål til deg: Hvordan finner man ut hvor det er investeringsbehov? (vedlikehold, erstatning, supplering etc).

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Lolsafd skrev (7 timer siden):

Vi har nesten 3 millioner personbiler i landet. Veldig snart er de fleste elbiler. Skal hvermannsen sette bilen på lading i 4-tiden så bryter nettet sammen. 1 million biler som lader på 5 kW blir 5 GW, på toppen av alt det andre. 

Nettet tåler fint dagens situasjon, men husk at utbygginger som er nødvendig om 10 år må starte planleggingen (minst) idag. Derfor er denne overgangen ment for fremtiden og du kan ikke bruke historisk data for å fastslå om den er nødvendig eller ei. 

NVE har gått ut og sagt at elektrifiseringen av bilparken ikke blir noe problem.

Elbiler lades i stor grad om natta når det er best kapasitet. Med dagens bestand på 462 000 elbiler er det snakk om ca 1 TWh/år, av de ~156 TWh vi produserer. Om 20 år er det nok snakk om 3 millioner elbiler og 6 TWh, av ~180 TWh produsert. Det har NVE sagt er uproblematisk. Elbiler er også godt egnet til å stabilisere kraftnettet.

Endret av Simen1
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Jeg ser at pilotforsøk har vist at man med ny effekt-modell kan spare 7,5% kapasitet.

Utifra at nettselskaper er monopol og høringsinstanser (bukken og havresekken) så virker dette lite å innføre nye tariffer for.

Hvis prisingen i media stemmer så kan man risikere 2x-4x den nettleien jeg har p.t. pga noen få topper i måneden.

Nettselskapene har jo i flere årtier tatt høyt utbytte istedenfor å investere overskuddet i vedlikehold og kapasitets-utbygging.  Pengene har i stor grad gått til fete direktørlønninger og eierutbytte maskert som lån  i regnskapet til nettselskapet:  

https://www.f-b.no/direktorselskapet-feas-smart-snylter-som-bor-legges-ned/o/5-59-2343159

Sitat

 Siden direktørselskapet ikke skaper årlige verdier selv, må Norgesnett som får alle sine utgifter dekket, tappes ytterligere. Det er derfor konstruert, noen vil si manipulert frem, et regnskapstriks der Norgesnett ble skyldig direktørselskapet 759 millioner kroner som lån det betales renter for. Det ble i 2019 opplyst at renten var fem prosent pluss Nibor. Rentene er penger som skulle vært utbetalt til Fredrikstad kommune og Fortum (Oslo kommune 49 prosent).

 

Endret av Rune_says
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Interessant info fra NVE fra 2020, så man kan jo lure på hvorfor det ble effekttariff i det hele tatt... kun 10% av kostnadene (inkl effekt-topper) var direkte knyttet til overføring av strøm. 

https://www.europower-energi.no/nett/nve-skroter-forslaget-om-effekttariff/2-1-867544

Sitat

– Om lag 90 prosent av kostnadene i strømnettet er faste kostnader som ikke påvirkes av kundenes bruk av nettet. Bare 10 prosent av kostnadene er direkte knyttet til overføring av strøm. For å stimulere til effektiv bruk av nettet bør nettleiestrukturen reflektere de faktiske kostnadene i nettet, skriver NVE i dokumentet som blir sendt til regjeringen.

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Huset mitt er så og si aldri over 5kw over en time ved normale omstendigheter. Vi har godt isolert nybygg fra 2017, bare LED-lys, dusjer om kvelden, lite utvendige lys og bruker lite varmekabler, og kjører stort sett bare øko-programmer på vask etc. To svært effektive varmepumper med pris på tilsammen 50 000kr.

Husstanden på (foreløpig) 3 personer og en hund har dessuten bare en bil, og det er en elbil.
Så kommer problemet.

Når elbilen lades pr nå lader den med 11kw.
Jeg kan justere ned til 6A = 4,2kw(3fas nett). Da rekker ikke bilen å bli ferdig ladet illøpet av natta.
Man får det muligens til å gå rundt ved å kjøre med litt mindre strøm på bilen hver dag frem til helga, for å så håpe at jeg ikke trenger bilen på lørdag eller søndag... Men det blir unødvendig nervepirrende på fredag, for ikke å snakke om lørdag/søndag.

Slik jeg ser det kan det kun være leiligheter og folk som ikke er avhengig av kun 1 elbil, som kan vri seg unna 5kw-grensen.

Minst en gang i måneden liker svigers og kona å lage mye hjemmelaget mat til mini, da går det fort 2-3 timer på matlaging, og peak på strøm i dette tidsrommet med varmtvann, plater,ovn etc, blir fort 6-8kw. Da er hver eneste måned ødelagt av matlaging alene.
Prøver jeg å få dem til å slutte med det fordi vi må spare 200kr i måneden, så kan jeg like gjerne signere skilsmissepapirene.

Endret av Drogin
  • Liker 8
Lenke til kommentar
Salvesen. skrev (17 timer siden):

Man kan jo justere ned ladestrøm til bilene. Min lader kan justeres ned til 6A. 

Å ja du. 6A! Men en bil på røflig 70kWh batteri - halv kapasitet (35kWh) blir da ta 24 timer, full batteri 48 timer. Og selv med denne ladingen har man 1,2kW allerede da blir det vaskemaskin +vvb + noe annet og vipps -  NOK 260 ekstra.

Det er da selvfølgelig om å skrive hvordan alle i et førsteverdensland skal rasjonere strømforbruket for å ikke bli flådd.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
StigVidar skrev (10 minutter siden):

4,2kw i 8 timer gir deg deg 1300km pr uke eller nær 70000km i året. Det er mer enn de fleste og du er ikke representativ.

Forholder meg ikke til km. Det er alt for mange variabler til det, deriblant snø,føre, hva slags bil, om du kjører i 110 på motorvei osv.
4,2kw i 8 timer gir 33,6kwh inn på batteriet. Vi bruker nok litt mer enn det iløpet av en dag.
Og det virkelige problemet er jo at om vi av en eller annen grunn en enkelt dag iløpet av måneden finner på noe "unormalt"(som å dra til nærmeste by for å se på juletog, dra på hytta, besøke foreldre...), så blir hele måneden ødelagt da vi ikke greier å lade inn tapet uten å guffe opp effekten.
Er nok svært svært mange(alle?) utenfor de største byene som bruker mer enn 33,6kwh på lading av bil en eller annen gang iløpet av måneden.

Endret av Drogin
  • Liker 1
Lenke til kommentar
nessuno skrev (4 minutter siden):

Å ja du. 6A! Men en bil på røflig 70kWh batteri - halv kapasitet (35kWh) blir da ta 24 timer, full batteri 48 timer. Og selv med denne ladingen har man 1,2kW allerede da blir det vaskemaskin +vvb + noe annet og vipps -  NOK 260 ekstra.

Det er da selvfølgelig om å skrive hvordan alle i et førsteverdensland skal rasjonere strømforbruket for å ikke bli flådd.

Nei, som nevnt flere ganger har jeg 400V TN nett. Det er 4,15 ish kW. Vi kjører til sammen ca snittet. Jeg kjører litt mer, min samboer litt mindre. Totalt sett kjører vi kanskje 10 mil pr dag. Dette er ca 20kW som må lades. Dette er 4 timer totalt for begge biler. Dette lades på natt og om det er noe annet på kan jeg stoppe ladingen til neste time. Altså ikke noe ekstra. 

Altså er ikke dette noe problem i det hele tatt. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...