Gå til innhold

Raid kort (hvilket bør jeg velge?)


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

RAID 10 har mer hensikt hvis man f.eks kjører en database og må balansere lese og skriveytelse. For vanlig husbruk inkl. Plex er det mer fornuftig med RAID 5 eller RAID 6 (en ekstra disk som spare) siden du beholder mer data.

Normalt er RAID-kontrollere såpass dyre at du kan vurdere å bytte ut hovedkortet ditt med et som har integrert RAID.

Du kan også se på software RAID som er rimelig enkelt å sette opp og bruke i linux. Da trenger du ikke egen kontroller. Du kan også sette opp FreeNAS eller bruke Unraid.

Lenke til kommentar
Skinnwalker skrev (7 timer siden):

er ikke det derfor man ønsker raid, så trenger man virkelig å spørre om det? Nei

Det kan være flere grunner til at man vil ha RAID og Plex alene trenger ikke være god nok grunn til dette. Jeg har hatt Plex i 8-ish år med to harddisker som har kjørt hver for seg. Den første ble byttet med en annen med større kapasitet.

Man kan velge å ha RAID for å kunne ha større mengder data enn hva enkle disker tillater. Ved å bruke JBOD eller RAID kan man "slå sammen" harddiskene slik at de fremstår som en harddisk ovenfor OS og brukerne. Det finnes flere nivåer av RAID avhengig av hva man vil ha. RAID 6 gir ekstra disk for paritet enn det feks RAID 5 gir. Med andre ord kan flere disker ryke før hele oppsettet ryker. 

Som nevnt over er ikke RAID backup.

Lenke til kommentar

Har ikke de fleste hovedkort i dag allerede mulighet for RAID? Det fungerer OK, koster ingenting hvis du allerede har det og støtter så vidt jeg vet de fleste RAID-typene. En ulempe er nokså dårlig skriveytelse når paritet benyttes. Spesielt hvis man ikke bruker skrivecache.

Ellers har man kort som IBM M5015 inkl variasjoner som koster nesten ingenting, har egen prosessor og minne og støtte for batteribackup. https://www.ebay.com/itm/122432455243

Lenke til kommentar

For video, så ønsker du HBA med software raid. Jeg ville plukket opp Dell H310, Dell H200, IBM 1015, LSI SAS 9201 på Ebay for rundt 500kr.


Du orker ikke å dille med raid kontrollere som bruker batteri.

Kjører du ZFS så er backup kjempeenkelt da du kan replikere endringer over tid og ikke trenger å kjøre full backup.

ZFS er og latterlig enkelt å komme i gang med idag.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Enig med @siDDis. Kjører selv TrueNAS (tidl FreeNAS) -server med flere LSI SAS 9201-kort. ZFS og RAIDZ2. Har ikke behov for en hw RAID-kontroller i dag. Fordelen med å kjøre software RAID og ZFS, er at du kan bytte ut OSet når som helst. Men med HW-RAID, så kan man ofte være avhengig av å ha akkurat samme kontroller på nytt, med samme firmware for å få RAIDet sitt opp å gå igjen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...